Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Gegužės » 7

Ekspertai: naudos iš vaisių ir daržovių galėtume gauti daugiau

Lietuvoje kasmet suvartojami didesni šviežių vaisių ir daržovių kiekiai. Daugelį metų kategoriškai mėsėdžiais vadinti Lietuvos gyventojai vis giliau susipažįsta su vaisių ir daržovių organizmui teikiama nauda, o tai nulemia ir nuolat kintančius mitybos įpročius.

Visgi visuomenėje apie vaisius ir daržoves sklando ir kiek abejotini mitai, kurie užkerta kelią iš šių produktų gauti daugiau naudos, o kai kuriais atvejais priverčia išmesti ir pačius maistingiausius vaisius bei daržoves. Populiariausius mitus komentuoja didžiausios Lietuvoje šviežių vaisių ir daržovių importuotojos ekspertė Lina Rimutytė.

Daržovės

Mitas nr. 1. Kuo ryškesnės spalvos vaisius ar daržovė – tuo daugiau vitaminų. Pasak UAB „Augmos“ kokybės skyriaus vadovės L. Rimutytės, tenka išgirsti nuomonių, kad daržovės ar vaisiaus spalva parodo jo turimų vitaminų kiekį. „Kiekvienas vaisius ir daržovė savyje turi skirtingas maistingąsias medžiagas, kurios nulemia ir jų spalvą. Vaisių ir daržovių spalva gali identifikuoti, kokių maistinių medžiagų jos turi daugiausiai, tačiau vien spalva turimų vitaminų kiekio tikrai neparodo. Puikus pavyzdys galėtų būti citrusiniai vaisiai bei morkos – oranžinė, geltona spalva siejama su vitaminais C ir A, tuo tarpu žaliaspalvės daržovės, tokios kaip špinatai ar brokoliai, neretai pasižymi geležies, folio rūgšties gausa. Tikrai nebūtina valgyti kuo ryškesnių vaisių ar daržovių – daug svarbiau užtikrinti jų įvairovę, jog organizmas gautų visas reikiamas medžiagas bei vitaminus“, – teigia L. Rimutytė.

Mitas nr. 2. Užšaldžius neplautas daržoves, vėliau jų plauti nebereikia. Užšaldžius šviežius vaisius ir daržoves, išsaugomos jų maistingosios medžiagos ir vitaminai. Tiesa, jeigu vaisiai ir daržovės nenuplaunami, kartu užšaldomos ir bakterijos. „Neretai tikimasi, kad šaltis sunaikins ant vaisių, uogų ar daržovių esančias bakterijas. Deja, šaldant jos užkonservuojamos, o atšildžius vėl tampa gyvybingos. Taigi, prieš šaldant vaisius ar daržoves būtina juos tinkamai nuplauti, išdžiovinti, jei esama – išimti kauliukus, o jau tik tada šaldyti. Jeigu daržovės užšaldomos neplautos, prieš vartojimą rekomenduojama jas nuplauti karštu vandeniu“, – dėmesį atkreipia ekspertė. L. Rimutytė taip pat primena, kad plauti reikėtų ir fasuotas šviežias daržoves bei vaisius, nes tai tik ilgiau šviežumą išlaikantis pakavimo būdas, kuris savaime negarantuoja, kad produktas bus pakankamai švarus valgymui.

Mitas nr. 3.  Vaisiai blizgiu paviršiumi yra švarūs, tad jų plauti nebereikia. Tenka pastebėti, kad tokie vaisiai, kaip obuoliai ir kriaušės, neretai turi blizgų ir kiek lipnų paviršių, kuris kuria patrauklumo įspūdį. Ekspertė paaiškina, kaip derėtų elgtis su tokiais sunkiau nuplaunamais vaisiais. „Kriaušės ir obuoliai  natūraliai pasidengia tam tikra vaškine plėvele, kuri apsaugo juos nuo džiūvimo bei kenksmingų mikroorganizmų. Kai kurie augintojai, siekdami išsaugoti kuo šviežesnę produkciją, dažnai vaisius nuplauna arba kitaip apdoroja – taip pažeidžiama minėta natūrali apsauginė plėvelė. Tuomet pasitelkiamos organiškos alternatyvos – natūralūs vaškai, kurie sukuria efektyvesnę vaisiaus apsaugą nuo išorinio poveikio“, – teigia L. Rimutytė. Ekspertė pažymi, kad visus vaisius ir daržoves prieš valgį būtina kruopščiai nuplauti: lieti karštu vandeniu, gruoblėtoms žievelėms naudoti tam skirtą šepetėlį ar kitas plovimo priemones. Tuo tarpu sunkiau nuplaunamu vašku padengti vaisiai bei jų žievelės bus saugios valgyti, tačiau jeigu asmuo turi jautresnę nei įprastai virškinimo sistemą, tokiais atvejais rekomenduojama žievelę nulupti.

Mitas nr. 4. Prapjautas vaisius ar daržovė pakeitė spalvą – valgyti nebegalima. Kai prapjautas vaisius ar daržovė staiga pakeičia savo išvaizdą – papilkėja, paruduoja, neretai keliauja į šiukšlių dėžę. „Nulupus ar perpjovus vaisių ar daržovę, įvyksta cheminė reakcija su deguonimi. Nepaisant parudavimo ar pajuodavimo, vaisius ir daržovė nepraranda nei skonio, nei maistingumo, tad estetinis vaizdas neturėtų nulemti šviežių maisto produktų kelionės į šiukšlių konteinerį“, – pasakoja L. Rimutytė. Vaisius ir daržoves nuo spalvos pakeitimo gali apsaugoti keli citrinos lašai. Apšlaksčius prapjautą obuolį, avokadą, bulves ir pan. jie išlaikys savo įprastinę spalvą.

Mitas nr. 5. Vaisius galima valgyti bet kuriuo metu ir kiek tik telpa. Anot mitybos specialistų, idealiu atveju žmogus per parą turėtų suvalgyti apie 400 g (tai atitinka 5 vnt.) vaisių ir daržovių. „Vaisiai organizmui suteikia energijos pliūpsnį, nes juose esanti fruktozė paskatina insulino gamybą. Dėl šios priežasties vaisius rekomenduojama rinktis pusryčiams ir sveikam užkandžiavimui – jie suteiks energijos pagrindiniams dienos darbams. Tuo tarpu vakare patariama valgyti maistingas, mažiau fruktozės turinčias daržoves: morkas, salierus ir pan. Kaip ir bet kokį maistą, vaisius ir daržoves rekomenduojama valgyti iki miego likus nemažiau kaip 2-3 valandoms“, – teigia L. Rimutytė.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
09.06.2019 laikas 07:55 Receptai Naminiai vafliai su karamele
Pasigaminkite skanius vaflius su kondensuotu pienu “rududu”. Vaflių su karameliniu įdaru receptas.

Skaityti daugiau

04.12.2017 laikas 11:14 Receptai Nuovirai skrandžio darbui palengvinti (vyšnios; mėlynės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: Vyšnių, Mėlynių

Skaityti daugiau

14.07.2019 laikas 07:20 Receptai Virti varškėtukai “tinginukai”

Gaminame namuose skanius varškėčius. Virti varškėtukai. Varškėtukai, tinginukai patiekiami su mėgstama uogiene arba sviesto - grietinės padažu. Jeigu nesugalvojate, ką valgyti, tai puiki įdėja pasigaminti patiekalą iš varškės. ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
02.11.2024 laikas 17:50 Ruduo prie upės: graži gamta, upė ir paukščių garsai
Ruduo prie upės: graži gamta, upė ir paukščių garsai. Pabūkite ir prisiminkite šių metų šilta rudenį prie upės. Nuostabus oras, net uodai, mašalai skraido

Skaityti daugiau

02.11.2024 laikas 14:06 Senos sielos: ar tikrai gyvename daugybę gyvenimų?
Klausimas apie tai, ar žmogus gali turėti ne vieną, o daugybę gyvenimų, peržengia laikų ir kultūrų ribas. Senovės išminčiai ir šiuolaikiniai ezoterikai tvirtina, kad mūsų siela keliauja per nesuskaičiuojamas inkarnacijas. Tačiau kaip mokslo požiūris ...

Skaityti daugiau

02.11.2024 laikas 12:53 Dirbtinis intelektas bepiločių orlaivių koordinavimui: nauja era
Plačiai diskutuojama apie dirbtinio intelekto (AI) panaudojimą kare, tačiau naujausi Kinijos mokslininkų pasiekimai kelia klausimų dėl ateities karo strategijų. Naudodami pažangias technologijas, kuriamos AI sistemos, galinčios koordinuoti bepiločių ...

Skaityti daugiau

02.11.2024 laikas 08:32 Bilas Gatesas Skelbia Pasaulinės Religijos Idėją DI Eroje
Globalistų milijardierius Billas Gatesas neseniai sukėlė diskusijų audrą, pareikšdamas, kad žmonijai reikia „vienos pasaulinės religijos“, kuri sujungtų elementus iš krikščionybės, judaizmo ir islamo, kad galėtume sėkmingai gyventi dirbtinio intelekt...

Skaityti daugiau

01.11.2024 laikas 20:51 COVID-19 vakcinų ir širdies ligų rizika: nauji tyrimo duomenys
Paskutiniu metu vykstantys tyrimai apie COVID-19 vakcinas atskleidžia nerimą keliančius rezultatus dėl širdies ligų rizikos. Neseniai Pietų Korėjos tyrėjų komanda, analizavusi didelį duomenų kiekį, nustatė, kad asmenims, gavusiems mRNA vakcinas, rizi...

Skaityti daugiau