- 03.09.2016
- 0.0 Reitingas
- 4790 Peržiūros
- Komentarai
Grikių stebuklai
Grikiuose gausu geležies, kalcio, kalio, fosforo, jodo, cinko, fluoro, molibdeno, kobalto, B grupės vitaminų, folio rūgšties, vitaminų PP ir E. Grikių kruopose taip pat yra krakmolo, baltymų, cukraus, aliejaus, organinių rūgščių, riboflavino, tiamino. Lizino ir metionino kiekiu grikių baltymai pranoksta visas kitas grūdines kultūras. Juose esančios maistingosios medžiagos įsisavinamos itin lengvai ir greitai.
Grikiai teigiamai veikia kepenis ir žarnyną. Juos patariama vartoti užkietėjus viduriams, taip pat žmonėms, kurių kraujyje padidėjęs cholesterino kiekis. Grikiai valgiaraštyje naudingi ir sergant osteoartritu, depresija, pilvo ertmės organų ligomis. Grikių kruopos ilgam užsilaiko skrandyje, taigi ilgam užtikrina sotumo jausmą, todėl ypač tinka norintiems sulieknėti. Reguliariai valgant grikių košę, susidaro palankios sąlygos kepenų akmenims gydyti.
Grikiuose gausu rutino, todėl jie teigiamai veikia kraujagyslių sistemą. Grikiai taip pat naudingi medžiagų apykaitai, rekomenduojami tiems, kurių silpnos venos, kenčiantiems nuo kraujagyslių spazmų ir tinimų, taip pat dažnai trūkinėjant kapiliarams. Grikių košė iš visų košių yra čempionė pagal joje esančių baltymų kiekį. Todėl toms, kurios dėl tam tikrų priežasčių nusprendė atsisakyti mėsos ir žuvies, verta kuo dažniau į savo valgiaraštį įtraukti grikius. Grikiuose yra daug geležies, kuri yra būtina sveikai veido spalvai, gausu naudingo širdžiai kalio ir magnio, nepakeičiamo toms, kurios nori atsikratyti nereikalingų kilogramų bei dažnai kenčia dėl blogos nuotaikos ir nemigos. Nepaisant gana didelio jų kaloringumo, grikiai dažnai įtraukiami į dietas, juk šių kruopų sudėtyje yra medžiagų, padedančių normalizuoti medžiagų apykaitą. Dar vienas grikių privalumas – jie nėra įnoringi. Šie javai auga beveik visur, nebijo piktžolių ir šalčių, todėl grikių laukų nereikia tręšti nitratais ir pesticidais. Britų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad grikiai padeda išsaugoti pagyvenusių žmonių regėjimą. Juose yra medžiagų, kurios užkerta kelią akių audinių degeneracijai, kuri prasideda dėl amžiaus.
Kaip išsirinkti tinkamiausias kruopas?
Grikių kruopos būna dviejų rūšių – branduoliai ir skaldytos. Manoma, kad branduoliai yra naudingesni: juose išsaugoma daugiau vitaminų ir ląstelienos. Tačiau jei norite išsivirti košę su pienu, geriau rinkitės smulkintus grikius – sutaupysite laiko, o kruopos geriau išvirs. Dar viena smulkmena, į kurią verta atkreipti dėmesį renkantis grikių kruopas, – grūdelių spalva. Kuo šviesesnis grūdas, tuo mažiau jis buvo apdirbtas garais. Todėl naudingųjų medžiagų šviesiuose grikiuose yra žymiai daugiau nei tamsiuose.
Kaip išsivirti košę?
Jei norite, kad grikiai išsaugotų visas savo naudingąsias savybes, juos reikia teisingai gaminti. Prieš verdant grikius, Prieš virdami košę, grikius keletą kartų perplaukite – taip pašalinsite dulkes, kurios gali suteikti kruopoms nemalonų prieskonį. Į puodą pilti tiek skysčio, kad jis padengtų grikius tokiu santykiu, kiek užima pačios grikių kruopos. Užvirinkite vandenį su kruopomis, uždenkite dangteliu ir patroškinkite ant mažos ugnies 15 minučių. Baigiant virti žvilgtelėkite, ar grikiai ne per drėgni, jei vanduo nepakankamai susigėrė į kruopas, palikite keletą minučių puodą virti atidengtą – kad nugaruotų vandens perteklius.
Mangų stebuklai
Labiausiai paplitusios rūšies mangai - pailgi, su lygia oranžine odele, tačiau parduotuvėse pasitaiko tamsiai žalios spalvos su raudonu šonu vaisių. Prinokęs mangas turi būti minkštas, su nedideliu įdubimu prie kotelio.
Prinokusio mango kauliukas nedidelis ir plokščias, o minkštimas - švelnus ir saldus, persikų, bananų, citrinų arba melionų skonio, bet visuomet juntamas sakų prieskonis. Kad vaisius prinoktų, palikite jį 2-3 dienoms kambario temperatūroje, bet nedėkite į šaldytuvą, nes ims pūti.
Mangus galima konservuoti, šaldyti ir džiovinti, virti uogienę, gaminti užkandžius, žvalinamuosius kokteilius, pikantiškus padažus, želė. Kad pagerintumėte karotino, kurio manguose daugiau nei morkose, pasisavinimą, salotas bei užkandžius užpilkite aliejumi, majonezu, jogurtu, neriebia grietine.
Verta žinoti
Mangai - jaunystės eleksyras odai. Juose esantys vitaminas C ir fermentai stabdo raukšlių atsiradimą, skatina kolageninių skaidulų susidarymą, nuo jų priklauso odos elastingumas ir stangrumas.
Vienas didelis mangas suteikia organizmui visos paros kalio dozę. Kalis būtinas širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai. Šviežios mangų sultys padeda stiprinti kraujagyslių sieneles, todėl vartojamos aterosklerozės profilaktikai.
Mangai - puikus karotino (provitamino A) tiekėjas. Šis provitaminas organizme virsta retinoliu, aktyviai dalyvaujančiu prieblandos ir spalvoto regėjimo procesuose, teigiamai veikia akies ragenos būklę.
Kadangi mangai turi daug vandens ir mineralinių medžiagų, puikiai valo ir normalizuoja inkstų veiklą. Valgydami šių vaisių per iškrovos dienas pagerinsite medžiagų apykaitą.
Manguose yra daug gliukozės, gerai veikiančios centrinę nervų sistemą. Stiklinė šviežių mangų sulčių, išgerta iš ryto, - tikras žvalumo užtaisas visai dienai. Energinė mango vertė - 100 g tik 70 kcal.
Tyrimai parodė, kad manguose gausu antioksidantų - medžiagų, kovojančių su laisvaisiais radikalais, kurie provokuoja vėžio atsiradimą.
Kaip gydytis
Pūslelinė. Šakute sumaigyti truputį prinokusio mango minkštimo, sumaišyti su dviem lašais mentolo aliejaus ir dėti košelę ant perštinčios lūpos vietos 10-15 min. kartoti 2-3 kartus per dieną. Uždegimą aktyviai slopina antivirusinė medžiaga magneferinas.
Šerpetojanti oda. Sumaišyti du šaukštus susmulkinto mango minkštimo su šaukšteliu medaus, įpilti šaukštelį alyvuogių aliejaus ir užtepti ant veido. Po 15 min. nuplauti šiltu vandeniu ir nuvalyti toniku.
Stresas 3 šaukštus mango minkštimo sumaišyti su šaukštu grikių medaus ir puse stiklinės šilto pieno. Išgerti mažais gurkšneliais.
Tulžies pūslės akmenligė. Sumaišykite vienodomis dalimis šviežias morkų ir mangų sultis. Gerkite visą mėnesį po šaukštą 3-4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau