Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2019 » Gruodžio » 31

Šis Maisto Produktas Širdies Priepuolio Tikimybę Sumažina Net Iki 40 Proc.

Šis produktas galbūt ir nėra priimtas kiekvieno skoniui, bet jį valgyti, pasirodo, be galo naudinga jūsų širdžiai.

Mokslininkai teigia, kad valgydami aitriąją papriką keturis kartus per savaitę galite gerokai sumažinti tikimybę mirti nuo širdies priepuolio. Tyrėjai 8 metus stebėjo beveik 23 tūkst. savanorių, nuolat apklausdami juos apie jų mitybą.

Paaiškėjo, kad suaugusieji, kurie dažnai valgė aitriąją papriką, kaip manoma, bent keturiskart per savaitę, buvo mažiau linkę mirti anksčiau laiko. O rizika mirti nuo širdies priepuolio, kaip parodė Italijos akademikų tyrimas, sumažėjo net 40 proc.

Tyrėjai pastebėjo, kad aitrioji paprika buvo naudinga net ir tų tirtųjų širdies sveikatai, kurių mityba šiaip jau nelaikyta sveika.

Manoma, kad taip yra dėl kapacino – priešuždegiminės sudėtinės aitriosios paprikos dalies ir to, kas sukelia deginantį pojūtį burnoje.

Tačiau Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) Pocilyje, Italijoje, tyrėjai neįrodė, kad aitrioji paprika padėjo širdžiai. Visi tirtieji gyveno Italijos Molizės regione, kur vyrauja Viduržemio jūros regiono dieta, laikoma sveikiausia pasaulyje.

Tirtieji pranešdavo, kaip dažnai jie valgydavo maistą, kuriame buvo aitriųjų paprikų, nurodydami, ar tai darė kartais, ar dažnai, ar labai dažnai.

Kiekvieno žmogaus dieta buvo vertinama skalėje nuo nulio iki devynių, priklausomai nuo to, kaip tvirtai jie laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos. Tokia mityba yra praturtinta daržovėmis, vaisiais, riešutais, žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir tokiais riebalais, kaip alyvuogių aliejus. Raudona mėsa, paisant šios dietos, vartojama dažnai, o pieno produktai ir kiaušiniai – ribotai.

aitriosios paprikos, paprikos, širdies priepuolis, mirtingumas

Aitriųjų paprikų mėgėjai dažniausiai paisė Viduržemio jūros regiono mitybos, dažniausiai valgydami vaisius ir daržoves, paprastai keptas, patiektas su žuvies patiekalais ar makaronais.

Vidutiniškai per 8 metus trukusį tyrimą 1 tūkst. 236 stebėti žmonės mirė. Trečdalis jų mirė nuo vėžio, panašiai tiek pat – nuo širdies ligų.

Kad nuolat vartojo aitriąją papriką teigė 24 proc. tirtųjų. O trečdalis pranešė, kad niekada nevalgydavo šio vaisiaus.

Tarp tų, kurie valgydavo aitriąją papriką keturiskart per savaitę, mirčių tirtuoju laikotarpiu buvo 23 proc. mažiau.

Aitriųjų paprikų valgytojų mirtingumas nuo širdies priepuolio ar infarkto buvo atitinkamai 40 ir 34 proc. mažesnis.

Mirtingumas nuo vėžio aitriosios paprikos mėgėjų grupėje buvo tik 10 proc. mažesnis, taigi, poveikis nebuvo ryškus.

Šie atradimai, kurie buvo tik apžvalginiai, paskelbti žurnale „Journal of the American College of Cardiology“.

Pagrindinė tyrimo autorė Marialaura Bonaccio komentavo: „Įdomus faktas yra ta, kad apsauga nuo mirtingumo rizikos nepriklausė nuo dietos, kurios laikėsi žmonės, tipo.

Kitaip tariant, kas nors galėjo laikytis sveikos Viduržemio jūros regiono dietos, kas nors kitas – mažiau sveikos, bet visiems jiems aitrioji paprika turėjo apsauginį poveikį.

Tyrimo bendraautorė Licia Iacoviello sakė: „Aitrioji paprika yra svarbiausiais mūsų maisto kultūros komponentas. Mes matome ją kabančią italų balkonuose ir net pavaizduotą papuošaluose. Šimtmečius naudingos savybės sietinos su jų vartojimu, bet dažniausiai jos buvo nepagrįstos moksliškai, buvo remtasi tradicijomis ar net magija.

Dabar tyrimu suteikiamas tikslus ir moksliškas įrodymas“.

Ji pridūrė: „Žinome, kad įvairūs augalai, turintys kapacino, gali turėti apsauginį poveikį mūsų sveikatai“.

Tyrėjų komanda sakė, kad reikia daugiau tyrimų, siekiant suprasti, kaip aitriosios paprikos vartojimas gali veikti mūsų sveikatą.

Iškelta hipotezė, kad šio vaisiaus vartotojai gali būti lieknesni, žinant faktą, jog aštrus maistas gali padėti numesti svorio. Bet ji atmesta, nes tyrime dalyvavę aitriosios paprikos mėgėjai greičiau kaip tik buvo nutukę, turėjo diabetą ir aukštą cholesterolį.

Dabar žinoma, kad kapacinas yra aktyvi aitriosios paprikos sudedamoji dalis, turinti daug fitochemikalų ir gerai žinomų antioksidacinių savybių.

Tie, kurie valgė aitriąją papriką taip pat, kaip parodė tyrimas, labiau buvo linkę valgyti česnaką, petražoles ir juoduosius pipirus.

Parengta pagal „Daily Mail“ Publikuoja lrytas.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-09-29 laikas 10:24 Receptai Varškės pyragas be kiaušinių
Viena mano draugė paklausė, o kodėl tu šį varškės pyragą gamini be kiaušinių, juk vist tiek veganišku jis dėl to netaps, nes yra naudojama varškė. Galiu tik pasakyti, kad jis tiesiog čia nereikalingas, net be jo gaunasi viskas pui...

Skaityti daugiau

2020-07-12 laikas 11:24 Receptai Raudonųjų serbentų padažas lietuviškai
Šį kartą siūlau pasigaminti tirštą, saldžiarūgščio skonio, raudonųjų serbentų padažą. Patikėkit, jei pasigaminsit nors vieną mažą stiklainiuką šio padažo ir jį paragausit, neabejoju, kad po to virsit dar ir dar, vis didindami kiek...

Skaityti daugiau

2020-04-08 laikas 16:44 Receptai Labai Skanu. Vafliai Elektrinėje Keptuvėje
Į dubenį berkite miltus, druską, kepimo miltelius – išmaišykite. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi, vanilės ektraktu, tirpintu sviestu ir puse kiekio pienu. Maišant suberkite birius produktus i...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-14 laikas 19:07 Debesylas: Gydomosios Savybės, Nauda, Žala ir Receptai 2025
Debesylas – galingas vaistinis augalas nuo kosulio iki intymios sveikatos. Išsami nauda, receptai ir perspėjimai. Šiame išsamiame straipsnyje, remdamiesi tradiciniais receptais ir moderniais tyrimais, paaiškinsime kiekvieną naudą, patarimą, žalą, kai...

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 13:20 Didžiųjų farmacijos kompanijų akcijos smarkiai krito, kai Baltieji rūmai susiejo COVID vakcinas su greitai progresuojančiu vėžiu
Didžiųjų farmacijos kompanijų, gaminančių COVID-19 vakcinas, akcijos penktadienį smarkiai krito, kai sensacingas pranešimas sukėlė baimę, kad Baltųjų rūmų pareigūnai pagaliau susiejo mirtinas vakcinas su greitai progresuojančio vėžio mirtingumo padid...

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 13:02 JAV vyriausybės pareigūnai nuslėpė įrodymus, kad skiepyti vaikai miršta 200 kartų dažniau nei neskiepyti
Didžiosios Mičigano sveikatos priežiūros sistemos mokslininkai atskleidė įtikinamus įrodymus, kad skiepyti vaikai yra kur kas labiau linkę susirgti lėtinėmis ligomis, tačiau JAV vyriausybės pareigūnai šiuos atradimus nuslėpė, siekdami apsaugoti didži...

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 09:34 Prancūzija: 64 % plėšimų, fizinio smurto ir seksualinės prievartos atvejų viešajame transporte Paryžiuje įvykdo užsieniečiai
Pagal Nacionalinės smurto prieš moteris stebėjimo tarnybos (MIPROF) duomenis, seksualinės prievartos atvejai Prancūzijos viešajame transporte išaugo 86 %.

Skaityti daugiau

2025-09-14 laikas 09:12 Pateiktas įstatymo projektas, kuriuo siekiama atimti JAV pasus iš Izraelį kritikuojančių amerikiečių
2025 m. rugsėjo 11 d. – data, kuri jau įstrigo amerikiečių atmintyje – kongresmenas Brianas Mastas tyliai pateikė įstatymo projektą, pagal kurį JAV piliečiams, kritikuojantiems Izraelį, galėtų būti atimti pasai. Jis vadinasi „Valstybės departamento p...

Skaityti daugiau