Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2019 » Gruodžio » 31

Šis Maisto Produktas Širdies Priepuolio Tikimybę Sumažina Net Iki 40 Proc.

Šis produktas galbūt ir nėra priimtas kiekvieno skoniui, bet jį valgyti, pasirodo, be galo naudinga jūsų širdžiai.

Mokslininkai teigia, kad valgydami aitriąją papriką keturis kartus per savaitę galite gerokai sumažinti tikimybę mirti nuo širdies priepuolio. Tyrėjai 8 metus stebėjo beveik 23 tūkst. savanorių, nuolat apklausdami juos apie jų mitybą.

Paaiškėjo, kad suaugusieji, kurie dažnai valgė aitriąją papriką, kaip manoma, bent keturiskart per savaitę, buvo mažiau linkę mirti anksčiau laiko. O rizika mirti nuo širdies priepuolio, kaip parodė Italijos akademikų tyrimas, sumažėjo net 40 proc.

Tyrėjai pastebėjo, kad aitrioji paprika buvo naudinga net ir tų tirtųjų širdies sveikatai, kurių mityba šiaip jau nelaikyta sveika.

Manoma, kad taip yra dėl kapacino – priešuždegiminės sudėtinės aitriosios paprikos dalies ir to, kas sukelia deginantį pojūtį burnoje.

Tačiau Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) Pocilyje, Italijoje, tyrėjai neįrodė, kad aitrioji paprika padėjo širdžiai. Visi tirtieji gyveno Italijos Molizės regione, kur vyrauja Viduržemio jūros regiono dieta, laikoma sveikiausia pasaulyje.

Tirtieji pranešdavo, kaip dažnai jie valgydavo maistą, kuriame buvo aitriųjų paprikų, nurodydami, ar tai darė kartais, ar dažnai, ar labai dažnai.

Kiekvieno žmogaus dieta buvo vertinama skalėje nuo nulio iki devynių, priklausomai nuo to, kaip tvirtai jie laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos. Tokia mityba yra praturtinta daržovėmis, vaisiais, riešutais, žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir tokiais riebalais, kaip alyvuogių aliejus. Raudona mėsa, paisant šios dietos, vartojama dažnai, o pieno produktai ir kiaušiniai – ribotai.

aitriosios paprikos, paprikos, širdies priepuolis, mirtingumas

Aitriųjų paprikų mėgėjai dažniausiai paisė Viduržemio jūros regiono mitybos, dažniausiai valgydami vaisius ir daržoves, paprastai keptas, patiektas su žuvies patiekalais ar makaronais.

Vidutiniškai per 8 metus trukusį tyrimą 1 tūkst. 236 stebėti žmonės mirė. Trečdalis jų mirė nuo vėžio, panašiai tiek pat – nuo širdies ligų.

Kad nuolat vartojo aitriąją papriką teigė 24 proc. tirtųjų. O trečdalis pranešė, kad niekada nevalgydavo šio vaisiaus.

Tarp tų, kurie valgydavo aitriąją papriką keturiskart per savaitę, mirčių tirtuoju laikotarpiu buvo 23 proc. mažiau.

Aitriųjų paprikų valgytojų mirtingumas nuo širdies priepuolio ar infarkto buvo atitinkamai 40 ir 34 proc. mažesnis.

Mirtingumas nuo vėžio aitriosios paprikos mėgėjų grupėje buvo tik 10 proc. mažesnis, taigi, poveikis nebuvo ryškus.

Šie atradimai, kurie buvo tik apžvalginiai, paskelbti žurnale „Journal of the American College of Cardiology“.

Pagrindinė tyrimo autorė Marialaura Bonaccio komentavo: „Įdomus faktas yra ta, kad apsauga nuo mirtingumo rizikos nepriklausė nuo dietos, kurios laikėsi žmonės, tipo.

Kitaip tariant, kas nors galėjo laikytis sveikos Viduržemio jūros regiono dietos, kas nors kitas – mažiau sveikos, bet visiems jiems aitrioji paprika turėjo apsauginį poveikį.

Tyrimo bendraautorė Licia Iacoviello sakė: „Aitrioji paprika yra svarbiausiais mūsų maisto kultūros komponentas. Mes matome ją kabančią italų balkonuose ir net pavaizduotą papuošaluose. Šimtmečius naudingos savybės sietinos su jų vartojimu, bet dažniausiai jos buvo nepagrįstos moksliškai, buvo remtasi tradicijomis ar net magija.

Dabar tyrimu suteikiamas tikslus ir moksliškas įrodymas“.

Ji pridūrė: „Žinome, kad įvairūs augalai, turintys kapacino, gali turėti apsauginį poveikį mūsų sveikatai“.

Tyrėjų komanda sakė, kad reikia daugiau tyrimų, siekiant suprasti, kaip aitriosios paprikos vartojimas gali veikti mūsų sveikatą.

Iškelta hipotezė, kad šio vaisiaus vartotojai gali būti lieknesni, žinant faktą, jog aštrus maistas gali padėti numesti svorio. Bet ji atmesta, nes tyrime dalyvavę aitriosios paprikos mėgėjai greičiau kaip tik buvo nutukę, turėjo diabetą ir aukštą cholesterolį.

Dabar žinoma, kad kapacinas yra aktyvi aitriosios paprikos sudedamoji dalis, turinti daug fitochemikalų ir gerai žinomų antioksidacinių savybių.

Tie, kurie valgė aitriąją papriką taip pat, kaip parodė tyrimas, labiau buvo linkę valgyti česnaką, petražoles ir juoduosius pipirus.

Parengta pagal „Daily Mail“ Publikuoja lrytas.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-12 laikas 07:05 Receptai Plikyta kvietinė duona su raugu

Norint kepti šią skanią duonelę, reikia turėti specialaus jos raugo, kurį aš gavau iš vienos tolimos giminaitės. Ji kepa įvairias skanias namines duoneles. Bet manau neturint butent šio raugo (na, jis skiriasi tuo, kad paraugin...

Skaityti daugiau

2019-09-11 laikas 19:30 Receptai Karališkas obuolių pyragas: stulbinančiai skanus
Skanus pyragas su trapia tešla, grietinėle ir traškiu pabarsimu. Tikrai karališkas.

Skaityti daugiau

2019-10-29 laikas 15:16 Receptai Greiti blynai skaniems pusryčiams

Pristatome jums greitų ir skanių pusryčių receptą. Blynai gaunasi labai apetitiški, o patinka ne tik suaugusiems, bet ir vaikams. Pusryčiai paprastai paruošiami, bet labai sotūs.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-23 laikas 12:04 Bičių Žiedadulkių Nauda Sveikatai: Privalumai, Vartojimas ir Rizikos

Bičių žiedadulkės – natūralus energijos ir imuniteto šaltinis, turtingas baltymais, vitaminais ir antioksidantais. Šiame straipsnyje sužinosite jų naudą: nuo cholesterolio mažinimo iki žaizdų gijimo, kaip organizmas jas įsisavina per virškinimo fe...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:54 Pastarnokų nauda sveikatai: vitaminai, mineralai ir receptai

Pastarnokų nauda sveikatai apima virškinimo gerinimą, imuniteto stiprinimą ir širdies apsaugą dėl vitaminų C, K, B grupės bei mineralų kaip kalis ir magnis. Šie low kalorijų šakniniai augalai tinka svorio metimui ir uratinių inkstų akmenligei (low...

Skaityti daugiau

2025-11-23 laikas 11:35 Česnako, burokėlių ir avižų nauda sveikatai: kaip vartoti teisingai

Česnakas, burokėliai ir avižos – natūralūs sveikatos sergėtojai! Sužinokite, kaip alicinas kovoja su vėžiu, nitratai mažina spaudimą, o beta-gliukanas kontroliuoja cholesterolį. Paaiškiname naudą, žalą, įsisavinimą ir gydomąsias savybes. Praktini...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:57 Sveiki įpročiai, padedantys gydyti osteoartritą
Osteoartritas yra lėtinė liga, kuri kenkia sąnarių sveikatai. Dažniausiai ji pasireiškia vyresniems nei 60 metų žmonėms, tačiau iš esmės ja gali sirgti bet kokio amžiaus žmonės. Ir nors visiškai išgydyti šią ligą neįmanoma, kai kurie sveiki įpročiai ...

Skaityti daugiau

2025-11-21 laikas 18:40 Sirijos paauglys teisiamas už ispanų turisto gerklės perpjovimą Berlyno holokausto memorialo teritorijoje
Prokurorai teigia, kad 19-metis veikė iš ISIS įkvėpto neapykantos žydams ir siekė nužudyti ispanų turistą simbolinėje vietoje. 19-metis sirietis teisiamas Berlyne, kaltinamas ispanų turisto gerklės perpjovimu, prokurorų teigimu, antisemitiniu nužudym...

Skaityti daugiau