Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Medicina » 2019 » Gruodžio » 31

Šis Maisto Produktas Širdies Priepuolio Tikimybę Sumažina Net Iki 40 Proc.

Šis produktas galbūt ir nėra priimtas kiekvieno skoniui, bet jį valgyti, pasirodo, be galo naudinga jūsų širdžiai.

Mokslininkai teigia, kad valgydami aitriąją papriką keturis kartus per savaitę galite gerokai sumažinti tikimybę mirti nuo širdies priepuolio. Tyrėjai 8 metus stebėjo beveik 23 tūkst. savanorių, nuolat apklausdami juos apie jų mitybą.

Paaiškėjo, kad suaugusieji, kurie dažnai valgė aitriąją papriką, kaip manoma, bent keturiskart per savaitę, buvo mažiau linkę mirti anksčiau laiko. O rizika mirti nuo širdies priepuolio, kaip parodė Italijos akademikų tyrimas, sumažėjo net 40 proc.

Tyrėjai pastebėjo, kad aitrioji paprika buvo naudinga net ir tų tirtųjų širdies sveikatai, kurių mityba šiaip jau nelaikyta sveika.

Manoma, kad taip yra dėl kapacino – priešuždegiminės sudėtinės aitriosios paprikos dalies ir to, kas sukelia deginantį pojūtį burnoje.

Tačiau Istituto Neurologico Mediterraneo Neuromed (IRCCS) Pocilyje, Italijoje, tyrėjai neįrodė, kad aitrioji paprika padėjo širdžiai. Visi tirtieji gyveno Italijos Molizės regione, kur vyrauja Viduržemio jūros regiono dieta, laikoma sveikiausia pasaulyje.

Tirtieji pranešdavo, kaip dažnai jie valgydavo maistą, kuriame buvo aitriųjų paprikų, nurodydami, ar tai darė kartais, ar dažnai, ar labai dažnai.

Kiekvieno žmogaus dieta buvo vertinama skalėje nuo nulio iki devynių, priklausomai nuo to, kaip tvirtai jie laikėsi Viduržemio jūros regiono dietos. Tokia mityba yra praturtinta daržovėmis, vaisiais, riešutais, žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir tokiais riebalais, kaip alyvuogių aliejus. Raudona mėsa, paisant šios dietos, vartojama dažnai, o pieno produktai ir kiaušiniai – ribotai.

aitriosios paprikos, paprikos, širdies priepuolis, mirtingumas

Aitriųjų paprikų mėgėjai dažniausiai paisė Viduržemio jūros regiono mitybos, dažniausiai valgydami vaisius ir daržoves, paprastai keptas, patiektas su žuvies patiekalais ar makaronais.

Vidutiniškai per 8 metus trukusį tyrimą 1 tūkst. 236 stebėti žmonės mirė. Trečdalis jų mirė nuo vėžio, panašiai tiek pat – nuo širdies ligų.

Kad nuolat vartojo aitriąją papriką teigė 24 proc. tirtųjų. O trečdalis pranešė, kad niekada nevalgydavo šio vaisiaus.

Tarp tų, kurie valgydavo aitriąją papriką keturiskart per savaitę, mirčių tirtuoju laikotarpiu buvo 23 proc. mažiau.

Aitriųjų paprikų valgytojų mirtingumas nuo širdies priepuolio ar infarkto buvo atitinkamai 40 ir 34 proc. mažesnis.

Mirtingumas nuo vėžio aitriosios paprikos mėgėjų grupėje buvo tik 10 proc. mažesnis, taigi, poveikis nebuvo ryškus.

Šie atradimai, kurie buvo tik apžvalginiai, paskelbti žurnale „Journal of the American College of Cardiology“.

Pagrindinė tyrimo autorė Marialaura Bonaccio komentavo: „Įdomus faktas yra ta, kad apsauga nuo mirtingumo rizikos nepriklausė nuo dietos, kurios laikėsi žmonės, tipo.

Kitaip tariant, kas nors galėjo laikytis sveikos Viduržemio jūros regiono dietos, kas nors kitas – mažiau sveikos, bet visiems jiems aitrioji paprika turėjo apsauginį poveikį.

Tyrimo bendraautorė Licia Iacoviello sakė: „Aitrioji paprika yra svarbiausiais mūsų maisto kultūros komponentas. Mes matome ją kabančią italų balkonuose ir net pavaizduotą papuošaluose. Šimtmečius naudingos savybės sietinos su jų vartojimu, bet dažniausiai jos buvo nepagrįstos moksliškai, buvo remtasi tradicijomis ar net magija.

Dabar tyrimu suteikiamas tikslus ir moksliškas įrodymas“.

Ji pridūrė: „Žinome, kad įvairūs augalai, turintys kapacino, gali turėti apsauginį poveikį mūsų sveikatai“.

Tyrėjų komanda sakė, kad reikia daugiau tyrimų, siekiant suprasti, kaip aitriosios paprikos vartojimas gali veikti mūsų sveikatą.

Iškelta hipotezė, kad šio vaisiaus vartotojai gali būti lieknesni, žinant faktą, jog aštrus maistas gali padėti numesti svorio. Bet ji atmesta, nes tyrime dalyvavę aitriosios paprikos mėgėjai greičiau kaip tik buvo nutukę, turėjo diabetą ir aukštą cholesterolį.

Dabar žinoma, kad kapacinas yra aktyvi aitriosios paprikos sudedamoji dalis, turinti daug fitochemikalų ir gerai žinomų antioksidacinių savybių.

Tie, kurie valgė aitriąją papriką taip pat, kaip parodė tyrimas, labiau buvo linkę valgyti česnaką, petražoles ir juoduosius pipirus.

Parengta pagal „Daily Mail“ Publikuoja lrytas.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-03 laikas 17:14 Receptai Vištienos kumpeliai su apelsinais
Įkaitinkite orkaitę iki 180° C. Kumpelius apdėkite apelsino griežinėliais. Kepkite orkaitėje, kartas nuo karto apliedami marinatu, 45 -50 minučių arba iki auksinės spalvos.

Skaityti daugiau

2020-03-03 laikas 23:18 Receptai Skanios Sūrio Lazdelės Tešloje
Jei nusprendėte vakarą praleisti su šeima arba draugais žiūrėdami kino filmą, tada būtinai pabandykite pasigaminti sūrio lazdelių. Jie gaunasi neįtikėtinai švelnios ir sultingos viduje, o viršus padengtos traškia plutele....

Skaityti daugiau

2020-11-24 laikas 13:57 Receptai Brandintas Kalėdinis džiovintų vaisių pyragas
Tai itin skanus brandintas Kalėdinis pyragas su džiovintais vaisiais. Jį nėra sunku pasigaminti, tik reikia apsišarvuoti kantrybe, kol jis brandinsis.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-16 laikas 17:50 Oficialus tyrimas patvirtina, kad per ilgas sėdėjimas didina širdies ligų riziką
Naujasis oficialus tyrimas patvirtino, kad ilgas sėdėjimas žymiai padidina širdies ligų ir diabeto riziką vyresniems nei 60 metų suaugusiesiems, net ir tiems, kurie sportuoja.

Skaityti daugiau

2025-12-16 laikas 17:44 Kanada pradeda eutanaziją kaliniams, nuteistiems už ‘neapykantos nusikaltimus’
Siekdama sumažinti kalėjimų biudžetus ir palengvinti chronišką perpildymą, Kanados vyriausybė ėmėsi prieštaringo žingsnio – pradėjo siūlyti eutanaziją kaliniams, nuteistiems už neapykantos nusikaltimus, pagal išplėstą Medicininės pagalbos mirštanties...

Skaityti daugiau

2025-12-16 laikas 08:08 Dienos Horoskopas: 2025 m. Gruodžio 16 d. – Galinga Saulės ir Marso Jungtis Šaulyje Atneša Ambicijas ir Sėkmę
Šiandien, gruodžio 16 d., Saulė įžengia į Šaulį ir susijungia su Marsu, formuodama galingą energijos jungtį – tai vadinama Aditya Mangal Raj Yoga vedinėje astrologijoje. Šis tranzitas žada drąsą, ambicijas, lyderystę ir proveržius karjeroje bei finan...

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 09:16 Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką iki 50% – natūralūs sprendimai

Vitaminas D trūkumas didina demencijos riziką 32–50%. Naujausia 2025 m. meta-analizė Frontie...

Skaityti daugiau

2025-12-15 laikas 09:05 Sūnus pasirinko marčią: ar padėti antram vaikui?

Šeimos drama: mama atstumta nuo sūnaus ir marties, bet pašaukta vidury nakties dėl verkiančio kūdikio. Po pagalbos – vėl atstūmimas. Ar padėti antram vaikui?

Skaityti daugiau