Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Lapkričio » 16

Sulčių poveikis sveikatai. Kada ir kaip gerti sultis?

Nerekomenduojama gerti sulčių prieš pat valgį, valgio metu ar iškart po valgio, nes gali sulėtėti baltymų virškinimas. Geriant sultis su daug riebalų ar angliavandenių turinčiu maistu, gali padidėti skrandžio rūgštingumas. 

Geriausia sultis gerti pusvalandį prieš valgį arba dvi valandas po valgio. 

daržovės, gėrimai, sultys, sveika gyvensena, uogos, vaisiai,vitaminai

Ir geriausia gerti natūralias, šviežias vaisių ir daržovių sultis, nes pasterizuojant, verdant ar kitaip apdorojant netenkama vitaminų. Spaudžiant sultis daugiausia vitaminų išlieka naudojant plastikinius ar nerūdijančio plieno įrankius. Vertingesnės yra sultys su vaisių ar daržovių minkštimu - nektaras. Jame lieka celiuliozė ir pektinas, reikalingi žarnyno funkcionavimui. Nepatartina į sultis dėti cukraus ar kitų prieskonių. Jei sultys per rūgščios, geriau jas skiesti ar maišyti vienas su kitomis, pavyzdžiui, obuolių sultis su morkų sultimis.

Geriausia gerti mūsų šalyje išaugintų vaisių ir daržovių sultis, nes mūsų organizmas prie jų genetiškai prisitaikęs, o egzotiniai vaisiai ir daržovės gali sukelti ir alergiją. 

Sultyse beveik nėra baltymų, riebalų ir cholesterolio, todėl jos gelbėja sutrikus riebalų apykaitai organizme ar laikantis baltymų kiekį ribojančių dietų. Anot dietologų, sultys padeda organizmui apsivalyti. 

Kadangi sultyse gausu kalio, jos skatina šlapimo išskyrimą. Kartu iš organizmo pasišalina druskos ir baltymų apykaitos produktai - šlakai. Tai ypač aktualu sergantiems širdies, kraujagyslių ligomis, podagra, inkstų akmenlige. Labiausiai tinka apelsinų, abrikosų, citrinų, vyšnių, mandarinų, bananų, persikų, juodųjų serbentų, morkų sultys.

daržovės, gėrimai, sultys, sveika gyvensena, uogos, vaisiai,vitaminai

Sultyse esančios mineralinės medžiagos (kalis, magnis, kalcis, natris) padeda palaikyti šarmų - rūgščių pusiausvyrą, atkuria normalų pH balansą kraujyje. Tai svarbu sergantiesiems kraujagyslių ligomis.Nors sultyse geležies yra 10 kartų mažiau nei mėsoje, ši geležis yra geriau įsisavinama, nes sultyse gausu vitamino C. Todėl sergantiesiems mažakraujyste rekomenduojama gerti erškėtuogių, mėlynių, spanguolių, persikų, abrikosų, obuolių, aviečių, slyvų, burokėlių bei morkų sultis. Papildomas magnio šaltinis gali būti arbūzų, bananų, vynuogių, vyšnių, pomidorų sultys. 

Sergant širdies ir kraujo apytakos ligomis, patartina gerti sultis, nes jų kalio druska skatina vandens išsiskyrimą ir palengvina širdies darbą. 

Stiprinti imunitetą ir atsparumą infekcinėms ligoms padeda šaltalankių, morkų, pomidorų, šermukšnių, kivių, obuolių, apelsinų sultys. Bruknių bei spanguolių sultys pasižymi antiseptinėmis savybėmis. 

Pablogėjus regėjimui, atsiradus odos problemoms verta gerti sultis, kuriose yra karotino: šaltalankių, morkų, šermukšnių, pomidorų. Beje, morkų sulčių poveikis sustiprėja įmaišius šaukštelį aliejaus. 

Sulčių organinės rūgštys skatina virškinimo sulčių išskyrimą ir žarnyno peristaltiką - maisto judėjimą žarnynu. Geriant citrinų, serbentų, spanguolių, šermukšnių, slyvų sulčių gerėja virškinimas. 

Slyvų sultys ypač pasižymi laisvinančiu poveikiu, todėl tinka esant vidurių sukietėjimui. Sergant skrandžio opalige, sutrikus skrandžio rūgštingumo pusiausvyrai tinka vartoti šviežias bulvių sultis. 

Burokėlių sultyse esanti folio rūgštis skatina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą kaulų čiulpuose, vitaminas PP gerina kraujo apytaką, todėl šios sultys tinka sergant mažakraujyste. Tačiau burokėlių sultys netinka sergant podagra. Šias sultis geriau laikyti šaltai, nes šilumoje suyra folio rūgštis. 

Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, rekomenduoja bananų, vynuogių, abrikosų, burokėlių ir morkų sultis gerti tik praskiestas, nes jose nemažai cukrinių medžiagų (gliukozės, fruktozės, sacharozės).Sergantiesiems inkstų ligomis patariama riboti sulčių kiekį, nes jose daug kalio, skatinančio šlapimo išskyrimą. 

daržovės, gėrimai, sultys, sveika gyvensena, uogos, vaisiai,vitaminai

Sultis reikia vartoti saikingai. Kai kuriose sultyse vitaminų koncentracija yra per didelė nei rekomenduojama dienos norma. Pavyzdžiui, stiklinėje šaltalankių, juodųjų serbentų sulčių yra 4 - 6 dienų vitamino C norma, todėl šias sultis reikia skiesti. 

Perdozavus vitamino C gali prasidėti pykinimas, vėmimas. Geriant per daug burokėlių sulčių gali atsirasti nemiga, odos niežulys.Ūmiai susirgus skrandžio ar žarnyno uždegimu, sulčių, ypač neskiestų, reikėtų vengti. Per daug rūgščios sultys gali sudirginti skrandį, sukelti tulžies pūslės ir nutekamųjų latakų spazmus. Taip pat sultimis nerekomenduojama užgerti vaistų. Dietologė nepataria ilgai lieknėti vartojant tik sultis, vaisius ar daržoves, nes organizmui ims trūkti baltymų bei riebalų. Iškrovos dienomis reikėtų išgerti apie 600 mililitrų sulčių ir 200 mililitrų vandens.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2017-11-16 laikas 14:25 Receptai Svogūnas laringitui gydyti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Laringitas. Ingredientai: svogūnas, cukrus, vanduo

Skaityti daugiau

2020-06-11 laikas 12:07 Receptai Šviesi Naminė Duona Su Karamelizuotais Svogūnais
Tešlą dėkite į orkaitę, apačioje padėkite indą su vandeniu ir kepkite 15 minučių iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Po laiko išimkite indą su vandeniu, sumažinkite temperatūrą iki 230 laipsnių ir kepkite dar 10 – 15 minučių. ...

Skaityti daugiau

2020-03-29 laikas 06:44 Receptai Labai Skanu. Omletas Su Pomidorais Ir Sūriu

Pomidorą pjaustome plonais griežinėliais. Kiaušinius išplakame su druska, pipirais ir šlakeliu pieno. Keptuvėje ištirpiname sviestą, dedame pomidorų griežinėlius, juos paskirstome po visą keptuvės dugną, užpilame kiaušinių plak...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau