Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2019 » Rugsėjo » 30

Naujiena: reabilitavo gliuteną (glitimą). Glitimas nėra blogas sveikiems žmonėms.

Asmenims, kuriems nėra nustatyta jautrumo glitimui arba diagnozuota celiakijos, glitimo turinčių produktų vartojimas nekelia jokios apčiuopiamos rizikos, todėl jiems nėra jokios būtinybės išbraukti šių baltymų iš savo raciono. Tai išvada, padaryta apibendrinus neseniai atlikto tiksliais metodais pagrįsto tyrimo rezultatus.

Duomenys, kurių analizė davė pagrindo reabilituoti glitimą, buvo gauti atlikus dvigubai aklą atsitiktinių imčių kontrolinį tyrimą. Jame dalyvavusiems savanoriams, turėjusiems vartoti glitimo turinčius miltinius gaminius, nepasireiškė jokių skrandžio ir žarnų funkcijos sutrikimų ar dirglumo reakcijų, rašoma sciencealert.com.

Tai pirmas kartas, kai glitimo poveikis buvo tiriamas testuojant sveikus individus, niekada nepatyrusius jokių žarnyno keliamų problemų (tokių kaip dirgliosios žarnos sindromas). Ypač patikimo tyrimo keliu gauti rezultatai leidžia iš dalies paneigti pastaraisiais metais diegiamas nuostatas dėl tikėtino glitimo poveikio žmogaus organizmui.

Šiandien glitimą iš mitybos raciono yra išbraukę daugiau nei 3 mln. amerikiečių, nors maždaug 82 proc. iš jų neturi jokių sveikatos problemų, dėl kurių privalėtų taip pakoreguoti mitybą. Atsakydami į klausimą, kodėl atsisako glitimo, žmonės paminį daugybę priežasčių, tačiau labiausiai akcentuoja norą puikiai jaustis.

Remiantis amerikiečių rinkos tyrimais, 65 proc. šalies populiacijos mano, jog mitybos planai, iš kurių išbrauktas glitimas, yra tiesiog sveikesni. Naujo tyrimo iniciatoriai, kaip ir daugybės kitų studijų autoriai, nutarė mesti iššūkį tokios nuomonės šalininkams ir paneigti ypač paplitusį įsitikinimą.

„Vardijant mitybos raciono be glitimo pranašumus, paprastai paminima mažesnė ligų rizika, geresni kognityviniai gebėjimai, krentantis svoris ir puiki išvaizda“, – nurodo gastroenterologai Emma Halmos ir Peteris Gibsonas iš Monasho universiteto tyrimo aprašą papildančiame redakcijos straipsnyje.

„Tokius teiginius patvirtinančių duomenų nepakanka. Didelio masto kohortiniai tyrimai, taip pat visuotinės sveikatos ir mitybos įpročių apklausos rodo, kad glitimas nė kiek nepadidina širdies ir kraujagyslių ligų arba metabolinio sindromo atsiradimo rizikos“, – teigia specialistai.

Naujasis tyrimas nėra didelio masto, tačiau jis pagrįstas labai tikslia metodika, padedančia išvengti paklaidų. Daugiau nei porą savaičių 28 savanoriai, patys savo nuožiūra pasidaliję į dvi grupes, turėjo laikytis glitimo neturinčių produktų dietos ir du kartus per dieną suvalgyti kokį nors miltinį patiekalą su glitimu (14 gramų) arba be jo. Net mokslininkai nežinojo, kuriai grupei buvo tiekiami konkrečios rūšies gaminiai.

Siekiant nustatyti įvairius pokyčius, tokius kaip atsiradę pilvo skausmai, refliuksas, virškinimo problemos, viduriavimas ir vidurių užkietėjimas, kiekvienas dalyvis ir prieš tyrimą, ir jam pasibaigus turėjo sužymėti keletą simptomų reitingavimo skalių. Tokie pojūčiai kaip nuovargis, išsekimas buvo nustatomi pasitelkus vizualinę analogišką skalę.

Ištyrus atsitiktine tvarka sudarytų grupių pateiktus rezultatus paaiškėjo, kad sveikiems piliečiams jokių akivaizdžių simptomų, tokių kaip pilvo skausmai, nepasireiškė. Tik vienas sveikata nesiskundžiantis ir glitimą vartojęs asmuo nurodė, kad buvo suviduriavęs, tačiau specialistai laiko tai nukrypimu nuo normos.

Gliutenas, Glitimas, Sveikata, Mityba, Baltimai, Medicina, Paranormal

Sprendžianti iš gautų rezultatų, glitimo vengimas niekaip nepagerina niekuo nesergančio žmogaus sveikatos būklės.

Visiškai kitaip yra tada, jei žmogui diagnozuota konkreti liga, kurios būklė nuo glitimo blogėja. Tai paaiškėjo atlikus dvigubai aklą atsitiktinių imčių kontrolinį tyrimą, kuriame dalyvavo žmonės, pasižymintys ne celiakijos nulemtu jautrumu glitimui. Mokslininkai nustatė, kad daugiau nei 90 proc. tų asmenų, nustoję vengti glitimo (nes taip turėjo daryti, kol buvo vykdomas tyrimas), patyrė ligos atkrytį.

Kai sergama celiakija, vartojant glitimą gali imti irti plonosios žarnos gleivinė. Didoko masto žala gali lemti osteoporozę, nevaisingumą, nervų pažeidimus ir priepuolius.

Ūmių ir stiprių reakcijų į glitimą pasitaiko gana retai. Tarkim, Jungtinėse Valstijose, jas patiria mažiau nei vienas procentas šalies populiacijos. Šiam nedideliam visuomenės segmentui būtina visiškai atsisakyti glitimo turinčių produktų, tačiau jokiai kitai žmonių grupei, kaip rodo naujo tyrimo rezultatai, šito daryti nereikia. „Ar šis atradimas sumažins žmonių norą kliautis racionu, sudaryti vien iš glitimo neturinčių produktų, atsakyti nelengva“, – teigia E. Halmos bei P. Gibsenas ir priduria, kad moksliniai įrodymai daro per mažai įtakos žmonių turimiems su glitimu susisijusiems įsitikinimams.

Esama šiokių tokių įrodymų, kad mitybos planai, iš kurių išbrauktas glitimas, kartas gali ne padėti, o pakenkti. Keletas ankstesnių tyrimo parodė, kad celiakija sergantys asmenys negauna pakankamai kalcio, geležies, ląstelienos, folio rūgšties ir tiamino. Vieno tyrimo išvadose nurodoma, glitimo vengiantiems asmenims kyla didesnė rizika susirgti II tipo diabetu.

Atsižvelgdami į gautus rezultatus, naujo tyrimo autoriai mano, kad mėginimas atkalbėti žmones nuo dietos be glitimo, jei jiems nėra diagnozuota kokia nors konkreti liga, klinikiniu požiūriu veikiausiai yra pagrįstas. Tyrimo rezultatai.

Publikuoja: Delfi.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.09.2018 laikas 08:07 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai kraujavimo stabdymui
Kraujavimas liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai kraujavimo stabdymui, kraujavimas, receptai kraujavimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, ...

Skaityti daugiau

24.08.2018 laikas 09:43 Receptai – Patiekalai Liaudiški patarimai širdies negalavimams gydymui
Širdies ligos liaudies medicinoje, Liaudiški patarimai širdies negalavimams gydymui, receptai nuo širdies negalavimu, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uo...

Skaityti daugiau

11.09.2019 laikas 20:18 Receptai – Patiekalai Paprasčiausias ir sėkmingiausias naminės duonos receptas

Su kvapnia, traškia plutele, tikras skanumėlis. Skanios naminės duonos receptas gaminkite duoną patys namuose!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau