Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Ligos, Mutacijos » 2022 » Rugsėjo » 15

Mokslininkai praneša, kad 2020 m. KOVID buvo pagrindinė sutrikusio intelekto ir raidos sutrikimų turinčių žmonių mirties priežastis

Naujo recenzuoto straipsnio autoriai nustatė, kad 2020 m. KOVID yra pagrindinė žmonių su intelekto ir raidos sutrikimais mirties priežastis.

Tyrime COVID-19 "Mirtingumo našta ir gretutinių ligų modeliai tarp mirusiųjų, turinčių ir neturinčių intelekto ir raidos sutrikimų JAV" nagrinėjami 2020 m. mirties liudijimų duomenys, siekiant išanalizuoti mirtingumo modelius tarp žmonių, turinčių ir neturinčių intelekto ir raidos sutrikimų. Jie nustatė, kad protinę negalią turintiems asmenims KOVID buvo trečia pagrindinė mirties priežastis po širdies ligų ir vėžio. Tačiau žmonių su raidos sutrikimais (IDD) mirties priežastis buvo KOVID.

IDD - tai sutrikimai, kuriems būdingi judėjimo, kalbos, mokymosi, savitvarkos ir savarankiško gyvenimo visą gyvenimą sutrikimai. Pavyzdžiui, Dauno sindromas, cerebrinis paralyžius ir protinis atsilikimas.

Sirakūzų universiteto docentas Scottas Landesas, pagrindinis žurnale "Disability and Health Journal" paskelbto straipsnio autorius, teigė, kad tyrimas patvirtino ankstesnes prognozes, jog COVID-19 gali būti mirtinesnis tarp žmonių, sergančių IDD.

"Net ir atsižvelgdami į amžių, lytį ir rasinę bei etninę mažumą, nustatėme, kad COVID-19 yra daug mirtinesnis žmonėms, turintiems IDD, nei žmonėms, neturintiems IDD", - sakė M. Landesas. "Be to, žmonės, sergantys IDD, mirė daug jaunesni."

Tyrėjų komandą sudarė Sirakuzų universiteto Pilietiškumo ir viešųjų reikalų mokyklos Maksvelo fakulteto Senėjimo tyrimų instituto dėstytojas Landesas, Sirakuzų universiteto Maksvelo mokyklos sociologijos magistrantė Julia Finan ir fizinės medicinos ir reabilitacijos profesorė emeritė, SUNY Upstate medicinos centro Sirakūzuose (Niujorko valstija) fizinės medicinos ir reabilitacijos daktarė Margaret Turk.

Tyrėjai mano, kad norint suprasti, kodėl COVID-19 našta yra didesnė IDD sergantiems žmonėms, reikia daugiau dėmesio skirti gretutinėms ligoms ir gyvenimo sąlygoms.

"Žmonės su IDD dažniau gyvena perpildytose vietose nei žmonės, neturintys IDD", - sako M. Landes. "Grupinio gyvenimo sąlygos, ypač kai yra glaudus kontaktas su asmenine priežiūra, yra susijusios su COVID-19 plitimu." Maždaug 13-20 proc. suaugusiųjų, turinčių IDD, gyvenančių tokiomis sąlygomis, rizikos negalima pervertinti."

"Nors svarbu atsižvelgti į gretutinių susirgimų skirtumus, taip pat svarbu suprasti, kad didesnę COVID-19 naštą tarp žmonių, sergančių IDD, bent iš dalies gali lemti socialiniai veiksniai, pavyzdžiui, didesnė šios populiacijos dalis, gyvenanti grupinės priežiūros įstaigose, nepakankamas dėmesys priežiūros poreikiams viešajame ir privačiame lygmenyje ir kokybiškos sveikatos priežiūros prieinamumo skirtumai", - sakė Landesas.

Tyrėjai taip pat pastebėjo, kad tarp visų IDD statuso asmenų dažniau pasitaikė hipotirozė ir traukuliai, o tarp mirusiųjų su protiniu atsilikimu ir Dauno sindromu - nutukimas. "Atsargumo sumetimais sveikatos priežiūros specialistai turėtų atidžiai stebėti COVID-19 vartojančių pacientų, kuriems diagnozuota hipotirozė ir (arba) traukuliai, simptomus."

Tačiau mokslininkai teigia, kad norint geriau suprasti mirtingumą nuo COVID-19 tarp žmonių, sergančių IDD, reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų ištirti šie socialiniai veiksniai.

Be to, autoriai atkreipia dėmesį, kad tyrime daugiausia dėmesio skiriama pirmiesiems COVID-19 pandemijos metams. Dėl esamų duomenų skirtumų, leidžiančių įvardyti IDD kaip mirties priežastį, negalima suprasti, ar IDD sergantiems asmenims ir toliau tenka neproporcingai didelė COVID-19 našta.

"Tai neleidžia tinkamai prižiūrėti šios marginalizuotos populiacijos sveikatos būklę vykstant pandemijai. Nors ilgalaikėje perspektyvoje šiai problemai spręsti būtini mirties liudijimų kodavimo ir peržiūros pakeitimai, trumpuoju laikotarpiu CDC turėtų pripažinti šią neteisybę ir imtis būtinų veiksmų, kad būtų galima analizuoti dabartinius mirties liudijimų duomenis apie mirusįjį", - sakė Landesas.

paranormal.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
11.07.2019 laikas 09:15 Receptai – Patiekalai Mielinės spurgos su džemu
Gaminame namuose. Mielinės spurgos su džemu. Konditerinio švirkšto ar maišelio pagalba pro skylutę prileidžiame džemo. Dar šiltas spurgas apibarstome cukraus pudra. Skanaus!

Skaityti daugiau

14.09.2018 laikas 07:51 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai kraujuojant dantenoms
Kraujuojant dantenoms liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai kraujuojant dantenoms, dantenos, kraujuoja dantenos, receptai dantenoms, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėm...

Skaityti daugiau

03.09.2018 laikas 07:23 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai praguloms gydyti

Pragulos liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai praguloms gydyti, receptai nuo pragulų, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kaip gydytis vais...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
25.04.2024 laikas 07:30 Japonija pirmauja reikalaudama didžiosios farmacijos ir politikų atsakomybės už COVID marmalų genocidą

Žmonių, kurie mirė "pasiskiepiję" nuo Vuchano koronaviruso (COVID-19), artimieji reikalauja kompensacijų iš Japonijos vyriausybės, kuri, kaip ir Jungtinių Valstijų vyriausybė, skiepus stūmė panašiu formatu kaip operacija "Warp Speed...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 07:07 Kodėl kai kurie COVID-19 "vakcinos" šalutiniai poveikiai primena ŽIV simptomus?

Žurnale "AIDS Research and Therapy" paskelbtame atvejo aprašyme atskleidžiama, kad Wuhan koronaviruso (COVID-19) "vakcinos" šalutinis poveikis beveik visiškai atitinka simptomus, susijusius su ūmia ŽIV (žmogaus imunodeficito vi...

Skaityti daugiau

25.04.2024 laikas 06:50 Koks yra geriausias romėnų inžinerijos pavyzdys?
Visi žino akveduko veikimo principą - transportuoti vandenį pasitelkiant gravitaciją. Tai jau sudėtingas menas, nuolydis turi būti taisyklingas dideliais atstumais (ir švelnus, kad nenusidėvėtų akmuo), o tais laikais jie neturėjo šiuolaikinių geodezi...

Skaityti daugiau