Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2019 » Birželio » 12

Fermentuoti maisto produktai stiprina imunitetą, tačiau kaip? Mokslininkai nustatė mechanizmą, kaip bakterijos praneša apie savo atvykimą

Mokslas jau seniai žino, kad fermentuoti maisto produktai daro teigiamą įtaką žmogaus imuninei sistemai. Tačiau iki šiol nebuvo aišku, kaip toks maistas mus veikia molekuliniame lygmenyje. Dabar mokslininkai iš Leipcigo Universiteto atliko tyrimą, kuris paaiškino, kaip bakterijos, kurios suraugina kopūstus ir pieną paverčia jogurtu, sąveikauja su žmogaus kūno ląstelėmis.

Siekdama išsiaiškinti mechanizmą, kaip fermentuoti maisto produktai veikia žmogaus sveikatą, Leipcigo Universiteto mokslininkai nusprendė patyrinėti hidroksikarboksirūgšties (HCA) receptorius, kurie išsidėsto imuninių ląstelių paviršiuje. Nors daugelis gyvūnų turi dvi tokių receptorių rūšis, žmonės ir didžiosios beždžionės turi tris.

Mokslininkai nustatė, kad būtent tas trečiasis HCA receptorius reaguoja į vieną pieno rūgšties bakterijų išskiriamą metabolitą, įprastai žymimą raidėmis D-PLA. Jis susijungia su receptoriumi, taip informuodamas imuninę sistemą apie šių bakterijų buvimą organizme. Mokslininkai mano, kad tas trečiasis HCA receptorius kadaise leido bendriems žmonių ir didžiųjų beždžionių protėviams valgyti irti pradėjusius vaisius.

Rauginti kopūstai yra žinomi dėl teigiamo poveikio imuninei sistemai

Rauginti kopūstai yra žinomi dėl teigiamo poveikio imuninei sistemai

Maždaug prieš 10 milijonų metų mūsų protėviai vis daugiau laiko praleisdavo ant žemės. Čia jų valgiaraštį papildė ir irti pradėję vaisiai, kuriuose vyko fermentacijos procesai. Su laiku organizmas prisitaikė prie su maistu gaunamų bakterijų, o pati sąveika ėmė duoti naudos. Dėl to, kaip manoma, mes iki šiol išsaugojome tą trečiąjį HCA receptorių, kuris praneša imuninei sistemai apie pieno rūgšties bakterijų atvykimą.

Šis tyrimas suteikia naujų įžvalgų apie evoliucijos dėka išsivysčiusius mikrobų ir žmonių ryšius.  „Mes esame įsitikinę, kad trečiasis HCA receptorius dalyvauja procese, kurio metu žmogaus imuninė sistema gauna naudos iš uždegiminius procesus slopinančių pieno rūgšties bakterijų. Būtent dėl to manome, kad šis receptorius galėtų tapti naujų priešuždegiminių vaistų taikiniu“, rezultatus pakomentavo viena iš tyrimo autorių Claudia Stäubert.

Bendra schema, kaip D-PLA metabolitas sąveikauja su HCA receptoriumi

Bendra schema, kaip D-PLA metabolitas sąveikauja su HCA receptoriumi - jos gale vis dar yra klaustukai. 
©Claudia Stäubert nuotrauka

Taigi, trečiasis HCA receptorius yra tarsi tarpininkas, pranešantis imuninei sistemai, kad organizme yra pieno rūgšties bakterijų. Mokslininkai dar turės ištirti šią sąveiką, kad geriau suvoktų, kaip ji nulemia imuninės sistemos sustiprėjimą. Tokį poveikį turi daugybė fermentuotų maisto produktų - imunitetą stiprina rauginti kopūstaijogurtaskombuča, kefyras ir taip toliau.

Įdomu tai, kad trečiasis HCA receptorius yra aptinkamas ir ant riebalų ląstelių - ateityje mokslininkai bandys išsiaiškinti, ar pieno rūgšties bakterijų išskiriami metabolitai sąveikauja ir su jomis. Tolimesniais tyrimais taip pat bus siekiama aprašyti visą mechanizmą, kaip su fermentuotu maistu į organizmą patekusios bakterijos stiprina imuninę sistemą.

Rašo technologijos.lt

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
31.07.2019 laikas 13:18 Receptai – Patiekalai Sūrio paplotėliai su kefyru keptuvėje
Sūrio paplotėliai su kefyru receptas. Pašildytą iki 38 laipsnių kefyrą supilti į dubenį, dėti cukrų, druską ir sodą, permaišyti, palikti 5 min. Sudėti smulkiai sutarkuotą sūrį kartu su miltais į kefyro masę, užminkyti tešlą, iš pr...

Skaityti daugiau

06.08.2019 laikas 21:22 Receptai – Patiekalai Paplotėliai prie arbatos iš nieko per 20 minučių

Puiki alternatyva tradiciniams blynams ir blyneliams. Labai skanu ir pigiai! Gaminti tokius paplotėlius prie arbatos labai paprasta. Pabandę vieną kartą, gaminsite nuo nuolat, vietoje blynų ar blynelių.

Skaityti daugiau

04.06.2019 laikas 21:34 Receptai – Patiekalai Varškės pyragaičiai «Varškėčiai»

Manau, kad kiekviena mama savo vaikui gamina varškėčius, bet jie ne visada būna purūs ir minkšti. Aš jums pasakysiu, kaip greitai ir labai skaniai pasigaminti varškėčius. Labai svarbu, įtikti savo vaikams skaniais patiekalais.<...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:48 Kam merginai reikalingas princas gelbėtojas?
Gražioji princesė įkalinta bokšte. Ją saugo drakonas. Reikia gelbėti! Šią istoriją nuo vaikystės žino kiekvienas, tačiau šio archetipo reikšmė mažai kam suvokiama. Į bėdą patekusios merginos personažas sutinkamas visur: kine, literatūroje ir net rekl...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:31 Horoskopas 2024 m. balandžio 19 d.: liūdėti ir pykti ant likimo...
Penktadienį visi nori atsipalaiduoti, sunki savaitė liko už nugaros, laukia savaitgalis. Tačiau atsipalaiduoti nepavyks, Mėnulis bus priešais Saturną, sudarydamas opozicinį aspektą, todėl ypač jautriems žmonėms sukels vidinę įtampą. Santykiuose su žm...

Skaityti daugiau