Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Mokslo Afiša » 2018 » Liepos » 3

Ilgaamžių tyrimas atskleidė, kad žmogus dar nepasiekė savo biologinių amžiaus ribų

Ilgiausio amžiaus rekordas buvo pasiektas dar prieš 21 metus – prancūzė Jeanne Calment sulaukė 122 metų amžiaus. Iki šiol niekas nenugyveno ilgiau, tačiau ilgaamžių vis daugėja. Tai kur ta riba? O gal J. Calment ją jau buvo pasiekusi?

Ilgaamžių tyrimas, ilgaamžiškumas, ilgaamžiai, Jeanne Calment

J. Calment, Reuters/Scanpix nuotr.

J. Calment ilgą laiką gyveno savarankiškai. Nors gyvenimo pabaigoje neteko regėjimo ir po truputį silpo, ji kasdien po truputį mankštinosi, gražinosi ir mėgavosi šokoladu. Sveiko gyvenimo būdo moteris nepropagavo, tačiau jos gyvenimas buvo palyginti lengvas – jai niekada nereikėjo dirbti ar jaudintis dėl ateities. Todėl buvo manoma, kad J. Calment bent jau priartėjo prie maksimalaus žmogaus amžiaus ribos, tačiau mokslininkai su tuo nėra linkę sutikti.

Mokslininkai ištyrė 3836 garbaus amžiaus italus, kuriems 2009–2015 metais sukako 105 metai. Mokslininkai norėjo pažiūrėti, kokiu greičiu išmiršta ši amžiaus grupė. Žmonių mirtingumas svyruoja per visą gyvenimo laikotarpį – jis būna gana aukštas kūdikystėje, tuomet nukrenta, o nuo maždaug 30 metų ima stabiliai augti. Pasiekus 70 metų mirtingumas tiesiog šauna į viršų – todėl niekas ir nesistebi, kai miršta 70–80 metų sulaukę žmonės – tai tiesiog vyksta nuolat.

Mokslininkai buvo gana nustebę, kai pastebėjo, kad sulaukus 105 metų amžiaus mirtingumas vėl suka žemyn. Nežymiai, tačiau suka – tikimybė mirti sulaukus 107 yra mažesnė nei sulaukus 100. Ką tai reiškia? Na, viena iš pagrindinių išvadų yra, kad žmogus dar nepasiekė savo biologinių amžiaus ribų.

Vienas tyrimas prieš tai teigė, kad maksimalus biologinis žmogaus amžius yra 115 metų. Su tuo nesutiko ir paprasti mokslo mėgėjai, ir kiti mokslininkai. Visų pirma, negalima visų ilgiau nei 115 metų išgyvenusių žmonių tiesiog laikyti išimtimis, ypač, kai jie turi žalingų įpročių ar patyrė didelį stresą. Antra, tyrimo metodai buvo ginčytini. Tačiau kodėl mirtingumas nustoja kilęs ir suka žemyn sulaukus 105 metų amžiaus?

Mokslininkai turi du galimus paaiškinimus. Pirmas iš jų nurodo, kad gali būti, kad genetiškai silpnesni žmonės tiesiog miršta anksčiau ir 105 metų amžiaus sulaukia tik patys stipriausi. Antrasis – tokio amžiaus žmonės gyvena kur kas lėčiau, todėl ląstelės turi daugiau laiko atsistatyti. Kitaip tariant, lėtesnė medžiagų apykaita, mažiau streso, daugiau poilsio leidžia ląstelėms išgyventi ilgiau.

Visgi, tai nereiškia, kad artimiausiu metu visi žmonės gyvens iki J. Calment amžiaus. Mūsų gyvenimo ritmas biologines gyvenimo trukmės ribas stumia į paraštes – mūsų amžių labiausiai riboja ligos, stresas, traumos, žalingi įpročiai ir kiti veiksniai.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-09-14 laikas 07:42 Receptai Liaudiški patarimai klausos gerinimo gydymui
Klausos gerinimas liaudies medicinoje, klausos gerinimas, klausa, receptai klausai, liaudiškomis priemonėmis, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis

Skaityti daugiau

2020-12-01 laikas 16:52 Receptai Trinta burokėlių ir pistacijų sriuba
Gamindama šią sriubą aš panaudojau vieną neįprastą ingredientą, kurio tikrai nerasite kiekvienoje sriuboje. Dauguma gal ir pasakys, kad tai visiška nesąmonė, bet aš Jus noriu patikinti, kad pamėgintumėte išsivirti ir paragauti. Sk...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 18:18 Receptai Meksikietiškos Kesadilijos
Salsos padažą užtepti ant tortilijų. Ant vienos jų tolygiai paskirstyti pupeles, smulkintą svogūną, vištieną ir tarkuotą čederį. Tada apibarstyti kalendromis, pagardinti prieskoniais, užvožti kita tortilija ir kepti ant silpnos ug...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-18 laikas 21:22 Laužų Ritualas prie Seimo: Antra Diena – Tironijos Aktyvacija ar Laisvės Iliuzija?
Antra laužų protestų diena prie Seimo: minia klausėsi Karolio Kaupinio kalbos apie artėjančią tironiją, protestas plinta į kitus miestus. Oficialiai – kova už LRT nepriklausomybę. Bet ar tai ne tęstinis ugnies ritualas, aktyvuojantis masinę kontrolę ...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 21:11 ŠOKAS: Ruginienė siūlo LRT tarybai atsistatydinti – taika ar gudrus planas?
Gruodžio 18 d. premjerė Inga Ruginienė netikėtai pasiūlė LRT tarybai atsistatydinti nedelsiant, mainais žadėdama atšaukti prieštaringas LRT įstatymo pataisas. Oficialiai – tai taikos žingsnis, kad nurimtų protestai ir susipriešinimas. Tačiau daugelis...

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 19:34 90 % Jungtinės Karalystės gydytojų ir slaugytojų atsisako skiepytis nuo gripo
Atrodo, kad dauguma Jungtinės Karalystės slaugytojų ir gydytojų dabar tapo vakcinų priešininkai. Ir pagrindinės žiniasklaidos priemonės apie tai netgi pranešė!

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 14:18 Tarpžvaigždinė Kometa 3I/ATLAS: Šokiruojantys Metalai ir Paslaptys
Ar įsivaizduojate kometą, atskriejusią iš tolimų žvaigždžių gelmių, slepiančią metalų lobius, kurie sukelia ugnikalnių išsiveržimus kosmose? Tai ne fantazija – tai realybė, kuri kelia šiurpą ir žavesį!

Skaityti daugiau

2025-12-18 laikas 10:04 Šokiruojantis Makaronų Virimo Mitas: Kodėl Aliejus Tik Kenkia!
Ar kada susimąstėte, kodėl jūsų makaronai nesulaiko padažo ir tampa slidūs? Daugelis namų šeimininkių daro šią klaidą – pila aliejų į virimo vandenį, manydamos, kad tai apsaugo nuo lipumo. Bet tai tik mitas, kuris gadina patiekalą!...

Skaityti daugiau