Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Lapkričio » 29

Lašiniai naudingi, bet vartokite saikingai

Dar visai neseniai apie lašinius, kaip apie organizmui naudingą produktą, mažai kas užsimindavo, veikiau atvirkščiai – iš mitybos raciono juos stengtasi išbraukti. Tačiau pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta priešingų nuomonių. Ką verta žinoti apie lašinius, pasakoja Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit.

Lašiniai

Lašiniai – labai kaloringas produktas, todėl turėtų būti vartojamas saikingai.

Lašinių - tik po mažą bryzelį

Lašiniai Lietuvoje valgomi nuo seno – ir sūdyti, ir rūkyti, ir paspirginti. Ar tiesa, kad jie gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas maistas?

Mokslininkai, tirdami lašinių poveikį žmogaus organizmui, rado sensacingų įrodymų, kad kiaulių lašiniuose yra tokių medžiagų, kurios stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, hormonų gamybą ir gerina širdies raumenų darbą. Lašiniai naudingi endokrininei sistemai, imunitetui ir kt.

Lašiniai turtingi ne tik jaunystės ir grožio vitaminų A, D, E ir F bei mikroelementų. Juose yra net apie 60 proc. gyvybiškai svarbių nesočiųjų riebalų rūgščių ir leticino, naudingų širdžiai ir kraujagyslėms. Viena vertingiausių šiame produkte esančių rūgščių – unikali arachidono rūgštis. Ji stiprina kraujagyslių sieneles, užtikrina normalią širdies ir kitų organų darbą, stimuliuoja inkstų, smegenų veiklą. Arachidono rūgštis reguliuoja gerojo (didelio tankio) ir blogojo (mažo tankio) cholesterolio pusiausvyrą. Be to, ši rūgštis greitina medžiagų apykaitą ir padeda išlaikyti dailias kūno linijas. Lašiniuose yra ir gerai įsisavinamo seleno.

Tačiau dar visai neseniai apie lašinius kalbėta kone priešingai. Tad kurgi tiesa? Gydytoja dietologė R. Petereit sako, kad šiuo atveju reikia atsiminti vieną taisyklę: lašiniai naudingi sveikatai tik tuomet, kai valgomi saikingai.

Sūdyti ar rūkyti?

„Lašiniai – labai kaloringas produktas, todėl turėtų būti vartojamas saikingai. Jei valgote sūdytus lašinius, svarbu atkreipti dėmesį ir į druskos kiekį. Žinoma, kad Lietuvos gyventojai kasdien suvartoja per daug druskos – apie 10–12 g per parą, nors rekomenduojamas kiekis – tik 5 g. Druskos vartojimo ribojimas – iki 2 g per dieną – labai aktualus žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, varginamiems padidėjusio kraujospūdžio. Pastariesiems sūdytų lašinių valgyti nepatariama“, – teigia R. Petereit.

Pasak specialistės, rūkyti lašiniai vengtini varginant virškinamojo trakto veiklos sutrikimams (padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, lėtiniam skrandžio uždegimui (taip pat buvus ūminiam), kasos, kepenų ligoms), nes bet koks rūkytas ar keptas maistas dirgina jautrią virškinamojo trakto gleivinę ir gali sukelti nemalonių pojūčių (pilvo pūtimą, raižymą, skausmą, sunkumo pojūtį ir pan.).

Sveikam žmogui geriausia saikingai pasmaguriauti lašiniais su raumenukais, tuomet organizmas gaus ne tik riebalų, bet ir baltymų, todėl jausitės sotesni. Žmogaus organizmui sveikesni yra švieži silpnai sūdyti lašiniai, tačiau jei esate sveiki, nepakenks ir rūkyti – svarbu jais nepiktnaudžiauti.

Lašiniai (1)

Sveikam žmogui geriausia saikingai pasmaguriauti lašiniais su raumenukais, tuomet organizmas gaus ne tik riebalų, bet ir baltymų, todėl jausitės sotesni.

Dienos norma – 30 g

100 g lašinių yra apie 770 kcal. Tiek sūdytų, tiek rūkytų lašinių per dieną pakanka suvalgyti nuo 10 iki 30 g (dviejų pirštų dydžio gabalėlį), o per savaitę – 100 g. Jeigu dirbate fiziškai ir išeikvojate daug energijos, galite suvalgyti ir daugiau.

Vartojant per daug lašinių gali padidėti kūno svoris, cholesterolio kiekis kraujyje. Tai gali lemti ir įvairias ligas. Neretai nutunkama, susergama ateroskleroze, kasos uždegimu, tulžies pūslės akmenlige ir kt.

Kai kurie mokslininkai pataria mažą lašinių bryzelį atsipjauti kiekvieną rytą. Tuomet organizmas gautų ne tik naudingųjų medžiagų, bet ir daug energijos. Rytinė juostelė lašinių suteiktų naudos ir tiems, kuriuos vargina virškinamojo trakto veiklos sutrikimai, vidurių užkietėjimas, be to, padėtų valytis organizmui.

Aišku, lašinių nereikėtų valgyti vėlai vakare. „Kai kuriais atvejais lašinių reikėtų vengti ar nevartoti visai. Nerekomenduočiau valgyti lašinių, jeigu sergate kepenų, tulžies pūslės, skrandžio ar žarnyno ligomis“, – pataria gydytoja dietologė.

Svarbu žinoti ir tai, su kokiais maisto produktais lašiniai geriausiai dera. Tiek sūdytus, tiek rūkytus lašinius rekomenduojama valgyti su raugintais kopūstais, agurkais, burokėliais, svogūnais, turtingais antioksidantų. Naudinga mėgautis lašiniais su šviežių daržovių salotomis, pagardintomis alyvuogių ar sėmenų aliejumi. Lašinius ypač sveika valgyti su česnakais.

Kaip išsirinkti kokybiškus lašinius?

Į ką derėtų atkreipti dėmesį renkantis lašinius? Visų pirma – į veterinarijos sertifikatą, kuris liudytų apie šio produkto kokybę. Renkantis šviežius lašinius reikėtų žiūrėti, kad jie būtų vos rausvi, be kraujosruvų ir dėmių (ypač geltonų), o odelė – plona ir minkšta.

Prieš pirkdami lašinius pauostykite. Jie turėtų kvepėti panašiai, kaip kvepia šviežia mėsa. Švieži lašiniai turėtų būti minkšti, malonaus skonio, tirpstantys burnoje. Jeigu lašiniai veliasi burnoje, yra tąsūs, juos sunku sukramtyti, tokio pirkinio geriau atsisakyti. Kartais prekybininkai pasenusius lašinius apdoroja dūmais, todėl atidžiai apžiūrėkite lašinių nuopjovą. Ji turėtų būti balta su švelniai rausvu atspalviu, be geltonų dėmelių.

Nevartokite pasenusių, pageltusių lašinių, jie nėra naudingi organizmui, nes naudingosios medžiagos jau būna praradusios savo vertę.

Lašiniai gydo

Liaudies medicinos atstovai nuo seno pataria pasitelkti lašinius skausmui malšinti ir žaizdoms gydyti.
• Dantų skausmas sumažės, jeigu mažą gabalėlį lašinukų (be odos ir nuvalę druską) palaikysite tarp dantenų ir skruosto bent 15–20 minučių.
• Šviežių lašinių, medaus ir druskos kompresai malšina sąnarių skausmus. Juos laikykite per naktį.
• Išoriniam gydymui lašiniai tinka ir šlapiuojančios egzemos atvejais.
• Senus lašinius, sumaltus mėsmale ir sumaišytus su trupučiu medaus, tepkite ant skaudančių sąnarių (pavyzdžiui, kelių), uždenkite polietilenine plėvele ir, apvynioję vilnoniu šaliku, palikite per naktį.

Lašiniai naudingi, bet su saiku

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
21.09.2019 laikas 14:39 Receptai Pieniškos dešrelės bulvių tešloje

Tai nuostabi vakarienė, svečiams atradimas, jei jie netikėtai užsuks pas jus. Galimas dalykas, jums šis patiekalas bus antras iš mėgstamiausių patiekalų, po kiaušinienės. Žinoma, čia tik idėja, galite į bulves įdėti įvairius pr...

Skaityti daugiau

06.12.2017 laikas 19:52 Receptai Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (sidabražolės, gyvatžolės)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Skrandis. Ingredientai: sidabražolės, paprastosios gyvatžolės šaknų.

Skaityti daugiau

20.09.2019 laikas 06:17 Receptai Kepti varškėtukai su razinomis
Išmirkinkite razinas, nupilkite ir apsausinkite. Dubenėlyje šakute gerai išmaišykite varškę, miltus, cukrų, druską, razinas ir kiaušinius. Pabarstykite stalą miltais, ant jų išdėliokite po šaukštą varškinės masės. Kiekvieną masė...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.01.2025 laikas 07:38 Apie 10 proc. maltų kavos pupelių gali turėti vabzdžių dalelių
Kava yra vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje, tačiau ar kada nors susimąstėte, kas slepiasi jūsų puodelyje? Gydytojas Sermedas Mejeris nustebino savo „Instagram“ sekėjus, atskleisdamas, kad kavos mėgėjai, pasirinkę maltą kavą, gali nesąmoningai...

Skaityti daugiau

15.01.2025 laikas 22:52 Planetų palydovai: ar jie turėjo žiedus praeityje?
Kiekvienas planetos palydovas yra unikali istorija, tačiau naujausi tyrimai atskleidžia, kad jie galėjo turėti dar neatrastus bruožus – žiedus. Šiame straipsnyje nagrinėsime hipotezes apie tai, kaip ir kodėl žiedai galėjo egzistuoti planetų palydovuo...

Skaityti daugiau

15.01.2025 laikas 20:26 1863 m. britų rašytojas numatė, kad atsiras dirbtinis intelektas, kuris valdys žmoniją

Prieš 162 metus, kai pasaulis dar tik pradėjo įsisavinti mechanizaciją, britų rašytojas Samuelis Butleris vizionieriškai prognozavo ateitį, kurioje mašinos galėtų tapti mūsų lygiavertėmis būtybėmis. Jo 1863 m. laiške aprašyta mašinų evoliucija ir ...

Skaityti daugiau

15.01.2025 laikas 07:55 Mano uošvės namelis netrukus prives mūsų šeimą prie skyrybų. Galvoju palikti savo vyrą dėl nuolatinių konfliktų
Vasaros ir pavasario sezonai anksčiau buvo mano mėgstamiausi metų laikai, kupini džiaugsmo ir laisvės. Tačiau pastaraisiais metais šie laikotarpiai tapo kupini streso ir konfliktų dėl mano uošvės įtakos mūsų šeimai. Šiame straipsnyje pasidalinsiu sav...

Skaityti daugiau

15.01.2025 laikas 07:46 Mano sūnus mane apgaudinėjo šešis mėnesius, o mano uošvė slėpė neištikimybę
Kiekvienas tėvas nori, kad jo vaikas užsiimtų veikla, kuri padėtų jam augti ir tobulėti. Tačiau kas atsitinka, kai artimieji pradeda slėpti svarbius dalykus? Mano istorija apie tai, kaip uošvė ir sūnus susivienijo prieš mane, kai Romas paslapčia prad...

Skaityti daugiau