Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2017 » Vasario » 27

Kas sveikiau, kiaušinio baltymai ar kiaušinio tryniai?

Vienas liūdniausių pusryčių valgiaraščio pasirinkimų – kiaušinių baltymų omletas. Ar kada nors uždavėte sau klausimą, kodėl pastaruoju metu pasaulis eina iš proto tik dėl baltymų? Atsakymo į šį klausimą ieško „Time“.

Tiesiog mums tokią nuomonę įpiršo specialistai. Nustatė, kad su maistu gaunamas cholesterolis padidina cholesterolio kiekį kraujyje, kuris kemša kraujagysles ir kenkia širdžiai. Cholesterolio yra kiaušinių tryniuose, o ne baltymuose, todėl tryniams nepelnytai paskelbtas boikotas.

Kas geriau, kiaušinio baltymai ar tryniai?

Pasaulis ėmė kraustytis iš proto. Net parduotuvėse galima įsigyti atskirtų ir vartojimui paruoštų baltymų.

Nepaisant to, yra viena svarbi priežastis nebijoti trynių. Mokslininkai išsiaiškino, kad su maistu gaunamas cholesterolis iš tikrųjų neturi nieko bendro su cholesterolio metabolizmu. Tai reiškia, kad maisto produktai, kuriuose gausu cholesterolio, cholesterolio kiekio kraujyje nedidina. Netgi yra įrodymų, kad jis padidina gerojo cholesterolio koncentraciją (šis siejamas su mažesne širdies ligų rizika).

 Kiaušinių tryniuose daug tiek sočiųjų, tiek nesočiųjų riebalų - pastarieji yra dar viena maistingoji medžiaga, kuri, anot specialistų, neretai deramai neįvertinama ir nepelnytai nurašoma. Kiaušinių tryniuose gausu ir vitamino E, kurio amerikiečių organizme ypatingai stinga. Nepaisant to, tikroji priežastis, kodėl tryniai tokie naudingi, yra karotenoidai – maistingosios medžiagos, kurių aptinkama augaliniuose ir gyvuliniuose riebaluose. Būtent jie kiaušinių tryniams (ir medžių lapams) rudenį suteikia išskirtinę geltoną spalvą. Tryniuose daugiausia dviejų rūšių karotenoidų – liuteino ir zeaksantino, kurie naudingi akių sveikatai ir malšina uždegiminius procesus.

Žinoma, karotenoidų galima rasti ir kituose produktuose – pavyzdžiui, vaisiuose ir daržovėse. Nepaisant to, kiaušinių tryniai šiuo atveju turi akivaizdų pranašumą. Karotenoidus reikia vartoti kartu riebalais – tik tokiu atveju organizmas juos pilnai įsisavina. Šiuo atveju kiaušinis – puikiausias pasirinkimas. Valgykite kiaušinių ir gausite daugiau šių maistingų medžiagų – ir ne tik iš kiaušinių, bet ir iš kartu su jais valgomų produktų. Du dideli kiaušiniai – 143 kalorijos, 13 gramų proteinų ir beveik 10 gramų riebalų.2016 metais atliktas tyrimas, kurio metu nustatyta: žmonės, kiaušinius valgydami kartu su daržovių salotomis, įsisavina net 9 kartus daugiau karotenoidų, įskaitant liuteiną ir zeaksantiną iš kiaušinių ir alfa karoteną bei likopeną iš daržovių. Tie patys mokslininkai atliko ir dar vieną tyrimą, kurio metu išsiaiškino, kad analogiška situacija ir su vitamino E įsisavinimu.

Amerikiečiai niekaip neįpranta valgyti daugiau daržovių – net 87 proc. Jungtinių Valstijų gyventojų jų valgo mažiau nei rekomenduojama. Šiuo atveju, sąmoningai nevalgydami trynių, jie sau daro dar didesnę žalą, sako Purdue universiteto mitybos ekspertas ir vienas iš tyrimo autorių Jung Eun Kimas: „Kiaušinių baltymuose nėra riebalų, taigi tokio paties poveikio tikėtis neverta“.

Taigi kitą kartą, kai nuspręsite pasigaminti ką nors iš kiaušinio, neatsisakykite trynio.

Delfi ir paranormal.lt sveikata

Įvertink šį straipsnį Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą PARANORMAL turinį.

Visi svetainės pateikti straipsniai, sveikatos patarimai yra pramoginio pobūdžio iš interneto platybių. Prieš naudodami patarimus, pasitarkite su tos srities specialistu. Svetainė neatsako už duomenų tikslumą. Visos teisės apsaugotos.
Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais.
avatar
TAIP PAT SKAITYKITE:
26.02.2020 laikas 20:37 Jolanta Blažytė: Kaškas Sėja Panika?

„Būsime 5G technologijos diegimo lyderiai“, - garsiai ištrimituoja mūsų tautos išrinktieji ir tyliai „prakiša“ sveikatos apsaugos ministro įsakymą, leidžiantį Lietuvoje elektromagnetinės taršos normas padidinti 10 kartų. Čia pat pasipila reklaminės „fanfaros“ a...

Skaityti daugiau

26.02.2020 laikas 18:02 Japonijoje mirė seniausias žemės gyventojas
Japonijoje mirė oficialiai seniausiu pripažintas pasaulio vyras. Chitetsu Watanabei buvo 112 metų, antradienį pranešė japonų žiniasklaida. 1907-aisiais gimęs japonas tik prieš dvi savaites gavo Gineso rekordų knygos sertifikatą, liudijantį, kad jam priklauso seniausio planetoje vyro titulas....

Skaityti daugiau

26.02.2020 laikas 08:01 Burokėlis: kaip išsaugoti naudingiausias savybes?

Burokėlis – tikras mūsų daržo karalius. Juk jodo jame daugiau nei kitose daržovėse, vitamino C kiekiu jis dvigubai lenkia morką, stimuliuoja ląstelių augimą, stipriną odą, nagus ir plaukus. Senovės graikai burokėlius pirmiausia naudojo medicinoje, tik tuomet sugalvojo išbandyti maiste, taig...

Skaityti daugiau

25.02.2020 laikas 20:56 Visur aplinkui permatomos sferos!
Lonas Strikleris, anomalių reiškinių tyrinėtojas iš Baltimorės (JAV), nelabai seniai gavo elektroninį laišką nuo Polo Kočreino, gyvenančio Australijoje, Perto mieste. Polas savo laiške pasakojo, kad jam jau tiesiog įgriso skraidančios permatomos sferos, ir prašė jam padėti rasti tokį žmogų, kuris su...

Skaityti daugiau

25.02.2020 laikas 20:00 Kodėl turėtumėte valgyti daugiau brokolių?

Miniatiūrinį medį primenanti daržovė kadaise lietuviams buvo neįprasta, netgi egzotiška. Šiandien brokolis yra viena populiariausių daržovių ant kasdienio stalo, kurį žmonės renkasi ne tik dėl jo skonio.

Skaityti daugiau

25.02.2020 laikas 19:35 Ar Kanapės efektyvesnės už aspiriną?
Medžiagos, esančios kanapių sudėtyje, pasirodė kur kas veiksmingiau veikiančios uždegiminius procesus, negu tokie paplitę preparatai, kaip aspirinas.

Skaityti daugiau