- 04.05.2017
- 2.0 Reitingas
- 6251 Peržiūr
- Komentarai
Moliūgai. Kepenims ypač reikalingi ryškiaspalviai vaisiai su raudonu ir oranžiniu minkštimu, todėl nieko nuostabaus, kad moliūgai yra naudingi kepenims. Moliūguose gausu reto vitamino T, todėl šias daržoves galima vadinti geriausiu garnyru jautienos, kiaulienos ir kitiems riebiems patiekalams, nes šis vitaminas žmogaus organizmui padeda geriau įsisavinti sunkų maistą ir palengvina kepenų darbą.
> Kuo dar naudingi moliūgai?
Neseniai Seulo (Pietų Korėja) mokslininkai nustatė, kad moliūgai padeda mažinti svorį. Daugelį metų buvo atliekamas eksperimentas, kuriame dalyvavo vyresni nei 20 metų amžiaus žmonės. Tyrimų metu ir buvo nustatyta, kad moliūgų mėgėjai žymiai rečiau priaugo svorio. Moliūgai ypač naudingi moterims.
Laminarijos. Tai vandens dumbliai, dažniausiai vadinami jūros kopūstais. 5 proc. laminarijų lapų sudaro algino rūgštis, kuri dar vadinama „natūraliu žalingųjų medžiagų stimuliatoriumi".
Alginatai sujungia kai kuriuos cheminius aktyvius junginius bei sunkiųjų metalų druskas ir
pašalina jas iš organizmo, todėl veiksmingai palengvina kepenų darbą.
> Kuo dar naudingos laminarijos?
Laminarijose gausu jodo, žymiai daugiau nei bet kuriuose kituose maisto produktuose. Laminarijos sumažina pavojų susirgti skydliaukės ir onkologinėmis ligomis bei kraujyje sumažina cholesterolio lygį.
Džiovinti abrikosai. Kepenys mėgsta saldumynus, o džiovinti abrikosai yra žymiai naudingesni, nei saldainiai ar riebūs pyragaičiai. Neseniai specialistai nustatė, kad reguliariai valgantiems džiovintų abrikosų pastebimai sumažėja pavojus susirgti kepenų vėžiu.
> Kuo dar naudingi džiovinti abrikosai?
Neseniai JAV mokslininkai nustatė, kad džiovintuose abrikosuose esantys fenolio junginiai gali apsaugoti nuo vadinamo „metabolinio sindromo", skatinančio nutukimą ir uždegimines ligas.
Fenolio junginiai kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį, kuris kenkia ne tik širdies ir kraujotakos sistemai, bet ir padidina krūvį kepenims.
Alyvuogių aliejus. Alyvuogių aliejuje yra vitamino E - ypač svarbaus antioksidanto, kuris žmogaus organizmą apsaugo nuo žalingųjų laisvųjų radikalų, susidarančių saulės šviesos, tabako dūmų, užteršto oro ir radiacijos poveikyje. Būtent, su šiomis kenksmingomis medžiagomis yra priverstos kovoti kepenys.
> Kuo dar naudingas alyvuogių aliejus?
Alyvuogių aliejus ir alyvuogės padeda organizme neutralizuoti toksines medžiagas, todėl šventiniam vakarėliui patiekitę alyvuogių aliejumi paskanintas salotas ar sūdytų alyvuogių.
Pieno produktai. Kepenims labiausiai naudingi liesi pieno produktai: kefyras, rūgęs pienas ir jogurtas. Šie produktai pagerina naudingosios žarnyno mikrofloros darbą, iš organizmo padeda pašalinti žalingąsias medžiagas. Be to, pieno produktai sugeria toksines medžiagas (į organizmą patenkančias ne tik su maisto produktais, bet ir iš oro) bei jas pašalina iš organizmo.
> Kuo dar naudingi pieno produktai?
Kefyras ir kiti rūgštūs pieno produktai yra vertingi todėl, kad juose gausu naudingų, maistą padedančių perdirbti bakterijų.
5 svarbiausi kepenims vitaminai
1. Vitaminas A
Vitamino A yra visų rūšių raudonuose ir oranžiniuose vaisiuose. Ypač gausu karotino morkose, burokėliuose, abrikosuose, oranžinių ir raudonųjų pipirų ankštyse, moliūguose.
2. Vitaminas E
Vitamino E gausu grūdinėse kultūrose, aliejuje, žuvyse.
3. Riebiosios rūgštys Omega-3
Riebiųjų rūgščių Omega-3 yra riebiose žuvyse: silkėse, upėtakiuose, skumbrėse.
4. Vitaminas B2 (riboflavinas)
Vitamino B2 gausu persikuose, kriaušėse, burokėliuose ir špinatuose.
5. Lipo rūgštis
Kepenims naudinga lipo rūgštis, kurios yra pieno produktuose, špinatuose ir jautienoje.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau