Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Hipotezės » 2015 » Balandžio » 26

Naujos imperijos atsiradimas

Per visą istoriją politiniai, finansiniai ir kariniai lyderiai siekė sukurti imperijas. Vakaruose pirmąja imperija dažnai laikoma Roma. Vėliau, laikui bėgant, formavosi kitos imperijos.

Ispanija tapo imperija užkariavusi Naująjį Pasaulį, gavusi tenykštį auksą ir sidabrą. Anglija viešpatavo XIX amžiuje, tačiau prarado imperiją daugiausiai dėl brangiai kainavusių karų. Amerikai atiteko XX amžius. Panašiai kaip Roma ji pradėjo nuo respublikos su minimalia centrine valdžia, o dabar smunka, slegiama nuosavo administracinio aparato.

Kaip taisyklė (be išimčių) paskutiniai, kurie supranta, kad imperija patiria kolapsą – tai tie žmonės, kurie joje gyvena. Pamenu, jaunystėje, mano draugai, (kaip ir aš – Anglijos piliečiai) pūtėmės iš savo svarbumo pojūčio, tartum britiškas „pranašumas“ vis dar egzistuotų, nors su Britų imperija jau seniai buvo baigta.

Tai, žinoma, nereiškia, kad tie, kurie gyvena šiandieninėje Amerikos imperijoje, taps paskutiniais, kurie realiai supras, kad žaidimas praktiškai baigtas. Panašu, kad amerikiečiai viliasi, jog staigus smukimas – tai viso labo laikinas atoslūgis, po kurio vėl viskas atsistatys. Mažai tikėtina. Istorija byloja, kad kai tik imperija išmušama iš savo vietos, ją pakeičia sekanti auganti galybė – labiau produktyvi ir turinti bet kuria prasme pažangesnį mąstymą. Ir visgi JAV atkakliai kabinasi už savo statuso ir kaip bet kurioje žūstančioje imperijoje, jos vadovai darosi vis žiauresni tiek namuose, tiek užsienyje, vildamiesi išsaugoti įvaizdį.

Kariniai veiksmai dažniausiai skamba kaip laidotuvių varpai mirštančios imperijos adresu – čia ir didžiulės finansinės išlaidos, ir kitų šalių gyventojų neapykanta. Naujame tūkstantmetyje JAV įsiveržė į daugiau šalių nei kada nors istorijoje ir, matomai, atsidūrė nuolatinio karo būsenoje. Karo, kuris kariaujamas tiek kariniais, tiek ekonominiai būdais, kadangi JAV įvedinėja sankcijas prieš tuos, kuriuos ruošiasi kariauti.

Šitos pastangos darosi tokios grėsmingos pasauliui, kad kitos stambios šalys, netgi jei turi draugystės su Amerika istoriją, suartėja viena su kita, kad priešintųsi JAV.

Amerikos pastangoms talkininkauja nenatūralus Europos aljansas. Nors Europą sudaro daug smulkių valstybių, kurios neretai smarkiai skiriasi savo kultūra ir kurios šimtmečius viena su kita kivirčijosi. Europos Sąjunga paskubomis sulipdė iš visų jų „Jungtines Europos Valstijas“.

Nors sąlyginai nauja ES jau akivaizdžiai klupinėja ir atsidūrė ant fragmentacijos ribos, jos vadovai beviltiškai mėgina išsaugoti neperspektyvų aljansą nuo suirimo, pasitelkę į pagalbą JAV. Tuo pat metu kitos stambios ir svarbios valstybės iš paskutiniųjų stengiasi garantuoti, kad kai JAV ir ES pasieks savo Vaterlo, likęs pasaulis toliau liktų gyventi nepriklausomai nuo mirštančios imperijos.

Jos ne šiaip laukia nuošaliai nuo artėjančio kolapso, laukdamos savo eilės pirmosiose žiūrovų salės eilėse. Jos aktyviai rengia savo pozicijas, kad kiek tai įmanoma sklandžiau perimtų estafetės lazdelę.

DOLERIO HEGEMONIJOS PABAIGA

Po 1944 metų Breton Vudso konferencijos amerikietiškas doleris viešpatavo, būdamas pasauline valiuta1 pagal nutylėjimą. Tais metais Amerika turėjo daugiau aukso nei bet kuri kita šalis. Amerika vis labiau piktnaudžiavo doleriu, neretai kitų šalių sąskaita.

Rusija ir Kinija ėmėsi – po nesenų amerikietiškų jėgos demonstravimų vardan naftos dolerio išsaugojimo – kurti stambiausią istorijoje energetinį susitarimą. Ir šis susitarimas, ir visa prekyba tarp dviejų šalių bus vykdoma rubliais ir juaniais. Rusija nuo to momento aktyviai sudarinėja sutartis su kitais energetikos resursų vartotojais, taipogi apeidama dolerį.

Sudarydamos tokias sutartis, Azijos galybės neoficialiai paskelbė, kad atsisako naftos dolerio. Dešimtmečiais Amerika naudojo jėgą kitų šalių atžvilgiu, panaudodamos naftos dolerį. Taip kad kinų-rusų susitarimo esmė yra ne tik tai, kad būtų baigta su naftos dolerio monopolija, bet ir siekiant nusmukdyti Amerikos valdžią viso pasaulio atžvilgiu apskritai.

NAUJOJI SWIFT SISTEMA

Šiuo metu didžioji pinigų pervedimų dalis eina per SWIFT sistemą, įsikūrusią Briuselyje, tačiau kontroliuojamą JAV. Ne per seniausiai Amerika darė kliūtis ar grasino uždrausti kitoms šalims naudotis šia sistema, kas padarytų neįmanomus bankinius pervedimus, vadinasi, jų bankų sistemos patirtų kolapsą. Rusija į tai atsakė nuosavos sistemos sukūrimu.

Visiškai tikėtina, kad jeigu Rusijos prekybiniams partneriams, pavyzdžiui, Iranui, bus sudarytos kliūtys naudotis Briuselio sistema, Rusija išplės savą sistemą ir jų atžvilgiu.

Antrosios pasaulinės SWIFT sistemos sukūrimas pašalins grėsmę, kad amerikiečiai panaudos savo triukų, tokių kaip ekonominės sankcijos, grėsmę. Kol Rusija užtikrins efektyvią pervedimų sistemą ir valdys ją be bauginimų, kuriais naudojasi JAV ir kol ta sistema bus prognozuojama, visiškai įmanoma, kad kitos šalys pereis prie šios sistemos. Kai tik kitos šalys visiškai pereis prie šios sistemos, Amerikai nebeliks pasirinkimo, kaip tik sąveikauti su šia sistema arba prarasti prekybinius ryšius su sistemai priklausančiomis šalimis.

NAUJAS CENTRINIS BANKAS

Per pastaruosius dešimtmečius Kinija ir Rusija smarkiai išplėtė savo ekonominę įtaką pasaulyje ir periodiškai skundėsi, kad jų padėtis TVF yra neproporcingai menka, atsižvelgiant į šalių svarbą pasaulinėje prekyboje. 2014 metais Kinija oficialiai pralenkė Ameriką ir tapo stambiausia pasaulio ekonomika ir visgi TVF nuolat siekia suvesti į minimumą Kinijos pozicijas prie derybų stalo.

Atrodytų, Vakarai mano, kad turi rankose visus kozirius ir kad kinai bei kitos šalys yra priverstos užimti vargšų giminaičių pozicijas, jeigu jau jiems teikėsi leisti sėsti prie TVF stalo. Dėl kažkokių priežasčių Vakarai nesuprato, kad kitos šalys, jeigu su jomis bus taip elgiamasi, gali sukurti savo alternatyvą. Kaip ir sistemos SWIFT atveju, Azijos šalys sureagavo į Amerikos pernelyg didelį pasitikėjimą savo galia ne šiaip pasitraukdamos laižytis savo žaizdų, bet sukurdamos naują TVF.

Rusija neseniai ratifikavo naujojo Vystymo Banko įsteigimą. Jis turės 100 milijardų dolerių kapitalą, kuriuo naudosis BRIKS šalys. Visi penki BRIKS nariai įneš lygias dalis. Banko būstinė įsikurs Šanchajuje. Indija delegavo pirmą banko prezidentą, kurie keisis kas 5 metus. Pirmuoju direktorių tarybos nariu taps Brazilijos atstovas, o pirmuoju valdybos pirmininku greičiausiai taps Rusijos finansų ministras. Tokiu būdu struktūra bus išties daugianacionalinė.

Sukurdamas visas šias organizacijas, aljansas BRIKS iš esmės sukūrė antrą pilnavertį ekonominį pasaulį.

Per paskutines Britų imperijos gyvavimo dienas, mes, britai, guodėme save iliuzija, kad tegu mūsų valdžios bazė subyrėjo, tačiau vis dar galėjome išsaugoti savo įtaką grasinimais ir pagyrūniškumu. Didžioji Britanija labai klydo šiuo atžvilgiu ir šitaip elgdamasi, atstūmė nuo savęs prekybos partnerius, kolonijas ir sąjungininkus.

Tas pats vyksta ir šiandien. Kinija, Rusija ir kitos šalys, susidūrusios su amerikiečių bauginimais, ne šiaip suvynios savo vėliavas ir sutiks, kad reikia klausyti amerikiečių. Vietoje to jos kuria alternatyvas. Ir daro tai pakankamai efektyviai ir sparčiai. Šiuo metu Amerikos galios pervertinimas ne tik suteikia galimybę iškilti naujoms galybėms, bet tiesiog verčia tas šalis kurti naują pilno masto imperiją.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
14.09.2018 laikas 07:59 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies

Kraujavimas iš nosies liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo kraujavimo iš nosies, kraujavimas, nosis, vaistažoles, receptai kraujavimui, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis ...

Skaityti daugiau

01.07.2019 laikas 18:13 Receptai – Patiekalai Orkaitėje kepta višta
Gaminame. Orkaitėje kepta višta. Prieš kepant vištą dedame į kepimo maišą arba rankovę ir rankovę užrišame. Kepame apie 1,5-2 valandos (priklausimai nuo dydžio), vidutinio karštumo orkaitėje. Likus pusei valandos iki kepimo pabaig...

Skaityti daugiau

31.08.2019 laikas 14:51 Receptai – Patiekalai Mano mama kepenėles gamindavo tik taip - sultingas, krakmolingas ir traškias

Sultingos, skanios ir ekonomiškos! Marinuojame kepenėles kiaušinio, krakmolo, druskos ir pipirų mišinyje, mažiausiai 40 minučių, geriausia 1-1,5 valandos. Tada kepkite kepenėles karštame aliejuje. Kaip pasigaminti, žiūrėkite va...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 17:21 Poltergeistas Grotono ūkyje, Konektikute
Veiksmo vieta - ūkis Grotono mieste, Konektikuto valstijoje, JAV. Ūkyje gyveno pagyvenusi pora, 70 metų ponas Hemstedas ir jo žmona, ramiai ir taikiai gyvenę santuokoje daugiau kaip 30 metų, ir 13 metų sūnėnas Frenkis Gardneris bei jo jaunesnis broli...

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 17:06 Zimbabvės šeima teigia, kad juos persekioja «nematomi goblinai»
Šeima iš Magwegvės (Magwegwe) miesto Bulawayo šiaurėje, Zimbabvėje, yra išsigandusi dėl nepaaiškinamų ir bauginančių reiškinių, vykstančių jų namuose.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 16:50 Tamsioji materija gali sukurti sprogstančias žvaigždes

Astronomai jau seniai spėliojo, kad paslaptingoji tamsioji medžiaga, sudaranti didžiąją dalį visatos, gali turėti didelę įtaką įprastai materijai. Naujas tyrimas rodo, kad tamsioji medžiaga gali būti pajėgi kurti sprogstančias žvaigždes.

...

Skaityti daugiau