Svetainėje sukaupta daugiau nei 1000 sveikatos patarimų. Ieškokite patarimų ir ne tik:

Pagrindinis » Kategorija: Sveikatos patarimai | Liaudies medicina » Peržiūrų: (711) Komentarų: (0) (02.09.2017 - 11:34)

Slyvos mūsų mityboje

Ar žinojote, kad slyvos (Prunus domestica) — nektarinų, persikų ir migdolų giminaitės? Jų maisto vertė panaši kaip šių pietietiškų vaisių (išskyrus migdolus), tačiau vietinės slyvos galėtų būti nepurkštos pesticidais, kurie plačiai taikomi auginant persikus ir nektarinus.

Slyvos mūsų mityboje

100 g slyvų vertė:

VITAMINAI IR MINERALINĖS MEDŽIAGOS (% RPN)

• Vitamino C -10 %

• Vitamino A - 7 %

• Vitamino K - 4 %

• Slyvose esama ir šiek tiek B grupės vitaminų.

• Kalio - 4%

• Vario, mangano - 3 %

• Magnio, fosforo - 2 %

• Slyvose esama ir šiek tiek kalcio, geležies, cinko.

• 46 kcal

• 87 g vandens

• 0,7 g baltymų

• 0,3 g riebalų

• 11,4 g angliavandenių (iš kurių 1,4 g ląstelienos ir 10 g cukrų)

• Slyvose yra ypač vertingų antioksidantų, priklausančių prie fenolių pogrupio, kurie geba panaikinti žalas, kylančias dėl riebalų (pvz., cholesterolio) oksidacijos.

• Slyvų valgymas padeda lengviau absorbuoti geležį; tai būtų galima paaiškinti vitaminu C, esančiu šiuose vaisiuose.

• Ląsteliena, kurios esama slyvose, padeda normalizuoti cukraus koncentraciją kraujyje ir palankiai veikia tuštinimąsi.

• Jei valgysite įvairių spalvų ir rūšių slyvų, gausite daugiau skirtingų antioksidantų.

• Jei nusipirkote neprinokusių slyvų, jas galima greitai prinokinti paliekant vienai ar dviem dienoms kambario temperatūroje.

• Slyvas galima drąsiai šaldyti, tik prieš tai patartina išimti kauliukus, kad jos liktų aromatingos ir gardžios.

! Džiovintose slyvose vitaminų ir mineralinių medžiagų yra daugiau nei šviežiose, tačiau jose yra ir daugiau kalorijų.

Pabandykite! Lengvas slyvų desertas

Ingredientai:

• 4-5 didelės mėlynos slyvos

• Truputis skysto medaus (kad būtų saldžiau)

• Cinamonas

• Trupinti graikiniai riešutai

Perpjaukite slyvas pusiau, išimkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis. Dėkite į indelį, apibarstykite cinamonu, papildykite trupintais graikiniais riešutais ir užpilkite trupučiu medaus. Jei slyvos labai prinokusios, medaus pilti nebūtina.

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose! Prisijunkite prie mūsų paskyroje, kad nepraleistumėte įdomių dalykų!


ŽYMĖS: Vitaminai, sveika mityba, slyvos, antioksidantai, Prunus domestica

Paranormal.lt medžiagos citavimas negavus išankstinio paranormal.lt sutikimo neleidžiamas. Išimtinių teisių pažeidimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.


// Susiję straipsniai »


//Taip pat skaitykite »

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar