- 08.10.2016
- 0.0 Reitingas
- 7657 Peržiūros
- Komentarai
Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistingesni!
Pranašesni už mėsą
Sėjamasis avinžirnis – valgoma ankštinė kultūra, kilusi iš pietvakarių Azijos. Daugiausia jos užauginama Indijoje, Turkijoje, Pakistane ir Australijoje. Tyrinėtojai šiuos maistinius augalus skiria į keturis porūšius, kurie skiriasi dydžiu ir spalva.
Avinžirnius reikia virti ilgiau negu žirnius, tačiau jie gerokai naudingesni organizmui. Šių augalų sėklose yra 18–26 % baltymų, 42–59 % angliavandenių ir 4–8 % riebalų. Avinžirniuose gausu mangano, kuris suteikia energijos, stiprina kaulus, gerina medžiagų apykaitą ir greitina ląstelių atsinaujinimo procesus.
Vegetarai šią ankštinę kultūrą vertina dėl organizmui naudingų baltymų. Be to, šiuose ankštiniuose augaluose mažiau riebalų ir kalorijų, tačiau sotumo jausmas išlieka ilgai. Pradėjus reguliariai valgyti avinžirnius, per kelias savaites sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.
Taip pat juose labai mažai natrio, todėl ypač tinka besiskundžiantiems aukštu kraujospūdžiu ir širdies ligoniams. Avinžirniuose gausu kalio, geležies, cinko ir fosforo. Pasak britų botaniko Nichol’o Culpeper’io, palyginti su kitais ankštiniais augalais, avinžirniai žarnyne gamina mažiau dujų.
Įdomu
· Pasak astrologų, avinžirniai atstovauja Veneros planetai, todėl senovėje buvo naudojami kaip vaistas, skatinantis spermos ir motinos pieno gamybą.
· Šie ankštiniai augalai naudojami gaminant vegetariškus mėsainius.
· Rytų šalių parduotuvėse populiaru pirkti konservuotus avinžirnius.
· Dažniausiai jie naudojami greitai pasigaminti humuso.
· Virtus avinžirnius reikia laikyti sandariuose indeliuose. Tuomet juos galima vartoti 3–4 dienas.
· Falafelių gerbėjai sukūrė netgi kompiuterinį žaidimą „Falafelių karalius“.
· Dėl didelio skaidulų kiekio ši ankštinė kultūra naudojama ir kaip dietinis maistas.
· Paruošimo laikas 2–4 paros.
Daigintuose avinžirniuose gausu vitaminų C ir E, taip pat B grupės vitaminų. Daiginant šiuose ankštiniuose augaluose baltymai tampa lengviau virškinami, o cukrumi virtęs krakmolas suteikia saldumo.
Avinžirniams susidaiginti jums reikės:
- 100 g avinžirnių
- Vandens
- Stiklainio
- Marlės
- Gumytės
- Negilaus dubens
Avinžirnius užpilti vandeniu ir mirkyti per naktį. Tada nukošti, suberti į stiklainį, uždengti marle ir užrišti gumyte. Stiklainį įstatyti į dubenį ir paversti 45° kampu, kad nubėgtų vandens perteklius. Avinžirnius porą kartų per dieną perplauti vandeniu. Priklausomai nuo kambario temperatūros, avinžirniai sudygsta per 1–3 dienas. Galima patiekti vienus, dėti į salotas, troškinius arba sriubas.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau