Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2016 » Spalio » 8

Už mėsą pranašesnis avinžirnis

Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistingesni!

Pranašesni už mėsą

Sėjamasis avinžirnis – valgoma ankštinė kultūra, kilusi iš pietvakarių Azijos. Daugiausia jos užauginama Indijoje, Turkijoje, Pakistane ir Australijoje. Tyrinėtojai šiuos maistinius augalus skiria į keturis porūšius, kurie skiriasi dydžiu ir spalva.

Avinžirnius reikia virti ilgiau negu žirnius, tačiau jie gerokai naudingesni organizmui. Šių augalų sėklose yra 18–26 % baltymų, 42–59 % angliavandenių ir 4–8 % riebalų. Avinžirniuose gausu mangano, kuris suteikia energijos, stiprina kaulus, gerina medžiagų apykaitą ir greitina ląstelių atsinaujinimo procesus.

Avinžirniai

Vegetarai šią ankštinę kultūrą vertina dėl organizmui naudingų baltymų. Be to, šiuose ankštiniuose augaluose mažiau riebalų ir kalorijų, tačiau sotumo jausmas išlieka ilgai. Pradėjus reguliariai valgyti avinžirnius, per kelias savaites sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.

Taip pat juose labai mažai natrio, todėl ypač tinka besiskundžiantiems aukštu kraujospūdžiu ir širdies ligoniams. Avinžirniuose gausu kalio, geležies, cinko ir fosforo. Pasak britų botaniko Nichol’o Culpeper’io, palyginti su kitais ankštiniais augalais, avinžirniai žarnyne gamina mažiau dujų.

Įdomu

·         Pasak astrologų, avinžirniai atstovauja Veneros planetai, todėl senovėje buvo naudojami kaip vaistas, skatinantis spermos ir motinos pieno gamybą.

·         Šie ankštiniai augalai naudojami gaminant vegetariškus mėsainius.

·         Rytų šalių parduotuvėse populiaru pirkti konservuotus avinžirnius.

·         Dažniausiai jie naudojami greitai pasigaminti humuso.

·         Virtus avinžirnius reikia laikyti sandariuose indeliuose. Tuomet juos galima vartoti 3–4 dienas.

·         Falafelių gerbėjai sukūrė netgi kompiuterinį žaidimą „Falafelių karalius“.

·         Dėl didelio skaidulų kiekio ši ankštinė kultūra naudojama ir kaip dietinis maistas.

·         Paruošimo laikas 2–4 paros.

Daigintuose avinžirniuose gausu vitaminų C ir E, taip pat B grupės vitaminų. Daiginant šiuose ankštiniuose augaluose baltymai tampa lengviau virškinami, o cukrumi virtęs krakmolas suteikia saldumo.

Avinžirniams susidaiginti jums reikės:

  • 100 g avinžirnių
  • Vandens
  • Stiklainio
  • Marlės
  • Gumytės
  • Negilaus dubens

Avinžirnius užpilti vandeniu ir mirkyti per naktį. Tada nukošti, suberti į stiklainį, uždengti marle ir užrišti gumyte. Stiklainį įstatyti į dubenį ir paversti 45° kampu, kad nubėgtų vandens perteklius. Avinžirnius porą kartų per dieną perplauti vandeniu. Priklausomai nuo kambario temperatūros, avinžirniai sudygsta per 1–3 dienas. Galima patiekti vienus, dėti į salotas, troškinius arba sriubas.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-31 laikas 11:37 Receptai Duonelė su karamelizuotais svogūnais, pomidorais ir rozmarinais
Gaminau kelis kartus, labai skanu prie trintos daržovių sriubos. Gaminčiau dar kartą. Į įkaitintą keptuvę sudėkite svogūnų griežinėlius, uždenkite ir kepkite, kol šie pasidarys auksinės rudos spalvos.

Skaityti daugiau

2020-07-20 laikas 06:48 Receptai Greitas obuolių pyragas

Kiaušini ir cukrų išplakite kol mase pašviesės. Suberkite miltus ir išlydytą sviestą. Tolygiai išmaišykite tešlą. Tešlą supilkite į kekso kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.

Skaityti daugiau

2020-09-26 laikas 22:22 Receptai Sausainiai su sėklomis iš kiaušinių baltymų
Tikriausiai ne kartą teko susidurti, kad daugybėje receptų gaminant prireikia tik kiaušinių baltymų arba tik kiaušinių trynių. Aišku geriausias sprendimas, jei abi šios dalys galų galiausia atsiduria tame pačiame patiekale ir būna...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-21 laikas 21:02 Naujausi moksliniai pasiekimai apie gyvybę Ceres: Ar nykštukinė planeta slepia gyvybės paslaptis?
Šiame straipsnyje aptarsime naujausius mokslinius atradimus, kurie keičia mūsų supratimą apie Ceres ir kelia klausimų apie gyvybės galimybes kitose Saulės sistemos planetose. Sužinokite daugiau apie Ceres paslaptis!...

Skaityti daugiau

2025-08-21 laikas 20:55 Mianhua Biblioteka: Unikali Knygų Šventovė Ant Skardžio Kinijoje
Šiame straipsnyje aptarsime jos architektūrą, kultūrinę reikšmę, mokslinius paaiškinimus apie jos poveikį ir kaip ji prisideda prie turizmo bei vietos bendruomenės gerovės.

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 19:12 Kaip suprasti, kad esate pasiruošę naujiems santykiams po skyrybų
Sužinokite, kaip atpažinti, kad esate pasiruošę naujiems santykiams po skyrybų, ir kokie žingsniai padės žengti į juos su pasitikėjimu ir atvira širdimi. Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais moksliniais tyrimais ir psichologų įžvalgomis, aptarsi...

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 18:34 Naujausi moksliniai laimės paaiškinimai: kaip auginti laimę kasdien
Ar laimė yra likimo dovana, ar įgūdis? Sužinokite, ką sako mokslas apie laimę ir kaip sąmoningumas, dėkingumas bei geranoriškumas gali pakeisti jūsų gyvenimą. Šiame straipsnyje aptarsime, ką sako pozityviosios psichologijos mokslas, kaip formuoti lai...

Skaityti daugiau

2025-08-20 laikas 17:44 Afrikietis ginkluotas plaktuku padegė oro uosto registracijos stalą, o keleiviai bėgo iš Milano oro uosto

Italijos Malepensa oro uosto keleiviai bėgo iš 1 terminalo, kai vyras, ginkluotas plaktuku, sudaužė registracijos ekranus ir padegė ugnį netoli registracijos stalo. Dramatiškas vaizdo įrašas iš šio incidento tapo viraliniu socialiniuose tinkluose....

Skaityti daugiau