Mėnesio TOP 6
Pagrindinis » Kategorija: Sveikatos patarimai / Liaudies medicina » Peržiūrų: (3.4K) Komentarų: (0) (08.10.2016 - 10:53)

Šaltinis: Irminos Žukauskaitės str. Savaitraštis „Prie kavos“

Už mėsą pranašesnis avinžirnis

Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirnius. Juk avinžirniai kainuoja gerokai brangiau ir yra neįprasti. Tačiau nuo žirnių skiriasi savo skoniu, be to, yra gerokai maistingesni!

Pranašesni už mėsą

Sėjamasis avinžirnis – valgoma ankštinė kultūra, kilusi iš pietvakarių Azijos. Daugiausia jos užauginama Indijoje, Turkijoje, Pakistane ir Australijoje. Tyrinėtojai šiuos maistinius augalus skiria į keturis porūšius, kurie skiriasi dydžiu ir spalva.

Avinžirnius reikia virti ilgiau negu žirnius, tačiau jie gerokai naudingesni organizmui. Šių augalų sėklose yra 18–26 % baltymų, 42–59 % angliavandenių ir 4–8 % riebalų. Avinžirniuose gausu mangano, kuris suteikia energijos, stiprina kaulus, gerina medžiagų apykaitą ir greitina ląstelių atsinaujinimo procesus.

Avinžirniai

Vegetarai šią ankštinę kultūrą vertina dėl organizmui naudingų baltymų. Be to, šiuose ankštiniuose augaluose mažiau riebalų ir kalorijų, tačiau sotumo jausmas išlieka ilgai. Pradėjus reguliariai valgyti avinžirnius, per kelias savaites sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.

Taip pat juose labai mažai natrio, todėl ypač tinka besiskundžiantiems aukštu kraujospūdžiu ir širdies ligoniams. Avinžirniuose gausu kalio, geležies, cinko ir fosforo. Pasak britų botaniko Nichol’o Culpeper’io, palyginti su kitais ankštiniais augalais, avinžirniai žarnyne gamina mažiau dujų.

Įdomu

·         Pasak astrologų, avinžirniai atstovauja Veneros planetai, todėl senovėje buvo naudojami kaip vaistas, skatinantis spermos ir motinos pieno gamybą.

·         Šie ankštiniai augalai naudojami gaminant vegetariškus mėsainius.

·         Rytų šalių parduotuvėse populiaru pirkti konservuotus avinžirnius.

·         Dažniausiai jie naudojami greitai pasigaminti humuso.

·         Virtus avinžirnius reikia laikyti sandariuose indeliuose. Tuomet juos galima vartoti 3–4 dienas.

·         Falafelių gerbėjai sukūrė netgi kompiuterinį žaidimą „Falafelių karalius“.

·         Dėl didelio skaidulų kiekio ši ankštinė kultūra naudojama ir kaip dietinis maistas.

·         Paruošimo laikas 2–4 paros.

Daigintuose avinžirniuose gausu vitaminų C ir E, taip pat B grupės vitaminų. Daiginant šiuose ankštiniuose augaluose baltymai tampa lengviau virškinami, o cukrumi virtęs krakmolas suteikia saldumo.

Avinžirniams susidaiginti jums reikės:

  • 100 g avinžirnių
  • Vandens
  • Stiklainio
  • Marlės
  • Gumytės
  • Negilaus dubens

Avinžirnius užpilti vandeniu ir mirkyti per naktį. Tada nukošti, suberti į stiklainį, uždengti marle ir užrišti gumyte. Stiklainį įstatyti į dubenį ir paversti 45° kampu, kad nubėgtų vandens perteklius. Avinžirnius porą kartų per dieną perplauti vandeniu. Priklausomai nuo kambario temperatūros, avinžirniai sudygsta per 1–3 dienas. Galima patiekti vienus, dėti į salotas, troškinius arba sriubas.

Turite naujienų, nutikimų, mistinių istorijų, sveikatos patarimų, receptų, pasveikimo istorijų? Pasidalinkite su skaitytojais... Rašykite blog‛e! Kaip galite tai padaryti.

reklama
ŽYMĖS: sveika mityba, baltimai, avinžirniai, sveikatos patarimai

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be (gyvos) nuorodos su logotipu į PARANORMAL.LT šaltinį.

Facebook komentarai

reklama

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar

//Nemokami skelbimai » Paranormal skelbimai...

Kiti meno ir antikvariniai dirbiniai
Помощь биоэнергетика в любой жизненной пробл...

Помогу в самых сложных и безнадежных ситуациях. Уникальные сильные заговоры помогли многим в...

Nešaldyta švieži žuvis
upėtakiai...

Dabartiniu metu parduodame vaivorykštinius upėtakius tvenkinių įžuvinimui. Turime žuvyčių nuo 1...

//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos


Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Ciberžolė «kurkuminas» naikina vėžio ląsteles...

Aštriojo prieskonio ilgosios ciberžolės šaknies ekstraktas gali naikinti vėžio ląsteles, teigia britų mokslininkai. Jau senia...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Augalas kuris žudo vėžines ląsteles per 48 valandas...

Nauji tyrimai, kurie buvo atlikti Kanados Vindzoro universitete, Chemijos ir biochemijos katedroje, parodė, kad kiaulpienės a...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Žuvų taukai: naudingi ar žalingi?...

Žuvų taukai yra labai populiarus maisto papildas, ir juos vartojantys žmonės galvoja, kad jie yra naudingi sveikatai. Bet ar ...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
10 puikių idėjų kaštonų panaudojimui...

Rudens metas - ne priežastis, kad kristi į melancholiją. Galų gale, kiekvienas sezonas turi savo privalumų! Kaštonų po kojomis n...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Kviečiai vaisingumui skatinti...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Gudobelės žiedai ir vaisiai gydo širdies ligas...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Varškės kaukė
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Svogūnas, žąsų taukai gydo bronchitą...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Arbata nuo kosulio (alavijas, beržas, liepa)...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Drėkinamoji varškės ir medaus kaukė...
00:01:39

Mėnulyje aptiktas ateivių laivas? Alien Ship on the Lunar Su... 0

00:03:40

Kaukazo kalnuose buvo nufilmuota milžiniška «medūza» 1

00:00:59

Kanados miške girdimi baisūs garsai 1