Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2018 » Birželio » 26

Įdomūs faktai apie trešnes

Šiose uogose daug ne tik cukraus, bet ir biologiškai veikliųjų junginių, todėl vien dėl saldumo atsisakyti trešnių nederėtų.

trešnės, trešnių nauda, uogos, sveika mityba

Trešnės yra ne tik gardžios, bet ir maisto medžiagų turtingos uogos (iš tikrųjų - vaisiai). Daugelis žmonių į jas žiūri skeptiškai dėl cukrų gausos (ji panaši į vynuoges, -15,4 g), tačiau tai nėra vienintelis dalykas, kurį reikėtų pastebėti. Pažvelgus į biologiškai veikliųjų medžiagų įvairovę trešnėse, tampa aišku, kad jos teikia organizmui daug vertingų junginių. Didžiausią dėmesį pelno antioksidantai, nes kaip tik jie daugiausia sąlygoja šių uogų gebėjimą pagerinti sveikatą.

Kiek trešnių galima suvalgyti?

Per vieną tyrimą suaugusiesiems kasdien buvo duodama po 280 g trešnių ir konstatuota, kad tai gali sumažinti uždegimo žymenis. 300 g trešnių kaip užkandis tikrai nebus per daug. Uogų laiku galima drąsiai suvalgyti ir po du dubenėlius (iki 600 g) trešnių iškart. Jei išėjo sušveisti visą kilogramą trešnių, nenutiks nieko baisaus, tik gali paleisti vidurius. Vis dėlto nederėtų sąmoningai valgyti po kilogramą trešnių per dieną.

Kaip dėl pesticidų?

Trešnės priklauso prie tų augalinių produktų, kurie gauna dosnią pesticidų dozę. Panašiai, kaip dėl kitų uogų ir vaisių, jei trešnių laiku norite jų valgyti kasdien ir dideliais kiekiais, teikite pirmenybę ekologiškoms ar tokioms, kurias auginant nebuvo naudojami pesticidai (ar jų taikyta mažiau).

Nuo įvairių ligų

• Mokslininkai ragina valgyti trešnių, kad sumažėtų vėžio rizika. Per laboratorinius tyrimus ir bandymus su gyvūnais trešnėse esantys cianidinai sumažino kai kurių vėžio tipų riziką ir padėjo nukenksminti naviko ląsteles. Deja, tyrimų apie žmones dėl trešnių įtakos vėžiui nėra.

• Kadangi vyšniose ir trešnėse esantys antocianinai ir kvercetinas pajėgūs neutralizuoti oksidacinio streso pasekmes, mokslininkai mano, kad jie taip pat galėtų padėti sumažinti cukrinio diabeto riziką. įrodymai liudija, kad antocianinai padeda sumažinti gliukozės netoleravimą ir nejautrumą insulinui.

Beje, trešnės priskiriamos gardumynams, kuriuos patartina skanauti asmenims, sergantiems cukriniu diabetu.

• Trešnėse esantys cianidinas ir malvidinas priskiriami junginiams, kurie pasižymi stipriausiomis uždegimo slopinamosiomis savybėmis, todėl mokslininkai tiria šių uogų potencialą, gydant sergančiuosius artritu, podagra ir kitomis lėtinėmis uždegiminėmis ligomis. Atskiri tyrimai (tarp jų ir eksperimentai su žmonėmis) rodo teigiamą poveikį, mažinant uždegimų žymenis ir malšinant skausmą.

• Vyšnios ir trešnės - vieni iš augalinių produktų, kuriuose yra melatonino. Jos gali padėti pagerinti miego kokybę ir sumažinti paros ritmo sutrikdymo pasekmes per ilgus skrydžius į kitas šalis.

trešnės, trešnių nauda, uogos, sveika mityba

Įdomūs faktai

• Daugiausia antocianinų yra vyšniose ir trešnėse, kurios nurinktos visiškai prinokusios.

• Nustatyta, kad daugiau antioksidantų esama šių uogų žievelėse. (3)

• Trešnes šaldant, sumažėja antocianinų ir fenolių koncentracijos. Jas konservuojant, beveik pusė (arti 50 proc.) minėtų medžiagų lieka sirupe, (1) todėl geriausia mėgautis šviežiomis trešnėmis.

• Trešnių glikeminis indeksas (GI) yra tik 22.

Palyginti - abrikosų GI yra 57, vynuogių ir persikų - 46, mėlynių-40.(4)

Biologiškai veikliosios medžiagos vyšniose ir trešnėse

Karotenoidai (beta karotenas)

Fenolio rūgštys (hidroksicinamono rūgštis)

Flavonoidai: flavonoliai (kvercetinas); flavonai (apigeninas ir kt.); flavanoliai (katechinas, epikatechinas ir kt.); flavanonai (hesperidinas ir kt.); antocianidinai (cianidinas, peonidinas, malvidinas ir kt.); izoflavonoidai (genisteinas, daidzeinas ir kt.).

Šaltinis: J Nutr, 2004 m. gruodis; 134 (12 priedas) :3479S-3485S

100 g trešnių maistinė vertė

• Energija-65 kcal

• Vandens-82,7 g

• Angliavandenių -15,7 g (14 g cukrų):

Gliukozės-7,3 g; Fruktozės - 6,3 g; Sacharozės - 0,4 g; Ląstelienos-1,7 g.

• Baltymų-1 g

• Riebalų-0,1 g

Šaltinis: http://tka.nutridata.ee/tka/showFoodaction?food.id=294

RPN - rekomenduojama paros norma

Nuorodos:

  1. Cnt Rev Food Sci Nutr, 2011 m. sausis; 51(1):1-12
  2. J Agne Food Chem, 2005-04-06; 53(7):2741-5
  3. http://onlinelibrary.wiley.com doi/10.1111/j.1365-26212004.tb17858.x/abstract
  4. Am J Clin Nutr, 2002 m. liepa; 76(1):5-56

Naujausias Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram kanale. Jei manai, kad mano darbas yra naudingas, pasidalink, prenumeruok, padėkok ar paremk...

Niekas neišdrįso palikti komentaro. Registruokitės.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomonėmis su kitais. Prisjungus galite komentuoti anonimiškai, po komentaro apačioje paspaudę Anonimas.
avatar
PASKUTINĖS NAUJIENOS:
29.01.2022 laikas 00:09 Laidotuvių direktorius Jungtinėje Karalystėje atskleidė, kad niekada nemačiau tiek daug mirčių

Laidotuvių direktorius Johnas O'Looney (John O’Looney), dirbantis Milton Keyneso (Milton Keynes) šeimos laidojimo paslaugų įmonėje Milton Keynese, Anglijoje, neseniai duotame interviu portalui kla.tv pasidalijo informacija, kad neregėtai daug miršta 20-ies, 30-ies ir 40-ies metų amžiaus...

Skaityti daugiau

28.01.2022 laikas 22:23 Neįprastas snygis Artimuosiuose Rytuose atnešė ir džiaugsmo, ir nelaimių

Ketvirtadienį Jeruzalę ir rytinę Viduržemio jūros dalį padengė sniego kilimas, nes reta audra šventąjį miestą pavertė žiemos stebuklų šalimi, tačiau sukėlė rūpesčių Sirijos pabėgėliams regione.

Skaityti daugiau

28.01.2022 laikas 22:17 Egipte užfiksuota šalčiausia žiema per dešimtmetį
Šių metų žiemos sezonas Egipte buvo šalčiausias per pastarąjį dešimtmetį, o temperatūra buvo 8 °C žemesnė už vidutinę sezono temperatūrą.

Skaityti daugiau

28.01.2022 laikas 22:13 Jeruzalėje, Izraelyje, iškrito retas sniegas

Ta pati audra, kuri šios savaitės pradžioje paralyžiavo Graikiją ir Turkiją, 2022 m. sausio 27 d. atnešė retą sniegą į Jeruzalės miestą Izraelyje.

Skaityti daugiau

28.01.2022 laikas 19:42 Istorijos paslaptys. Ekvadoro požeminių labirintų pėdsakais
1965 metais Argentinos etnologas, vengrų kilmės Juan Moricz su vietinių indėnų pagalba Ekvadore, Morona Santiago provincijos rytinėje dalyje aptiko didelį požeminį labirintą. Jame rasta nemažai unikalių artefaktų, iš kurių J. Moricz surinko nemažą kolekciją....

Skaityti daugiau

28.01.2022 laikas 15:03 Receptai | Patiekalai Dešrelės mielinė tešloje su sūriu orkaitėje
Ši mielinė tešla yra nerealiai skani, labai puri ir ilgai lieka minkšta. Aš mėgstu tokių dešrelių tešloje prikepti savo šeimai, vaikams įdedu į mokyklą, o vyrui į darbą, kai atsibosta visi kiti įprasti patiekalai....

Skaityti daugiau

28.01.2022 laikas 10:01 Receptai | Patiekalai Dešrelės bemielėje tešloje su kefyru ir sūriu - gamintos keptuvėje
Kartas nuo karto taip norisi visiškai paprasto naminio maisto. Jokių mandrų receptų, jokių ingredientų, kurių reiktų ieškoti parduotuvėse, o viskas būtų šalia. Kartais tam labai tinka dešrelės. Šis patiekalas bus būtent toks....

Skaityti daugiau

28.01.2022 laikas 09:20 Receptai | Patiekalai Rinkitės šį receptą! Sultingas jautienos karbonadas

Sakysite, kad tai neįmanoma. Bet dar ir kaip įmanoma. Žinoma, jei tik viską teisingai padarysite, tik tuomet karbonadai iš kietos mėsos bus sultingi ir labai skanūs. Aš su jumis šį kartą pasidalinsiu savo paslaptimis kaip tai padaryti.

...

Skaityti daugiau