- 21.03.2017
- 0.0 Reitingas
- 4213 Peržiūros
- Komentarai
Riebalai yra labai svarbi mitybos dalis, tačiau šiandieną žmonės vartoja "blogus" riebalus, kurie kenkia sveikatai ir normalioje visuomenėje privalėtų būti uždrausti. Patys pavojingiausi ir vieni labiausiai vartojamų riebalų yra hidrogenizuoti riebalai (margarinas, tepieji mišiniai).
Faktiškai dar 1978 m. Pasaulinė sveikatos organizacija (WHO), pasiūlė uždrausti hidrogenizuotus riebalus, bet įtakingi pramonės magnatai sugebėjo paveikti jos vadovus ir taip šis sprendimas yra nepriimtas iki šiol.
Šiuo metu jie jau yra uždrausti visuose Niujorko restoranuose, o keletas JAV valstijų svarsto galimybę visiškai uždrausti prekybą šiais produktais. Danijoje maisto produktai, kuriuose yra daugiau nei 2 proc. hidrogenizuotų riebalų yra uždrausti. Patys pagalvokite, jei produktai uždrausti Niujorke ir Danijoje, tai būtų svari priežastis uždrausti juos ir mūsų šalyje.
Hidrogenizuoti riebalai yra gaunami kaitinant augalinį aliejų (rapsų, saulėgrąžų, sojos, kukurūzų ir kt.) iki labai aukštos temperatūros ir pridedant vieną vandenilio molekulę. Žodis hidrogenizuotas kaip tik ir kilęs iš angliško žodžio "Hydrogen" (vandenilis). Taip aliejus tampa kietas (kambario temperatūroje) ir panašus į sviestą. Jūsų įdomumui pasakysiu, kad margarinas pirmiausiai buvo sukurtas riebinti kalakutams, bet vėliau kažkas vėliau nusprendė jį pabandyti su žmonėmis.
Hidrogenizuoti riebalai yra dedami į labai daug produktų (ypatingai keptus produktus, sausainius, saldumynus, majonezą ir kt) , todėl reikia atidžiai skaityti etiketes ir analizuoti ingredientus. Labai plačiai naudojami greito maisto restoranuose (McDonald’s, KFC ir kt.), kurių reikėtų vengti, nes ten, mano nuomone, nėra nieko valgomo ir tik pusiau sintetiniai maisto pakaitalai.
Margarinas blogiau nei lašiniai
Margarinas ir hidrogenizuoti riebalai yra daug pavojingesni negu sotieji riebalai, kurie yra neteisingai apkaltinti kaip daugelio ligų sukėlėjai. Būsite sveikesni valgydami lašinius nei vartodami margariną.
Ar gali margarinas būti sveikas?
Maisto kompanijos bando reklamuoti, kad margarinas yra labai sveikas produktas, neturintis cholesterolio ir sočiųjų riebalų (riebalai kurie sukietėja kambario temperatūroje, pvz. sviestas, taukai, lašiniai ir kt.). Bet tai didžiausia nesąmonė, nes 80 proc. cholesterolio pagamina pats organizmas (kepenys) ir margarino (taip pat cukraus) vartojimas kaip tik ir skatina blogojo cholesterolio (LDL) gamybą.
Kai kas net bando reklamuoti, kad margarinas turi omega 3 ir kitų nepakeičiamų riebalinių rūgščių, bet tai tik dar vienas reklaminis triukas. Margarine esančios omega 3 riebalinės rūgštys yra dirbtinai pridėtos (sintetines) ir yra tokioje formoje organizmas negali jų pasisavinti. Todėl neužkibkite ant šio reklaminio triuko.
Visi margarinai yra nuodai ir turėtų būti uždrausti, bet čia vėl maisto pramonės magnatai nenori aukoti savo pelno ir taip tęsia žmonių nuodijimą. Todėl nustokite tikėti, kad valdžia ir kitos institucijos mus apsaugos. Patys turime savimi pasirūpint ir geriausia, ką galime padaryti – nebepirkti. Nustojus pirkti margariną ir tepiuosius mišinius, jie pasišalins iš rinkos.
Tiesa, reikia pridurti, kad šiandien gamintojai labai sumažino margarinuose esančias trans riebalines rūgštis. Visgi, nepaisant to margarinas yra nesveikas ir sveikatai kenksmingas produktas.
Hidrogenizuoti riebalai ir širdies ligos
Kadangi hidrogenizuotų riebalų struktūra yra pakeista (nenatūrali ir sukurta chemijos laboratorijoje), organizmas tokių riebalų neatpažįsta ir negali suvirškinti. Nesuvirškinti riebalai nusėda ant kraujagyslių ir taip per ilgesnį laiką susiaurina ir užblokuoja kraujagysles. Tai labai padidina širdies infarkto ir kitų širdies ligų tikimybę.
Ne tik kad hidrogenizuoti riebalai yra nesuvirškinami, organizmas į juos reaguoja kaip "priešus" ir imuninė sistema juos "atakuoja". Rezultatas – alergijos, kraujagyslių uždegimas ir imuninės sistemos ligos. Kai imuninė sistema nuolat kovoja su neatpažintas riebalais ir kitais alergenais, tai per ilgesnį laiką ji nusilpsta ir nebeturi galios atlikti pagrindinę savo funkciją – kovoti prieš virusus ir bakterijas bei saugoti mus nuo ligų.
Jei hidrogenizuoti riebalai vis dėlto sugeba prasibrauti pro imuninės sistemos barjerą, moterims jie dažnai atsiduria krūtyse, sukeldami krūties vėžį. Taip pat sukelia kitų rūšių vėžį, II tipo debetą, moterims 70 proc. padidiną riziką tapti nevaisinga, sukelia gimimo defektus ir daugelį kitų ligų.
1994 m. Harvard Universiteto (USA) mokslininkai nustatė, kad hidrogenizuotų riebalų vartojimas daugiau nei 200 proc. padidina širdies ligų riziką.
Hidrogenizuoti riebalai turi sunkiųjų metalų tokių kaip nikelio, aliuminio ir kt. likučių. Šie metalai naudojami apdorojimo procese. Patekę į organizmą sunkieji metalai yra labai žalingi ir juos labai sunku išvalyti.
Plačiau apie hidrogenizuotų riebalų keliamą pavojų galite paskaityti M.Adams knygoje "Poison in the Food: Hydrogenated Oils".
Doc. Mary G. Enig ir Meryland Universito atliko įvairias studijas kurios taip pat patvirtina, kad hidrogenizuoti riebaliai yra pavojingi sveikatai. Plačiau a apie tai galite paskaityti anglų kalba.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau