Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2015 » Gegužės » 10

Džinsų istoriją pradėjo Amerikos aukso ieškotojai ir kalnakasiai

Jų nenešioja – juose gyvena. Džinsų istoriją pradėjo aukso ieškotojai ir kalnakasiai, šiandien juos mūvi ir milijonieriai. Beje, šioje istorijoje galbūt esama ir lietuviškų ženklų.

1853 m. į JAV iš Bavarijos atvykęs žydas Levis Straussas (1829–1902) San Fransiske (Kalifornijos valstija) įkūrė pirmąją pasaulyje kelnių aukso ieškotojams siuvimo įmonę. Jos priminė kombinezoną – turėjo 5 kišenes, 5–6 juosmens kilpas, o siūlės buvo dekoruojamos spalvotais siūlais. Tiesa, tuometinių džinsų medžiaga buvo visiškai kitokia – tvirtas rudos spalvos brezentinis audinys, skirtas palapinėms gaminti. Kadangi buvo gabenamas iš Genujos (Italija), ant audinio siuntos dėžių buvo „Genes“ antspaudai, kuriuos amerikiečiai skaitydavo „džins“. Kai L.Straussas išbaigė palapinių brezento atsargas, aukso ieškotojų kelnėms siūti pradėjo naudoti naują, gana storą ir patvarų saržos audinį, kuris į Ameriką buvo vežamas iš Nimo (Prancūzija).

1873 metais į džinsus buvo įsegtos pirmosios kniedės. Su jomis melsvos storos medvilnės kelnės tapo tuo, kas dabar vadinama džinsų klasika. Džinsų kniedes sugalvojo naujai iškeptas „Levi’s & Co“ kompanionas, siuvėjas iš Nevados Jakovas Devis. Pasakojama, kad jis buvo išeivis iš Lietuvos ar Latvijos.

Mėlyna džinsų spalva taip pat turi savo istoriją. Džinsų audiniui dažyti buvo naudojami indigo dažai, kurie tuo metu buvo vieni pigiausių. Jie suteikdavo audiniui mėlyną spalvą. Laikui bėgant mėlyna tapo tradicine džinsų spalva.

Seniau džinsus mūvėjo aukso ieškotojai, angliakasiai, kaubojai ir hipiai. Prasidėjus masinei džinsų reklamai jie tapo turtingo ir kilmingo amerikiečio vyro atributu. Šiek tiek vėliau džinsus ėmė nešioti ir amerikietės moterys. Po Antrojo pasaulinio karo „Levis“ užkariavo ne tik Europą, bet ir visą pasaulį. Iš pradžių vertinti tik dėl pigumo ir patvarumo, dabar įvairiausių firmų gaminami džinsai užima svarbią vietą šiuolaikinės mados pasaulyje.

Į Lietuvą pirmieji džinsai atkeliaudavo vos ne kontrabanda. Sovietmečiu jų dažniausiai atsiųsdavo nelabai reklamuojami giminės iš Amerikos. O į džinsuotąjį visi žiūrėdavo su neslepiamu pavydu. Sovietmečiu kiek panašius į tikruosius džinsus pradėjo siūti ir Vilkaviškio siuvimo fabrikas.

Pastaraisiais metais Lietuvoje prigijo iš Šiaurės Amerikos verslo atėjusi „džinsų diena“. Privalomo aprangos kodo varžomi biurų tarnautojai dažniausiai penktadienį leidžia sau truputį atsikvėpti. Oficialią aprangą tada keičia kasdieniai drabužiai – dažniausiai džinsai.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://lrytas.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
26.06.2019 laikas 20:30 Receptai – Patiekalai Neįprasti varškėčiai. Minkšti, purūs ir labai skanūs
Tai ne varškėčiai, tai kažkas stebuklingo! Minkšti, purūs ir labai skanūs! Patiekite su grietinės padažu (sumaišykite grietinę ir cukraus pudrą) arba su mėgstama uogiene. Skanaus!

Skaityti daugiau

08.11.2017 laikas 14:26 Receptai – Patiekalai Skatinanti prakaitavimą arbata (ramunėlės, juoduogio šeivamedis)

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: karščiavimas, prakaitavimas. Ingredientai: ramunėlės žiedai, juoduogio šeivamedžio žiedai.

Skaityti daugiau

18.09.2018 laikas 08:10 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai glaukomai gydyti, profilaktikai
Glaukoma liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai glaukomai gydyti, profilaktikai, glaukoma, glaukomos gydymas, receptai glaukomai, vaistažolės glaukomai, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau