Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Liepos » 31

Imbierai ar vaistai nuo pykinimo? Kas veiksmingiau?

Ar imbierai gali numalšinti pykinimą ir vėmimą tiek pat efektyviai, kaip vaistai?

Jų galima įsigyti arbatos, sirupo, saldainių, sausainių ar maisto papildų pavidalu - imbierai yra vieni populiariausių natūralių priemonių nuo pykinimo ir vėmimo. Bet ar tai pagrįsta ir moksliniais įrodymais? Koks jų poveikis, palyginti su standartiniais medikamentais nuo pykinimo (vadinamaisiais antiemetikais)? Pažvelkime į tyrimus, sako Joanna Evans.

Imbierai ar vaistai nuo pykinimo? Kas veiksmingiau?

Rytinis pykinimas

Esama daugybės įrodymų, kad imbierai gali padėti nuo rytinio pykinimo ir vėmimo nėštumo metu, todėl juos nedvejodami rekomenduoja ir alternatyviųjų terapijų praktikai, ir konvencinės medicinos gydytojai. Per vieną eksperimentą 77 procentams moterų, kurios vartodavo imbierų sirupo gėrimo (1 valgomasis šaukštas sirupo stiklinėje vandens 4 kartus per dieną), iš esmės sumažėdavo pykinimas, palyginti su 20 proc. moterų, vartojusių placebo. Dalis moterų, gėrusių imbierų gėrimo, 6 dienas nuo gydymo pradžios nebevemdavo, priešingai nei dalyvės iš placebo grupės.

Per kitą placebu kontroliuotą tyrimą nustatyta, kad veiksminga priemonė nėštumo sukeltam pykinimui malšinti ir vėmimui mažinti buvo imbieriniai sausainiai, tiesa, jų efektyvumas buvo mažesnis.

Imbierai net priešpastatomi vaistams, kurie paprastai geriami nuo nėštumo keliamo pykinimo ir vėmimo, pavyzdžiui, antihistaminų grupės preparatui dimenhidrinatui ir dopamino antagonistui metoklopramidui. Per tyrimą, kuriame dalyvavo 170 nėščiųjų ir kuris vyko Tamasato universiteto ligoninėje (Thammasat University HospitaI) Bankoke, Tailande, paaiškėjo, kad 50 mg imbierų per dieną buvo tiek pat veiksminga priemonė, kaip dimenhidrinatas, tačiau daug rečiau pasireikšdavo neigiamas šalutinis poveikis, pavyzdžiui, mieguistumas.

Ko gero, imbierai yra ne tokie veiksmingi, kaip metoklopramidas - taip rodo kitas tyrimas, tačiau jie nedaug atsilieka. Šiaip ar taip, mokslininkai priėjo prie išvados, kad imbierai „galėtų būti gera alternatyva metoklopramidui“.

Daug mokslininkų analizavo imbierų poveikio nuo pykinimo ir vėmimo įrodymus, siekdami įvertinti bendrą šio augalo efektyvumą. Vienoje apžvalgoje konstatuota, kad imbierai padeda nuo pykinimo, bet nėra tokie veiksmingi nuo vėmimo, o kitoje padaryta išvada, kad imbierai daug veiksmingesni už placebą, nes sumažina ir vėmimo dažnį, ir pykinimo intensyvumą.

Jūrligė

Mažiau nagrinėta, kaip imbierai veikia nuo jūrligės, tačiau per vieną tyrimą konstatuota, kad, malšinant simptomus, jie buvo veiksmingesni už dimenhidrinatą. Tyrimas stebint dalyvius, parodė, kad 1 g imbierų jūros kadetams sėkmingai numalšino pykinimą atviroje jūroje, nors šie rezultatai ir nebuvo statistiškai reikšmingi.

Kitas tyrimas ragina manyti, kad sergant jūrlige imbierai nėra naudingesni už placebą.

Pykinimas po operacijos

Gerokai aiškesni įrodymai yra dėl pykinimo ir vėmimo po operacijos.

Per vieną itin kokybišką tyrimą, kuriame dalyvavo 60 moterų, kurioms buvo atlikta svarbi ginekologinė operacija, pykinimas rečiau ištikdavo tas dalyves, kurioms buvo duota imbierų šaknų, palyginti su placebo grupe, o šio prieskoninio augalo efektyvumas prilygo metoklopramidui.

Malšinant pooperacinį pykinimą ir vėmimą imbierai buvo tiek pat veiksmingi, kaip metoklopramidas, o per kitą tyrimą, kuriame dalyvavo 120 moterų, atsigaunančių po ginekologinės operacijos dienos stacionare, - abi priemonės padėjo geriau nei placebas.

Viename apibendrinime, kuriame analizuoti visi tyrimai apie imbierų vaidmenį malšinant pooperacinį pykinimą, padaryta išvada, kad bent 1 g dydžio imbierų dozė „yra daug veiksmingesnė už placebą pooperacinio pykinimo ir vėmimo prevencijos atžvilgiu“.

Chemoterapijos sukeliamas pykinimas

Be to, imbierai yra daug žadanti priemonė nuo pykinimo ir vėmimo, kurie paprastai lydi chemoterapiją, nors tyrimų rezultatai įvairūs. Australijos Kvynslando universiteto (The University of Queens-land) mokslininkų parengtoje kelių tyrimų apžvalgoje nustatyta, kad per 3 tyrimus konstatuotas teigiamas efektas, du tyrimai buvo palankūs imbierams, bet su išlygomis, o per du kitus nebuvo aptikta jokio imbierų poveikio chemoterapijos sukeliamam pykinimui ir vėmimui.

Saugumas ir šalutinis poveikis

Teigiami duomenys apie imbierų gebėjimą apriboti įvairios kilmės pykinimą ir vėmimą - tai gera naujiena kiekvienam, norinčiam išvengti šalutinio poveikio, kuriuo pasižymi standartiniai vaistai nuo pykinimo. Imbierai atrodo saugūs, neigiamos jų vartojimo pasekmės pasitaiko retai, nors galimi lengvi virškinimo trakto sutrikimai (pavyzdžiui, rėmuo ir viduriavimas).

Antihistaminai, pavyzdžiui, dimenhidrinatas, pasižymi raminamuoju poveikiu, pavartojus jo gali atsirasti sausumas burnoje ir neaiškus matymas, savo ruožtu dopamino antagonistai, įskaitant metoklopramidą, gali sukelti daug sunkesnių šalutinių reiškinių, tarp jų ir vėlyvąją diskineziją - sunkiai gydomą, o neretai visiškai nepagydomą neurologinį sindromą, kuriam būdingi nevalingi veido, burnos, žandikaulių ir sąnarių judesiai.

Malšinant pooperacinį pykinimą ir vėmimą imbierai buvo tiek pat veiksmingi, kaip metoklopramidas.

Tiesą sakant, 2009-aisiais JAV maisto ir vaistų tarnyba (angl. FDA) pareikalavo iš visų metoklopramido gamintojų nurodyti etiketėse „juodojo langelio įspėjimą“ dėl vėlyvosios diskinezijos rizikos, jei šie vaistai vartojami reguliariai ar didelėmis dozėmis.

Kalbant apie metoklopramido saugumą nėštumo metu, nėra įrodymų, kad jis kenktų naujagimiams, o per vieną tyrimą konstatuotas ryšys tarp difenhidramino ir kiškio lūpos bei gomurio apsigimimo susiformavimo.

Keliose mokslinėse apžvalgose prieita prie išvados, kad vartoti imbierų nėštumo metu yra saugu. Pavyzdžiui, viena apžvalga buvo skirta daugiau nei 68 500 nėščiųjų, iš kurių daugiau nei 1000 vartojo imbierų. Tik per 2 mažos apimties tyrimus konstatuotas ribinis ir nereikšmingas rizikos padidėjimas, kad moterys, nėštumo metu vartojusios imbierų, gali pagimdyti per mažą ar negyvą kūdikį. Šie tyrimai turėjo įvairių apribojimų, pavyzdžiui, labai stipriai kintančios dozės ir dar kitų medikamentų vartojimas, o tai galėjo paveikti rezultatus. Išrašomos dozės siekia net 12 g per dieną, tačiau dauguma tyrimų patvirtina, kad nėštumo metu imbierų galima vartoti drąsiai, jei per dieną jų gaunama ne daugiau kaip 1—1,5 g ir tai daroma paskirstant į dozes.

Imbierai ar vaistai nuo pykinimo? Kas veiksmingiau?

Išvados

Atrodo, kad imbierai įvairiomis formomis yra veiksminga natūrali alternatyva nuo pykinimo ir vėmimo nėštumo metu, po operacijų ir galbūt net sergant jūrlige ar gydantis chemoterapija. Dėl dozės geriausia pasitarti su gydytoju ar vaistininku, kuris galėtų rekomenduoti tinkamiausią, atsižvelgdamas į individualius poreikius.

Jei nerimaujama dėl imbierų vartojimo saugumo nėštumo metu, kita veiksminga alternatyva yra maisto papildai su vitaminu B6, taip pat svarbus mitybos režimas - valgyti dažnai ir nedidelėmis porcijomis.

Imbierai ar vaistai nuo pykinimo? Kas veiksmingiau?

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
06.06.2019 laikas 12:52 Receptai – Patiekalai Skanių varškės spurgų receptas
Gaminame. Varškės spurgos Į dubenį dedame varškę, pertriname šakute, mušame kiaušinius, beriame druską, cukrų, vanilinį cukrų. Sodą nugesiname šlakeliu acto ir taip pat pilame į dubenį. Visus ingredientus gerai išmaišome, dalimis ...

Skaityti daugiau

22.09.2019 laikas 15:04 Receptai – Patiekalai Bulvių duona
Bulves su lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Mieles ištrinkite su cukrumi. Į šią masę įdėkite 2 arbatinius šaukštelius miltų, išmaišykite ir atidėkite. Nulupkite lupenas ir sutrinkite bulves ir t.t. Skanaus!...

Skaityti daugiau

17.01.2018 laikas 14:20 Receptai – Patiekalai Žolelių nuoviro kaukė

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Riebios veido odos. Ingredientai: Ramunėlių, Liepžiedžių, Šeivamedžio uogų, Medaus, Avižinių miltų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau