Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Pasaulio Įvairenybės » 2017 » Gegužės » 22

Kas sumanė matuoti kūno temperatūrą?

Trumpos žinios. Išvertus iš lotynų kalbos, žodis „temperatūra“ reiškia „normali būsena". Tačiau, jei kas sako, kad turi temperatūros, mes suprantame, kad kūno temperatūra yra pakilusi. Būseną, kai kūno temperatūra yra pakilusi, garsusis senovės gydytojas Galenas vadino „nenatūraliu karščiu".
Normali kūno temperatūra

Tai, kad sveiko žmogaus kūno temperatūra yra pastovi, pirmasis pastebėjo italų gydytojas ir anatomas Santorio Santorius (1561-1636). Nukrypimą nuo šio lygio italų gydytojas pavadino liga. Santorius išrado ir pirmąjį termoskopą - gremėzdišką aparatą, kurio buvo pagamintas vos vienas egzempliorius.

Kas sumanė matuoti kūno temperatūrą?

• XVII amžiuje matuoti žmogaus kūno temperatūrą Europoje buvo naudojama daugybė originalių prietaisų. Toskanijos hercogo Ferdinando II dvare, pavyzdžiui, žmogaus kūno temperatūrai matuoti buvo vartojami į varles panašūs, iš dalies skysčiu pripildyti stikliniai rezervuarai. Šio skysčio paviršiuje plaukiojo įvairaus tankio įvairiaspalviai rutuliukai. Kai skystis sušildavo, palys sunkiausi rutuliukai nusileisdavo ant dugno. Kuo mažiau rutuliukų likdavo skysčio paviršiuje, tuo aukštesnė ligonio kūno temperatūra.

• Pirmąjį patikimą spiritinį termometrą išrado vokiečių mokslininkas Gabrielis Farenheitas 1724-aisiais metais. Mokslininkas pasiūlė padalas, kuriose normali žmogaus kūno temperatūra buvo pažymėta 97°C laipsniais. Tačiau vėliau švedų mokslininkas Andersas Celsijus pasiūlė normalią žmogaus kūno temperatūrą laikyti 36,6°C. Celsijus šią kūno temperatūros matavimo sistemą pasiūlė 1742-aisiais metais.

Kodėl ligonių kūno temperatūra matuojama ryte?

Matuoti ligonio kūno temperatūrą ryte sumanė vokiečių gydytojas Karlas Vunderlichas. Nors apie padidėjusią ligonio kūno temperatūrą buvo žinoma nuo seno, tačiau reguliariai ligonių kūno temperatūrą matuoti pasiūlė šis vokiečių gydytojas. 1868-aisiais metais gydytojas Vunderlichas išleido knygą „Ligos ir kūno temperatūra", kurioje buvo aprašytos ligonių, sergančių 32 ligomis, kūno temperatūros. Prieš išleisdamas knygą, Vunderlichas ir jo padėjėjas atliko didžiulį darbą. Jie sergantiems įvairiomis ligomis kūno temperatūrą matuodavo 2 kartus per dieną, sudalydavo temperatūrų pokyčių grafikus ir t.t. Gydytojas Vunderlichas atliko tūkstančius matavimų. Jo nuomone, žmogaus kūno temperatūros pokyčiai gali nemažai papasakoti apie tolimesnę ligos eigą. Gydytojas teigė, jog „gydytojas, kuris savo darbuose nepanaudoja termometro, panašus į aklą žmogų, kuris bando nustatyti spalvą tik uosle". Karlas Vunderlichas nustatė ir tai, kiek žmogaus kūno temperatūra svyruoja per parą todėl dabar įprasta kūno temperatūrą matuoti ne tik ryte, bet ir vakare.

Apie termometrus

Kūno temperatūrą, jei ji yra pakilusi, galima nustatyti ir prisilietus prie ligonio. Pavyzdžiui, nesunku ranką pridėjus prie ligonio kaktos nustatyti, kad ji yra padidėjusi, tačiau termometrai yra patikimesni.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
17.07.2019 laikas 19:58 Receptai – Patiekalai Vištienos salotos su ananasu ir pievagrybiais
Vištienos salotos su ananasu ir pievagrybiais. Vištienos krūtinėlę, ananasus ir pievagrybius pjaustome kubeliais. Sūrį tarkuojame burokine tarka. Riešutus pasmulkiname. Į dubenį dedame vištieną, ananasus, pievagrybius, graikinius ...

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 23:04 Receptai – Patiekalai Lašišos Šašlykas Orkaitėje
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, supjaustome gabaliukais, apipilame aliejumi ir išmaišome. Visus prieskonius sumaišome dubenėlyje ir apibarstome jais paruoštą lašišos filė, išmaišome, pamaigome pirštais, kad prieskoniai gerai...

Skaityti daugiau

04.09.2019 laikas 15:02 Receptai – Patiekalai Nesaldūs varškėčiai su žalumynais ir sūriu. Puikūs pusryčiai, priešpiečiai ar vakarienė!
Gali valgyti juos saugiai, kas laikosi dietos! Puikūs pusryčiai, priešpiečiai ar vakarienė! Norėdami sužinoti daugiau apie pasiruošimą, žiūrėkite vaizdo įrašą

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
20.04.2024 laikas 07:24 Horoskopas balandžio 20 d.: pavojai Mergelėms, Dvyniams, Žuvims ir Šauliams

Šiandienos šeštadienis tęsia liūdesio ir taško už praėjusius laikus, tačiau prie šios puokštės dar prisideda Mėnulio ir Juodojo Mėnulio konjunkcija (susijungimas). Juodasis Mėnulis yra pagundų, pagundų, stipraus emocinio lauko, baimių ir toliaregi...

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 20:16 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. balandžio 20 d.
Astrologai parengė 2024 m. balandžio 20 d. prognozę visiems Zodiako ženklams. Šią dieną gali kilti noras pasislėpti nuo bet kokių problemų ir sudėtingų užduočių.

Skaityti daugiau

19.04.2024 laikas 06:52 Treji pernelyg skubotų santykių spąstai
Susipažinote prieš tris savaites, o jau planuojate gyventi kartu? Svajojate, kaip sensite kartu, auginsite vaikus, pasistatysite namą su sodu? Norite, kad šis vyras ar ši moteris būtų su jumis visą likusį gyvenimą? Tai reiškia, kad santykiai, tikslia...

Skaityti daugiau