Kaip ir kasmet, taip ir šiais metais, gegužės 31 dieną bus minima pasaulinė diena be tabako. Nuo 1987 metų pasaulinė sveikatos organizacija skatina visus rūkalius nerūkyti bent vieną dieną ir susimąstyti apie nikotino daromą žalą. Vis dar yra manoma, kad elektroninės cigaretės yra mažiau kenksminga alternatyva, tačiau iš tikrųjų jos kenkia ne mažiau nei paprastos. Tikriausiai daugelis sutiktų, kad būtų smagu gyventi pasaulyje be cigarečių dūmų. O juk viskas priklauso tik nuo pačių žmonių ir jų norų!

patarimai, mesti, rūkyti, pradėti, kaip, cigaretė, dūmai,sveikata,medi

Norisi mesti rūkyti, bet neaišku, nuo ko pradėti? Štai keletas patarimų:

Vienoje lapo pusėje surašyti, kodėl patinka rūkyti, o kitoje – kodėl reikėtų mesti (kaip rūkymas veikia šeimos narius, sveikatą, darbą ir t. t.). Paskui apgalvoti šį sąrašą. Paklausti artimųjų nuomonės, papildyti sąrašą. Galiausiai įvertinti visus pliusus ir minusus.

Tada sudaryti dar vieną sąrašą, kuriame išvardyti, kodėl mesti rūkyti bus sunku. Būti sąžiningiems sau patiems. Paskui kiekvienam teiginiui surasti sprendimo būdą. Pavyzdžiui: „Nikotinas yra narkotikas visam gyvenimui“ – „Išbandyti nikotino alternatyvas“, „Rūkymas mažina stresą“ – „5 minutes pasivaikščioti gryname ore“. Kuo ilgesnis sąrašas, tuo daugiau sprendimo būdų ir tuo didesnė sėkmės tikimybė.

Nustatyti metimo rūkyti datą. Raštu pasižadėti mesti rūkyti ir tą patvirtinti savo parašu. Pasistengti, kad tai sužinotų kuo daugiau žmonių.

Visada šalia savęs turėti kortelę, kurioje išvardytos priežastys, dėl kurių reikia mesti rūkyti (dėl dukters, sūnaus, žmonos, vyro, motinos, tėvo ir t. t.).

Nepirkti cigarečių blokais. Kilus nenumaldomam norui, įsigyti tik vieną pakelį. Stengtis prie savęs turėti kuo mažiau cigarečių. Ten, kur paprastai būna cigaretės, laikyti mėtinių saldainių dėžutę ar kramtomosios gumos.

Savaitę prieš metant rūkyti užsirašyti, kada griebiamasi cigaretės, kokie jausmai ir aplinkybės skatina šį blogą įprotį.

Susidaryti sąrašą, kuo galima užsiimti, užuot parūkius: pasivaikščioti, išgerti vandens, pabučiuoti partnerį arba vaiką, pažaisti su gyvūnu, nuplauti automobilį, sutvarkyti spintą, pasimylėti, kramtyti gumą, nusiprausti veidą, išsivalyti dantis, nusnūsti, išgerti kavos arba arbatos, giliai pakvėpuoti, užsidegti žvakę.

Mesti rūkyti, esant geros nuotaikos. Įrodyta, kad mesti rūkyti lengviau optimistams, o ne tiems, kuriuos kamuoja depresija ir liūdnos mintys.

Atėjus metimo rūkyti dienai, be gailesčio išmesti viską, kas primena šį žalingą įprotį: cigaretes, degtukus, žiebtuvėlius, pelenines, cigarečių laikiklius ir kt.

Visus pinigus, kurie anksčiau būtų skirti rūkymui, dėti į stiklainį. Ilgainiui susikaups nemaža suma, kurią bus galima išleisti atostogoms arba įsigyti seniai trokštamą daiktą.

Bent dviem mėnesiams nuo metimo rūkyti kavą su kofeinu keisti į kavą be kofeino. Kofeinas gali sustiprinti nemalonius pojūčius, metant rūkyti. Gali atsirasti drebulys.

Pagalvoti apie sunkumus, kuriuos jau teko gyvenime įveikti. Gali būti, kad tada metimas rūkyti atrodys kaip juokų darbas.

Cigaretes galima keisti sveikais užkandžiais: saulėgrąžų sėklomis, saldainiais be cukraus, kramtomąja guma, morkomis, salierų stiebais.

Mėgautis arbatos gėrimu ritualu. Jis ramina ne mažiau negu nikotinas.

Per pertrauką neiti į lauką parūkyti, o pažaisti kompiuterinį žaidimą, spręsti kryžiažodį ir panašiai.

Žaisti tenisą. Britų tyrėjai nustatė, kad mesti rūkyti buvo lengviau tiems žmonėms, kurie arba žaidė tenisą arba įsivaizdavo, kad jį žaidžia, negu tiems, kurie to nedarė.

Namuose, automobilyje susikurti nerūkymo zoną.

Matomoje namų vietoje pasikabinti sąrašą, kaip tabakas kenkia sveikatai. Rūkymas didina plaučių, šlapimo pūslės, kasos, burnos, stemplės, kraujo ir kitų vėžio tipų riziką. Didina širdies ligų, insulto, aukšto kraujo spaudimo riziką. Mažina folio rūgšties įsisavinimą, o tai gali padidinti širdies ligų, depresijos ir Alzheimerio išsivystymą. Rūkymas silpnina protines galias ir atmintį. Retina kaulų tankį. Sukelia impotenciją. Mažina vaisingumą. Silpnina uoslę ir skonio receptorius. Rūkančios moterys dažnai patiria persileidimą, susilaukia per mažo svorio naujagimių. Sukelia depresiją, ypač paaugliams. Rūkančios nėščios moterys dažniau susilaukia vaikų, kurie turi polinkį į antsvorį ir diabetą.

Keisti rutiną: pusryčiauti sėdint ant kitos kėdės. Į darbą vykti kitu maršrutu. Jei prieš tai geriant kavą buvo neapsieinama be cigaretės, dabar reikėtų gerti arbatą.

Valgyti daugiau avižų. Vieno tyrimo duomenimis, jos gali padėti atsikratyti šio žalingo įpročio arba bent sustiprinti organizmą.

Papasakoti draugams, bendradarbiams, viršininkui, partneriui, vaikams apie savo jausmus ir patirtį, kad jie suprastų netikėtus emocijų proveržius ir dažnos nuotaikų kaitos priežastis.

Kai kuriems žmonėms padeda akupunktūros seansai.

Jei nepavyko mesti rūkyti iš pirmo karto, bandyti dar kartą tol, kol pavyks.