Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal » » 2019 » Balandžio » 13

Riebus maistas nesukelia širdies ligų, o užkerta joms kelią

Pieno riebalai nepadidina širdies ligų rizikos ir tikrai nekenkia arterijoms.

Nepaisant milijardų, kurie išleisti tokiems maisto produktams ir gėrimams kurti, kuriuose yra mažai riebalų, taip pat medikamentams, kurie mažina cholesterolio koncentraciją (statinų grupės vaistams), mokslininkai patvirtino, kad riebūs produktai - pienas, jogurtas, sūris ir sviestas - sveikatai nekenkia. Iš tiesų kaip tik atvirkščiai - tai padeda išvengti insulto.

mityba, sveikata, riebalai, maistas, širdis, ligos

Naujausi tyrimai dar kartą patvirtina, kad pieno riebalai nepadidina širdies ligų rizikos ir tikrai nekenkia arterijoms. Vis dėlto - nepaisant įrodymų, kurių skaičius vis auga, -naujausiose JAV mitybos gairėse vis dar patariama rinktis produktus, kuriuose nėra riebalų, ar maistą, kuriame jų itin mažai.

Tyrėjai iš Teksaso universiteto Sveikatos mokslo centro (The Umversity of Texas Health Science Center) nurodo, kad ši rekomendacija ne tik prieštarauja mokslui, bet netgi kenkia sveikatai. Mažai riebalų turinčiuose produktuose ir gėrimuose neretai būna
daugiau cukraus, o tai ypač kenksminga, nes cukrus pablogina širdies sveikatą.

Per tyrimą mokslininkai 22 metus analizavo maždaug 3000 savanorių rodiklius, vertindami pieno produktams būdingų riebalų rūgščių koncentracijas. Tyrimo dalyvių amžius buvo bent 65 metai. Mokslininkai nustatė, kad didelė „blogųjų" sočiųjų riebalų rūgščių koncentracija, kurios kaltinamos dėl širdies ligų, neveikia sveikatos ir nedidina širdies ligos rizikos. Kaip tik atvirkščiai - asmenims, kurių organizme būta didelės vienos iš „blogųjų" riebalų rūgščių atmainų, esančios piene, koncentracijos, buvo 42 proc. mažesnė tikimybė mirti nuo insulto, o tai ragina manyti, kad tariamai kenksmingos medžiagos iš tikrųjų saugo sveikatą.

mityba, sveikata, riebalai, maistas, širdis, ligos

Kaip nurodė viena iš tyrėjų, prof. dr. Marcia Otto, nenugriebto pieno produktuose „gausu esminių maisto medžiagų -kalcio ir kalio, - kurių sveikam organizmui reikia ne tik vaikystėje, bet ir visą gyvenimą".

Am J CIin Nutr, 2018-07-11; doi:10.1093/ajcn/nqy117

Niekas neišdrįso palikti komentarą.
Būkite pirmi, kurie pasidalins savo nuomone su kitais.
avatar


TavoSkelbimai.lt Skelbimų lenta