- 11.11.2017
- 0.0 Reitingas
- 2070 Peržiūros
- Komentarai
Tūkstančius metų, iki susiformuojant šiuolaikinei medicinai, žmonės taikydavo prieskonius gydymo tikslams. Mūsų dienomis jie taip pat gali padėti priešintis ligoms ir išsaugoti gerą sveikatą.
Senosios Mesopotamijos, Egipto, Kinijos ir Indijos civilizacijos vartodavo prieskonius kaip plataus diapazono vaistus tam, kad gydytųsi nuo infekcijų, išsivaduotų nuo parazitų, malšintų skausmą, gerintų miegą ir valytų orą.
Prieskoniai sustiprina penkis pagrindinius skonius: saldų, sūrų, rūgštų, kartų ir aitrų. Jie išsaugo maistą šviežią, suteikia jam spalvą ir gerina virškinimą. Pagrindinis raktas, kaip efektyviai gaminti, naudojant prieskonius, - atsiminti, kad jie visada turėtų sustiprinti kitų ingredientų skonį ir savybes, o ne slopinti jas. Joks skonis neturėtų pažeisti maisto pusiausvyrą iki tiek, kad jis taptų vieninteliu skoniu.
Kuminas (Cuminum cyminum)
• Priklauso salierinių šeimos augalams (Apiaceae). (Nesupainiokite kumino su kurkuminu ar juodaisiais kmynais!)
• Įsigykite sveikų sėklų ir laikykite sandariame inde, vietoje, kurios neveikia tiesioginiai saulės spinduliai.
Kuminas - tradicinė indų liaudies medicinos priemonė, kuri naudojama nuo virškinimo problemų. Malšina traukulius, stimuliuoja šlapimo išskyrimą, taip pat skatina motinos pieno susidarymą. Be to, sėklos gali padėti mažinti per dideles cukraus ir lipidų koncentracijas kraujyje, taip pat sulėtinti cukrinio diabeto komplikacijų, pvz., kataraktos, vystymąsi. Pasižymi antimikrobiniu ir antioksidaciniu poveikiu, gali saugoti nuo cukrinio diabeto, epilepsijos, vėžio, reguliuoja imunitetą. Eterinis aliejus naudingas sergant astma ir bronchitu, taip pat turint grybelinių odos infekcijų ar furunkulų.
Cinamonas (Cinnamomum verum)
• Vienas seniausių aromatinių prieskonių, Kinijoje pradėtas vartoti apie 2800 m. prieš m. e. Tikroji cinamono lazdelė - nedidelio visžalio medžio (ceiloninio cinamono), augančio Indijos pietuose ir Šri Lankoje, vidinė žievės dalis, bet Europoje ir kitur vartojami ir kitų Cinnamomum genties rūšių augalai.
• Suteikia platų skonio spektrą apkepams, troškiniams, sriuboms, patiekalams iš ryžių ir lęšių, duonai, šokoladui, pyragams ir kitiems desertams, gėrimams, prieskonių mišiniams; taip pat malonų saldumą vaisių salotoms ir tirštiesiems kokteiliams.
• Geriausios cinamono lazdelės yra lygios, šviesiai rudos ir tokio plonumo, kaip popierius. Rinkitės sveikas lazdeles, nes sumaltos jos greitai netenka savo saldaus, šildančio aromato. Laikykite sandariame inde, vietoje, kurios neveikia tiesioginiai saulės spinduliai.
Sudėtyje yra eterinio aliejaus, taninų, kumarino, kalcio, geležies ir vitamino K. Tai šildantis prieskonis, pasižymintis raminamuoju, spazmoliziniu, antibakteriniu ir antigrybeliniu poveikiu. Naudingas turint virškinimo problemų, malšina pykinimą, vėmimą, viduriavimą ir žarnų spazmus. Tradiciškai taip pat vartojamas peršalus, sergant gripu, artritu ir turint aukštą kraujospūdį. Įrodymais patvirtinta, kad cinamonas gali sumažinti kraujospūdį ir stimuliuoti periferinę kraujotaką. Be to, moksliškai įrodytos cinamono antibakterinės ir antigrybelinės savybės, o laboratoriniai tyrimai parodė, kad šis prieskonis - efektyvi priemonė nuo burnos ertmės kandidozės.
Vartojant cinamono kasdien ilgesnį laiką, galima pagerinti jautrumą insulinui, sumažinti padidėjusias cukraus ir cholesterolio koncentracijas kraujyje. Galima riboti gliukozės absorbavimąsi, lėtinant kasos sekreciją, bei stimuliuoti gliukozės absorbciją ląstelėse, skatinant insulino išskyrimą ir aktyvumą. Be to, cinamonas turi imunitetą stimuliuojančių, antioksidacinių ir uždegimo slopinamųjų savybių; jis gali būti efektyvus vėžio profilaktikai.
Įspėjimas
• Atsargiai cinamono turi vartoti sergantieji skrandžio opa, nėščios moterys bei kraują skystinančių preparatų vartojantys asmenys.
• Didelėmis dozėmis gali sukelti alergiškas odos reakcijas.
Kalendros (Coriandrum sativum)
• Esama liudijimų, kad jau prieš daugiau nei 3000 metų taikytos ir kulinarijoje, ir medicinoje.
• Priklauso salierinių šeimos augalams, tikslus pavadinimas - blakinė kalendra. Kitomis kalbomis vadinama kinza, cilantro, arabiška petražolė ar kiniška petražolė.
• Kalendrų sėklos - džiovinti prinokę vaisiai, primenantys blyškiai auksaspalvius pipirų grūdelius, tik kalendrų aromatas lengvesnis, salsvesnis, panašus j medienos, o skonis - šildantis, švelnus. Sudėtyje yra eterinių aliejų, kamparo, linalolio, geraniolio, terpenų, flavonoidų, kumarinų, fenolio rūgščių, sterolių ir omega nesočiųjų riebalų rūgščių.
• Visas augalo dalis galima vartoti ir maistui, ir medicinoje.
• Įsigykite sveikų kalendros sėklų, o ne jau sumaltų miltelių. Laikykite sandariame inde, vietoje, kurios neveikia tiesioginiai saulės spinduliai. Kad skonis būtų sodresnis, prieš pat naudodami sėklas paskrudinkite, tada atvėsinkite ir sumalkite. Kalendros lapus geriausia vartoti šviežius, nors galima įsigyti ir šaldytų ar džiovintų.
Nuo senų laikų kalendros vartojamos nuo virškinimo sutrikimų, dujų kaupimosi, dieglių, traukulių bei apetitui gerinti. Pastaruoju metu šis augalas rekomenduojamas II tipo cukriniu diabetu sergantiems asmenims simptomams kontroliuoti bei kaip diuretikas.
Kalendros gali stabdyti sunkiųjų metalų gavimą su maistu ir net padėti šalinti juos iš organizmo.
Laikoma, kad šis augalas padeda silpninti Helicobakter pylori infekcijos efektą, kuri sukelia opą. Tai efektyvi priemonė nuo gramteigiamų ir gramneigiamų bakterijų, įskaitant MSRA, E.coli ir Salmonella.
Pastaba
• Per gausus kalendros sėklų vartojimas gali turėti narkotinį poveikį.
Marokietiškas troškinys (tadžinas) 4 porcijos
Ingredientai
2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus;
4 valgomieji svogūnėliai, supjaustyti griežinėliais;
1 cinamono lazdelė;
1 arbatinis šaukštelis malto kumino;
1 arbatinis šaukštelis maltos kalendros;
Žiupsnelis šafrano plaušelių;
1/2 arbatinio šaukštelio Kajeno paprikų;
4 česnako skiltelės, susmulkintos;
400 g vištos krūtinėlės filė (ar kvietinių miltų seitano, ar sojų varškės tofu), supjaustytos j vieno kąsnio dydžio gabalėlius;
500 g moliūgo, nulupto, išvalyto nuo sėklų, supjaustyto kubeliais;
500 g valgomųjų batatų, nuluptų, supjaustytų kubeliais;
400 g konservuotų avinžirnių, nuvarvintų, nuskalautų;
1 valgomasis šaukštas pomidorų tyrės ar pastos;
400 ml raudonojo vyno;
500 ml daržovių sultinio;
1 sauja džiovintų abrikosų;
Jūros druska;
Šviežiai malti juodieji pipirai.
Gaminimas
1. Karščiui atspariame puode pakaitinkite aliejų ir lėtai 2 min. troškinkite valgomuosius svogūnėlius.
2. Suberkite prieskonių ir česnakų, pakepkite pusę minutės, tada įdėkite vištienos (ar seitano, ar tofu), moliūgo, valgomųjų batatų ir avinžirnių.
3. Maišydami kepkite 3 min., tada sukrėskite pomidorų tyrės ar pastos, įpilkite raudonojo vyno, sultinio ir abrikosų.
4. Pridėkite druskos ir pipirų, užvirinkite.
Sumažinkite liepsną, uždėkite dangtį ir leiskite troškintis ant silpnos ugnies 30 min. ar tol, kol vištiena (seitanas ar tofu) bus visiškai paruošta, daržovės suminkštės, o skystis karamelizuosis.
Superpatarimas
Karštyje beveik iš visų prieskonių sėklų išsiskiria visas aromatas ir skonis, todėl, prieš papildant patiekalą aliejumi ir kitais ingredientais, sėklos neretai karštoje keptuvėje paskrudinamos vienos. Tačiau tai daryti reikia atsargiai, nes sėklas lengva prideginti.
Straipsnis parengtas pagal mitybos specialistės ir natūropatės Kirstenos Hartvig knygą „Gydomieji prieskoniai" (Healing Spices, leidykla Nourish, spausdino Watkins Publishing, 2016).
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau