- 20.01.2018
- 0.0 Reitingas
- 1561 Peržiūr
- Komentarai
Citrinos, medus ir česnakai jau seniai peržengė valstybių sienas ir visame pasaulyje žinomi kaip veiksmingi natūralūs vaistai nuo peršalimo ligų. Visgi kai kurios tautos turi savitų būdų stiprinti imunitetą ir atremti virusų atakas. Dalijamės keliais populiariais receptais.
Lenkijoje ir Čekijoje – sirupai
Mūsų kaimynai lenkai, norėdami sustiprinti sveikatą, renkasi pačių užaugintas gėrybes. Viena populiariausių priemonių įveikti prasidedantį kosulį ir atgauti jėgas – svogūnų sirupas. Jis ruošiamas labai paprastai: kelios svogūnų galvutės labai smulkiai supjaustomos, sudedamos į stiklainiuką ar molinį indą ir užberiamos cukrumi. Uždengiama ir paliekama per naktį, kad išsiskirtų sirupo. Rytą jau galima išgerti 1–2 šaukštelius šio natūralaus produkto. Likusį reikėtų laikyti šaldytuve ir vartoti jo kelissyk per dieną.
Pajutę peršalimo ligų simptomus, lenkai į stiklinę virinto pieno įmaišo šaukštą sviesto su trintais šviežiais česnakais.
Namuose gaminti sirupai nuo kosulio populiarūs ir Čekijoje. Viena iš priemonių, ko gero, išbandyta ir jūsų, – tai juodųjų ridikų sirupas. Šakniavaisis išskobiamas, į jį pridedama cukraus arba medaus. Po kurio laiko cukrus ar medus sugeria ridiko sultis ir naudingąsias medžiagas, susidaro aitroko skonio sirupas. Jis skystina gleives ir padeda atsikosėti. Vartojama po šaukštą 3 kartus per dieną.
Bulgarijoje – įtrinimai
Šios Balkanų šalies gyventojai kosulį, gerklės skausmą ir uždegimą malšina taip: krūtinė, kaklas ir padai įtrinami nacionaliniu stipriuoju gėrimu rakija. Kad šildomasis poveikis būtų stipresnis, iškart apsimaunama vilnonėmis kojinėmis ir gulamasi į lovą.
Bulgarų medicinos tyrinėtojas Christas Mermerskis sukūrė imunitetą stiprinantį receptą. Pasak autoriaus, šioje priemonėje yra organizmui reikalingiausių vitaminų ir mineralų, biologiškai aktyvių junginių.
Natūraliam vaistui pagaminti reikia 12 česnakų skiltelių, 15 citrinų, kilogramo medaus, 400 g daigintų kviečių (arba daigintų grikių ar kitų grūdų) ir 400 g graikinių riešutų. Daiginti grūdai ir nuplauti, nusausinti graikiniai riešutai sutrinami smulkintuvu ir sumaišomi su įspaustais česnakais. Tada įmaišomos kartu su žievėmis smulkiai sutarkuotos 5 citrinos (prieš tai nepamirškite jų švariai nuplauti!).
Įdedama 0,5 kg medaus ir gerai išmaišoma. Iš likusių 10 citrinų išspaustos sultys sumaišomos su likusiu medumi. Mišinys sukrečiamas į anksčiau paruoštą masę ir dar sykį gerai išmaišoma. Laikoma stikliniame inde šaldytuve 3 paras. Mišinio rekomenduojama vartoti po 1–2 šaukštus pusvalandį prieš pusryčius.
Indijoje – aštri sriuba ir arbata
Pasirodo, ir Indijos gyventojai neišvengia peršalimo. Šioje šalyje klimatas – labai įvairus, šaltas vėjas nuo Himalajų kalnų viršūnių gali atnešti net snaigių. Taigi ir indai turi savų būdų įveikti negalavimus.
Štai pietinės šalies dalies gyventojai, pajutę nemalonius peršalimo ligų požymius, skuba virti aštrią sriubą. Intensyvaus kvapo ir skonio prieskoniai pagreitina medžiagų apykaitą ir suaktyvina imuninės sistemos veiklą. Sriubai paruošti reikia 0,5 l vandens, 3 nuplikytų ir nuluptų šviežių pomidorų, šaukštelio alyvuogių aliejaus, kelių žiupsnelių kario, 3 lengvai pakepintų trintų česnakų skiltelių, po žiupsnelį garstyčių sėklų, maltų kuminų, maltų juodųjų pipirų ir druskos. Sriuba verdama ant mažos ugnies 5 minutes, valgoma arba geriama šilta.
Atsikratyti peršalimo ligų požymių Indijoje populiaru geriant arbatą su įvairiais prieskoniais. Štai vienas receptas: 150 ml karšto virinto vandens užplikoma norimų arbatžolių, įberiama po žiupsnelį imbierų, aitriųjų paprikų, ciberžolių ir cinamono, pagardinama citrinos griežinėliu. Arbata su prieskoniais užvirinama, įpilama 100 ml pieno ir jam suputojus nukeliama nuo ugnies. Arbata geriama karšta, galima ją pagardinti medumi.
Tyrimais (ne)patvirtinta
Amerikiečių mokslininkai ir gydytojai praktikai bandė išsiaiškinti, ar populiarios liaudiškos priemonės nuo gripo ir peršalimo ligų yra veiksmingos.
* Vištienos sultinys iš tiesų tinka susirgus. Maistingas, lengvai virškinamas, jis atkuria prakaituojant prarastą skysčių pusiausvyrą organizme.
* Tyrimais įrodyta, kad ežiuolės ir jų preparatai – puikios profilaktinės priemonės. Vartojant jų ilgesnį laiką, imunitetas sustiprėja ir virusai taip lengvai neprikimba.
* Nors daugelis yra įsitikinę, kad siaučiant virusams būtina valgyti česnakų, minėtų mokslininkų teigimu, tyrimais tai nepatvirtinta. Kita vertus, česnakai tikrai nepakenks – jei iš burnos sklis jų kvapas, aplinkiniai vengs bendrauti, tad tikimybė užsikrėsti sumažės.
* Neretai manoma, kad peršalus reikia vartoti daug vitamino C. Pasak tyrėjų, jeigu mitybos racione netrūksta šviežių vaisių ir daržovių, papildomai vartoti vitamino C nereikia. Tačiau tai daryti būtina tiems, kurių mityba – skurdi.
* Mokslininkų teigimu, cinkas veiksmingai padeda gydyti peršalimo ligas ir gripą, ne vien palengvina simptomus. 40 proc. ligonių, kurie ėmė vartoti cinko preparatų vos pajutę ligos požymius, pasveiko greičiau.
* Išsiaiškinta, kodėl gerklės uždegimas, bronchitas ir kitos peršalimo ligos dažniausiai užklumpa žiemą, kai dėl saulės stokos vitamino D lygis organizme būna
žemiausias. Jungtinėje Karalystėje atliktas tyrimas parodė, kad vitaminas D reikalingas ne tik kaulams, bet ir apsisaugoti nuo kvėpavimo takų infekcijų.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau