- 14.02.2018
- 5.0 Reitingas
- 3598 Peržiūros
- Komentarai
Mažose kanapių sėklytėse slypi daugybė sveikatai naudingų maisto medžiagų, kurių viduržiemį organizmui ypač reikia. Net ir nedidelis su maistu gaunamas natūralių vitaminų ir mineralų kiekis gali padėti pasijusti kur kas geriau. Juolab kad nieko nauja išradinėti nereikia: ne tik žemaičių virtuvėje kanapių sėklos nuo seno buvo įprastas daugelio patiekalų pagardas. Lietuviai kanapių sėklomis paskanindavo košes, blynus, bulves, silkes, sviestą, druską ir kt.
Pastaraisiais metais kanapės sparčiau populiarėja dėl geros omega-3 ir omega-6 rūgščių pusiausvyros ir gana ilgo organizmui naudingų medžiagų sąrašo. Jose randama daugiau nei 30 proc. aliejaus bei panašus kiekis baltymų, taip pat nemažai vitaminų ir mineralų. Sunku net patikėti, kad mažose sėklytėse tiek daug jų gali būti!
Taigi, jose yra A, D, E ir B grupės vitaminų, kalcio, geležies, magnio, mangano, fosforo, kalio, cinko ir kt. Be to, kanapių sėklos yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis, galintis pakeisti mėsos ar pieno baltymus. Ši gamtos dovana priskiriama maistingiausiems produktams Žemėje. Lukštentos kanapių sėklos slopina apetitą ir mažina potraukį prie saldumynų.
Kai kurie mitybos specialistai rekomenduoja pagrindinį dienos valgį papildyti 4 šaukštais tyro kanapių aliejaus arba sėklų, kad nekiltų noro užkandžiauti. Todėl kanapių produktai puikiai tinka siekiantiems reguliuoti svorį.
Tradicinėje medicinoje kanapių sėklos siejamos su atminties gerinimu bei nerimo ir depresijos gydymu, imuniteto stiprinimu. Į mitybą kanapių sėklų turėtų įtraukti tie, kurie rūpinasi širdimi ir kraujagyslėmis. Jose esančios riebiosios rūgštys mažina blogąjį cholesterolį. Tai padeda palaikyti sveiką širdį ir neleidžia susidaryti kraujagyslių apnašoms.
Kanapių sėklose esančios skaidulos gerina virškinimą, valo organizmą ir greitina medžiagų apykaitą. Jų rekomenduojama vartoti, kai vargina vidurių užkietėjimas ir pilvo pūtimas. Kanapių sėklose gausu sterolių ir antioksidantų, kurie sumažina storosios žarnos, krūtų ir prostatos vėžio riziką.
Sėklos gali apsaugoti nuo diabeto, jei patenkate į rizikos grupę. Sergant šia sunkia liga sėklos gali padėti kontroliuoti cukraus lygį kraujyje. Kanapėse esančios riebiosios rūgštys pagreitina gliukozės pasisavinimą ir kraujyje vykstančius procesus, kurie ją paverčia energija.
Kanapių sėklas galima valgyti pusryčiams, pietums ir vakarienei: pagardinti košes, jogurtus, įvairius vaisių kokteilius, salotas, sriubas, padažus, užtepėles, sumuštinius.
Kanapių druska
Į sausą keptuvę suberkite kanapes ir pakepinkite maždaug penkias minutes, kol sėklos ims skleisti malonų kvapą. Nesudeginkite, nes tuomet kanapės apkars.
Pakepintas kanapes reikia sugrūsti grūstuve arba sumalti mėsmale. Į mėsmalę neberkite jų per daug – bus lengviau malti. Į trintas kanapes įmaišykite druskos.
Tokia druska ypač vertinama Žemaitijoje, kur ji vadinama kanapių „taboku“. Į kanapes galima įmaišyti kepintų svogūnų. Masė tampa „šlapesnė“, lipnesnė ir skanesnė. Trintos kanapės valgomos su dar karštomis bulvėmis, kurios paprastai verdamos neluptos.
Kanapių pienas
200 g kanapių sėklų, 1 l vandens, druskos ir maltų pipirų pagal skonį.
Išsijotas kanapes nuplaukite, išdžiovinkite, trumpai paskrudinę orkaitėje sugrūskite grūstuve, kol pasidarys tirštoka košė. Po to sudėkite ją į dubenį ir užpilkite virintu vandeniu.
Tada pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais, gerai išmaišykite ir palikite nusistovėti. Tirščius išsunkite per drobinį maišelį, o pieną supilkite į molinį ąsotį. Kanapių pieną patiekite atvėsintą. Valgykite su bulvėmis, virtomis su lupenomis.
Salotos su greipfrutais
Po saują špinatų ir jaunų burokėlių lapelių, pusė greipfruto, 4 ridikėliai, šaukštas kanapių sėklų, truputis krapų.
Nusausintus špinatus bei burokėlių lapus sudėkite ant lėkštės, ant viršaus suberkite pjaustytus ridikėlius, lengvai pakepintas kanapių sėklas, greipfrutą ir apibarstykite krapais. Iš likusios antros greipfruto puselės išspauskite sultis ir jomis pašlakstykite salotas.
Silkė su kanapėmis
Silkė, burokėlis, tepamo varškės sūrelio su žolelėmis (geriausiai tinka „Phidelphia“), kanapių, cinamono.
Burokėlį, geriausia pailgą ir nelabai storą, suvyniokite į foliją ir iškepkite orkaitėje kartu su kokiu nors kitu ten kepamu patiekalu. Tai galite padaryti prieš dieną. Taip pat iš anksto galite pasikepinti kanapes, kol jos ims spragsėti. Tik nepamirškite jas pamaišyti, kad vienodai apkeptų. Be kepintų kanapių patiekalas tikrai praras savo nuostabų skonį, tad šis ingredientas – esminis.
Silkę išdarinėkite, nulupkite ir atskirkite nuo kaulų, tada sudėkite į bet kokią lėkštę, apšlakstykite degtine ir apiberkite cinamonu.
Keptą burokėlį supjaustykite apie 0,5 cm griežinėliais. Ant kiekvieno jų uždėkite maždaug pusę arbatinio šaukštelio varškės sūrelio, užberkite kanapių ir uždenkite silkės juostele. Patiekite su juoda duona.
Avinžirnių užtepėlė
200 g avinžirnių, 5 džiovintų pomidorų, 3 skiltelių česnakų, citrinos sulčių, 5 šaukštai alyvuogių aliejaus, 3 šaukštai sezamų sėklų, arbatinis šaukštelis kmynų, šaukštas kanapių sėklų, žiupsnelis druskos, šaukštas petražolių.
Avinžirnius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite ir atvėsinkite.
Saulėje džiovintus pomidorus suberkite į plakimo indą. Ten pat sukrėskite traiškytus česnakus, suberkite kmynus, kapotas petražoles.
Kanapių sėklas sugrūskite, paskrudinkite sausoje keptuvėje ir suberkite į tą patį indą. Galiausiai supilkite aliejų, įspauskite citrinų sulčių, viską pagal skonį pasūdykite ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu arba kelis kartus permalkite mėsmale. Šaldytuve atšaldytą pagardą tiekite su skrudinta mėgstamos baltos duonos riekele.
Kanapienė
2 rauginti burokėliai, stiklinė kanapių sėklų, svogūnas, 2 šaukštai sviesto ar aliejaus, pipirų, druskos.
Rauginti burokėliai supjaustykite šiaudeliais ar sutarkuokite stambia tarka, užpilkite stikline vandens ir uždengę 15 min. pavirkite. Kanapes 3–5 min. paskrudinkite keptuvėje. Dar karštas suberkite į grūstuvę ir gerai sugrūskite. Sugrūstas kanapes suberkite į indelį, užpilkite karštu virintu vandeniu ir perkoškite. Į karštus burokėlius supilkite nukoštą kanapių pieną, sudėkite smulkiai supjaustytą ir svieste pakepintą svogūną, įberkite maltų pipirų, pasūdykite. Pakaitinkite. Patiekalas valgomas karštas su keptomis ar su virtomis (su lupenomis) bulvėmis.
Kanapių padažas
Stiklinė kanapių, 50 g sviesto, svogūnas, virta bulvė, maltų pipirų, druskos.
Kanapes 2–3 val. pamirkykite vandenyje, paskui nusunkite, du kartus sumalkite mėsmale per tankų sietelį. Svogūną sumalkite ir pakepinkite svieste. Sumalkite ir bulvę. Viskas sudėkite į dubenį, įberkite druskos, pipirų, išmaišykite. Tinka valgyti su karštomis bulvėmis.
Kanapiniai sumuštiniai
Itališkos duonos, sviesto, kanapių sėklų, alyvuogių aliejaus.
Duoną supjaustykite riekutėmis, ant jos užtepkite sviesto. Kanapių sėklas pakepkite keptuvėje įpylę aliejaus ir įdėję gabaliuką sviesto. Sėkloms paskrudus jas sudėkite ant duonos su sviestu.
Užkandis su ančiuviais
2–3 didesni griežinėliai čiabatos (geriau tamsios, bet nebūtinai), avokadas, 3–4 ančiuviai, česnako skiltelė, kanapių aliejaus, kanapių sėklų, pipirų.
Atpjaukite kelias riekes duonos, apskrudinkite jas orkaitėje keletą minučių, kol plutelė taps traški. Tuo metu nulupkite ir smulkiai supjaustykite avokadą (galite išspausti truputį citrinos sulčių, kad spalva išliktų nepakitusi). Sumaišykite su kapotais ančiuviais ir keliais šaukšteliais kanapių aliejaus. Duoną truputį įtrinkite česnaku. Ant sumuštinių uždėkite avokado ir ančiuvių masę, pabarstykite sėklomis ir pipirais.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau