- 17.07.2018
- 0.0 Reitingas
- 2362 Peržiūrų
- Komentarai
Norėdami išvirti liepų uogienę, priskinkite liepų žiedų su nedideliu kiekiu lapų. Tai daryti patariama birželio pabaigoje - liepos pradžioje, kai liepos dar aktyviai žydi. Liepų žiedus kruopščiai perrinkite, kad juose nebūtų ligų pažeistų žiedų ir vabzdžių. Liepų žiedus perplaukite, vandenį nukratykite, pradžiovinkite ant rankšluosčių ar popierinių servetėlių.
Pirmasis uogienės receptas
• 100-120 g liepų žiedų; • 3 g citrinos rūgšties ar 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių; • 500 ml vandens; • 1 kg cukraus.
Nuskinkite lapelius, palikdami vien liepų žiedus. Paruoškite sirupą: į verdantį vandenį suberkite cukrų, maišydami kaitinkite apie 15 minučių, sirupas turi būti pakankamai tirštas. Į cukraus sirupą suberkite liepų žiedus ir citrinos rūgštį ar supilkite citrinos sultis, pavirinkite 10-20 minučių. Kuo ilgiau ant silpnos ugnies virsite liepų žiedų uogienę, tuo ji bus tirštesnė. Iš uogienės ištraukite liepų žiedus. Jei norite papuošti uogienę, kelis liepų žiedus galite palikti.
Paruoštą liepų žiedų uogienę supilstykite į stiklainius, užsukite, stiklainius apverskite, uždenkite šiltu rankšluosčiu, atvėsindami, leiskite nusistovėti parą laiko.
Antrasis uogienės receptas
• 1 litro talpos stiklainio su kruopščiai suspaustais liepų žiedais; • 600 ml vandens; • 1/3 citrinos; • 1 stiklinės cukraus.
Ruošdami uogienę, priešžiedžius šalia liepų žiedų palikite. Paruoštus liepų žiedus užpilkite vandeniu, šaukštu žiedus prispausdami prie puodo dugno, ant silpnos ugnies kaitinkite 20 minučių, nuovirą nukoškite.
Dažniausiai susidaro 220-230 ml nuoviro. Į nuovirą suberkite tokį pat kiekį cukraus, supilkite trečdalio citrinos sultis.
Liepų žiedų nuovirą su cukrumi ir citrinos sultimis vėl užkaiskite ant silpnos ugnies, virinkite 20 minučių ar net ilgiau. Tai priklauso nuo to, kokio skystumo uogienę mėgstate. Jei mėgstate skystesnę uogienę, virkite trumpiau, jei mėgstate tirštesnę - virkite ilgiau. Liepų žiedų uogienę supilstykite į stiklainius, užsukite, apverskite, uždenkite rankšluosčiu, atvėsinkite.
Jei norite, kad liepos žiedų uogienė būtų naudingesnė, naudokite cukranendrių rusvąjį cukrų, kuris yra žymiai vertingesnis nei baltasis cukrus, kuris yra daug kartų perdirbtas.
Liepų žiedų uogienė idealiai tinka desertams, skaninti jogurtus, tepti ant bandelių.
Liepų žiedų uogienę patariama laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje.
Dar trumpai apie liepas
Seniau daugelyje tautų liepos buvo šventi medžiai. Pagonys liepas vertino dėl jų savybių. Liepų lapai - širdies formos, todėl liepas vadino meilės, vedybų ir ištikimybės medžiais. Dar labiau liepas vertino krikščionys, kurie šiuos medžius sodindavo šalia bažnyčių. Liepas vertina daugelyje šalių - jų vardas suteikiamas moterims, mėnesiams ir miestams.
Nuo seno įprasta ruošti liepos vantas. Senovėje iš liepų žievės pindavo vyžas, droždavo šaukštus ir indus. Beje, liepų žievė - labai minkšta.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau