Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Rugsėjo » 18

9 patarimai, kaip geriau jaustis, sergant vilklige

Vilkligė – tai autoimuninė liga, kuria moterys serga 10 kartų dažniau nei vyrai. Ligos pavadinimas kilo dėl žymių, kurios primena vilko įkandimus, ant kūno atsiradimą. Daugiau visuomenės dėmesio lėtinės ligos sulaukia, kai apie kovą su jomis prabyla tokie žymūs asmenys kaip dainininkė Selena Gomez, kuri paatviravo, kad dėl vilkligės sukeltų komplikacijų, jai prireikė inksto transplantacijos.

9 patarimai, kaip geriau jaustis, sergant vilklige

Tiksli vilkligės priežastis nėra žinoma, tačiau, mokslininkų nuomone, riziką susirgti lemia genetika. Ilgą laiką liga tūno organizme ir žmogus nė nenutuokia apie jos egzistavimą. Kol vieną dieną liga pasireiškia po antibiotikų vartojimo, infekcijos, ultravioletinių spindulių ar net hormonų. Dažniausiai suserga 15 – 45 metų moterys. Vilklige gali susirgti bet kokios rasės moterys ir vyrai, nors dažniausiai ji diagnozuojama afroamerikiečiai, azijiečiai, ispanų kilmės asmenys ir indėnai.

Vilkligę padeda suvaldyti nuoseklaus gydymo plano, kurį individualia parenka gydytojas, dažniausiai reumatologas, laikymasis. Svarbiausia išvengti paūmėjimų, o jiems kilus, kuo greičiau gydyti, kad būtų išvengta komplikacijų (liga nepažeistų vidaus organų). Stabilią būklę gali padėti išlaikyti sveikas gyvenimo būdas. Paūmėjimus malšina receptiniai ir nereceptiniai vaistai. Sunkesniais atvejais arba, jeigu yra komplikacijų, taikomos specialios terapijos. Gali prireikti net inkstų transplantacijos.

9 patarimai, kaip geriau jaustis, sergant vilklige:

  • Atkreipti dėmesį į pirmuosius ligos paūmėjimo simptomus. Paprastai jie prasideda visada panašiai. Atpažinus vilkligės simptomus (nuovargį, sąnarių skausmą, karščiavimą), nedelsiant pradėti gydymą. Tai padės sumažinti diskomfortą.
  • Daug ilsėtis. Naktį miegoti bent 10 valandų, per paūmėjimus – dar ilgiau. Įsiklausyti į savo kūną – jeigu jis nori poilsio – ilsėkitės!
  • Infekcijas gydyti kuo greičiau. Vilkligė ir vaistai jai gydyti didina spreptokokinės anginos (skarlatinos), mielių infekcijų ir virusų riziką. Pajutus pirmuosius simptomus reikia nieko nelaukiant, kreiptis į gydytoją.
  • Sportuoti pagal galimybes. Gali atrodyti, kad yra priešingai, bet sportas padeda sumažinti nuolatinį nuovargį, nes lavina ištvermę ir didina fizines galimybes. Vaikščiojimas suteikia energijos, taip pat naudinga yra plaukioti, užsiimti vandens aerobika, važinėti dviračiu.
  • Suvaldyti stresą. Stresas blogina vilkligės būklę ir paaštrina simptomus. Rekomenduojama išbandyti meditaciją, gilaus kvėpavimo pratimus ir kitas atsipalaidavimo technikas.
  • Vengti saulės. Saulės šviesa ir ultravioletiniai spinduliai gali sukelti paūmėjimus. Todėl prieš einant į lauką, atviras kūno vietas rekomenduojama išsitepti priemone nuo saulės (15 SPF arba aukštesniu), nešioti kepurę ir vilkėti ilgarankovius marškinėlius.
  • Vengti alergenų. Plaukų dažai, makiažo priemonės, vaistai gali sukelti vilkligės paūmėjimą. Todėl rekomenduojama rinktis bekvapę ir bespalvę hipoalerginę kosmetiką, atidžiai pasirinkti vaistus, kuriuose nebūtų alergiją sukeliančių sudedamųjų dalių.
  • Sveikai maitintis. Visų pirma vengti maisto produktų, kuriuose yra alergenų. Rinktis organinę produkciją, neperdirbtus, natūralius maisto produktus. Valgyti žalias ir virtas daržoves, šviežius vaisius, riebią žuvį, maisto produktus su probiotikais, kaulų sultinį, gerti žolelių, prieskonių arbatas.
  • Pasitarti su gydytoju dėl nėštumo. Sergant vilklige nėštumas gali būti sunkesnis. Gali būtų didesnė rizika tiek mamai, tiek kūdikiui. Todėl rekomenduojama pasidomėti faktais, kokie pavojai laukia, bandant pastoti ir išnešioti naują gyvybę ir įvertinti riziką.

9 patarimai, kaip geriau jaustis, sergant vilklige

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.07.2019 laikas 18:12 Receptai – Patiekalai Kiaulienos kotletai su grikiais
Gaminame. Kiaulienos kotletai su grikiais. Kotletai patiekiami su bulvių koše arba virtomis bulvėmis ir mėgstamomis salotomis. Skanaus!

Skaityti daugiau

31.08.2019 laikas 16:20 Receptai – Patiekalai Minkščiausi ruletukai su obuoliais, skubant: ilgai neužsilaiko

Dalinuosiu skanių obuolių roletų receptu! Jų pagrindą sudaro tešla su grietine, kuris puikiai papildo sotų ir kvapnų obuolių įdarą. Būtinai išbandykite!

Skaityti daugiau

05.07.2019 laikas 19:28 Receptai – Patiekalai Įdaryti pievagrybiai su vištiena
Gaminame. Įdaryti pievagrybiai su vištiena. Pievagrybių galvutes pridedame įdaro, dedame į kepimui skirtą indą ir kepame vidutinio karštumo orkaitėje 30-35 minutes. Prieš baigiant kepti apibarstome kapotomis petražolėmis bei tarku...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau