Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 30

Cholesterolio mažinimas

Žmonės pamiršo, ką reiškia mėgautis maistu: to valgyti negalima, tas nesveika… Baimė, kad organizme padaugės (arba jau padaugėjo) cholesterolio, virto baubu, nuo kurio pasislėpti tampa vis sudėtingiau. Rūpinimasis savo sveikata neturėtų virsti sudėtingu uždaviniu – juo labiau, kad dauguma bauginančių dalykų iš tiesų nėra tokie jau pavojingi, kokie atrodo.

Cholesterolis – organizmui gyvybiškai svarbi medžiaga: ji dalyvauja naujų ląstelių kūrimo procese, gamina hormonus, apsaugo nervus. Problemų kyla tik tada, kai atsiranda jo perteklius, bet čia ir vėl susiduriama su šiokiu tokiu keblumu: cholesterolio rūšių yra ne viena.

Cholesterolio mažinimas

Maistinis cholesterolis – tai tas, kurį suvalgome su maistu. Daugiausia jo turi gyvūlinės kilmės riebalai. DTL (didelio tankio lipoproteinų) cholesterolis laikomas geru: jis valo arterijas, tad kuo jo daugiau, tuo geriau. MTL (mažo tankio lipoproteinų) – atvirkščiai. Jis arterijas užkemša, tad jo perteklius gali turėti neigiamų pasekmių.

Norintiems sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje specialistai pataria:

Sekite kūno svorį. Kuo esate pilnesnis, tuo daugiau cholesterolio jūsų organizme. Jeigu turite antsvorio, į dienos racioną įtraukite daugiau košių, vaisių, daržovių, apribokite kaloringų ir riebių patiekalų vartojimą. Iš mėsos ir pieno produktų gaunamų kalorijų suma neturėtų viršyti 1/3 jūsų dienos normos.

Vartokite alyvuogių aliejų. Jame, kaip ir rapsų aliejuje, riešutuose, žemės riešutų svieste ir avokaduose, daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti cholesterolio lygį.

Nevalgykite daug kiaušinių (bent jau jų trynio). Įsisavinamas juose esantis cholesterolis ar ne – gydytojai vis dar nesutaria, tačiau piktnaudžiauti vis tiek nereikėtų. Per savaitę rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei 3.

Įtraukite į savo meniu daugiau ankštinių augalų. Tyrimais įrodyta, kad pupelės efektyviai padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Kadangi jų yra daugybė rūšių, be to, galima rasti įvairių receptų, šis naudingas patiekalas neturėtų greitai nusibosti.

Valgykite daugiau vaisių arba avižų. Avižų sėlenos, kaip ir vaisiuose esantis pektinas, daro teigiamą poveikį jūsų organizmui, tad galite jų maišyti į košes, jogurtą ir įvairius kepinius. Skanu ir sveika!

Nepamirškite ir kukurūzų. Tyrimais įrodyta, kad jų poveikis toks pat, kaip ir pupelių ar sėlenų.

Valgykite morkas. 2 morkos per dieną padės sumažinti cholesterolio kiekį iki 20 %.

Mankštinkitės. Intensyvios treniruotės padeda išvalyti kraują ir neleidžia riebalams nusėsti ant arterijų sienelių.

Valgykit raudoną mėsą – saikingai, nupjovę matomą riebalinį sluoksnį. Britų mokslininkai teigia: jei sumažinsite suvartojamų riebalų kiekį, galėsite dažniau pasimėgauti nedideliu kiekiu mėsos.

Gerkite liesą pieną ir valgykite česnakus. Mokslininkams jau seniai žinomos gydomosios jų savybės. Aišku, kvapas nėra malonus, tačiau nauda didelė. Neseniai Japonijoje pradėtas gaminti beveik bekvapis jų ekstraktas, mažinantis riebalų koncentraciją kraujyje.

Sumažinkite suvartojamos kavos kiekį. Teksaso mokslininkas Barry R. Davis sieja padidėjusį cholesterolio kiekį su įpročiu gerti kavą, tačiau neišsiaiškino, kuris kavos komponentas dėl to kalčiausias. Suomių mokslininkų spėjimu, greičiausiai viską lemia jos virimo procesas: filtravimo būdu paruošta kava cholesterolio kiekio nedidina.

Nerūkykite. Tų, kurie leidžia sau per savaitę „sutraukti“ po 20 cigarečių, blogojo cholesterolio lygis ženkliai išauga, o gerojo – sumažėja. Tai dar viena priežastis atsisakyti šio kenksmingo įpročio.

Atsipalaiduokite. Margaret A. Karson, dirbanti slaugytoja, pastebėjo, kad pacientams, kurie klausėsi relaksacinės muzikos, sumažinti cholesterolio kiekį sekėsi geriau nei tiems, kurie tiesiog skaitė savo malonumui.

Kai kurių mokslininkų manymu, šią problemą galima išspręsti ir kitaip – jie siūlo naudoti maisto papildus.

Nikotino rūgštis kartais pasitelkiama kaip pagalbinė gydymo priemonė. Vis dėlto per dažnas jos vartojimas gali sukelti stiprų odos paraudimą, virškinimo sutrikimų, sutrikdyti kepenų veiklą, be to, jos teigiamas efektas mažinant riebalų koncentraciją kraujyje nėra labai žymus.

Vitaminas C, Paul Jacques teigimu, padidina gerojo cholesterolio kiekį pagyvenusiems žmonėms. Kai kurių kitų tyrimų duomenimis, jei jis vartojamas kartu su pektinais, poveikis būna dar geresnis. Prancūzų mokslininkai įsitikinę, tokiu efektu pasižymi ir vitaminas E.

Kalcis vartojamas tada, kai norima sustiprinti kaulus. Vieno tyrimo metu buvo įrodyta, kad 1 g dieną po 8 savaičių sumažino cholesterolio kiekį 4,8 %, o kito – kad 2 g kalcio karbonato per dieną po dvylikos mėnesių sumažina cholesterolio koncentraciją ketvirtadaliu.

Na, o baigiant reikėtų paminėti dar keletą galimų problemos sprendimo priemonių: tai arbata (tiksliau, joje randamas tiaminas), citrinžolių aliejus (naudojamas rytietiškiems patiekalams pagardinti), miežiai, ryžių sėlenos, aktyvinta anglis. Visa tai padeda sumažinti cholesterolio kiekį, tačiau tyrimai vis dar atliekami.

Cholesterolio mažinimas

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-05-14 laikas 06:59 Receptai Prancūziškas karamelinis pudingas
Karamelei skirtą cukrų suberkite į virimo puodą, supilkite vandenį ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, paruduos ir susidarys karamelė. Karamelę ant dugno supilkite į mažus apvalius indelius, kuriuose kepsite pu...

Skaityti daugiau

2019-12-06 laikas 08:21 Receptai Makaronai Itališkai

Makaronus virti sūdytame vandenyje apie 10 min. Paskui nukošti ir laikyti šiltai. Porus susmulkinti, pagardinti prieskoniais ir pakepinti. Tada sudėti krevetes, suberti citrinos žievelę, išmaišyti ir kepti dar apie 5 min. Griet...

Skaityti daugiau

2020-07-08 laikas 10:18 Receptai Alaus actas gaminimas namuose
Alų supilkite į stiklinį sterilų indą. Į alų supilkite acto grybą arba šlakelį nepasterizuoto obuolių sidro acto. Galite papildomai nieko nepilti, bet ir acto grybas, ir nepasterizuotas obuolių sidro actas paskatins fermentaciją. ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-31 laikas 15:07 Ar žmogaus senėjimas vyksta skirtingu greičiu?
Šiame straipsnyje nagrinėsime, ką apie žmogaus senėjimą sako mokslas, kaip hormoniniai ir metaboliniai pokyčiai veikia mūsų kūną ir kokios naujos galimybės atsiveria kovojant su senatvės ligomis. Pasiruoškite sužinoti, kaip mokslas keičia mūsų požiūr...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 19:53 Kanados NSO stebėjimai: paslaptingi susidūrimai nuo XX a. pradžios
Nors JAV ir Meksika dažnai siejamos su NSO stebėjimais, Kanadoje, didžiausioje Šiaurės Amerikos šalyje pagal sausumos plotą, taip pat užfiksuota daugybė intriguojančių incidentų. Nuo ankstyvų XX a. stebėjimų iki šiuolaikinių susidūrimų – atraskite Ka...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 19:42 Rendlšemo miško NSO incidentas: ateivių vizitas ar šaltojo karo paslaptis?
Ar prieš 45 metus ateiviai nusileido šalia JAV karinių oro pajėgų bazės Safolke, tyrinėdami slaptą branduolinių ginklų sandėlį? O gal tai tik legenda, kuri su kiekvienu pasakojimu vis labiau išpučiama? Sužinokite apie paslaptingą Rendlšemo miško inci...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 12:13 Mityba Sergant Vėžiu: Nauda, Kalorijos, Maistinės Medžiagos ir Rekomendacijos
Mityba sergant vėžiu – raktas į stipresnį organizmą. Atraskite naudingus produktus ir rekomendacijas! Visuomenėje sklando daug mitų apie „stebuklingas“ dietas, tačiau mokslas siūlo aiškius ir racionalius sprendimus. Šiame straipsnyje aptarsime, kokie...

Skaityti daugiau

2025-07-30 laikas 11:53 Pienas su Medumi: Nauda Sveikatai, Kalorijos ir Maistinės Medžiagos

Pienas su medumi – natūralus gėrimas, gerinantis miegą ir stiprinantis sveikatą. Sužinokite jo naudą ir rizikas! Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime šio derinio mokslinę naudą, maistines savybes, galimas rizikas ir pateiksime praktinių pata...

Skaityti daugiau