Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Liepos » 22

Cholesterolio mažinimas

Bendrai apie cholesterolį, „gerąjį“ ir „blogąjį“, cholesterolio normą, bei padidėjimo priežastis ir pasekmes rašėme ankstesniame straipsnyje: Cholesterolis: viskas, ką reikia žinoti.  Trumpai priminsite, kad padidėjęs „blogojo“ cholesterolio arba kitaip mažo tankio lipoproteinų kiekis yra signalas, kad žmogus yra padidėjusioje rizikoje susirgti ateroskleroze ar patirti širdies smūgį. „Blogasis“ cholesterolis nusėda ant arterijų sienelių ir sukelia visiško užsikišimo riziką bei mažina arterijų lankstumą. Užsikimšus kraujagyslėms, reikšmingai padidėja širdies smūgio ar insulto rizika. Taip pat, susidarius per daug nuosėdų ant arterijų, aprūpinančių kojas krauju, gali susiformuoti periferinių arterijų liga. Cholesterolį mažina vaistai, vadinami statinais. Tyrimuose nustatyta, kad didelės (dvigubos ar trigubos įprastoms dozėms) sumažino mažo tankio lipoproteinų kiekį. Tačiau taip pat buvo nustatyti tam tikri nerimą keliantys šalutiniai poveikiai. Tarp jų – raumenų skausmas, atminties praradimas, padidėjęs kepenų fermentų kiekis. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie tai, kaip natūraliais būdais mažinti jau padidėjusį cholesterolį.

Cholesterolio mažinimas

Kaip sumažinti cholesterolį?

Apribokite sočiųjų ir pieno produktuose esančių riebalų suvartojimą

Sviestas, riebi raudona mėsa, riebus pienas, varškė, sūriai – tai sotieji riebalai, didinantys „blogojo“ cholesterolio kiekį. Taip pat stenkitės atsisakyti „trans“ riebalų, kurie dažniausiai žymimi hidrintų riebalų forma. Daugiausia cholesterolio yra kiaušinių tryniuose, gyvūnų organuose ir kiautiniuose vėžiagyviuose. Omega-3 riebalų rūgštis – tai riebalai, kurie, kaip teigia tyrimai, saugo nuo širdies ligų. Omega-3 riebalų rūgščių gausu laukinėje lašišoje, linų sėmenų aliejuje, avokaduose, chia sėklose.

Valgykite daugiau maistinių skaidulų turintį maistą

Maistas, kuriame natūraliai yra daug maistinių skaidulų patvirtintas, kaip itin geras pasirinkimas, siekiant sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Ypač naudingos tirpios skaidulos iš ankštinių daržovių (lęšių, pupų, žirnių, avinžirnių, kt.), avižų, miežių, vaisių ir daržovių, saldžiųjų bulvių. Taip pat įtraukite į mitybos racioną daugiau morkų, Briuselio kopūstų, burokėlių, baklažanų, uogų, apelsinų, kriaušių, abrikosų, nektarinų ir obuolių. Visa tai puikūs maistinių skaidulų šaltiniai, kurie gali padėti reikšmingai sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Venkite rafinuotų angliavandenių

Balti, rafinuoti angliavandeniai, kurių dažniausiai pasitaikantys pavyzdžiai – cukrus, kvietiniai miltai, balti ryžiai – stimuliuoja kepenis, kad šios išskirtų daugiau cholesterolio. Taip pat šie produktai didina vidinį organizmo uždegimą. Beje, taip pat kepenis stimuliuoja išskirti daugiau cholesterolio ir didina uždegimą suvartotas alkoholis. Tad, jei nėra kitos išeities, rekomenduojama apsiriboti taure raudono vyno.

Rinkitės daugiau augalinių baltymų turintį maistą

Geriausi augaliniai baltymų šaltiniai – ankštinės daržovės, riešutai ir sėklos. Ankštinių daržovių pasirinkimas tikrai labai platus – įtraukite į mitybą daugiau lęšių, įvairiausių rūšių pupelių, sojų pupelių, žirnelių, avinžirnių. Juose gausu naudingų maistinių medžiagų, taip pat organizmui reikalingų baltymų. Ankštinės daržovės mažina bendrą cholesterolio kiekį, ypač mažo tankio lipoproteinų cholesterolį, cukraus kiekį kraujyje, insulino lygį ir netgi gali sumažinti vėžio riziką. Riešutai ir sėklos taip pat prisideda (nors reikia pastebėti, kad gana nedaug) prie cholesterolio mažinimo, tačiau juose gausu naudingų maistinių medžiagų – vitaminų, mineralų.

Majonezą ir kitus riebius padažus keiskite alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis.

Majoneze paprastai gausu gyvulinės kilmės, hidrintų riebalų, kiaurinio trynių – visa tai lemia padidėjusį blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Vietoj įprasto majonezo, maistui gardinti rinkitės alyvuogių aliejų, kuris didiną aukšto tankio lipoproteinų („gerąjį“) cholesterolį. Taip pat dažniau į mitybą įtraukite česnaką ir svogūną – tai efektyviai cholesterolį mažinančios daržovės. Jose natūraliai yra sieros komponentų, kurie padeda valyti arterijas. Taip pat gaminant maistą naudokite daugiau prieskoninių žolelių, tokių kaip bazilikas, rozmarinas, ciberžolė – taip maistui suteiksite antioksidantų, saugančių širdies sveikatą ir natūraliai mažinančių cholesterolio kiekį.

Maistas, kuris mažina cholesterolį

Pateikiame sąrašą produktų, kurių turėtumėte įtraukti daugiau į mitybą, jei norite sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje:

  • Avokadai
  • Avižos
  • Česnakas
  • Laukinė, riebi žuvis
  • Juoda arbata
  • Ankštinės daržovės
  • Juodas, kokybiškas šokoladas
  • Alyvuogių aliejus
  • Špinatai
  • Išrūgų baltymai
  • Obuoliai
  • Vynuogės
  • Braškės
  • Citrusiniai vaisiai
  • Riešutai
  • Sėlenos
  • Linų sėmenys
  • Raudonos spalvos vaisiai ir daržovės
  • Žalia arbata
Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-08-04 laikas 20:20 Receptai Kakavinis riešutų tortas
Nustebsite, kaip skaniai pavyksta šis kakavinis riešutų tortas. Receptas superinis! Gautą tortą patiekti apšlaksčius lydyti šokoladu ir papuošus plakta grietinėle.

Skaityti daugiau

2019-09-11 laikas 19:30 Receptai Karališkas obuolių pyragas: stulbinančiai skanus
Skanus pyragas su trapia tešla, grietinėle ir traškiu pabarsimu. Tikrai karališkas.

Skaityti daugiau

2019-11-30 laikas 18:36 Receptai Geriausia bandelių tešla. Kaip ją pagaminti?
Mano šeima mėgsta kepti bandeles. Jų paruošimui naudoją specialią tešlą. Ji gaminama iš dviejų komponentų: tešlos ir mielių mišinio. Norėdami pasigaminti mielių mišinį reikia 50 ml vandens ir vieno arbatinio šaukštelio cukraus....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-04 laikas 07:22 Kavos Tirščių Nauda Sode ir Namuose: 10 Praktinių Būdų

Šiame straipsnyje aptarsime, kaip kūrybiškai panaudoti kavos tirščius sode ir namuose, kokia jų nauda ir galimi trūkumai. Pasiruoškite atrasti ekologiškus sprendimus, kurie sutaupys pinigų ir suteiks jūsų kasdienybei natūralumo!

...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 18:24 NLO paslaptys: ar vyriausybės slepia tiesą apie ateivius?
Ar NLO yra tikra pas slapts, ar vyriausybės dezinformacija? Sužinokite apie nutekėjimus, politikų susidomėjimą ir galimas ateivių technologijas!

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:45 Vaikų auklėjimas: kaip ugdyti pasitikėjimą savimi ir savarankiškumą
Kaip ugdyti vaikų pasitikėjimą savimi? Sužinokite, kaip skatinti iniciatyvą, emocijų valdymą ir leisti vaikams būti savimi! Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsime jums suprasti, kaip ugdyti vaikų savivert...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:32 Zodiako ženklai ir mokslas: kuriems vaikams mokykloje sekasi lengviausiai?
Kuriems Zodiako ženklams mokykloje sekasi lengviausiai? Sužinokite, kaip Liūto, Mergelės, Šaulio ir Ožiaragio vaikai pasiekia akademinę sėkmę! Pasitelkdami astrologinius įžvalgas, naujus pavyzdžius ir praktinius patarimus, padėsime tėvams ir mokytoja...

Skaityti daugiau

2025-07-03 laikas 17:08 Meilė – tai ne kančia: griauname mitus apie santykius
Meilė nėra kančia! Šiame straipsnyje griauname mitus apie santykius, dalinamės patarimais, kaip kurti sveiką partnerystę, ir aptariame, kodėl priklausomybė nėra meilė. Pasitelkdami naujus pavyzdžius, užsienio šaltinius ir praktinius patarimus, padėsi...

Skaityti daugiau