Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Kosmosas » 2015 » Balandžio » 15

Čuriumovo-Gerasimenko kometa neturi magnetinio lauko

Europos kosmoso agentūros (EKA) misijos „Rosetta“ surinkti duomenys rodo, kad 67P/Čuriumovo-Gerasimenko kometa neturi magnetinio lauko, antradienį pranešė mokslininkai.

Praėjusį lapkritį ant kometos nutupdytas zondas, robotinė laboratorija „Philae“, nepateikė įrodymų, kad kometos branduolys būtų įmagnetintas, sakė jie.

Pasak mokslininko Hanso-Ulricho Austerio (Hanso Ulrichio Austerio), šis atradimas gali paneigti vieną pagrindinių teorijų apie kometų ir kitų Saulės sistemos kūnų formavimąsi.

Čuriumovo-Gerasimenko kometa pateikė magnetinę staigmeną mokslininkams AFP nuotr.

„Jeigu kometa 67P/Čuriumovo-Gerasimenko būtų laikoma visų kometų branduolių pavyzdžiu, mes spėjame, kad magnetinės jėgos vargu ar galėjo turėti įtakos planetų statybos blokų, didesnių nei metro dydžio, susikaupimui“, – nurodė jis.

Šis atradimas buvo paskelbtas žurnale „Science“ ir kartu pristatytas Europos geomokslų sąjungos (European Geosciences Union – EGU) susitikime Vienoje.

Jis paremtas skaičiavimais, gautais iš skalbyklės dydžio zondo „Philae“, kurį „Rosetta“ nutupdė ant kometos paviršiaus praėjusį lapkritį.

Jo nusileidimas nebuvo visiškai sėkmingas, tačiau tas nesklandumas pasirodė esąs naudingas H.U.Austerio vadovaujamai tyrėjų grupei.

Zondas, kuris Žemėje sveria 100 kilogramų, tačiau ant kometos dėl jos silpnos traukos jėgos yra lengvesnis už plunksną, tūpdamas kelis kartus atšoko nuo kieto kometos paviršiaus, kol sustojo klifo šešėlyje.

„Ši sudėtinga trajektorija pasirodė esanti naudinga ROMAP komandai“, – sakoma Europos kosmoso agentūros (ESA) pranešime, kuriame kalbama apie erdvėlaivyje „Rosetta“ esantį magnetometrą ir plazmos monitorių.

„Iš anksto nenumatytas skrydis virš paviršiaus iš tiesų mums leido surinkti tikslius magnetinio lauko išmatavimus, zondui „Philae“ atsidūrus keturiuose mūsų ryšio su juo taškuose, kai zondas buvo įvairiame aukštyje virš (kometos) paviršiaus“, – paaiškino mokslininkas.

„Mes ko gero esame vienintelė komanda, kuriai buvo naudingi „Philae“ šuoliai“, – kalbėjo jis.

Zondo „Philae“ baterijos energijos pakako 60 valandų eksperimentų. Jis spėjo išsiųsti surinktus vertingus duomenis ir „užmigo“ lapkričio15 dieną.

Išanalizavę gautus duomenis, „mes darome išvadą, kad 67P/Čuriumovo-Gerasimenko kometa yra visiškai nemagnetinis objektas“, – pareiškė H.U.Austeris.

Kometos laikomos pirmykščių dulkių ir ledo gumulais, skriejančiais aplink Saulę elipsinėmis orbitomis.

Tikimasi, kad 1,3 mlrd. eurų kainavusi „Rosetta“ misija padės atskleisti kai kurias kometų paslaptis; anot kai kurių astrofizikų, būtent kometos „pasėjo“ Žemėje kai kurių gyvybės ingredientų.

SENOVINĖ TRAUKA

Kita verta susidomėjimo tema: ką kometos gali atskleisti apie magnetizmo vaidmenį Saulės sistemos formavimesi prieš beveik 4,6 mlrd.metų?

Manoma, kad Saulė, asteroidai, kometos, mėnuliai ir planetos susidarė iš disko pavidalo dujų ir dulkių sūkurio, jame būta gana daug magnetito, geležies oksido.

Pagal šią hipotezę mikro mastelio procesuose magnetiniai laukai protoplanetiniame diske skatino medžiagos kaupimąsi ir užuomazginių kūnų formavimąsi.

Bet kaip magnetizmas galėjo skatinti tų sankaupų augimą, lieka neaišku. Kūnui padidėjus iki kelių šimtų metrų skersmens, o vėliau ir kilometrų, vyraujančia jėga tampa gravitacija.

Kai kurie teoretikai spėja, kad magnetizmas turėjo įtakos tarpinėje kūno augimo fazėje. Tačiau antradienį paskelbti rezultatai neigia šį spėjimą.

„Teorija, kad magnetinės jėgos padeda planetų statybai, darosi mažiau tikėtina“, – sakė naujienų agentūrai AFP Braunšveigo technikos universiteto Vokietijoje mokslininkas H.U.Austeris.

Erdvėlaivis „Rosetta“ orbitą aplink minėtąją kometą pateko pernai rugpjūtį, nuskriejęs šešis mlrd. kilometrų per daugiau kaip 10 metų ir keturis kartus pasinaudojęs Žemės ir Marso traukos jėga savo greičiui padidinti.

Zondas „Philae“ ant 67P/Čuriumovo-Gerasimenko kometos paviršiaus buvo nutupdytas lapkričio 12 dieną, 20 kilometrų leidęsis nuo erdvėlaivio „Rosetta“ septynias valandas.

Ši kometa arčiausiai Saulės bus rugpjūčio 13 dieną – 186 mln.kilometrų atstumu nuo mūsų žvaigždės.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.11.2019 laikas 20:53 Receptai – Patiekalai Keistos formos pyragas be kepimo nustebins kiekvieną!
Tai yra paprasčiausias ir greičiausias pyragas be kepimo, kurį visada galite gaminti su savo šeimos nariais. Keistos formos pyragas nustebins kiekvieną!

Skaityti daugiau

13.11.2019 laikas 23:04 Receptai – Patiekalai Lašišos Šašlykas Orkaitėje
Lašišos filė nuplauname, nusausiname, supjaustome gabaliukais, apipilame aliejumi ir išmaišome. Visus prieskonius sumaišome dubenėlyje ir apibarstome jais paruoštą lašišos filė, išmaišome, pamaigome pirštais, kad prieskoniai gerai...

Skaityti daugiau

30.10.2017 laikas 14:16 Receptai – Patiekalai Nasturta gydo širdies ligas
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: Smulkintų nasturtų žiedai, Nasturtų lapai

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.04.2024 laikas 07:14 Šie 3 Zodiako ženklai gali išsiskirti 2024 m
Jei jūsų santykius ištiko krizė, tai gali būti dėl to, kad jūs ir jūsų partneris iš esmės netinka vienas kitam arba žvaigždės nenori, kad išsiskirtumėte, arba dėl abiejų priežasčių. Bet kokiu atveju dėl tam tikrų planetų judėjimo kai kurių Zodiako že...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 07:02 Likimas neįsako: Zodiako ženklų poros, kurioms pranašauja išsiskyrimą
Astrologijos pasaulyje daug kalbama apie Zodiako ženklų suderinamumą, apie tai, kurioms poroms lemta būti kartu, kurti harmoningas sąjungas, kupinas meilės ir supratimo. Tačiau yra ir ženklų derinių, kuriuos astrologai laiko ne tokiais laimingais ir ...

Skaityti daugiau

18.04.2024 laikas 06:50 Egipto kapų paslaptys
Mastabų kapavietės, esančios senovės Egipto laidojimo vietose, liudija ankstyvosios Egipto civilizacijos architektūrinį puošnumą ir kultūrinius tikėjimus.

Skaityti daugiau