Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 2

Kiaulenos privalumai ir trūkumai mityboje

Įrodyta, kad kiauliena užima antrąją vietą lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų sąraše. Be to, joje yra didžiulis kiekis mūsų nervams ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų. Taip laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas, tačiau atkreipia dėmesį, kad, deja, kiauliena tinka ne visada ir ne visiems.

Anot A. Unikausko, svarbu, kaip kiauliena ruošiama ir kokiais kiekiais valgoma. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į mėsos riebumą. Skirtingos kiaulienos dalys pasižymi skirtingu riebumu.

Liesiausia kiaulienos dalis – išpjova, kurios 100 gramų yra 110 kcal. 100 gramų kiaulienos kumpio – 135 kalorijos. Nugarinėje – 143 kalorijos. Tarp riebiausių kiaulienos dalių atsidūrė lašiniai, kurių 100 gramų gali būti 430–815 kalorijų. Šonkauliuose yra beveik 300 kalorijų, sprandinėje – 267 kalorijos. Mentėje – 257 kalorijos, o šoninėje ir kojoje – 221.

Anot A. Unikausko, gydytojai rekomenduoja įtraukti kiaulieną į maitinančių motinų valgiaraštį, nes šioje mėsoje esantys baltymai skatina pieno gamybą.

„Kiaulienoje ir lašiniuose yra arachidono rūgščių bei seleno. Jie padeda kovoti su depresija, o mūsų organizmui – atnaujinti ląsteles“, – tvirtina gydytojas.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiauliena pavojinga alergiškiems žmonėms. Joje daug histamino. Piktnaudžiavimas perdirbtais kiaulienos produktais gerokai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė laidoje „Klauskite daktaro“ palygino kiaulienos išpjovos, jautienos nugarinės ir vištienos krūtinėlės naudą.

„Kalbant apie baltymus matyti, kad jautienos nugarinė turi mažiausiai baltymų, daugiausiai – vištienos krūtinėlė ir vos keliais gramais mažiau – kiaulienos išpjova. Riebalų kiekio skirtumas tarp kiaulienos ir vištienos taip pat yra mažas. Kiauliena ir vištiena turi tiek pat kalorijų“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Kiaulenos privalumai ir trūkumai mityboje

Gydytojas A. Unikauskas pastebėjo, kad kiaulienos išpjovoje gausu tiamino, kuris mūsų organizme sukelia grandininę cheminę reakciją energijai gaminti. Kiekvienoje kiaulienos išpjovos porcijoje yra 77 procentai moteriai ir 71 procentas vyrui reikalingos tiamino paros normos.

„[Kiaulienos išpjovoje] esantis cholinas yra acetilcholino statybinė medžiaga. Acetilcholinas dalyvauja užtikrinant nervinių ląstelių tarpusavio ryšį“, – teigė A. Unikauskas.

Mitybos specialistė V. Kurpienė atkreipė dėmesį, kad svarbu pasirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Jos teigimu, geriau rinktis ne sprandinę ar šoninę, o liesesnę mėsą. Taip pat labai svarbu, kaip mėsa bus ruošiama.

Daugiau apie kiaulenos privalumus ir trūkumus bei tai, kaip tinkamai pagaminti šią mėsą, – vaizdo įraše.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-13 laikas 15:12 Receptai Kalėdiniai vištienos kukuliukai

Tokia vištienos  kukuliukai yra tiesiog nuostabus Kalėdinis patiekalas vaikams, kurio jie niekada neatsisako. Aš juos nusižiūrėjau keliaudama po Skandinavijos šalis, vienais metais per šventes. Ir ten jie tikrai ganėtinai ...

Skaityti daugiau

2020-06-24 laikas 09:45 Receptai Turkiški Paplotėliai giozleme su špinatais ir sūriu
Paplotėlius kepkite ant įkaitinto aliejaus iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Prieš patiekiant – supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-11-29 laikas 10:06 Receptai Morkų ir varškės apkepas
Aš esu visiškai tikra, kad tokio varškės apkepo su morkomis dar nesate gaminę ir ragavę. Jis gaunasi minkštas, labai skanus ir tikrai neatsivalgomas.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-12-03 laikas 21:06 Energijos vampyrai: kaip atpažinti ir apsisaugoti nuo energiją siurbiančių žmonių

Ar žinote, kad kai kurie žmonės gali „išsiurbti“ visą jūsų energiją per vieną pokalbį? Po bendravimo su jais jaučiatės pavargę, dirglūs ar net fiziškai blogai. Tai vadinama energetiniu vampyrizmu – reiškiniu, apie kurį kalba tiek...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:56 Žmona paliko ne dėl kito vyro, o dėl TYLAUS buto ir jogurto vakarienei
Ši istorija per kelias dienas tapo virusine lietuviškame internete – vyras viešai papasakojo, kaip jo žmona išėjo gyventi į paveldėtą butą ne dėl meilužio, o tiesiog dėl… ramybės. Skaudi, bet labai atpažįstama daugeliui porų....

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:30 7 aiškūs požymiai, kad partnerio tėvai tavęs nemėgsta

Susipažinote su vaikino ar merginos tėvais, bet jaučiate įtampą ir šaltumą? Dažnai tai nėra tik jūsų vaizduotė. Yra keletas aiškių požymių, rodančių, kad partnerio tėvai (būsimi uošviai ar anyta) jūsų nemėgsta: vengia bendrauti, kritikuoja, lygina...

Skaityti daugiau

2025-12-03 laikas 20:15 Kodėl žmonės išduoda ir kaip išvengti neištikimybės santykiuose?
Daug žmonių yra linkę manyti, kad neištikimybė reiškia santykių pabaigą ir veda partnerius tiesiai į skyrybas. Psichologai su tuo nesutinka ir yra įsitikinę, kad neištikimybės galima išvengti. Sveikų santykių ekspertai išsiaiškino, kodėl žmones trauk...

Skaityti daugiau

2025-11-30 laikas 17:56 Koks medus naudingiausias sveikatai 2026 m.? Populiariausios rūšys ir teisingas laikymas

Koks medus naudingiausias sveikatai 2025 metais? Sužinokite, kodėl akacijų medus tinka diabetikams, liepų – nuo kosulio, o Manuka turi stipriausią antibakterinį poveikį. Taip pat – kaip teisingai laikyti medų, kad jis išlaikytų visas n...

Skaityti daugiau