Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 2

Kiaulenos privalumai ir trūkumai mityboje

Įrodyta, kad kiauliena užima antrąją vietą lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų sąraše. Be to, joje yra didžiulis kiekis mūsų nervams ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų. Taip laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas, tačiau atkreipia dėmesį, kad, deja, kiauliena tinka ne visada ir ne visiems.

Anot A. Unikausko, svarbu, kaip kiauliena ruošiama ir kokiais kiekiais valgoma. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į mėsos riebumą. Skirtingos kiaulienos dalys pasižymi skirtingu riebumu.

Liesiausia kiaulienos dalis – išpjova, kurios 100 gramų yra 110 kcal. 100 gramų kiaulienos kumpio – 135 kalorijos. Nugarinėje – 143 kalorijos. Tarp riebiausių kiaulienos dalių atsidūrė lašiniai, kurių 100 gramų gali būti 430–815 kalorijų. Šonkauliuose yra beveik 300 kalorijų, sprandinėje – 267 kalorijos. Mentėje – 257 kalorijos, o šoninėje ir kojoje – 221.

Anot A. Unikausko, gydytojai rekomenduoja įtraukti kiaulieną į maitinančių motinų valgiaraštį, nes šioje mėsoje esantys baltymai skatina pieno gamybą.

„Kiaulienoje ir lašiniuose yra arachidono rūgščių bei seleno. Jie padeda kovoti su depresija, o mūsų organizmui – atnaujinti ląsteles“, – tvirtina gydytojas.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiauliena pavojinga alergiškiems žmonėms. Joje daug histamino. Piktnaudžiavimas perdirbtais kiaulienos produktais gerokai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė laidoje „Klauskite daktaro“ palygino kiaulienos išpjovos, jautienos nugarinės ir vištienos krūtinėlės naudą.

„Kalbant apie baltymus matyti, kad jautienos nugarinė turi mažiausiai baltymų, daugiausiai – vištienos krūtinėlė ir vos keliais gramais mažiau – kiaulienos išpjova. Riebalų kiekio skirtumas tarp kiaulienos ir vištienos taip pat yra mažas. Kiauliena ir vištiena turi tiek pat kalorijų“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Kiaulenos privalumai ir trūkumai mityboje

Gydytojas A. Unikauskas pastebėjo, kad kiaulienos išpjovoje gausu tiamino, kuris mūsų organizme sukelia grandininę cheminę reakciją energijai gaminti. Kiekvienoje kiaulienos išpjovos porcijoje yra 77 procentai moteriai ir 71 procentas vyrui reikalingos tiamino paros normos.

„[Kiaulienos išpjovoje] esantis cholinas yra acetilcholino statybinė medžiaga. Acetilcholinas dalyvauja užtikrinant nervinių ląstelių tarpusavio ryšį“, – teigė A. Unikauskas.

Mitybos specialistė V. Kurpienė atkreipė dėmesį, kad svarbu pasirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Jos teigimu, geriau rinktis ne sprandinę ar šoninę, o liesesnę mėsą. Taip pat labai svarbu, kaip mėsa bus ruošiama.

Daugiau apie kiaulenos privalumus ir trūkumus bei tai, kaip tinkamai pagaminti šią mėsą, – vaizdo įraše.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2017-11-06 laikas 09:34 Receptai Krienas gydo peršalimą

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Peršalimas, gerklės skausmas. Ingredientai: krieno , vandens, cukraus

Skaityti daugiau

2020-10-15 laikas 10:36 Receptai Plėšomas cinamono juostelių pyragas
Paruoškite tešlą. Į dubenį berkite miltus, druską, cukrų, mieles ir viską išmaišykite. Į atskirą dubenį pilkite pakaitintą ir iki kambario temperatūros atvėsintą pieną, tirpintą sviestą, išplaktus kiaušinius ir gerai išplakite....

Skaityti daugiau

2018-02-07 laikas 11:13 Receptai Kaip ruošiamos arbatos
Vaistažolių arbatas geriausia ruošti tik tam skirtuose emaliuotuose neįskilusiuose induose. Nerūdijančio plieno visiškai netinka, nes turi kenksmingų priedų. Nenaudokite aliumininių indų, nes iš jų į arbatą patenka metalo jonų....

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-08-12 laikas 12:53 Balkšvųjų gysločių sėklų luobelės: natūralus kelias į sveikatą ir gerą savijautą
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime jų naudą, kalorijas, organizmo įsisavinimą, maistinių medžiagų praradimą po gaminimo ir praktinius vartojimo būdus, papildydami informaciją naujausiais moksliniais tyrimais ir įkvepiančiais pavyzdžiais....

Skaityti daugiau

2025-08-12 laikas 12:24 Austrijos pabėgėlių moterų gimstamumas beveik tris kartus didesnis nei vietinių austrių
Musulmonų šeimose gimsta beveik tris kartus daugiau vaikų nei vietinių austrų, todėl šalies demografinė sudėtis sparčiai keičiasi

Skaityti daugiau

2025-08-11 laikas 09:38 Kaip teisingai laikyti vaisius ir daržoves: mitai, nauda ir ekspertų patarimai 2025
Atraskite, kaip teisingai laikyti vaisius ir daržoves, kad jie išlaikytų šviežumą ir maistines medžiagas. Naujausi 2025 m. ekspertų patarimai! Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais tyrimais iš JAV ir Europos, atskleisime mitus, pasidalinsime pata...

Skaityti daugiau

2025-08-11 laikas 09:17 Vangos pranašystės 2025: dirbtinis intelektas, klimato kaita ir geopolitinės įtampos
Šiame straipsnyje, remdamiesi naujausiais užsienio ekspertų paaiškinimais, nagrinėjame Vangos pranašysčių reikšmes, susiedami jas su dirbtinio intelekto (DI) revoliucija, klimato kaita ir geopolitinėmis įtampomis. Ieškokite daugiau apie Vangos pranaš...

Skaityti daugiau

2025-08-11 laikas 07:20 Laukinė sąmokslo teorija, Titanikas nenuskendo
Tikintieji teigia, kad vienas gigantiškas laivas buvo pakeistas kitu dėl draudimo pinigų. Štai tiesa.

Skaityti daugiau