Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 2

Kiaulenos privalumai ir trūkumai mityboje

Įrodyta, kad kiauliena užima antrąją vietą lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų sąraše. Be to, joje yra didžiulis kiekis mūsų nervams ir bendrai savijautai naudingų B grupės vitaminų. Taip laidoje „Klauskite daktaro“ teigia gydytojas Alvydas Unikauskas, tačiau atkreipia dėmesį, kad, deja, kiauliena tinka ne visada ir ne visiems.

Anot A. Unikausko, svarbu, kaip kiauliena ruošiama ir kokiais kiekiais valgoma. Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į mėsos riebumą. Skirtingos kiaulienos dalys pasižymi skirtingu riebumu.

Liesiausia kiaulienos dalis – išpjova, kurios 100 gramų yra 110 kcal. 100 gramų kiaulienos kumpio – 135 kalorijos. Nugarinėje – 143 kalorijos. Tarp riebiausių kiaulienos dalių atsidūrė lašiniai, kurių 100 gramų gali būti 430–815 kalorijų. Šonkauliuose yra beveik 300 kalorijų, sprandinėje – 267 kalorijos. Mentėje – 257 kalorijos, o šoninėje ir kojoje – 221.

Anot A. Unikausko, gydytojai rekomenduoja įtraukti kiaulieną į maitinančių motinų valgiaraštį, nes šioje mėsoje esantys baltymai skatina pieno gamybą.

„Kiaulienoje ir lašiniuose yra arachidono rūgščių bei seleno. Jie padeda kovoti su depresija, o mūsų organizmui – atnaujinti ląsteles“, – tvirtina gydytojas.

Tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad kiauliena pavojinga alergiškiems žmonėms. Joje daug histamino. Piktnaudžiavimas perdirbtais kiaulienos produktais gerokai padidina širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė laidoje „Klauskite daktaro“ palygino kiaulienos išpjovos, jautienos nugarinės ir vištienos krūtinėlės naudą.

„Kalbant apie baltymus matyti, kad jautienos nugarinė turi mažiausiai baltymų, daugiausiai – vištienos krūtinėlė ir vos keliais gramais mažiau – kiaulienos išpjova. Riebalų kiekio skirtumas tarp kiaulienos ir vištienos taip pat yra mažas. Kiauliena ir vištiena turi tiek pat kalorijų“, – kalbėjo V. Kurpienė.

Kiaulenos privalumai ir trūkumai mityboje

Gydytojas A. Unikauskas pastebėjo, kad kiaulienos išpjovoje gausu tiamino, kuris mūsų organizme sukelia grandininę cheminę reakciją energijai gaminti. Kiekvienoje kiaulienos išpjovos porcijoje yra 77 procentai moteriai ir 71 procentas vyrui reikalingos tiamino paros normos.

„[Kiaulienos išpjovoje] esantis cholinas yra acetilcholino statybinė medžiaga. Acetilcholinas dalyvauja užtikrinant nervinių ląstelių tarpusavio ryšį“, – teigė A. Unikauskas.

Mitybos specialistė V. Kurpienė atkreipė dėmesį, kad svarbu pasirinkti tinkamą kiaulienos dalį. Jos teigimu, geriau rinktis ne sprandinę ar šoninę, o liesesnę mėsą. Taip pat labai svarbu, kaip mėsa bus ruošiama.

Daugiau apie kiaulenos privalumus ir trūkumus bei tai, kaip tinkamai pagaminti šią mėsą, – vaizdo įraše.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-08-30 laikas 17:19 Receptai Paprasta Ir Sotu: Makaronai Spageti Su Faršu Ir Sūriu

Kokia šalis pirmoji Jums atsiranda galvoje, ištarus žodį spagečiai. Tikriausiai visų atsakymas dabar Būtų Italija. Bet neseniai knygoje perskaičiau, kad maždaug pusė Italijos gyventoju spagečių net nevalgo. Labai nustebinęs, įd...

Skaityti daugiau

2020-08-03 laikas 13:09 Receptai Medaus Tortas. Skanaus!

Į puodą suberkite cukrų, dėkite sviestą, medų . Pilkite nugesintą sodą ir įmuškite kiaušinius. Statykite ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė taps vientisa ir ištirps cukrus. Įberkite 150 g miltų i...

Skaityti daugiau

2020-07-12 laikas 10:50 Receptai Vištienos ir kiaulienos šaltiena su morkomis
Nerealioji vištienos ir kiaulienos šaltiena, kuri niekada nenuvilia! Nerealiai skanu patiekti su bulvių koše ir krienų - majonezo padažu, apibarsčius susmulkintais svogūnų laiškais. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-02 laikas 09:00 Madagaskaro Drambliniai Paukščiai: Milžinai, Kurie Dingo Amžinai

Šis straipsnis atskleidžia paslaptis apie Madagaskaro dramblinius paukščius – didžiausius paukščius, kurie kada nors vaikščiojo Žeme. Su naujausiais tyrimais ir pavyzdžiais, jis paaiškina jų evoliuciją, išnykimą ir įtaką ekosistemai

...

Skaityti daugiau

2025-09-01 laikas 11:50 Siauralapio Gauromečio Arbata: Gamtos Lobis Jūsų Sveikatai ir Lieknėjimui
Siauralapio gauromečio (kiprejo) arbata – natūralus gėrimas, padedantis numesti svorio, valyti organizmą ir raminti nervus. Sužinokite, kaip vartoti, kokia nauda ir galimi pavojai! Šiame išsamiame straipsnyje atskleisime visas siauralapio gauromečio ...

Skaityti daugiau

2025-09-01 laikas 10:19 Jonažolių Arbata: Gamtos Dovana Jūsų Sveikatai ir Lieknėjimui
Jonažolių arbata – natūralus gėrimas, padedantis mažinti depresiją, gerinti virškinimą, detoksikuoti organizmą ir skatinti svorio metimą. Sužinokite, kaip ją vartoti, kokia nauda ir galimi pavojai! Šiame išsamiame straipsnyje atskleisime visas jonažo...

Skaityti daugiau

2025-08-31 laikas 08:25 Svogūnai: Stebuklinga Nauda Sveikatai, Liaudies Receptai ir Galimos Žalos
Svogūnai – gamtos vaistas: nauda nuo kosulio iki širdies apsaugos, liaudies receptai, žalos ir įsisavinimas. Atraskite natūralią sveikatą! Šiame straipsnyje mes gilinsimės į svogūnų naudą, liaudies medicinos receptus, galimas žalas ir tai, kaip organ...

Skaityti daugiau

2025-08-30 laikas 20:56 Cukinijos Nauda Sveikatai: Vitaminai, Mineralai ir Gydomosios Savybės
Šiame straipsnyje mes gilinsimės į kiekvieną cukinijų naudą, paaiškinsime, kaip organizmas jas įsisavina įvairiais būdais, ką jos gydo, pridėsime naujų pavyzdžių iš užsienio šaltinių ir netgi aptarsime galimas žalas. Jei ieškote būdų pagerinti virški...

Skaityti daugiau