Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Gamtos Paslaptys » 2015 » Gegužės » 25

Pražūtinga vieta Marianų įduba

Jau nebesistebime, kad yra sudaryti beveik visų Saulės sistemos objektų – Mėnulio, Marso, net Urano – detalūs žemėlapiai. Bet viena vieta, apie kurią nutuokiame visiškai menkai, yra gerokai arčiau mūsų negu bet kuri planeta ar palydovas – tai vandenyno dugnas. Nors jis yra vos už kelių kilometrų, iki šiol kartografuota tik apie 5 proc. jūros dugno. Jį pažįstame menkiau negu Plutoną…

Nedaug žinoma ir apie giliausią vandenyno vietą Marianų įdubą. 11 km gylio įduba, esanti Ramiajame vandenyne palei Marianų salas, yra pražūtinga vieta bet kam, kas išdrįstų ten nusileisti ir bandytų sudaryti žemėlapį. Vis dėlto naudojantis šiuolaikinėmis technologijomis ir atsiradus keletui drąsuolių, kurie, rizikuodami gyvybe, pasiryžo tyrinėti įdubą, apie ją kai ką sužinojome.

Neįtikėtinai karštas vanduo

11 km gylyje vandens temperatūra yra vos aukštesnė už nulį, nuo 1 iki 4 laipsnių pagal Celsijų. Tačiau maždaug 1,6 km gylyje yra keletas geizerių, kurie vandenį įkaitina iki 450 laipsnių. Vanduo, trykštantis iš šių versmių (žinomų kaip „juodieji rūkaliai“), išskiria tonas mineralų, kurie padeda klestėti gyvybei aplink juos.

Būtybėms, kurios įsigudrino gimti Marianų įduboje, šie mineralai ir geizerių energija yra būtini, nes tokiame gylyje pro storą vandens sluoksnį neprasimuša nė vienas saulės spindulėlis. Jos yra priverstos plaukioti aplink karštą vandenį. Nors temperatūra aukšta, vanduo neverda. Taip yra dėl didžiulio (155 kartus didesnio negu paviršiuje) slėgio. Didėjant slėgiui, keičiasi ir vandens virimo taškas.

Milžiniškos nuodingos amebos

Jei esate matę ką tik gimusį kokių 10 cm ilgio šuniuką, jis jums tikriausiai pasirodė be galo mielas. Bet jei pamatysite 10 cm ilgio amebą, ji jums tikriausiai sukels siaubą. Marianų įduboje tokių amebų pilna, jos vadinamos „ksenofioforomis“. Nors jos yra vienaląsčiai organizmai, didelės užauga dėl žemos temperatūros, didelio slėgio ir saulės šviesos trūkumo.

Be to, šios amebos yra atsparios daugeliui elementų ir cheminių medžiagų, kurie nužudytų daugumos Žemėje gyvenančių rūšių atstovus. Kaupdamos mineralines medžiagas iš vandens, ksenofioforos įgijo atsparumą net uranui, gyvsidabriui, švinui ir daugeliui kitų itin nuodingų medžiagų. Tokių amebų kartą buvo rasta 10,6 km gylyje, bet nebus keista, jei jų kada nors bus aptikta dar giliau.

Grynas skystas anglies dvideginis

Dauguma hidroterminių šaltinių, apie kuriuos kalbėjome anksčiau, neišskiria nieko daugiau, tik karštą vandenį. Bet vienas toks geizeris švirkščia ne vandenį, o gryną skystą anglies dvideginį. Marianų įduboje esantis Šampanės geizeris – vienintelė žinoma vieta po vandeniu, kurioje aptinkama skysta angliarūgštė. Atrastasis 2005 m. pradžioje geizeris taip pavadintas dėl burbuliukų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodė įprasti.

Atidžiau patyrinėjus pasirodė, kad tie burbuliukai – CO2. Nors gryna angliarūgštė nužudytų daugelį, tokie geizeriai – „baltieji rūkaliai“ – dėl žemos temperatūros galėtų būti gyvybės šaltinis. Pagal seną teoriją gyvybė Žemėje užsimezgė giliuose vandenyse netoli panašių hidroterminių šaltinių. Šampanė tiekia daugybę cheminių medžiagų bei energijos, o esant žemai temperatūrai tai – idealus receptas gyvybės formoms išsivystyti ir klestėti.

Moliuskai

Dėl didžiulio slėgio Marianų įduboje neišgyventų niekas, turintis kietą kiautą arba kaulus, todėl ten pilna jūros agurkų ir didžiulių amebų. Nuleidus ten vėžlį, jį sutraiškytų jo paties „namelis“. Vis dėlto įduboje 2012 m. buvo aptikta panašių į moliuskus gyvių, daugiausia šalia hidroterminių šaltinių iš serpentino. Serpentino uolienose gausu gyvybei svarbių mineralinių medžiagų, vandenilio ir metano, todėl gyvybė šalia jų klesti.

Kol kas niekas nežino, kaip moliuskai užsiaugino sau kiaukutus tokio slėgio sąlygomis. Tie šaltiniai išskiria ir kitų dujų – sieros vandenilį, kuris įprastomis sąlygomis moliuskams yra mirtinas nuodas. Tačiau ten gyvenantys moliuskai įgijo savybę sulfidus paversti nekenksmingais baltymais, taigi jų toksiškumas tampa nulinis.

Dumblas

Į ką panaši žemė po vandeniu? Greičiausiai į krūvelę šlapio smėlio. Bet neriant gilyn ir gilyn žemė labai keičiasi. Mat Marianų įduboje viskas iš paviršiaus suteka į patį dugną ir sudaro nepatrauklų klampų dumblą. Įdubos dugnas – tai sutrupintos kriauklės ir planktono liekanos, kurios į dugną leidosi daugybę metų. Dėl didžiulio vandens slėgio viskas pavirsta pilkšvai geltonos spalvos šilkiniu dumblu.

Džeimsas Kemeronas (James Cameron)

Taip, tai tas pats žmogus, kuris nufilmavo „Titaniką“. Vienas žinomiausių pasaulio režisierių domisi vandenyno gyvenimu ir net pats surengė ekspediciją į Marianų įdubos dugną. Giliausioje įdubos vietoje, vadinamojoje Čelendžerio gelmėje, apsilankė net trys žmonės (Mėnulyje – 12). Pirmieji du, Donas Volšas (Don Walsh) ir Žakas Pikaras (Jacques Piccard), iki dugno nusileido 1960 m. sausio 23 d. Kadangi jų laivas vadinosi „Challenger“, atitinkamai buvo pavadinta ir pasiektoji gelmė. Po 52 metų, 2012 m. kovo 26-ąją režisierius Dž.Kameronas nusileido į įdubos dugną ir padarė pirmąsias Čelendžerio gelmės nuotraukas.

Niekas

Žinoma, negalima sakyti, kad Marianų įduboje apskritai nieko nėra, tai būtų netiesa, atsižvelgiant į viską, ką pasakojome. Bet nei milžiniška ameba, nei keista žuvis, kurias galima sutikti leidžiantis gilyn, nenuteiks jūsų tam, ką rasite dugne, – visiškai nieko. 2012 m. leisdamasis į Čelendžerio gelmę, Dž.Kameronas padarė išvadą: be atsitiktinai pamatytų krevečių, ten nieko nėra – nei klaikių jūrų pabaisų, nei evoliucijos keistenybių arba kitokių nepaprastų gamtos reiškinių. Kaip sakė pats Dž.Kameronas, leisdamasis jis jautėsi be galo vienišas, vandenyno dugnas yra „tarsi Mėnulis… tuščias… uždaras“, o įdubos dugne režisierius pasijuto atskirtas nuo visos žmonijos.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Remiantis: http://respublika.lt

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
22.06.2019 laikas 09:25 Receptai – Patiekalai Moliūgų blynai
Gardžių moliūgų blynų receptas. Moliūgų blynai patiekiami su grietine, arba apibarstyti cukraus pudra. Skanaus!

Skaityti daugiau

11.11.2019 laikas 23:22 Receptai – Patiekalai Sočiam užkandžiui: česnakinės bandelės su sūriu
Į dubenį pilkite miltus, cukrų, druską, česnakų, kepimo miltelius ir viską išmaišykite. Dėkite gabaliukais supjaustytą sviestą ir surtinkite. Į tą patį dubenį pilkite pasukas, išmaišykite iki vientisos tešlos ir dėkite į šaldytuvą...

Skaityti daugiau

13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
18.03.2024 laikas 19:45 Kaip liaudiškomis priemonėmis mažinti padidėjusį kraujospūdį?

Dauguma sergančiųjų pradine hipertenzijos stadija nei neįtaria, kad jų kraujospūdis nuolat yra padidėjęs. Jei kraujospūdis yra nežymiai pakilęs, jokių nemalonių pojūčių neatsiranda, todėl liga nustatoma tik profilaktiškai pasitikrinus sveikat...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 19:15 Kokie produktai kraujyje PAGAUSINA HEMOGLOBINO LYGĮ?

Pablyškimas, bendras kūno silpnumas, galvos skausmai, prastas apetitas, nuovargis - tai akivaizdūs žemo hemoglobino lygio kraujyje požymiai. Kokių produktų reikia vartoti, norint kraujyje pagausinti žemą hemoglobino lygį? Sumažėjęs hemoglobino lyg...

Skaityti daugiau

18.03.2024 laikas 18:21 Kokias paslaptis saugo „išrinktųjų šventykla“, į kurią įleidžiami tik „ypatingi“ mormonai?

Į šiaurę nuo Meksikos sostinės, vos kelios minutės kelio automobiliu nuo vietinių lankytinų vietų - zoologijos sodo ir Aragono miško - stovi paslaptingas labai didelių matmenų objektas. Šviesus neįprastos formos pastatas smarkiai kontrastuoja su v...

Skaityti daugiau