Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Gegužės » 24

Širdies kraujotakos sistemos ligos: pagrindiniai požymiai ir pirmieji simptomai

Susirgę širdies ir kraujotakos sistemos ligomis, dažniausiai pajaučiame, kad organizme kažkas yra ne taip. Įvairių kūno vietų patinimai, pagausėjęs prakaitavimas, pagreitėjęs nuovargis ir kosulys - požymiai, į kuriuos ne visi atkreipia dėmesį, o juk jie pirmieji perspėja apie galimas širdies ir kraujotakos sistemos ligas. Širdies ir kraujotakos sistemos ligos turi daugybę simptomų ir perspėjimų, kuriuos nesunku palaikyti kitų ligų ir negalavimų požymiais.

Širdies kraujotakos sistemos ligos

Jei pastebėjote kai kuriuos žemiau aprašytus simptomus, nenumokite ranka, o atkreipkite tinkamą dėmesį ir kreipkitės į gydytojus.

Kosulys

Dažniausiai kosulys perspėja apie peršalimo ligas ir gripą, tačiau sergančiųjų širdies ir kraujotakos sistemos ligomis kosulio įprastiniai vaistai nenumalšina. Ypač verta sunerimti, jei sausas kosulys pasireiškia gulint.

Bendras kūno silpnumas ir pablyškimas

Sutrikusi centrinės nervų sistemos veikla, išsiblaškymas, greitas nuovargis, nemiga, nerimo jausmas, galūnių tremoras
(drebėjimas) - dažnas širdies neurozės požymis.

• Veidas dažniausiai pablykšta sergant mažakraujyste, spazmuojant kraujagysles, širdžiai pakenkus reumatui.

Susirgus sunkiomis širdies ir kraujotakos sistemos ligomis, pakinta lūpų, skruostų, nosies, ausų spenelių ir galūnių spalva. Dažniausiai šios vietos pamėlsta.

Padidėjusi kūno temperatūra

Sergantiems uždegiminėmis ligomis (miokarditu, perikarditu, endokarditu) bei patyrus miokardo infarkto priepuolį, kūno temperatūra dažnai pakyla, netgi gali krėsti šaltis.

Įvairių kūno vietų patinimai

Įvairios kūno vietos gali stipriai patinti dienos pabaigoje, ypač tada, jei valgėte daug sūraus maisto, sergate inkstų ar širdies ir kraujotakos sistemos ligomis. Taip nutinka todėl, kad dėl širdies veiklos sutrikimų pablogėja kraujotaka, kraujas kaupiasi kojose, todėl jos patinsta.

Galvos svaigimas ir supimas transporte

Pirmas gresiančio insulto požymis gali būti dažnas galvos svaigimas. Tiesa, galvos svaigimą gali sukelti ir vidinės ausies bei akių ligos. Jei ne tik skauda galvą, bet ir pykina, o skausmas atrodo pulsuojantis, tai požymis, jog pavojingai pakilo kraujospūdis.

Dusulys

Dusulys perspėja apie stenokardiją ir širdies nepakankamumą.

Neretai sutinkamas astminis miokardo infarkto variantas, kada taip pat stipriai dusina. Atskirti, kas sukėlė dusulį: plaučių ar širdies ligos - gali tik specialistas.

Pykinimas ir vėmimas

Širdies ir kraujotakos sistemos ligų, gastrito bei paūmėjusios lėtinės skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės simptomai - gana panašūs, t.y. pykinimas ir vėmimas. Taip yra todėl, kad apatinė širdies dalis yra netoli skrandžio. Sergantys širdies ligomis neretai klaidingai mano, kad pykinimą ir vėmimą sukėlė apsinuodijimas maistu ar sutrikęs skrandžio darbas.

Panašus į osteochondrozę skausmas

Skausmai tarp strėnų, kakle, kairėje rankoje, kairiajame petyje, rieše ir net žandikauliuose gali būti akivaizdūs ne tik osteochondrozės ir miozito, bet ir širdies bei kraujotakos sistemos ligų požymis. Jei tokie skausmai atsiranda ilsintis ar išgėrus širdies vaistų, tai perspėja, jog gresia miokardo infarkto priepuolis.

Skausmai krūtinėje

Apie širdies ir kraujotakos sistemos ligas akivaizdžiai perspėja skausmai krūtinės plote.

Jei spazmuota širdies kraujagysles, skausmai gali būti aštrūs ir ūmūs, o tai stenokardijos požymis. Tokie skausmai dažnai atsiranda net ir ilsintis, pavyzdžiui, naktį. Stenokardijos priepuolis perspėja apie gresianti miokardo infarkto priepuolį ir išeminę širdies ligą.

Ilgalaikis skausmas krūtinėje, plintantis į kairę ranką, kaklą ir ranką - akivaizdus besivystančio miokardo infarkto priepuolio požymis. Ištikus miokardo infarkto priepuoliui, skausmai gali būti ypač stiprūs. Neretai žmogus praranda net sąmonę. Viena dažniausių miokardo infarkto priežasčių - širdies kraujagyslių aterosklerozė.

Jei krūtinės skausmai plinta į sprandą, nugarą ar kirkšnis, tai aneurizmos aortos sluoksniavimo-si požymis.

Bukas, tarsi bangomis plintantis skausmas širdies plote bei padidėjusi kūno temperatūra perspėja apie perikarditą - širdiplėvės (perikardo) uždegimą. Tačiau krūtinės skausmai gali perspėti ir apie kitas ligas: neuralgiją, išijų, radikulitą ar virškinamojo trakto spazmus.

Padažnėjęs širdies plakimas

Širdies plakimas gali padažnėti dirbant sunkų fizinį darbą, sudirgus ar persivalgius, tačiau stiprus širdies plakimas perspėja ir apie gresiančias širdies bei kraujotakos sistemos ligas.

• Sutrikus širdies darbui, širdies ritmas padažnėja taip, jog atrodo, kad ji tuoj iššoks iš krūtinės.

• Padažnėjus širdies ritmui, gali atsirasti bendras kūno silpnumas, nemalonūs pojūčiai, baiminamasi alpulio.

Tokie požymiai perspėja apie tachikardiją, stenokardiją, širdies nepakankamumą ir tai, kad širdis blogai aprūpinama krauju.

Pastebėję bent vieną šių požymių, kreipkitės į gydytojus bei kruopščiai pasitikrinkite sveikatą, nes labai svarbu ligas pradėti gydyti jų pradžioje.

Koks valgiaraštis naudingas sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis?

Teigiama, jog sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis ar cukriniu diabetu bei turintiems antsvorio tinkama mityba - tai ne vien tik sveiko gyvenimo būdo, bet ir gydymosi priemonė.

Kaloringumas. Sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis reikia valgyti mažiau kaloringo maisto, nes per dieną pakanka 1800 kilokalorijų. Atsisakykite įvairių dešrų ir dešrelių. Pamirškite kelią prie konditerijos gaminių lentynos. Mažiau vartokite raudonos mėsos (kiaulienos, jautienos, avienos); jos pakaks valgyti 3 kartus per savaitę. Dažniau valgykite vištienos ar kalakutienos. Dažniau ruoškite jūros žuvies ir jūros gėrybių patiekalus.

Daržovės ir vaisiai. Per dieną suvalgykite ne mažiau nei 0,5 kg daržovių (ypač žalių) ir 0,5 kg vaisių. Naudinga valgyti ir liesų pieno produktų. Valgomuosiuose leduose, fermentiniuose sūriuose ir sutirštintame piene yra „žalingųjų" riebalų. Naudingų širdžiai ir kraujotakos sistemai riebalų yra aliejuje (ypač alyvuogių) ir žuvyje.

Apie ryžius. Vietoje įprastinių baltųjų ryžių vartokite ruduosius ryžius. Jei mėgstate makaronus, pirkite pagamintus iš kietųjų kviečių miltų arba grikių. Vietoje įprastinės duonos valgykite rupaus malimo grūdų duonos.

Avižinė košė. Sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis naudingos avižinių dribsnių ar avižinė košė, nes jose, kaip ir vaisiuose bei daržovėse, gausu ląstelienos, kurios per parą žmogaus organizmui reikia 25-35 g. Būtina atminti, kad maistinės skaidulos kraujyje mažina žalingojo cholesterolio lygį ir profilaktiškai apsaugo nuo aterosklerozės bei kitų širdies ir kraujotakos sistemos ligų.

Dar apie naudingus širdžiai produktus. Širdžiai naudingi riešutai, ypač migdolų, ir juodasis šokoladas.

Apie druską. Sergantiems širdies ir kraujotakos sistemos ligomis patariama druskos visiškai atsisakyti, nes šios medžiagos natūraliai yra maisto produktuose. Inkstai gali neperdirbti gausaus druskos kiekio, todėl druska palaipsniui kaupiasi organizme, kraujagyslėse sulaiko skysčius, todėl patinsta įvairios kūno vietos, padidėja kraujospūdis. Ypač atsargiai druskos reikia vartoti sergantiems išemine širdies liga ir hipertenzija.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

15.06.2019 laikas 21:34 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su obuolių įdaru

Skanūs, lengvai ir greitai pagaminami, pyragėliai su obuolių įdaru. Gaminame. Pyragėliai su obuolių įdaru

Skaityti daugiau

06.06.2019 laikas 21:38 Receptai – Patiekalai Itališki sausainiai. Jums būtinai patiks
Šie skanūs, minkšti, kvapnūs sausainiai nepaliks jus abejingus! Šis receptas yra labai paprastas, o sausainiai giriami, ne vieną kartą. Kaip pasigaminti itališkus sausainius žiūrėkite vaizdo medžiagoje.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau