Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Spalio » 21

Vaistinių taukių gydomosios savybės

Vaistinėmis taukėmis buvo gydoma nuo žilos senovės. Vaistams daugiausia vartojamos šaknys, rečiau – lapai. Liaudyje vaistinė taukė dar vadinama kaštavolu, kaulažole, gyvakauliu, juodšakne. Tai vienos iš nepakeičiamų ir veiksmingų vaistažolių, vartojamų liaudies medicinoje.

Vaistinių taukių gydomosios savybės

Taukių veikliosios medžiagos stimuliuoja ląstelių augimą ir audinių atkūrimą.

Gydomosios ypatybės

Vaistinių taukių šaknyse yra daug gleivių, rauginių ir mineralinių medžiagų, asparagino, alkaloidų (laziokarpino, cinoglosino, alantoino), galinės rūgšties, krakmolo, dervų, pektino, inulino, eterinio aliejaus.

Jų preparatai pasižymi uždegimą ir skausmą malšinančiu, mikrobus naikinančiu, kraujavimą stabdančiu, žaizdas gydančiu ir antinavikiniu poveikiu. Šio augalo svarbiausia ypatybė yra ta, kad veikliosios medžiagos stimuliuoja ląstelių augimą ir audinių atkūrimą. Taukės tirpdo žaizdų išskyras ir skystina pūlius, jų preparatais gydomos infekcinės ir alerginės odos ligos, furunkulai, pėdų įtrūkimai, iššutimai, vabzdžių įkandimai. Šaknų gleivės apsaugo virškinamąjį traktą nuo mechaninių bei cheminių dirgiklių, todėl taukės vartojamos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei gydyti. Taukių preparatais gydomi kaulų lūžiai, išnirimai, sumušimai, venų uždegimas, viduriavimas, reumatas, prostatos išvešėjimas, parodontozė. Taukės šiek tiek laisvina vidurius, mažina padidėjusį cukraus kiekį kraujyje, tirština kraują. Taukių preparatais gydomos kvėpavimo takų ligos.

Dėmesio. Vaistinės taukės, ypač žaliosios jų dalys, yra nuodingos. Ilgai vartojant dideles taukių dozes galima apsinuodyti. Apsinuodijus slopinama centrinė nervų sistema, sumažėja arterinis kraujospūdis, viduriuojama. Taukių preparatų negalima vartoti nėštumo metu. Vaistinių taukių preparatais patariama gydytis vienąkart per metus ne ilgiau kaip 4–6 savaites, nes jose esančios medžiagos kaupiasi organizme. Prieš gydantis vaistinių taukių preparatais, ypač geriamaisiais, būtina pasitarti su gydytoju.

Vaistinių taukių antpilai ir nuoviras

Liaudies medicinoje vaistinių taukių antpilas vartojamas plaučių ligoms (tuberkuliozei, lėtiniam bronchitui, pleuritui), įvairioms skrandžio ir žarnyno ligoms (skrandžio uždegimui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, dizenterijai, viduriavimui) gydyti. Antpilą galite naudoti ir gydomiesiems kompresams.

* Šaukštą susmulkintų vaistinių taukių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir šiltoje vietoje palikite 4–6 val. nusistovėti, paskui nukoškite. Gydydami uždegimines skrandžio ir žarnyno ligas bei skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligę, taip pat malšindami stiprų kosulį, šio pašildyto antpilo gerkite po 2 šaukštus 4 ar 5 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Taip gydykitės, kol savijauta pagerės.

* Prostatos adenomai gydyti: 2 šaukštelius susmulkintų taukių šaknų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens, palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite antpilo po pusę stiklinės 4 kartus per dieną. Arba galite vartoti taukių šaknų miltelių ir medaus mišinio, santykiu 1:2 po šaukštelį 3 kartus per dieną.

* Šaknų nuoviras: šaukštą susmulkintų vaistinių taukių šaknų užpilkite puse litro verdančio vandens, pavirkite 3–5 min. ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite, tirščius nuspauskite. Šio nuoviro sergantiesiems bronchitu ar gastritu patariama gerti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną. Sergant parodontoze, stomatitu ar pūlinėmis dantenų ligomis šiuo nuoviru patariama skalauti burną 3 ar 4 kartus per dieną.

* Vaistažolių mišinys skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei gydyti: susmulkinkite ir sumaišykite 20 g taukių, po 25 g saldymedžių ir valerijonų šaknų, dirvinių asiūklių žolės ir vaistinių melisų lapų bei 50 g pipirmėčių lapų. 4 šaukštus vaistažolių mišinio užpilkite puse litro verdančio vandens, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite, gerkite antpilo po pusę stiklinės 3 kartus per dieną.

Gydomieji kompresai ir tepalai

* Lapų kompresas skausmui malšinti: taukių lapų užpilkite verdančiu vandeniu, sutrinkite iš jų košelę, dar šiltos košelės tepkite ant kompreso ir dėkite jį ant skaudamo sąnario. Dažnai toks kompresas padeda numalšinti skausmą per naktį, ypač, jei skausmas atsirado dėl didelio krūvio, išnirimo ar raiščių patempimo. Galite kompresams naudoti ir šviežius taukių lapus, tik juos reikia iškočioti kočėlu arba nuplikyti karštu vandeniu (dėkite šiltus).

* Šaknų miltelių kompresas: iš džiovintų taukių šaknų pasigaminkite miltelių (sumalkite kavamale), suberkite juos į stiklinę, užpilkite karštu virintu vandeniu ir greitai išmaišykite. Šiltą tyrelę užtepkite ant audinio (geriausia lininio), uždėkite ant gydomos vietos ir apriškite. Šiuo kompresu gydykite trofines opas, podagrą, auglius, rankų ir pėdų pirštų krumplių sutinimus, dėl reumato atsiradusius raumenų sukietėjimus, paralyžių.

* Gydomieji šaknų kompresai: 2 ar 3 šaukštus susmulkintų taukių šaknų užpilkite nedideliu kiekiu vandens, pieno arba alaus, pavirkite 5–7 min. ir susukite į marlę. Tokius kompresus dėkite ant vočių, skaudamų sąnarių ar kaulų lūžių vietų.

* Sergant poodinių venų uždegimu: 2 šaukštus susmulkintų vaistinių taukių šaknų užpilkite puse litro verdančio vandens, pavirkite 5–7 min. ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite valandą nusistovėti, paskui nukoškite. Šiltame nuovire suvilgykite marlės gabalą, uždėkite ant uždegimo pažeistų poodinių kojų venų, palaikykite 30–40 minučių. Tokius kompresus darykite 2 kartus per dieną – ryte ir vakare.

Uždegimą galite gydyti ir taip: iš džiovintų vaistinių taukių šaknų pasigaminkite miltelių, sumaišykite juos lygiomis dalimis su nesūdytais kiaulių taukais. Šiuo tepalu prieš miegą sutepkite gydomas kojas ir apsimaukite ilgas medvilnines kojines. Taip gydytis patariama 1 ar 2 savaites.

* Gydomasis tepalas: 2 šaukštus susmulkintų vaistinių taukių šaknų sutrinkite su 2 šaukštais nesūdytų kiaulių taukų. Šiuo tepalu tepkite kaulų lūžius, reumato ir podagros pažeistas vietas, odos žaizdas ir opas, iššutimus. Šia gydomąja priemone galima gydyti ne tik žmones, bet ir gyvūnus. Tepalą laikykite šaldytuve.

* Jei kamuoja paprasti (paauglystės) ar rožiniai spuogai, 10 g smulkiai sutrintų vaistinių taukių šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, pavirkite 10 min. ant mažos ugnies, paskui nukoškite. Šiuo nuoviru valykite veidą arba dėkite jo kompresus.

Taukės – nuodingos, bet veiksmingos gydytojos

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
04.08.2019 laikas 17:42 Receptai – Patiekalai Čirviniai blynai

Maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu. Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje. Pagal šį receptą kepti čirviniai blynai saldoki, tad gali būti tiekiami tiesiog ...

Skaityti daugiau

25.09.2019 laikas 13:11 Receptai – Patiekalai Trapios tešlos pyragėliai „Empanada“ su grybais
Skanūs su grybais pyragėliai, kurie nustebins, bet kokio skonio mylėtojus. Tai trapios tešlos pyragėliai „Empanada“ su grybais. Kaip pasigaminti žiūrėkite vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

02.11.2017 laikas 12:31 Receptai – Patiekalai Žolelės vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalpusnių, Vaistinių ramunėlių, Barkūno, Širdažolės, Kalendulos žiedų, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
26.04.2024 laikas 09:24 Mėnulio šventyklos Maču Pikču paslapčių atskleidimas: inkų išradingumo ir dvasinio ryšio liudijimas
Giliai Andų kalnų masyve slypi istorikus ir turistus šimtmečius žavinti šventa vieta - Mėnulio šventykla Maču Pikču. Šį inkų civilizacijos pastatytą architektūros stebuklą iki šiol gaubia paslaptis, tačiau jo svarba inkų dvasingumui ir astronominiams...

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:31 Kokio ūgio buvo Jėzus Kristus?
2015 m. birželio 21 d. nuotraukoje popiežius Pranciškus liečia Šventąją drobulę Turino katedroje. Ji yra Šventojo Sosto nuosavybė.

Skaityti daugiau

26.04.2024 laikas 08:12 2024 m. balandžio 26 d. horoskopas visiems Zodiako ženklams: kas laukia kiekvieno iš mūsų?

Šiandien Merkurijus baigia savo retrogradinį judėjimą, tampa tiesioginiu ir pamažu įsibėgėja. Tai reiškia, kad daugelis žmonių šiandien bus sulėtėję, sutrikę, pamirš įprastus dalykus ir viską darys lėčiau nei įprastai.

...

Skaityti daugiau