Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Spalio » 3

Medetkos ir vaistams ir maistui

Medetkos – visiems žinomi vaistiniai, dekoratyviniai ir prieskoniniai augalai. Vaistinėse gausu įvairių medetkų preparatų, o namuose tikriausiai daugelis turime jos džiovintų graižų. Medetkos auga ir dažnoje sodyboje. Jas auginti nesunku, jos nereiklios, pakenčia trumpas šalnas ir žydi iki vėlyvo rudens.

Medetkos ir vaistams ir maistui

Žinoma apie 20 medetkų rūšių, paplitusių daugiausiai Viduržemio pajūrio kraštuose, Irane, Kanarų salose. Tai astrinių (Asteraceae) šeimos vienmečiai ir daugiamečiai žoliniai augalai ar puskrūmiai. Genties pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos žodžio calendae – pirma kiekvieno mėnesio diena. Savo tėvynėje medetkos žydi beveik visus metus, taigi ir pirmąją kiekvieno mėnesio dieną.

Apie medetkų gydomąsias savybes žinojo jau senovės graikų gydytojas ir filosofas Dioskoridas. Medetkų antpilu jis gydė kepenų ligas, inkstų akmenligę. Bėgant amžiams medetkas naudojo tokie korifėjai kaip Galenas, Avicena, armėnų gydytojas Amasiaci (XV a), žinomas žolininkas Nikolas Kulpeperis. Jos naudotos ne tik kaip vaistažolės, bet ir kaip daržovės. Viduramžiais jų dėdavo į sriubas, avižų košę, virtinukus, pudingus ir vyną. Medetkos net buvo vadinamos „neturtingųjų prieskoniu“. Jos pakeisdavo brangų šafraną, nes nudažo patiekalus oranžiniai geltona spalva ir suteikia jiems specifinį skonį. Medetkas mėgo ir gurmanai. Vidurio Europoje medetkos kaip vaistinis augalas paplito XIII a. Jų dekoratyvinėmis savybėmis susidomėta XVI a.

Vaistinės medetkos graižai (Flores Calendulae) nuo seno plačiai vartojami medicinoje, kosmetikoje, maisto pramonėje kai kuriems produktams.

Graižai skinami pradėję žydėti, juos galima naudoti dvejus metus. Graižuose yra karotinoidų (karotino, likopino, violaksantino ir kt.), flavonoidų, kalendulino (dažinė medžiaga), saponinų, dervų, gleivių, organinių rūgščių, eterinio aliejaus ir kitų medžiagų.

Medetkų preparatai (tinktūra, užpilas, tepalas) turi antiseptinių savybių, slopina uždegimą. Jais skalaujama gerklė, kai sergama angina, tepami nudegimai, žaizdos. Medetkos geriamos tulžiai varyti, virškinimo sutrikimams, ginekologiniams susirgimams, širdies ligoms gydyti. Kai kuriose šalyse vaistinėmis medetkomis aromatizuojami sūriai bei sviestas, spalvinama tešla. Anglijoje ir JAV skaninamos sriubos, troškiniai, o žiedais puošiami patiekalai.

Medetkos pasižymi fitoncidinėmis savybėmis – atbaido nematodus, drugius, blakes. Jas galima sėti tarp daržovių arba gėlių. Medetkų kaimynystė gali išgelbėti ratilius nuo juodosios kojelės, o kardelius nuo tripsų. Manoma, kad žydinčių medetkų nemėgsta net kolorado vabalai. Bet nereikėtų pamiršti ir alelopatinių medetkų savybių – jų šaknys išskiria į dirvą medžiagas, kurios sulėtina kai kurių daržovių (ridikėlių, bazilikų) augimą.

Medetkos šviesamėgės, jas auginti geriausiai saulėtoje vietoje. Saulėje augančios medetkos žydi ryškesniais žiedais, juose daugiau karotino. Geriausiai auga puriose, trąšiose, pakankamai drėgnose dirvose. Sausesnėse dirvose trumpiau žydi, greičiau subrandina sėklas. Kai vasara drėgna, užaugina papildomų žiedinių ūglių ir žydi iki šalnų. Iš rudens dirvą reikėtų patręšti perpuvusiu mėšlu, fosforo ir kalio trąšomis. Azotinėmis trąšomis geriau tręšti papildomai vegetacijos metu.

Medetkų sėklos sėjamos tiesiai į dirvą 2–3 cm gylyje anksti pavasarį arba rudenį. Labai lengvai pasisėja pačios. Sudygsta per 9–15 dienų. Retinamos 20–25 cm atstumais, nelygu veislė. Kad medetkos pražystų anksčiau, daigus galima užauginti šiltnamyje ar kitoje patalpoje. Su 5–6 tikraisiais lapeliais daigai persodinami į nuolatinę vietą. Žydėti pradeda praėjus 5–6 savaitėms po sudygimo.

Medetkos atsparios šalnoms, pakenčia atšalimą iki – 5o C. Per sausras jas būtina laistyti. Jauniems augalams reikėtų patrumpinti viršūnėles, kad geriau šakotųsi. Reguliarus graižų skynimas skatina naujų formavimąsi ir prailgina medetkų žydėjimą. Jei nerenkate graižų vaistams, bent nuskinkite peržydėjusius. Vaistinės medetkos nuo seno auginamos ir Lietuvoje.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
13.09.2019 laikas 17:33 Receptai – Patiekalai Citrininis pyragas
Dosniai patepkite ir pabarstykite kepimo formą Nieko nėra apmaudžiau, kaip iškepti pyragą, bandyti išversti jį iš formos ir tą darant kepinį sugadinti. Tad jei recepte sakoma, jog kepimo formą reikia ištepti sviestu ir pabarstyti ...

Skaityti daugiau

28.07.2019 laikas 12:35 Receptai – Patiekalai Stulbinančios spurgos iš stebuklingos tešlos! Minkštos, lengvos ir beprotiškai skanios!
Gaminame namuose. Spurgų receptas. Išsamią informacija apie paruošimą žiūrėkite vaizdo įraše.

Skaityti daugiau

30.10.2017 laikas 14:16 Receptai – Patiekalai Nasturta gydo širdies ligas
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Širdies ligos. Ingredientai: Smulkintų nasturtų žiedai, Nasturtų lapai

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
16.04.2024 laikas 14:43 Ekspertai įspėja JAV vyriausybę, planuojančią įšaldyti VISUS Amerikos bankų pinigų išėmimus

Ekspertai įspėja, kad JAV vyriausybė slapta planuoja artimiausiais mėnesiais įšaldyti visų Amerikos bankų pinigų išėmimą dėl artėjančio JAV dolerio žlugimo.

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 11:57 Ateina "100 kartų blogesnė" nei KOVID paukščių gripo "pandemija" psy-opas

Pasak "mokslo", artėjanti paukščių gripo pandemija bus "100 kartų baisesnė nei COVID" - ne todėl, kad ji iš tikrųjų kelia realią grėsmę, bet todėl, kad valdžios atsakas į visas netikras naujienas apie ją bus nepanašus į nieką, ...

Skaityti daugiau

16.04.2024 laikas 09:28 Izraelio rezervate pastebėta šešiakojė kalnų gazelė
Vakarų Izraelio gamtos rezervate pastebėta labai neįprasta gazelė - jai iš nugaros išaugo papildoma galūnių pora. Tačiau laukinės gamtos ekspertai teigia, kad gyvūnas yra "sveikas" ir "stiprus".

Skaityti daugiau