Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Medicinos Naujienos » 2017 » Rugsėjo » 10

Vitaminas K prieš bisfosfonatus. Kas veiksmingiau nuo osteoporozės?

Gamtos priemonės prieš medikamentus. Vitaminas K galėtų būti saugi ir efektyvi alternatyva standartiniams vaistams nuo osteoporozės.

Vitaminas K prieš bisfosfonatus. Kas veiksmingiau nuo osteoporozės?

Bisfosfonatai - dažniausiai skiriami preparatai asmenims, sergantiems osteoporoze. Šia trapių griaučių liga serga daugiau nei 200 mln. žmonių pasaulyje. Bisfosfonatai geba sumažinti kaulų lūžių riziką, tačiau jie gali turėti sunkių šalutinių reiškinių, įskaitant širdies problemas, skrandžio opą ir žandikaulio osteonekrozę (žandikaulio audinio atrofijos sindromą).

Mokslininkai ieško alternatyvių priemonių osteoporozei gydyti, ir vienas iš vitaminų, kurių natūraliai esama žaliosiose lapinėse daržovėse bei fermentuotuose produktuose, teikia daug vilčių.

Vitaminas K - slaptas kaulų būklės gerintojas

Kai danų tyrėjas Henrikas Damas XX amžiaus ketvirtąjį dešimtmetį atrado junginį, kuris yra nepakeičiamas kraujo krešėjimo procesuose, jis pavadino tai vitaminu K (nuo žodžio „koaguliacija“). Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad šis riebaluose tirpus junginys atlieka svarbų vaidmenį, palaikant griaučių sveikatą.

Per 3 metus trukusį tyrimą moterims, kurioms per dieną buvo duodama tik 180 µg vitamino K2 natūralia forma, sumažėjo su amžiumi susijęs kaulų mineralų nykimas stubure ir šlaunikaulyje, be to, kaulai pasidarė tvirtesni.

Vitaminas K turi dvi pagrindines formas: vitaminas K1 (filochinonas), kurio yra tamsiai žaliose lapinėse daržovėse, pavyzdžiui, špinatuose, lapiniuose kopūstuose ir įvairiose salotose, ir vitaminas K2 (menachinonas), kurio esama mėsoje, sūryje ir fermentuotuose produktuose (pvz., natto, kuris gaminamas iš sojų pupelių).

Daugybė tyrimų ragina manyti, kad, negaunant pakankamai vitamino padidėja lūžių rizika, savo

ruožtu tarp asmenų, valgančių daug natto, kuriame gausu vitamino K2, ko gero, yra mažesnis kaulų masės nykimas.

Klausimas: ar galima vartoti vitamino K maisto papildų pavidalu, siekiant išvengti osteoporozės ar gydyti ją?

Bandymai su vitaminu K2

Japonai tvirtai įsitikinę, kad vitaminas K2 galėtų būti gera priemonė nuo osteoporozės - japonai pirmi pradėjo taikyti šį vitaminą osteoporozei gydyti (šio vitamino poveikis kaulų masei didesnis nei vitamino K1) Per vieną 2 metus trukusį tyrimą, kurį atliko Japonijos involiucinių ligų tyrimų institutas Nagane (angl. The Research Institute and Practice for Involutional Diseases in Nagano) ir kuriame dalyvavo 241 moteris, serganti osteoporoze, tyrėjai tikrino vitamino K2 sintetinės formos menatetrenono poveikį, kai jo buvo geriama didelėmis dozėmis (45 mg per dieną). Tarp moterų, vartojusių šio vitamino, palyginti su placebo grupe, iš esmės sumažėjo kaulų lūžimai ir jų masės nykimas stuburo apatinėje - liumbalinėje - dalyje.

Per kitą japonų tyrimą, kuriame menatetrenonas buvo taikomas tokio pat dydžio dozėmis, paaiškėjo, kad jis gebėjo mažinti spiralinius lūžius osteoporoze sergančioms moterims, kurių amžius po menopauzės, tiek pat efektyviai, kaip bisfosfonatų grupės vaistas etidronatas. Be to, menatetrenonas gerokai padidino kaulų mineralinį tankį (tiesa, mažiau nei vaistas).

Kadangi moterims po menopauzės kyla didesnė osteoporozės rizika, didelė dalis tyrimų apie vitaminą K nukreipti kaip tik šia kryptimi. Neseniai atliktoje apžvalgoje apie 8 kontroliuotus atsitiktinių imčių tyrimus su tokio amžiaus moterimis, sergančiomis osteoporoze, konstatuota, kad vitamino K2 terapija padėjo padidinti (tiesa, minimaliai) kaulų mineralinį tankį liumbalinėje stuburo dalyje ir sumažinti stuburo slankstelių lūžių dažnį.

Per tyrimus su sveikomis moterimis, kurių amžius po menopauzės, nustatyta, kad papildomai vartojamas vitaminas K2 (net mažomis dozėmis) gali padėti išvengti osteoporozės, nes gerina kaulų metabolizmą ir mažina jų masės nykimą. Per 3 metus trukusį tyrimą moterims per dieną buvo duodama tik 180 µg vitamino K2 natūralia forma menachinono-7 (MK-7) pavidalu. Joms sumažėjo su amžiumi susijęs kaulų mineralų nykimas stubure ir šlaunikaulyje, be to, kaulai pasidarė tvirtesni.

Vitaminas K2 taip pat gali padėti išvengti kaulų nykimo, kuris būdingas sergantiesiems Parkinsono liga, kepenų ciroze, patyrusiems infarktą ar sergantiems anoreksija.

Vitaminas K prieš bisfosfonatus. Kas veiksmingiau nuo osteoporozės?

Saugumas ir šalutinis poveikis

Vitamino K2 maisto papildai atrodo saugūs net tada, kai vartojami didelėmis dozėmis, - tai patvirtinta per kelis tyrimus. Vis dėlto, kadangi vitaminas K2 turi
kraujo krešėjimą skatinančių savybių, jo nederėtų vartoti kartu su kraują skystinančiais preparatais (pvz., varfarinu).

Apskritai vitaminas K2 saugumo požiūriu yra patraukli alternatyva, nes šie vaistai siejami su įvairiais šalutiniais reiškiniais, pradedant skrandžio opa ir stemplės pažeidimais, baigiant širdies ritmo sutrikimais.

Ironiška, kad bisfosfonatai gali sukelti ir kaulų pažeidimų, pvz., žandikaulio osteonekrozę, kai kaulinis audinys nepajėgus užgyti net po tokios minimalios traumos, kokią sukelia danties traukimas. Jie gali sukelti kaulų infekcijas ir lūžius, be to, gali tekti ilgą laiką vartoti antibiotikų ar net patirti operaciją, šalinant nekrotizuotą kaulinį audinį.

Be to, bisfosfonatai gali padidinti lūžių riziką. Per tyrimą su moterimis, kurios reguliariai ir ilgiau nei 5 metus vartodavo bisfosfonatų, buvo konstatuota sumažėjusi tipiškų osteoporozinių lūžių rizika, tačiau tuo pat metu buvo beveik 3 kartus padidėjusi atipiškų lūžių (pvz., šlaunikaulio) rizika, palyginti su moterimis, šių vaistų gėrusiomis nereguliariai ar mažiau nei 100 dienų.

Kokią vitamino K2 formą rinktis?

Vitaminas K2 (menachinonas) būna įvairių formų. Pradžioje per daugelį tyrimų apie vitaminą K ir osteoporozę buvo taikyta sintetinė menachinono forma (MK-4), vadinama menatetrenonu, be to, dauguma atvejų dozės būta didelės - 45 mg per dieną.

Neseniai tyrimai sukoncentruoti į menachinoną-7 (MK-7) - natūralią vitamino K2 formą, kurios esama fermentuotame sojų produkte natto. Be to, ji gaminama ir Į sintetinio maisto papildo pavidalu.

Ko gero, MK-7 turi daugiau pranašumų už MK-4. Svarbiausi iš jų: geresnis MK-7 biologinis pasisavinimas ir didesnis efektyvumas, vartojant mažesnėmis dozėmis. Todėl ekspertai pataria vartoti vitamino K2 maisto pa- j pildo MK-7 pavidalu, o rekomenduojama dozė yra apie 100-300 µg per dieną.

Vitamino K2 galima gauti pakankamai ir, valgant daug natto, nors daugumai žmonių tai gali būti nelabai malonu dėl ryškaus kvapo ir tąsios tekstūros. Be to, šio patiekalo gali būti nelengva rasti, jei negyvenate Azijoje.

Griaučių būklei svarbus ir vitaminas K1. Jo esama žaliosiose daržovėse: lapiniuose kopūstuose, špinatuose ir įvairiose salotose. Taigi, šio vitamino galite visai ramiai gauti, suvalgydami kasdienę žalumynų porciją.

Išvados

Įrodyta, kad vitaminas K (ypač vitaminas K2) geba stiprinti kaulus, padėti išvengti kaulų masės nykimo ir sumažinti kaulų lūžių dažnį osteoporoze sergantiems asmenims ar tiems, kuriems kyla didelė rizika susirgti šia liga. Todėl vitaminas K2 - naudinga maisto medžiaga, kurią galima taikyti ir trapių kaulų profilaktikai, ir gydymui.

Nors per daugumą tyrimų buvo taikytos didelės sintetinio vitamino K2 dozės, gauta įrodymų, kad vitaminas saugus ir žmonės jį gerai toleruoja. Natūralaus vitamino K2 mažos dozės taip pat parodė vilčių teikiančių rezultatų, gerinant griaučių būklę (žr. tekstą rėmelyje).

Osteoporozei gydyti vis dar geriausias metodas yra: sujungti kelis aspektus - įtraukti į racioną griaučiams naudingų maisto medžiagų ir keisti gyvenimo būdą. Jei osteoporoze sergantiems asmenims reikėjo padidinti kaulų mineralinį tankį, vitamino K2 derinys su vitaminu D3 buvo efektyvesnis nei kiekvienas iš šių vitaminų atskirai.

Joanna Evans

Vitaminas K prieš bisfosfonatus. Kas veiksmingiau nuo osteoporozės?

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
07.06.2019 laikas 18:44 Receptai – Patiekalai Purūs ir švelnūs sausainiai „Varškės švelnumas“. Labai skanus
Šie sausainukai tiesiog ištirpsta burnoje! Labai skanūs, jums patiks. Labai tinka prie arbatos! Skanaus!

Skaityti daugiau

12.08.2019 laikas 18:31 Receptai – Patiekalai Trupininis pyragas su varške
Trupininis pyragas su varške receptas. Paruoštą pyragą kepkite iki 180C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Iškeptą pyragą beveik visiškai atvėsinkite ir tik tuomet pjaustykite, kadangi karštas pyragas yra birus, gabaliukai nela...

Skaityti daugiau

26.09.2018 laikas 12:42 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai nuo alergijos
Alergija liaudies medicinoje, vaistažolių mišiniai nuo alergijos, alergija, alergijos gydymas, alergijos receptai, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogom...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 06:59 WEF informatorius įspėja, kad netrukus kepsniai bus gaminami iš "žmonių š*do"

Pasaulio elitas planuoja priversti žmoniją valgyti išmatas ir gerti šlapimą, teigia vienas Pasaulio ekonomikos forumo informatorius, kuris tvirtina, kad jei manėte, jog galimybė valgyti vabalus yra bloga, dar nieko nematėte.

...

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 06:35 Balandžio 24 d. horoskopas: sunku Jaučiui, Liūtui, Skorpionui ir Vandeniui
Vakar mums su jumis buvo sunki diena, ypač psichologiniu požiūriu. Šiandiena tęsia vakarykštės dienos tendencijas ir "dovanoja" mums įtampą. Pažvelkite į šios dienos horoskopą - Saulė, Mėnulis ir Plutonas tam tikru metu danguje sudaro įtemptą trikamp...

Skaityti daugiau

23.04.2024 laikas 19:30 Spuogai ant veido: kaip atsikratyti problemos namuose
Spuogai anksčiau ar vėliau "užnuodija" beveik kiekvieno žmogaus gyvenimą. Visų pirma, remiantis statistiniais duomenimis, odos problemų turi apie 85 % planetos žmonių. Jie sukelia daug rūpesčių kasdieniame gyvenime. Kaip atsikratyti problemos ir užki...

Skaityti daugiau