Pagrindinis » Kategorija: Medicinos naujienos » Peržiūrų: (814) Komentarų: (0) (19.07.2018 - 16:43)

Visiems vertėtų gerti fermentų preparatus!

Fermentų preparatai gali ne tik gerinti virškinimą, bet ir malšinti įvairiausius skausmus, gydyti žarnyną, spręsti širdies ir kraujotakos sistemos problemas, netgi padėti kovoti su vėžiu.

Išgirdę žodį „fermentai“ (arba „enzimai“) dauguma asmenų iškart pagalvoja apie tabletėles, kurių išgeriama prieš valgant, kad visas suvartojamas maistas būtų deramai suvirškinamas ir nepatirtume virškinimo sutrikimų, pasireiškiančių stipriu pilvo pūtimu ir dujų formavimusi. Sunkesniais atvejais žmones vargina gastroezofaginio refliukso liga (GERL), kai skrandžio druskos rūgštis ir maistas atmetami atgal į stemplę.

fermentai, fermentų vartojimas, fermentų nauda, fermentai nuo skausmo

Fermentai tikrai itin svarbūs tinkamam ir kruopščiam maisto virškinimui, tačiau tai yra tik viena maža užduotis, kurią jie padaro mūsų labui. Tai yra, taip sakant, matomoji ledkalnio dalis.

Fermentai tikrai itin svarbūs tinkamam ir kruopščiam maisto virškinimui, tačiau tai yra tik viena maža užduotis, kurią jie padaro mūsų labui.

Fermentai - tai paties organizmo sintetinami specialūs baltymai - katalizatoriai, kurie katalizuoja ir pagerina tūkstančius biocheminių reakcijų visose organizmo sistemose. Beveik visos cheminės reakcijos, vykstančios mūsų kūno ląstelėse, priklauso nuo fermentų. Jie yra gyvybiškai svarbūs riebalams, angliavandeniams ir baltymams virškinti, be jų žmogaus organizme neveiktų joks vitaminas, mineralinė medžiaga ar hormonas. Iš tikrųjų be fermentų visos cheminės reakcijos mūsų kūne nevyktų, metaboliniai procesai užsiblokuotų, ir mes numirtume.

Niekas tiksliai nežino, kiek daug ir kokių įvairių fermentų esama žmogaus organizme. Apie 3000 jų yra identifikuoti ir klasifikuoti, bet manoma, kad galėtų būti net 50 tūkst. fermentų, kurie katalizuoja įvairias metabolizmo biochemines reakcijas ir kontroliuoja organus - smegenis, širdį, inkstus, plaučius, kepenis, blužnį, - taip pat padeda funkcionuoti imuninei sistemai ir sėkmingai vykti uždegiminėms atsakomosioms reakcijoms.

Bendrai fermentai skirstomi į metabolinius, virškinimo ar maisto fermentus - priklausomai nuo to, kur jie yra aktyviausi (virškinimo trakte ar kitur), ir pagal šaltinį (ar jie sintetinti pačiame organizme, ar gauti su maistu).

Metaboliniai fermentai atlieka svarbų vaidmenį kiekvienoje gyvoje ląstelėje, jie dalyvauja visur, pradedant ląstelės augimu ir jos taisymo procesais kūne, o tai iš esmės svarbu organų veiklai užtikrinti, baigiant ląstelių žūtimi ir metabolitų surinkimu iš kraujotakos.

Virškinimo fermentai skaido suvalgytą maistą (pvz., visus sušveistus karbonadus, keptas bulves ir salotas) į smulkesnes sudėtines dalis, kurias organizmas gali absorbuoti ir panaudoti ląstelėse.

Virškinimo fermentai (pvz., proteazės, amilazės, lipazės) sintetinami kasoje ir plonųjų žarnų gleivinėje. Jie suskaido baltymus į aminorūgštis, angliavandenius - į cukrus, o riebalus - į riebalų rūgštis, trigliceridus ir cholesterolį.

Maisto fermentų esama šviežiuose, termiškai neapdorotuose produktuose, kuriuos valgome, taip pat maisto papilduose. Jie labai svarbūs, nes fermentų sintetinimas žmogaus organizme natūraliai sumažėja jau po 20 metų amžiaus, ir kiekvieną dešimtmetį toliau mažėja maždaug 13 proc.

Be to, skrandis senstant ima išskirti vis mažiau druskos rūgšties, o tai sumažina susintetintų fermentų efektyvumą. Prisideda dar papildomi veiksniai - lengvas uždegimas dėl maisto alergijos, kasos problemos ir lėtinis stresas, -o visa tai kartu formuoja fermentų deficitą.

Kai valgome šviežius, termiškai neapdorotus produktus, palengviname organizmui arbą, kurį jis turi atlikti sintetindamas visus reikalingus virškinimo fermentus, taip pat padedame kompensuoti fermentų trūkumą, kuris pasireiškia senstant. Deja, kadangi produktai auginami vis labiau nualintame dirvožemyje, taikant pesticidus ir chemines trąšas, termiškai neapdoroti augaliniai produktai nebėra saugus fermentų šaltinis.

„Kad fermentai organizme tikrai būtų aktyvūs ir jų būtų pakankamai daug, taip pat reikia gauti visų kofaktorių (pvz., mineralinių medžiagų), kurių esama dirvožemyje“, - aiškina integracinės natūralios sveikatos specialistė ir knygos „Maži stebuklai: atraskite gydomąją fermentų galią“ (Micro Miracles: Discover the Healing Power of Enzymes) autorė gydytoja Ellena Cutler.

Ji nurodo: „Mūsų laikais daugumai žmonių stinga fermentų, o tai yra priežastis, kodėl maži vaikai serga gastroezofaginio refliukso liga - šito anksčiau man savo praktikoje niekada neteko matyti.“

Pasak E. Cutler, jei organizme nesintetinama pakankamai fermentų ir negaunama trūkstamų fermentų iš išorinių šaltinių, imuninės sistemos priežiūros, audinių atsinaujinimo ir hormonų sintezės sistemos darbams trukdoma. Kyla bendras nuovargis, prasideda įvairios sveikatos problemos.

Tipiški fermentų deficito simptomai yra uždegimas, sąnarių ir miofascijiniai skausmai, per gausus bakterijų dauginimasis skrandyje ir žarnyne (tai kelia virškinimo sutrikimus ir pilvo pūtimą), GERL, dirgliosios žarnos sindromas, galvos skausmas, odos bėrimai, aknė, pasunkėjęs koncentravimasis ir nuotaikos sutrikimai.

Daugelis gydytojų pataria virškinimo ir sisteminius fermentus vartoti visiems, norintiems pagerinti savo sveikatą.

E. Cutler tvirtina: „Fermentai išgelbėjo mane. Dar nebuvau sulaukusi 30 metų, kai man diagnozavo opinį kolitą. Mane vargino sunkūs, lėtiniai pilvo pūtimai ir užkietėjimai. Kai pradėjau vartoti virškinimo fermentus, jau per 2 savaites pajutau pagerėjimą -simptomai iš esmės sumažėjo.

Turėjau daugiau energijos, plaukai ir nagai pasidarė sveikesni, man pakako mažiau miego valandų, imuninė sistema taip pat pasidarė daug sveikesnė. Tai buvo tikras stebuklas!“

fermentai, fermentų vartojimas, fermentų nauda, fermentai nuo skausmo

Sisteminiai, proteoliziniai ir fibrinoliziniai

Turint omenyje įspūdingą fermentų skaičių žmogaus organizme ir biologinių sistemų įvairovę, kurios priklauso nuo jų, nenuostabu, kad fermentų pasaulis yra tikrai sudėtingas.

Fermentai formuojami taip, kad sugebėtų paveikti specifinius cheminius ryšius, todėl vienas ir tas pats fermentas gali paveikti įvairias ryšių grupes ir taip užtikrinti įvairias organizmo funkcijas - atomų lygyje fermentai vykdo biomolekulių karpymo ir atkuriamąsias funkcijas.

Daugelis gydytojų, tarp jų ir E. Cutler, pataria virškinimo ir sisteminių fermentų vartoti visiems žmonėms, norintiems pagerinti savo sveikatą. Sisteminiai fermentai, dar vadinami metaboliniais (proteoliziniais), yra atskiri virškinimo fermentai, kuriuos reikia vartoti tarp valgymų, o ne kartu su maistu. Taip jie gali paveikti kitas organizmo dalis. E. Cutler teigia, kad tuomet, jei sisteminiai fermentai vartojami likus bent valandai iki valgio ar valandą po jo (geriausia - anksti rytą nevalgius ir vakare prieš miegą), jie aktyvūs veikti įvairiose sistemose. Jie kovoja su uždegimu, sąnarių skausmais, per gausiu bakterijų dauginimusi, imuninės sistemos sutrikimais ir kitomis sveikatos problemomis.

Proteoliziniai fermentai yra virškinimo fermentų pogrupis (proteolizinis reiškia, kad jie skaido kaip tik baltymus - ir ne vien tik tuos, kuriuos gauname su maistu). Kai proteolizinių fermentų gaunama sistemiškai, jie patenka į kraujotaką ir pradeda skaidyti joje cirkuliuojančius patologinius baltymus. Prie patologinių baltymų priklauso virusai (fermentai juos atpažįsta kaip svetimus baltymus, kuriuos reikia sunaikinti) ir baltymas fibrinas, kuris dalyvauja kraujo krešėjime ir yra susijęs su širdies ligų bei kitų lėtinių ligų rizika.

Kiekviena fibrino molekulė suformuota kaip ilgas siūlas. Esant pažeidimui, fibrinas prilimpa konkrečioje vietoje, veikdamas kartu su kraujo plokštelėmis (trombocitais) ir eritrocitais, kad sukrešintų kraują ir uždarytų žaizdą. Po kelių dienų sėkmingo atkuriamojo darbo fermentai audiniuose yra suskaidomi iki aminorūgščių, kurios suvartojamos įvairių organų baltymų, tarp jų ir fibrino, sintezei. Deja, fibrino formavimasis gali ir išeiti iš kontrolės ribų. Kai žaizdos keliamas skausmas malšinamas medikamentais - nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo (pvz., ibuprofenu), - signalas, kuris perduoda impulsą nutraukti fibrino sintezę, yra atšaukiamas. Kai organizmo fermentų atsargos yra išsemiamos ar esama kitokių sveikatos sutrikimų, fermentai, turintys pašalinti perteklinį fibriną, to neatlieka. Tada perteklinis fibrinas kaupiasi organizme, skatina uždegimą ir kitas su fibrinu susijusias problemas, pvz., fibromialgiją, aterosklerozę (fibrino pagrindu susidariusios apnašos arterijose) ir endometriozę.

Fermentai, kurie visame kūne skaido fibriną, yra fibrinoliziniai fermentai. „Natokinazė, seaprozė (seaprozė-S), serapeptazė (serapeptidazė ar seratiopeptidazė) - tai efektyvūs fibrinoliziniai uždegimą malšinantys fermentai, kurie „valgo“ negyvus audinius,

tirpina randus ir apnašas žarnyne, nervuose ir kraujyje“, - aiškina gydytojas, holistinio mitybos mokslo daktaras Kevinas Nelsonas, kuris dirba kaip chiroprak-tikas JAV Minesotos valstijoje ir specializuojasi žarnyno būklės bei sisteminės fermentų terapijos srityse.

Iki šiol fermentų terapija, kurioje taikomi proteoliziniai ir fibrinoliziniai fermentai, buvusi kliniškai efektyvi gydant įvairiomis ligomis sergančius asmenis. Fibrinoliziniai fermentai, kuriuos sintetina bakterijos fermentuotuose produktuose, parodė vilčių teikiančių rezultatų trukdant fibrinui kauptis kraujagyslėse,1 o tai svarbu siekiant išvengti trombozės, miokardo infarkto ir kitų kardiovaskulinių ligų atvejais. Vienas toks fermentas - natokinazė - yra stiprus fibrinolitikas, kuris, išgertas tam tikra doze, gali paspartinti fibrino skilimą organizme.2

Proteolizinis fermentas serapeptazė taikomas po sąnarių pakeitimo (endoprotezavimo), siekiant išvengti infekcijos, kuri yra pavojinga komplikacija.3

Seaprozė-S mažina uždegimines venų ligas, sukeliančias venų varikozę ir venų opas.4

Bromelainas, proteolizinis fermentas, kuris gaunamas iš ananasų, plačiai taikomas dėl jo uždegimą slopinančių ir fibrinolizinių savybių.5 Gydant sergančiuosius osteoartritu, bromelainas pademonstravo ir uždegimo slopinamąjį poveikį, ir skausmą malšinančias savybes, be to, jis yra saugesnis už standartinius nesteroidinius vaistus nuo uždegimo ir kitus medikamentus, kurie mažina skausmą.6

Fermentai visame organizme padeda palaikyti normalią kraujo cirkuliaciją ir malšina uždegimą, kuris yra pirminė skausmo priežastis sergant artritu, išiju, turint lėtinių nugaros skausmų ar patyrus sporto traumų, pvz., patempus raumenis.

Sisteminė fermentų terapija pripažinta kliniškai efektyvia priemone nuo reumatinių ligų.7 Fermentinių papildų vartojimas teikia vilčių taip pat siekiant sušvelninti su nepakankama kasos funkcija ir laktozės netoleravimu susijusius virškinimo sutrikimus.8

Fermentų terapija galėtų būti naudinga net sergantiesiems įvairiais navikais. Pasak K. Nelsono, fibrinoliziniai fermentai efektyviai padeda gydant sergančiuosius vėžiu, kadangi „suvalgo“ kietą apsauginį fibrino apvalkalą, o tai padaro vėžines ląsteles lengvai pažeidžiamas, ir žmogaus imuninė sistema gali su jomis susidoroti.

E. Cutler pasakoja, kad sergantiesiems vėžiu gali labai praversti proteazės: „Asmenys, kurie serga vėžiu, yra linkę į kraujo koaguliaciją. Fermentai su tuo susitvarko.

Juos taip pat naudinga vartoti praeinant spindulinės terapijos ar chemoterapijos kursą, - paprastai fermentai nebūna kontrindikuotini.“

Nustatyta, kad sisteminė fermentų terapija yra kliniškai efektyvi mažinant šalutinius reiškinius tarp asmenų, kurie, gydomi nuo krūties ar kolorektalinio vėžio, vargsta dėl pykinimo, skrandžio ir žarnyno problemų, nuovargio ir kūno svorio mažėjimo.9 Daugiausia klinikinių tyrimų apie sisteminę fermentų terapiją atlikta naudojant papaino, tripsino ir chimotripsino derinį, kuris parodė gebėjimą sumažinti radioterapijos ir chemoterapijos sukeltus šalutinius reiškinius. Kai kuriais navikais sergantiesiems sisteminė fermentų terapija gali net padėti pailginti gyvenimą.10

Kam reikia fermentų?

Daugelis gydytojų, kurie savo praktikoje taiko fermentus, nurodo, kad beveik visiems žmonėms, gyvenantiems Vakarų pasaulyje, reikia vartoti fermentų papildų. Valgome daug pramoniniu būdu perdirbtų produktų, kuriuose trūksta fermentų. Daugiausia maitinamės viskuo, kas apdorota termiškai, o tokiomis aplinkybėmis produktuose dar išlikę fermentai žūva vandens temperatūroje, kuri viršija 50 °C, arba 65 °C oro temperatūroje (pvz., orkaitėje).

Termiškai neapdoroti produktai, kurių suvalgome šviežių, yra auginti nualintame dirvožemyje, kuris užterštas pesticidais ir kitais kenksmingais junginiais. Be to, esame sukėlę stresą savo kasai, nes vartojame per daug rafinuotų cukrų ir angliavandenių, todėl fermentų sintetinimas mažėja.

Milijonams asmenų lėtinį skausmą kelia uždegimas. JAV natūropatė Tina Marcantel (RN, NMD) iš Gilberto miesto Arizonos valstijoje pabrėžia, kad proteoliziniai fermentai padeda malšinti lėtini skausmą, paspartina gijimo procesus ir didina organizmo apsauginius gebėjimus, pagerindami imuninės sistemos veiklą. Gydytoja nurodo: fermentai visame organizme padeda palaikyti normalią kraujo cirkuliaciją ir malšina uždegimą, kuris yra pirminė skausmo priežastis sergant artritu, išiju, turint lėtinių nugaros skausmų ar patyrus sporto traumų, pvz., patempus raumenis.

K. Nelsonas pritaria, kad fermentų preparatai yra vieni iš tų, kurių turėtų vartoti lėtinių skausmų varginami žmonės. Jis nurodo: „Žiūrėkite - viskas prasideda nuo virškinimo. Jį reikia sutvarkyti pirmiausia. Jei jus vargina lėtinis skausmas, pirma reikia išgydyti žarnyną. Jei kažko suvalgote ir po to iškart pasireiškia simptomai, priežastis yra tai, kad maistas „sėdi“ žarnyne nesuvirškintas ir pūva. Savo ruožtu, turint uždegimą žarnyne, galima susirgti perforuotosios žarnos sindromu, o tada uždegimas gali išplisti po visą kūną. Didelės baltymų molekulės - vadinamieji cirkuliuojantys imuniniai kompleksai - keliauja po organizmą ir kurioje nors vietoje tiesiog užstringa: apatinėje nugaros dalyje, kairėje alkūnėje, tulžies pūslėje, dešiniame kelyje - bet kur, kur jos pageidauja „apsistoti“. Ir štai - staiga, lyg iš niekur jums atsiranda problema: skausmas.“ Daugumos tokių problemų galima išvengti, laiku pradedant kartu su maistu vartoti virškinimo fermentų. Jei jus jau kamuoja lėtinis skausmas, reikia elgtis kiek kitaip. Virškinimo fermentų vartojimas siekiant palaikyti virškinimo procesus taip pat yra svarbus, tačiau tokiu atveju gerti fermentus reikia pradėti sistemiškai.

E. Cutler aiškina: „Proteazė ir serapeptazė (abu proteoliziniai fermentai) yra ypač efektyvios, nes jos padeda skaidyti uždegimo mediatorius. Sunkiau būna įveikti sisteminius sutrikimus, pvz., nuovargį, galvos skausmą, nugaros skausmą ir uždegimą. Jei turima virškinimo sutrikimų, pagerėjimai pasimato beveik iškart. Savo ruožtu, kai procesai pasidarę lėtiniai, reikės daugiau laiko, kol pasireikš pagerėjimas.

Visi žmonės turi kokį nors uždegimą, o fermentai padeda sumažinti patogenų skaičių, į kuriuos organizmas turi automatišką ir agresyvią atsakomąją reakciją.

Visi žmonės turi kokį nors uždegimą, o fermentai padeda sumažinti patogenų skaičių, į kuriuos organizmas turi automatišką ir agresyvią atsakomąją reakciją. Jie padeda net tada, kai žmogui alergiją kelia kokios nors dalelės ore, pvz., sergant šienlige.

Daugelis žmonių tiesiog neturi supratimo, kaip svarbu yra tinkamai suvirškinti maistą!“

Kitas svarbus aspektas kalbant apie lėtinį skausmą yra vaistų vartojimas. Pasak E. Cutler, bet kuris vaistas kelia papildomą stresą kepenims ir inkstams, taip pat veikia normalią virškinimo procesų eigą. Daugumoje medikamentų papildomai esama įvairių priedų ir rišamųjų medžiagų, tarp jų ir glitimo.
„Atvirai pasakius, esu pakerėta fermentų vartojimo“, - prisipažįsta E. Cutler. Ji vis dar išgirsta stebuklingų istorijų apie jų poveikį.

Cate Montana

Kokie fermentai ką daro?

Komerciniu būdu pagamintuose fermentų preparatuose galima rasti šių fermentų:

Amilazė - ją išskiria seilių liaukos ir kasa. Padeda virškinimui, skaidant angliavandenius į paprastus cukrus.

Bromelainas  - proteolizinis fermentas, kuris stimuliuoja virškinimo procesus, skaidant baltymus ir gerinant maisto medžiagų absorbciją. Taip pat gerina cirkuliaciją, silpnina uždegimą, atakuoja nuosėdas arterijose, kurios didina širdies priepuolio riziką.

Katalazė - skaido ląstelėse esantį vandenilio peroksidą į vandenį ir deguonį.

Katepsinas - tai viduląstelinis fermentas, padedantis mėsos virškinimo procesuose.

Celiulazė - skatina virškinimo procesus, padėdama skaidyti ląstelieną ir celiuliozę, kurių esama vaisiuose, daržovėse, grūduose ir sėklose.

Gliukoamilazė - skaido grūduose esantį cukrų (maltozę).

Invertazė - padeda organizmui naudotis sacharoze.

Laktazė - skaido laktozę, sudėtinį cukrų pieno produktuose. Gerai padeda žmonėms, kurie netoleruoja laktozės.

Lipazė - skaido riebalus į riebalų rūgštis ir monogliceridus, taip pat skatina metabolizmą bei padeda sergant širdies ir kraujagyslių ligomis.

Natokinazė - dar vienas proteolizinis fermentas, slopinantis fibrinolizino aktyvumą; tai teigiamai veikia sergant tromboze, patyrus miokardo infarktą ar esant kitoms širdies ir kraujagyslių ligoms.

Pankreatinas - amilazės, lipazės ir proteazės fermentų mišinys, taikomas tokioms sveikatos problemoms spręsti, kurios kilusios dėl nepakankamos kasos sekrecijos, pvz., kai kasa pašalinta chirurginiu būdu, sergama pankreatitu ar cistine fibroze.

Papainas - skatina virškinimą, skaido maisto baltymus j mažesnius peptidų grandinių fragmentus.

Pektinazė - Skatina virškinimą, skaidant vaisius ir kitus produktus, kuriuose gausu pektino, pvz., burokus, morkas, bulves ir pomidorus.

Proteazė - skatina virškinimo procesus, skaidant baltymus į aminorūgštis, taip pat veikia patogenus (bakterijas, virusus, vėžines ląsteles ir kt.).

Seaprozė-S (tripsinas) - proteolizinis fermentas, pasižymintis uždegimo slopinamuoju poveikiu sergant artritu, edema, pleuritu (plaučių membranos uždegimu), peritonitu (pilvaplėvės uždegimu), taip pat uždegiminėmis venų ligomis, sukeliančiomis venų varikozę ir opas.

Serapeptazė - ją galima taikyti infekcijoms gydyti; ji padeda mažinti kraujo krešulių formavimąsi, apnašų kaupimąsi kraujagyslėse, radiacijos ir chemoterapijos šalutinį poveikį.

fermentai, fermentų vartojimas, fermentų nauda, fermentai nuo skausmo

Fermentai nuo artrito

Kartą į vizitą pas Tiną Marcantel (RN, NMD) - gydytoją natūropatę Gilberto mieste JAV Arizonos valstijoje - atėjo 34 metų moteris, vardu Marija. Ji turėjo karštus, patinusius ir paraudusius rankų ir kojų sąnarius bei pirštus. Marijai reumatologas buvo diagnozavęs reumatoidinį artritą ir paskyręs vaistų nuo skausmo (aspiriną ir ibuprofeną), kurių ji gėrė maždaug 5 mėnesius, tačiau skausmas nepraėjo. Gydytojas moterį įtikino, kad ateityje ji galės drąsiai vartoti stipresnius vaistus nuo skausmo.

„Skyriau Marijai sisteminių proteolizinių fermentų, kurių ji turėjo maždaug 3 savaites gerti 1-2 valandas po valgio. Tada sumažinau fermentų dozę perpus ir palikau palaikomąją dozę, skausmui ir uždegimui kontroliuoti", - pasakojo T. Marcantel.

Be to, natūropatė skyrė moteriai ir 10 savaičių trukmės akupunktūros kursą skausmui kontroliuoti (po 1 procedūrą per savaitę) bei atliko maisto netoleravimo testą. Remiantis jo rezultatais, iš maisto raciono buvo išbraukti visi produktai, kurie galbūt skatino uždegimą.

Gydymo plano taikymo pabaigoje Marijai nebereikėjo reguliariai vartoti nei aspirino, nei ibuprofeno. Skausmo lygis sumažėjo 70 proc., sąnarių patinimas taip pat buvo mažesnis.

Po 6 mėnesių Marija grįžo į gydytojos kabinetą. Moteris tevartojo sisteminių fermentų palaikomąją dozę, nieko kito papildomai nedarė ir pajuto, kad skausmas ėmė pamažu didėti.

T. Marcantel atnaujino pradinę fermentų dozę ir rekomendavo vartoti ją dar 4 savaites. Po to vėl reikėjo grįžti prie palaikomosios dozės. Marija laiminga pranešė, kad skausmo lygis sumažėjo 80 proc., taip pat jai palengvėjo ir lėtinio sinusito sukelti simptomai. Jis buvo atsiradęs dėl sezoninės alergijos ir kamavęs moterį ilgus metus.

Fermentų vartojimo vadovas

Kaip skaityti fermentų preparatų etiketes

Tarptautiniu mastu pripažintas ir patvirtintas standartas, kaip nurodyti, kiek fermento esama produkte, yra Maisto chemikalų kodekso (angl. FCC) nustatyti vienetai. Vis dėlto priklausomai nuo konkretaus produkto šie vienetai gali būti išreikšti skirtingai, tad nesunku pasimesti. Kai kurie gamintojai net nurodo fermentų kiekį miligramais.

Štai kokių ženklinimų galima rasti ant fermentų preparatų pakuočių:

• U (fermento vienetas)

• HUT (hemoglobino vienetas tirozino pagrindu)

• USP (JAV Farmakopėjos vienetas)

• FU (fibrinolizės vienetas) - jie rodo natokinazės gebėjimą tirpinti kraujo krešėjimo baltymą fibriną

• MCU (pieno krešėjimo vienetas) - jis rodo pieno baltymų hidrolizės greitį

• CDU (želatinos hidrolizės vienetas) - jis rodo želatinos hidrolizės greitį

• PU (papaino vienetas)

• SKB (vieneto pavadinimas sudarytas iš testo autorių pavardžių pirmųjų raidžių — Sandstedtas, Kneenas, Blishas) - matuoja amilazės aktyvumą skaidant angliavandenius

• DU (rūgimo vienetas) - prilygsta SKB

• LU (lipazės vienetas)

• FIP vienetas (Fėdėration Internationale Pharmaceutique testavimo metodologijos vienetas)

Kiek daug jų vartoti?

Gerti vieną kitą maisto papildą fermentinį preparatą valgant yra gerai, tačiau gydytojai Ellena Cutler ir Kevinas Nelsonas primena, jog itin svarbu gauti optimalią fermentų dozę, kad terapija būtų veiksminga.

K. Nelsonas pataria atkreipti dėmesj į tokius dalykus:

• Virškinimui - fermentų preparate turi būti bent 50 tūkst. vienetų vienoje dozėje.

• Sisteminiam vartojimui - bent 150 tūkst. vienetų vienoje dozėje, taip pat reikia pridėti proteolizinių fermentų mišinį.

• Fermentų papildų reikia gerti 3 kartus per dieną, bent 1 valandą prieš ar po valgio (anksti iš ryto, pavalgius ar vėlai vakare prieš miegą).

Skaityti fermentų preparatų etiketes labai svarbu:

• Venkite fermentų preparatų, ant kurių nenurodyti kiekvieno fermento vienetai, bet i tik parašyta, kad preparate yra vienos rūšies fermentai ar kelių fermentų mišinys.

• Jei tik įmanoma, rinkitės augalinius fermentus, nes jie yra daug švelnesni organizmui už tuos, kurie gauti iš gyvūnų. Pasak chiropraktiko Kevino Nelsono, daugelis gyvūnines kilmes fermentų pagaminami iš senų, nugaišusių arklių ir karvių, turinčių ne tik mažiau fermentų raumenyse, bet ir daug adrenalino.

• Būkite atidūs dėl pagalbinių medžiagų, ypač fermentų mišiniuose. Magnio stearatas ir sorbitolis gali dirginti skrandį, o dažikliai, mononatrio glutamatas, natūralūs kvapikliai, sorbitolis ir kiti priedai gali sumažinti preparato efektyvumą.

• Jei |ums paskirta kraują skystinančių medikamentų ar turite problemų dėl kraujavimo, vartokite fermentinius preparatus atsargiai, nes proteolizinių fermentų formules natūraliai skystina kraują. Tiesa, daugumai įžmonių fermentų preparatų perdozavimas nepavojingas.

• Jei vartojant fermentų preparatus prasideda kraujavimas iš nosies, viduriavimas ar pajuntate kitokį diskomfortą, sumažinkite vartojamą dozę, kol simptomai išnyks ir virškinimo sistema nusiramins.

Nuorodos

  1. Appl Microbiol Biotechnol, 2005; 69:126-32
  2. Sci Rep, 2015; 5:11601
  3. J Bone Joint Surg Am, 2006; 88:1208-14
  4. Minerva Cardioangiol, 1996; 44:515-24
  5. Biomed Rep, 2016; 5:283-8
  6. Evid Based Complement Alternat Med, 2004; 1:251-7
  7. Bio Drugs, 2001; 15:779-89
  8. Altern Med Rev, 2008; 13:307-14
  9. Integr Cancer Ther, 2008; 7:311-6
  10. Drugs, 2000, 59:769-80

Naudoti šaltiniai: www.drellencutler.com www.foodenzymeinstitute.com

Ko gydytojai tau nepasako

Patiko straipsnis? Pasidalinkite su draugais tinkluose!


ŽYMĖS: artritas, sveikata, fermentai, fermentų nauda, moksliniai tyrimai, fermentų vartojimas, fermentai nuo skausmo
Svetainėje sukaupta daugiau nei 1000 sveikatos patarimų. Ieškokite patarimų apie:

Leidžiamas medžiagos citavimas negavus išankstinio paranormal.lt sutikimo su sąlyga, kad tekste bus patalpinta privaloma nuoroda į paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip. Interneto leidiniams privaloma tiesioginė, paieškos sistemoms atvira hipernuoroda į cituojamus straipsnius ne žemiau, kaip antroje teksto pastraipoje. Išimtinių teisių pažeidimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę


// Susiję straipsniai »


//Taip pat skaitykite »

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar