Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Birželio » 25

4 priežastys, kodėl burnoje yra blogas kvapas ir kaip su juo kovoti

Kovoti su blogu burnos kvapu padeda ir rauginti kopūstai ar kefyras, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Žarnynas, sveikata, burnos kvapas

Anot jo, taip yra todėl, kad blogas burnos kvapas ne visada yra tik nepatogumas – kai kuriais atvejais kvapas reiškia rimtas ar net mirtinas ligas, susijusias su skrandžio bei žarnyno bakterijomis.

Mokslininkai nustatė, kad yra glaudus ryšys tarp to, kas yra burnoje ir to, kas yra žarnyne. Jei mūsų žarnyne yra daug blogųjų bakterijų, jų daug bus ir burnoje, pastebi gydytojas.

„Žarnyne ir burnoje gyvenančios bakterijos išskiria lakiuosius sieros junginius. Šios bakterijos kaupiasi ant liežuvio paviršiaus, liežuvio nugarėlėje ir gerklėje, kur natūraliai dauginasi. Jos turi ten būti, nes padeda virškinti maistą suskaidydamos baltymus. Tam tikromis sąlygomis šios bakterijos ima labai greitai skaidyti baltymus“, - paaiškina A. Unikauskas.

Jo teigimu, bakterijos, skaidydamos burnoje esančius baltymus, liežuvio nugarėlėje ir gerklėje išlaisvina medžiagas – sieros junginius:

- vandenilio sulfidą (kvapas kaip supuvusio kiaušinio);

- metil-merkaptaną (kvapas kaip ilgai padėvėtų kojinių);

- putresciną (kvapas kaip pastovėjusių atliekų) ir kt.

Tam, kad blogas burnos kvapas nebevargintų, svarbu numatyti tikslią jo priežastį, pastebi A. Unikauskas ir išskiria keturias pagrindines priežasčių grupes.

1. Sinusitai (tai gali būti susiję su žarnyno bakterijomis). Sinusitą gali sukelti gram – neigiamos bakterijos, kurios kaupiasi visose ertmėse. Sinusitas gali prasidėti kaip virusinė infekcija. Po kelių dienų „ateina“ bakterijos. Jaučiamas spaudimas veide, blogas burnos kvapas.

2. Refliuksas (mažas skrandžio rūgštingumas ir spaudimas „į viršų“). Dar vadinamas rėmeniu, kai rūgštus skrandžio turinys, dėl didelio žarnyno spaudimo iš skrandžio pakyla į stemplę. Rūgštinis sudirginimas sukelia blogą burnos kvapą, nes skrandžio rūgštys kartu su apvirškintais maisto likučiais sukyla jums į gerklę.

3. Skrandyje esanti Helycobacter pylori bakterija. Ši bakterija skrandyje sukelia infekciją. Ji sukelia skrandžio opas. Naujausi tyrimai rodo, kad pacientai, turintys H. pylori infekciją, turėjo padidėjusį methyl – mercaptano dujų kiekį. Šios dujos sukelia blogą burnos kvapą. Taip pat šie pacientai turėjo padidėjusią riziką sirgti dantenų ligomis, o tai irgi susiję su prastu burnos kvapu. Įdomu tai, kad H. pylori bakterijos testas  yra vandenilio ir metano iškvepiamame ore matavimas. Tai įrodo, kad minėtos bakterijos tikrai lemia blogą kvapą.

4. SIBO (small intestinal bacteria overgrowth) – arba per didelis bakterijų augimas plonojoje žarnoje.

Žarnyne yra visos mums reikalingos bakterijos, kad būtų gaminami vitaminai ir hormonai, būtų daug  energijos, virškinamos skaidulos, aktyvi peristaltika. Plonasis žarnyne mažiau bakterijų. Normos atveju storojoje žarnoje jų turi būti apie 10 tūkst. kartų daugiau, nei plonojoje.

SIBO atveju santykis mažėja. Tuomet plonojoje žarnoje bakterijų (dažniausiai blogųjų) perteklius sukelia daugybę bėdų, tokių kaip skausmingas pilvo pūtimas bei dujos. Kartu atsiranda ir blogas kvapas iš burnos. Ypač burnos kvapas blogėja, kai valgote daug cukraus turinčių produktų. Taip yra, nes mielės ir bakterijos maitinasi cukrumi bei perdirbtais angliavandeniais.

SIBO testas - taip pat yra kvėpavimo testas, patvirtinantis ligos sąsajas su blogu burnos kvapu.

Norintys kovoti su blogu kvapu ar jo išvengti, profesoriaus teigimu, turėtų padidinti suvartojamų probiotikų kiekį: „Gerųjų bakterijų pusiausvyros atstatymas žarnyne padės atstatyti gerą bakterijų balansą burnoje. Tai padaryti gali padėti fermentuoti produktai -  kefyras, jogurtas, pasukos, rauginti kopūstai, rauginti agurkai.“

Taip pat gydytojas primena gerti pakankamai vandens – jo trūkumas padeda blogosioms bakterijoms įsigalėti žarnyne.

Plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

lrt naujienos

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-28 laikas 19:31 Receptai Šokoladinis grietininis tortas
Tai pats tikriausias tortas šokolado gerbėjams. Tikra šokolado bomba!! Sodrus ir kupinas skonio. Rekomenduoju išbandyti.

Skaityti daugiau

2019-06-26 laikas 18:49 Receptai Vištienos muštiniai
Keptuvėje įkaitiname aliejų. Iš dubenėlio su kiaušiniu imame vištieną, apvoliojame džiūvėsėliuose ir kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, gana trumpai. Vištienos muštinį patiekiame su virtais ryžiais arba bulvių...

Skaityti daugiau

2019-12-02 laikas 15:56 Receptai Avinžirnių Salotos Su Naminiu Majonezo Padažu
Virtuvė tavo namuose. Pasigaminkime skanias avinžirnių salotas. Labai skanu ir paprasta. Daugiau žiūrėkite vaizdo įraše.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-07-13 laikas 19:01 Kaip Drabužiai Atspindi ir Formuoja Jūsų Savigarbą: Stiliaus Galia
Drabužiai – tai ne tik audinys, dengiantis kūną. Jie yra jūsų asmenybės veidrodis, tylus būdas papasakoti pasauliui, kas esate. Sužinokite, kaip garderobo pasirinkimai veikia jūsų savigarbą ir kaip galite juos pakeisti, kad sustiprintumėte pasitikėji...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:56 Česnakų stiebai: Cheminė sudėtis, nauda sveikatai ir kaip juos paruošti
Šiame straipsnyje atskleisime česnakų stiebų cheminę sudėtį, jų naudą ir galimą žalą organizmui, biologinį poveikį bei pateiksime skanių receptų, kaip juos panaudoti virtuvėje. Pasinerkite į šią kvapnią kelionę ir sužinokite, kodėl česnakų stiebai tu...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:24 Mėlynojo ryklio odos paslaptys: Kaip nanostruktūros keičia spalvą
Naujausi moksliniai tyrimai atskleidžia, kaip guanino kristalai ir melaninas sukuria šį unikalų efektą, o šios žinios gali revoliucionizuoti technologijas – nuo medicinos iki povandeninių technologijų. Šiame straipsnyje gilinsimės į šio fenomeno moks...

Skaityti daugiau

2025-07-13 laikas 08:04 Ahnenerbe: Paslaptys, mokslas ir nacistinės ideologijos šešėlis
Ši paslaptinga organizacija, veikusį Trečiajame Reiche, iki šiol kelia diskusijas. Nuo arijų rasės šlovinimo iki žiaurių eksperimentų koncentracijos stovyklose – kas iš tiesų slypi už „Protėvių paveldo“ draugijos veiklos? Šiame straipsnyje atskleisim...

Skaityti daugiau

2025-07-12 laikas 20:43 Pranašiški Sapnai ir Zodiako Ženklai: Mistinis Ryšys su Visata
Šiame straipsnyje atskleisime, kurie ženklai pasižymi pranašiškų sapnų dovana, kaip jie gali ją panaudoti ir kokios mokslinės bei ezoterinės priežastys slypi už šio fenomeno. Pasinerkite į mistikos ir astrologijos pasaulį!...

Skaityti daugiau