- 25.07.2018
- 0.0 Reitingas
- 1868 Peržiūros
- Komentarai
Teigiama, jog dirgliosios žarnos sindromu skundžiasi vos ne kas trečias, vyresnis nei 30-ties metų amžiaus žmogus. Beje, moterys šiais sutrikimais skundžiasi kelis kartus dažniau nei vyrai. Šią ligą tenka gydyti ne tik gastroenterologams, bet ir psichoterapeutams.
LIGOS POŽYMIAI
Dirgliosios žarnos sindromas juntamas įvairiais nemaloniais simptomais, tarp kurių svarbiausi yra pilvo urzgimas ir pilvo skausmai (ypač vakarais), nuolatinis pilvo pūtimas, meteorizmas, besikeičiančios išmatos (tai - diarėja, tai vidurių užkietėjimas).
Pilvo skausmai gali paūmėti po patirto streso ar suvalgytų tam tikrų produktų (pieno, juodos duonos, šviežių vaisių ir daržovių). Tačiau, pabuvojus tualete, nemalonūs pojūčiai dažniausiai pranyksta.
Dėl dirgliosios žarnos sindromo jokių organinių pokyčių storojoje žarnoje praktiškai neįvyksta ir visgi į jį negalima numoti ranka, nes po kurio laiko šis sindromas gali pavirsti gana sunkia patologija. Be to, prastas žarnyno darbas organizme sutrikdo „gerųjų“ ir „blogųjų“ bakterijų balansą, susilpnina imuninę sistemą.
KAIP GYDYTIS?
Gydytis pačiam dirgliosios žarnos sindromo ne tik beprasmiška, bet ir pavojinga, nes galima nepastebėti kur kas rimtesnių organizmo sutrikimų. Todėl iš pradžių reikia diagnozuoti ligą bei apsisaugoti nuo organinių sutrikimų plonajame žarnyne ir storojoje žarnoje.
APIE PSICHOTERAPEUTUS
Neretai gydant dirgliosios žarnos sindromą, dalyvauja ir psichoterapeutai. Nuo seno pastebėta, kad dirglūs, įtarūs ir linkę į depresiją žmonės neretai skundžiasi sutrikusia žarnyno veikla. Nustatyta, kad dirgliosios žarnos sienelėse, centrinėje nervų sistemose ir galvos smegenyse yra tų pačių ląstelių, kurios reguliuoja į visus žmogaus organizme vykstančius procesus.
Ilgalaikis dirglumas, dažnas stresas, kai jaučiamas nerimas, neretai sukelia pilvo skausmus ir urzgesius pilve. Besiskundžiantiems dirgliosios žarnos sindromu reikia laikytis tam tikros dietos.
KAIP MAITINTIS, JEI TENKA DAŽNAI TUŠTINTIS
GALIMA VARTOTI
• Kvietinės duonos, džiūvėsėlių, apdžiūvusios baltos duonos, sausainių;
• Silpnų mėsos ir žuvies sultinių su gleivinių kruopų nuoviru;
• Liesos mėsos, paukštienos be odelės, garuose troškintų kotletų, virtos mėsos;
• Liesos žuvies, garuose troškintų žuvies kotletų;
• Mėsos, trintos varškės;
• Virtų ir garuose troškintų daržovių;
• Vandenyje virtos ryžių, avižinės ar grikių košės;
• 1-2 per dieną skystai virtų kiaušinių ar omleto;
• Kisielių ir drebučių, tarkuotų šviežių obuolių;
• Žaliosios arbatos, erškėtrožių uogų, džiovintų mėlynių, juodųjų serbentų ir svarainių nuovirų, išskyrus, vynuogių, slyvų ir abrikosų
NEGALIMA VARTOTI
• Juodos duonos, šviežių kepinių;
• Sriubų su kruopomis, daržovėmis, makaronais, riebių sultinių pagrindu;
• Riebios mėsos, rūkytų maisto produktų;
• Riebios ir sūrios žuvies, žuvies ikrų, konservuotos žuvies;
• Šviežio pieno ir riebių pieno produktų
• Šviežių daržovių
• Sorų, perlinių kruopų, miežių kruopų, makaronų, ankštinių kultūrų;
• Keptų ar kietai virtų kiaušinių;
• Natūralių vaisių ir uogų medaus, uogienės, saldumynų;
• Kavos ir kakavos, gazuotų ir šaltų gėrimų
KAIP MAITINTIS, JEI DAŽNAI UŽKIETĖJA VIDURIAI
Valgyti reikia nedideliais kiekiais, 5-6 kartus per dieną, o patiekalus troškinti garuose ir virti
GALIMA VARTOTI
• Rupaus malimo grūdų ruginės ir kvietinės duonos;
• Mėsos sultinyje virtų daržovių sriubų, šaltų vaisių ir daržovių sriubų, barščių, šviežių kopūstų sriubų;
• Liesos mėsos, virtos ir keptos vištienos ir kalakutienos be odelės;
• Liesos žuvies, jūros produktų
• Bet kurių pieno produktų;
• Įvairių daržovių ir žalumynų, ypač, burokėlių ir nerūgščių raugintų kopūstų;
• Vandenyje virtos ryžių, avižinės ir grikių sriubos;
• 1-2 per dieną skystai virti kiaušiniai ar omletas;
• Ypač naudinga valgyti melionų, slyvų, datulių, džiovintų slyvų, uogienės, medaus, gerti kompotų;
• Aliejaus;
• Erškėtrožių uogų ir kvietinių sėlenų nuoviro;
• Ryte, prieš pusryčius, gerti šviežių slyvų, morkų, pomidorų ir abrikosų sulčių
NEGALIMA VARTOTI
• Aukščiausios rūšies miltų duonos ir sluoksniuotos tešlos gaminių;
• Riebių sultinių;
• Riebios mėsos ir paukštienos, dešrų, konservų, rūkytų produktų
• Riebios ir sūrios žuvies, konservų ikrų;
• Ridikų, ridikėlių, česnakų, svogūnų, ropių, grybų;
• Sorų, perlinių kruopų, miežių kruopų, makaronų, ankštinių kultūrų;
• Keptų, žalių ir kietai virtų kiaušinių;
• Mėlynių, svarainių, sedulų šokolado, gaminių su kremu;
• Gyvulinių ir kulinarinių riebalų;
• Kakavos ir kavos, stiprios arbatos ir kisieliaus
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau