Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Rugpjūčio » 20

Patarimai norintiems sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje

Žmonės pamiršo, ką reiškia mėgautis maistu: to valgyti negalima, tas nesveika... Baimė, kad organizme padaugės (arba jau padaugėjo) cholesterolio, virto baubu, nuo kurio pasislėpti tampa vis sudėtingiau. Rūpinimasis savo sveikata neturėtų virsti sudėtingu uždaviniu – juo labiau, kad dauguma bauginančių dalykų iš tiesų nėra tokie jau pavojingi, kokie atrodo.

Cholesterolis – organizmui gyvybiškai svarbi medžiaga: ji dalyvauja naujų ląstelių kūrimo procese, gamina hormonus, apsaugo nervus. Problemų kyla tik tada, kai atsiranda jo perteklius, bet čia ir vėl susiduriama su šiokiu tokiu keblumu: cholesterolio rūšių yra ne viena.

cholesterolis, cholesterolio kiekis, cholesterolio mažinimas

Maistinis cholesterolis – tai tas, kurį suvalgome su maistu. Daugiausia jo turi gyvūlinės kilmės riebalai. DTL (didelio tankio lipoproteinų) cholesterolis laikomas geru: jis valo arterijas, tad kuo jo daugiau, tuo geriau. MTL (mažo tankio lipoproteinų) – atvirkščiai. Jis arterijas užkemša, tad jo perteklius gali turėti neigiamų pasekmių.

Norintiems sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje specialistai pataria:

Sekite kūno svorį. Kuo esate pilnesnis, tuo daugiau cholesterolio jūsų organizme. Jeigu turite antsvorio, į dienos racioną įtraukite daugiau košių, vaisių, daržovių, apribokite kaloringų ir riebių patiekalų vartojimą. Iš mėsos ir pieno produktų gaunamų kalorijų suma neturėtų viršyti 1/3 jūsų dienos normos.

Vartokite alyvuogių aliejų. Jame, kaip ir rapsų aliejuje, riešutuose, žemės riešutų svieste ir avokaduose, daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti cholesterolio lygį.

Nevalgykite daug kiaušinių (bent jau jų trynio). Įsisavinamas juose esantis cholesterolis ar ne – gydytojai vis dar nesutaria, tačiau piktnaudžiauti vis tiek nereikėtų. Per savaitę rekomenduojama suvalgyti ne daugiau nei 3.

Įtraukite į savo meniu daugiau ankštinių augalų. Tyrimais įrodyta, kad pupelės efektyviai padeda sumažinti cholesterolio kiekį. Kadangi jų yra daugybė rūšių, be to, galima rasti įvairių receptų, šis naudingas patiekalas neturėtų greitai nusibosti.

Valgykite daugiau vaisių arba avižų. Avižų sėlenos, kaip ir vaisiuose esantis pektinas, daro teigiamą poveikį jūsų organizmui, tad galite jų maišyti į košes, jogurtą ir įvairius kepinius. Skanu ir sveika!

Nepamirškite ir kukurūzų. Tyrimais įrodyta, kad jų poveikis toks pat, kaip ir pupelių ar sėlenų.

Valgykite morkas. 2 morkos per dieną padės sumažinti cholesterolio kiekį iki 20 %.

Mankštinkitės. Intensyvios treniruotės padeda išvalyti kraują ir neleidžia riebalams nusėsti ant arterijų sienelių.

Valgykit raudoną mėsą – saikingai, nupjovę matomą riebalinį sluoksnį. Britų mokslininkai teigia: jei sumažinsite suvartojamų riebalų kiekį, galėsite dažniau pasimėgauti nedideliu kiekiu mėsos.

Gerkite liesą pieną ir valgykite česnakus. Mokslininkams jau seniai žinomos gydomosios jų savybės. Aišku, kvapas nėra malonus, tačiau nauda didelė. Neseniai Japonijoje pradėtas gaminti beveik bekvapis jų ekstraktas, mažinantis riebalų koncentraciją kraujyje.

Sumažinkite suvartojamos kavos kiekį. Teksaso mokslininkas Barry R. Davis sieja padidėjusį cholesterolio kiekį su įpročiu gerti kavą, tačiau neišsiaiškino, kuris kavos komponentas dėl to kalčiausias. Suomių mokslininkų spėjimu, greičiausiai viską lemia jos virimo procesas: filtravimo būdu paruošta kava cholesterolio kiekio nedidina.

Nerūkykite. Tų, kurie leidžia sau per savaitę „sutraukti“ po 20 cigarečių, blogojo cholesterolio lygis ženkliai išauga, o gerojo – sumažėja. Tai dar viena priežastis atsisakyti šio kenksmingo įpročio.

Atsipalaiduokite. Margaret A. Karson, dirbanti slaugytoja, pastebėjo, kad pacientams, kurie klausėsi relaksacinės muzikos, sumažinti cholesterolio kiekį sekėsi geriau nei tiems, kurie tiesiog skaitė savo malonumui.

Kai kurių mokslininkų manymu, šią problemą galima išspręsti ir kitaip – jie siūlo naudoti maisto papildus.

Nikotino rūgštis kartais pasitelkiama kaip pagalbinė gydymo priemonė. Vis dėlto per dažnas jos vartojimas gali sukelti stiprų odos paraudimą, virškinimo sutrikimų, sutrikdyti kepenų veiklą, be to, jos teigiamas efektas mažinant riebalų koncentraciją kraujyje nėra labai žymus.

Vitaminas C, Paul Jacques teigimu, padidina gerojo cholesterolio kiekį pagyvenusiems žmonėms. Kai kurių kitų tyrimų duomenimis, jei jis vartojamas kartu su pektinais, poveikis būna dar geresnis. Prancūzų mokslininkai įsitikinę, tokiu efektu pasižymi ir vitaminas E.

Kalcis vartojamas tada, kai norima sustiprinti kaulus. Vieno tyrimo metu buvo įrodyta, kad 1 g dieną po 8 savaičių sumažino cholesterolio kiekį 4,8 %, o kito – kad 2 g kalcio karbonato per dieną po dvylikos mėnesių sumažina cholesterolio koncentraciją ketvirtadaliu.

Na, o baigiant reikėtų paminėti dar keletą galimų problemos sprendimo priemonių: tai arbata (tiksliau, joje randamas tiaminas), citrinžolių aliejus (naudojamas rytietiškiems patiekalams pagardinti), miežiai, ryžių sėlenos, aktyvinta anglis. Visa tai padeda sumažinti cholesterolio kiekį, tačiau tyrimai vis dar atliekami.

naujienos

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-06-07 laikas 18:44 Receptai Purūs ir švelnūs sausainiai „Varškės švelnumas“. Labai skanus
Šie sausainukai tiesiog ištirpsta burnoje! Labai skanūs, jums patiks. Labai tinka prie arbatos! Skanaus!

Skaityti daugiau

2019-11-05 laikas 19:27 Receptai Gardūs Plikytos Tešlos Tradiciniai Eklerai

Visada smagu išbandyti kažką naujo. Tarkime, plikytą tešlą. Jos paslaptis – karštas vanduo ar pienas, dėl kurio susidaro oro tarpų. Šie kepiniai itin minkšti, purūs ir tiesiog tirpsta burnoje. Tad metas ryžtis naujiems sk...

Skaityti daugiau

2020-05-31 laikas 11:37 Receptai Duonelė su karamelizuotais svogūnais, pomidorais ir rozmarinais
Gaminau kelis kartus, labai skanu prie trintos daržovių sriubos. Gaminčiau dar kartą. Į įkaitintą keptuvę sudėkite svogūnų griežinėlius, uždenkite ir kepkite, kol šie pasidarys auksinės rudos spalvos.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-17 laikas 15:43 Vietnamas ištrina 86 milijonus banko sąskaitų
Vietnamas ką tik ištrino 86 milijonus nepatvirtintų banko sąskaitų, nes šalis pasidavė globalistų „Didžiajam perkonfigūravimui“.

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 13:35 🌊 Audringos Jūros Ošimas: Didelės Bangos ir Vėjas Tamsoje | 4K Meditacija & Joga
Pasinerkite į kerinčią audringos jūros atmosferą! Didelės bangos, stiprus vėjas ir jūros ošimas tamsoje sukuria unikalią ramybės ir jėgos harmoniją, puikiai tinkančią meditacijai, jogai ar atsipalaidavimui. Tamsus vakaras paplūdimyje ir gamtos garsai...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau