- 22.07.2018
- 0.0 Reitingas
- 1316 Peržiūros
- Komentarai
Daugelis žmonių netoleruoja glitimo. Suvalgius riekę duonos ar porciją makaronų, prasideda pilvo pūtimas ir kiti žarnyno sutrikimai. Vis dėlto, tyrėjų nuomone, tai galėtų būti susiję ne su kviečiais, o su cukrumi. Galbūt reakciją sukelia fruktanai - cukrų grandinės kviečiuose, miežiuose ir rugiuose.
Tyrėjams iš Monašo universiteto Australijoje (Monash University) kilo įtarimas, kad tikroji problemų priežastis galėtų būti cukrus, nes dirgliosios žarnos sindromu sergantiems asmenims šios problemos tęsiasi ir tada, kai jie laikosi griežtos dietos be glitimo. 2013 metais per vieną tyrimą mokslininkai konstatavo, kad tarp glitimą netoleruojančių asmenų simptomai nesikeitė, nepriklausomai nuo to, ar jie vartodavo daug glitimo, ar ne.
Tyrėjai nutarė imtis šios teorijos ir surinko 59 žmones, netoleruojančius glitimo. Visą savaitę tyrimo dalyviai gaudavo įvairių javų batonėlių. Jie atrodė vienodi, tačiau vienuose buvo glitimo, kituose-fruktanų, o trečiuose - nei to, nei kito.
Batonėliai su fruktanais padidino pilvo pūtimą 15 proc., o skrandžio ir žarnyno problemas - 13 proc. Savo ruožtu batonėliai su glitimu ir batonėliai be minėtų ingredientų nesukėlė jokių nusiskundimų.
Jei fruktanai yra tikroji problemos priežastis, glitimo netoleruojantys asmenys gali vartoti sojų padažo, nes jame yra mažai cukraus, taip pat valgyti tam tikrų rūšių plikytos duonos, nes kepimo metu fruktanai joje išnyksta.
Gastroenterology, 2017; doi:10.1053/j.gastro2017.10.040
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau