Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Technologijos, Mokslas » 2015 » Balandžio » 29

Dirbtinė mėsa ateities maistas

Išmaitinti 7 milijardus Žemės gyventojų – nelengvas uždavinys. Trečiojo pasaulio valstybėse kasdien nuo bado jau dabar miršta tūkstančiai, o didėjant Žemės gyventojų skaičiui, kuris 2050 metais pasieks beveik 10 mlrd., problema augs. Išmaitinti alkstančius gali padėti mokslininko iš Olandijos Marko Posto laboratorinės mėsos auginimo metodas.

Fiziologijos profesorius iš Utrechto universiteto M.Postas, kuris jau po keleto savaičių atvyks į Lietuvą ir konferencijoje „Login“ skaitys pranešimą apie dirbtinę mėsą, jautieną augina iš kamieninių ląstelių. Anot jo, teoriškai iš vienos ląstelės galima pagaminti kad ir dešimt tūkstančių kilogramų mėsos.

Tiesa, kol kas laboratorijoje užauginti mėsą labai brangu – skaičiuojama, kad mėsainis su dirbtine jautiena kainuoja maždaug 250 tūkst. eurų. Tačiau M.Postas tikisi, kad per artimiausius penkerius – septynerius metus dirbtinės mėsos kaina kris dramatiškai ir laboratorijoje užauginta jautiena kainuos tiek pat, kiek ir įprastinė.

Prieš atvykdamas į Lietuvą M.Postas davė interviu:

– Lietuvos žiniasklaidoje neseniai skelbta, kad mėsainis su dirbtine jautiena atpigo 11 tūkst. kartų. Kodėl kaina taip greit sumažėjo?

Tiesą sakant, ši informacija, kuri iš pradžių pasirodė Australijos žiniasklaidoje, yra klaidinga. Iš tiesų mes sakėme, kad tokią kainą galėtume pasiekti tik gerokai padidinę dirbtinės mėsos gamybą. Tačiau kol kas to nėra.

– Kaip manote, kada laboratorijoje užaugintos mėsos kaina turėtų pasiekti įprastinės mėsos kainą? Kokiu būdu ketinate tai padaryti?

Dabar pradedame kurti bendrovę, kuri leis padidinti laboratorinės mėsos gamybą. Įmonė dirbs ne tik su gamyba, bet ir reguliaciniais iššūkiais, nes dar reikia įrodyti, kad laboratorijoje užaugintą mėsą galima naudoti kaip maistą ir kad mėsos gamybos metodas yra saugus. Tai gali užtrukti maždaug penkerius metus. Taigi po penkerių metų greičiausiai dar turėsime brangų produktą, o po to kaina turėtų kristi labai greitai.

Jeigu lyginsime baltymų sudėtį dirbtinėje mėsoje su įprastine, ar yra skirtumų?

Baltymų sudėtis įprastinėje ir laboratorijoje užaugintoje mėsoje yra labai panaši – skirtumų yra tik tam tikruose baltymuose. Tačiau mėsa neturi riebalinio audinio. Dabar mes siekiame jį pagaminti ir sumaišyti su raumeniniu.

Kiek kartų ragavote dirbtinės mėsos? Koks jausmas valgyti mėsainį, kurio kainą patys vertinate 250 tūkst. eurų?

Dirbtinę mėsą valgiau 3 – 4 kartus. Apie kainą per daug negalvoju. Į tai žiūriu kaip į eksperimentą ir svarstau, kaip galime pagerinti skonį. Jis kol kas nėra identiškas įprastinei mėsai, nes nėra riebalų, bet labai panašus.

Lietuva yra šalis, turinti gilias žemės ūkio tradicijas, čia išplėtota gyvulininkystė. Kodėl kokybiškos mėsos turintys lietuviai galėtų susidomėti dirbtine mėsa?

Jautienos gamyba yra labai neefektyvi – tai neefektyvus būdas augalinius baltymus paversti gyvūnų baltymais. Jei jautienos poreikis 2050 metais padvigubės, kaip kad sako Pasaulio sveikatos organizacija, greičiausiai tiek mėsos nepagaminsime, nes nerasime kuo pašerti gyvūnus. O jei galėsime pašerti gyvūnus, galbūt mums patiems neužteks maisto.

Kitas dalykas – nedaug žmonių žino, kad galvijai atsakingi už 15 – 20 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Atrodo, kad viskas gerai ir kad viskas natūralu, bet iš tiesų tai labai kenkia aplinkai.

Nedaug žinau apie Lietuvos žemės ūkį – pirmiausiai kalba eina apie dideles industrines fermas JAV, Kinijoje, Mongolijoje. Tos aplinkos yra toksiškos. Tačiau akivaizdu, kad sumažinus galvijų skaičių Lietuvoje, aplinka čia pagerėtų.

Ir trečias privalumas susijęs su etiniais dalykais – su mūsų technologija galime gaminti mėsą nežudydami gyvūnų.

– Naudodami dabartinę technologiją galite užauginti bet kokio gyvūno mėsą. Kodėl gaminate būtent jautieną?

Taip, galime auginti bet kokios rūšies mėsą, taip pat ir žuvis.

Aš noriu išauginti jautieną, nes man reikia susikaupti ties vieno gyvūno audiniu – negaliu mėtytis nuo vieno gyvūno prie kito.

Tačiau mes jau dirbome su kiaulių, pelių, vištų audiniais. Pereiti nuo vieno prie kito nėra sunku. Kai tik išvystysime technologiją su jautiena, galėsime lengvai auginti kito gyvūno mėsą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2018-09-10 laikas 09:17 Receptai Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti

Nušalimai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai nušalimams gydyti, nušalimai, receptai nuo nušalimo, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis vaistažolėmis, kaip gydytis uogomis, kai...

Skaityti daugiau

2019-07-18 laikas 15:17 Receptai Keptos voveraitės

Gaminame namuose. Keptos voveraitės

Skaityti daugiau

2019-10-26 laikas 14:16 Receptai Labai Skanūs Sausainiai Iš Varškės

Skanūs, sluoksniuoti, paprastai pagaminami naminiai sausainiai nė vieno nepaliks abejingu. Greit paruošiami ir be jokių problemų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-06-21 laikas 15:47 Mikroorganizmai Antarktidoje: Gyvybės Paslaptys Ledo Karalystėje
Naujas mokslinis atradimas Antarktidoje atskleidžia, kaip mikroorganizmai išgyveno prieš 700 mln. metų. Sužinokite apie fosilijas, kosmoso tyrimus ir psichinės sveikatos svarbą! Šis tyrimas ne tik keičia mūsų supratimą apie gyvybės evoliuciją, bet ir...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:50 Kraujo Užkrėtimas: Priežastys, Biologiniai Procesai ir Liaudies Medicina
Kraujo užkrėtimo priežastys, procesai ir liaudies medicinos receptai kraujo valymui. Šiame straipsnyje aptarsime kraujo užkrėtimo priežastis, biologinius ir cheminius procesus, organų sąveiką, kraujo valymo metodus, biologiškai aktyvių preparatų inje...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 19:26 Vabzdžių įkandimai Lietuvoje: Poveikis, Toksiškumas ir Liaudies Medicina
Išsamus gidas apie vabzdžių įkandimus Lietuvoje: poveikis, toksiškumas, liaudies medicina ir moksliniai tyrimai. Šiame straipsnyje aptarsime labiausiai paplitusius vabzdžių įkandimus, jų biologinį poveikį, toksiškumą ir moksliškai pagrįstus liaudies ...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 09:08 Katarakta: Priežastys, Biologinis Paaiškinimas ir 10 Liaudies Receptų

Šiame straipsnyje aptarsime biologines kataraktos priežastis, organų įtaką, pratimus akims, 10 liaudies medicinos receptų kataraktos prevencijai ir gydymui, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pateiksime istorinį nutikimą, su...

Skaityti daugiau

2025-06-20 laikas 08:04 Odos Senėjimas: Biologinės Priežastys ir 10 Liaudies Receptų Odos Jaunystei
Šiame straipsnyje aptarsime biologines odos senėjimo priežastis, organų įtaką šiam procesui, pateiksime 10 liaudies medicinos receptų, skatinančių odos ilgaamžiškumą, jų naudą, galimus pavojus ir mokslinius tyrimus. Taip pat pasidalinsime istoriniu n...

Skaityti daugiau