Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Technologijos, Mokslas » 2015 » Balandžio » 29

Dirbtinė mėsa ateities maistas

Išmaitinti 7 milijardus Žemės gyventojų – nelengvas uždavinys. Trečiojo pasaulio valstybėse kasdien nuo bado jau dabar miršta tūkstančiai, o didėjant Žemės gyventojų skaičiui, kuris 2050 metais pasieks beveik 10 mlrd., problema augs. Išmaitinti alkstančius gali padėti mokslininko iš Olandijos Marko Posto laboratorinės mėsos auginimo metodas.

Fiziologijos profesorius iš Utrechto universiteto M.Postas, kuris jau po keleto savaičių atvyks į Lietuvą ir konferencijoje „Login“ skaitys pranešimą apie dirbtinę mėsą, jautieną augina iš kamieninių ląstelių. Anot jo, teoriškai iš vienos ląstelės galima pagaminti kad ir dešimt tūkstančių kilogramų mėsos.

Tiesa, kol kas laboratorijoje užauginti mėsą labai brangu – skaičiuojama, kad mėsainis su dirbtine jautiena kainuoja maždaug 250 tūkst. eurų. Tačiau M.Postas tikisi, kad per artimiausius penkerius – septynerius metus dirbtinės mėsos kaina kris dramatiškai ir laboratorijoje užauginta jautiena kainuos tiek pat, kiek ir įprastinė.

Prieš atvykdamas į Lietuvą M.Postas davė interviu:

– Lietuvos žiniasklaidoje neseniai skelbta, kad mėsainis su dirbtine jautiena atpigo 11 tūkst. kartų. Kodėl kaina taip greit sumažėjo?

Tiesą sakant, ši informacija, kuri iš pradžių pasirodė Australijos žiniasklaidoje, yra klaidinga. Iš tiesų mes sakėme, kad tokią kainą galėtume pasiekti tik gerokai padidinę dirbtinės mėsos gamybą. Tačiau kol kas to nėra.

– Kaip manote, kada laboratorijoje užaugintos mėsos kaina turėtų pasiekti įprastinės mėsos kainą? Kokiu būdu ketinate tai padaryti?

Dabar pradedame kurti bendrovę, kuri leis padidinti laboratorinės mėsos gamybą. Įmonė dirbs ne tik su gamyba, bet ir reguliaciniais iššūkiais, nes dar reikia įrodyti, kad laboratorijoje užaugintą mėsą galima naudoti kaip maistą ir kad mėsos gamybos metodas yra saugus. Tai gali užtrukti maždaug penkerius metus. Taigi po penkerių metų greičiausiai dar turėsime brangų produktą, o po to kaina turėtų kristi labai greitai.

Jeigu lyginsime baltymų sudėtį dirbtinėje mėsoje su įprastine, ar yra skirtumų?

Baltymų sudėtis įprastinėje ir laboratorijoje užaugintoje mėsoje yra labai panaši – skirtumų yra tik tam tikruose baltymuose. Tačiau mėsa neturi riebalinio audinio. Dabar mes siekiame jį pagaminti ir sumaišyti su raumeniniu.

Kiek kartų ragavote dirbtinės mėsos? Koks jausmas valgyti mėsainį, kurio kainą patys vertinate 250 tūkst. eurų?

Dirbtinę mėsą valgiau 3 – 4 kartus. Apie kainą per daug negalvoju. Į tai žiūriu kaip į eksperimentą ir svarstau, kaip galime pagerinti skonį. Jis kol kas nėra identiškas įprastinei mėsai, nes nėra riebalų, bet labai panašus.

Lietuva yra šalis, turinti gilias žemės ūkio tradicijas, čia išplėtota gyvulininkystė. Kodėl kokybiškos mėsos turintys lietuviai galėtų susidomėti dirbtine mėsa?

Jautienos gamyba yra labai neefektyvi – tai neefektyvus būdas augalinius baltymus paversti gyvūnų baltymais. Jei jautienos poreikis 2050 metais padvigubės, kaip kad sako Pasaulio sveikatos organizacija, greičiausiai tiek mėsos nepagaminsime, nes nerasime kuo pašerti gyvūnus. O jei galėsime pašerti gyvūnus, galbūt mums patiems neužteks maisto.

Kitas dalykas – nedaug žmonių žino, kad galvijai atsakingi už 15 – 20 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Atrodo, kad viskas gerai ir kad viskas natūralu, bet iš tiesų tai labai kenkia aplinkai.

Nedaug žinau apie Lietuvos žemės ūkį – pirmiausiai kalba eina apie dideles industrines fermas JAV, Kinijoje, Mongolijoje. Tos aplinkos yra toksiškos. Tačiau akivaizdu, kad sumažinus galvijų skaičių Lietuvoje, aplinka čia pagerėtų.

Ir trečias privalumas susijęs su etiniais dalykais – su mūsų technologija galime gaminti mėsą nežudydami gyvūnų.

– Naudodami dabartinę technologiją galite užauginti bet kokio gyvūno mėsą. Kodėl gaminate būtent jautieną?

Taip, galime auginti bet kokios rūšies mėsą, taip pat ir žuvis.

Aš noriu išauginti jautieną, nes man reikia susikaupti ties vieno gyvūno audiniu – negaliu mėtytis nuo vieno gyvūno prie kito.

Tačiau mes jau dirbome su kiaulių, pelių, vištų audiniais. Pereiti nuo vieno prie kito nėra sunku. Kai tik išvystysime technologiją su jautiena, galėsime lengvai auginti kito gyvūno mėsą.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-07-12 laikas 10:50 Receptai Vištienos ir kiaulienos šaltiena su morkomis
Nerealioji vištienos ir kiaulienos šaltiena, kuri niekada nenuvilia! Nerealiai skanu patiekti su bulvių koše ir krienų - majonezo padažu, apibarsčius susmulkintais svogūnų laiškais. Skanaus!

Skaityti daugiau

2020-03-28 laikas 19:59 Receptai Labai Skanu. Aštraus Pomidorų Padažo Receptas

Pradžiai nuplauk baklažanus ir pipirus, nusausink ir išdėliok ant skardos. Kepk daržoves įkaitintoje iki 250 laipsnių orkaitėje. Pipirus išimk po 30 min, o baklažanus kepk apie valandą. Tuo metu užsiimk pomidorais. Gerai juos n...

Skaityti daugiau

2019-11-06 laikas 15:52 Receptai Žaliosios Vištienos Salotos

Gaminame. Žaliosios vištienos salotos Vištieną išverdame su prieskoniais (druska, pipirai, lauro lapai) ir atvėsusią suplėšome juostelėmis. Agurką pjaustome griežinėliais. Visus kitus ingredientus smulkiname ir sumaiš...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-08 laikas 10:02 Rūgštinti obuoliai: nauda sveikatai, įsisavinimas, rizikos ir tradiciniai receptai

Rūgštinti obuoliai – ukrainietiškas probiotinis hitas: gerina virškinimą (probiotikai +30% mikrofloros), stiprina imuną (vitaminas C +25% absorbcija), palaiko širdį (pektinai mažina LDL 10%). Paaiškiname įsisavinimą (žarnyne per 1–2 va...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 09:42 Vaistinis valerijonas: nauda sveikatai, įsisavinimas, žala ir tradiciniai receptai

Vaistinis valerijonas – natūralus ramintuvas: gydo nemigą, nerimą, širdies neurozę, padeda menopauzėje. Sužinokite naudą (GABA modulisacija), įsisavinimą (greitas žarnyne), žalą (galvos skausmas, priklausomybė) i...

Skaityti daugiau

2025-10-08 laikas 07:37 Kur dingsta uodai žiemą? Išsami vadovas apie kraujasiurbių žiemojimą, rūšis ir prevenciją
Žiemą uodai dingsta, bet ne amžiams – jie slepiasi diapauzės būsenoje ar kiaušinėlių pavidalu, laukdami pavasario. Šiame išsamiame straipsnyje aptariame uodų gyvenimo ciklą, skirtingų rūšių žiemojimo strategijas ir mokslinius faktus iš tarptautinių š...

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:54 Vienoje teisme teisiami migrantai paaugliai už mokytojos išprievartavimą ir šantažavimą
Trys pagrindiniai kaltinamieji yra 15-metis irakietis, 17-metis rumunas ir 15-metis afganistanietis, kurie kaltinami kelis mėnesius trukusiu teroro kampanija prieš mokytoją.

Skaityti daugiau

2025-10-07 laikas 18:39 Graikija ketina sumažinti prieglobsčio išmokas ir nutraukti būsto subsidijas pabėgėliams
Kiekvienas, kuriam šioje šalyje suteiktas prieglobstis, nebegalės gyventi iš išmokų, mokamų Europos ir Graikijos mokesčių mokėtojų sąskaita

Skaityti daugiau