Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Liepos » 24

Kaip atpažinti kokybišką šokoladą

Parduotuvių lentynose šokolado pasirinkimas gausus – skirtingų gamintojų, skirtingos sudėties, su įvairiais priedais. Tačiau šokoladas šokoladui nelygu – viena plytelė nuostabiai tirpsta burnoje ir priverčia net užsimerkti iš malonumo, o kita, priešingai, suviliojusi pakuote, nuvilia ragaujant. Koks turi būti kokybiškas šokoladas?

Šokoladas

„Šiandienis šokolado pasirinkimas labai platus, todėl būtina žinoti, kaip išsirinkti tikrai kokybišką gaminį, – sako pranešime spaudai cituojama vieno seniausių Lietuvoje šokolado gamintojų, įmonės „Rūta“ vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė. – Renkantis šokoladą svarbiausias kriterijus turėtų būti jo sudėtis, kuri nulemia skonį, kvapą bei maistinę vertę. Tuomet ir pojūčiai bus puikūs, ir organizmas gaus naudingų medžiagų.“

Šokolado ekspertė pataria, kaip atpažinti kokybišką šokoladą:

1. Svarbiausia – sudėtis. Šokolado pagrindą sudaro sausosios kakavos medžiagos – kuo didesnis jų kiekis, tuo kokybiškesnis bus šokoladas. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad sausąsias kakavos medžiagas sudaro kakavos masė ir kakavos sviestas, o rekomenduojamas jų kiekis – 70 proc. ir daugiau. Pasak D.Tamošiūnienės, kokybiškame šokolade, be kakavos sviesto, nėra jokių kitų augalinių riebalų – būtent tokio šokolado reikėtų ieškoti parduotuvių lentynose.

2. Natūralūs priedai. Šokoladas tinka su daugeliu priedų, į jį gali būti dedami visų rūšių riešutai, džiovinti vaisiai ir uogos, tradiciniai ir egzotiški prieskoniai. Tačiau ar naudojant juos bus sukurti išskirtiniai skonių deriniai, lemia konditerių patirtis ir sugebėjimai, kurį geriausiai įvertina pirkėjas. „Renkantis priedus šokoladui daugiausia dėmesio skiriame natūralioms augalinėms žaliavoms. Jos turi suteikti ne tik puikias skonines savybes, bet ir praturtintą maistinę vertę“, – sako D.Tamošiūnienė.

3. Maistinė vertė. Rinktis kokybišką šokoladą naudinga dėl jame esančių žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Manoma, kad kartu su aukštos kokybės šokoladu galime gauti tokių medžiagų kaip vitaminai A, B1, B2, C, D, E, taip pat mineralinių medžiagų – kalcio, magnio, fosforo. Šokoladas vertinamas ir dėl natūraliai jame esančių ir antioksidacinių savybių turinčių flavonoidų. Būtent todėl šokoladas gali padėti greitai atstatyti prarastas jėgas, teigiamai veikia protinę veiklą. Neatsitiktinai šokoladas buvo įtrauktas ir į lakūnų, kosmonautų, sportininkų, ypač kopiančių į kalnus, maisto davinius.

4. Pasitelkite jusles. Pirmiausia, jei tik yra galimybė, šokoladą įvertinkite akimis. Kokybiško šokolado paviršius yra blizgus, bet neriebus. Toliau – uostykite. Kokybiškas šokoladas skleidžia sodrų kakavos kvapą. Prieš ragaudami paklausykite šokolado – lūždamas jis skleidžia aiškų, tarsi pokštelėjimo garsą, o lūžis būna švarus, be aštrių briaunų. Galiausiai, įvertinkite skonį ir tekstūrą: kokybiškas šokoladas tirpsta burnoje, nelimpa prie dantų ar gomurio, jo skonis švelnus, daugiau kakavos turinčio šokolado – šiek tiek rūgštokas.

Rūšiniai šokoladai gali turėti įvairių poskonių: dūmo, samanų, vaisių ir kt., priklausomai kokioje aplinkoje augo kakavmedžiai. Šokoladą patariama ragauti kambario temperatūros (apie 22°C), o laikyti jį 15+-3°C temperatūroje.

Kaip atpažinti kokybišką šokoladą

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.11.2017 laikas 11:19 Receptai – Patiekalai Arbata nuo kosulio (čiobrelis, šalpusnis, tubė)

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Kosulys. Ingredientai: čiobrelis, šalpusnio lapai, tubė.

Skaityti daugiau

05.08.2019 laikas 13:01 Receptai – Patiekalai Varškėčiai be kiaušinių receptas
Turbūt visi vaikučiai mėgsta saldžius varškėčius. Bet ką ten vaikučiai, juos dievina net suaugę! Pradžiuginkite savo šeimą skaniais, sočiais, ir naudingais pusryčiais, paruošę aromatingus varškėčius be kiaušinių. Jie ir jums išeis...

Skaityti daugiau

20.06.2019 laikas 06:02 Receptai – Patiekalai Baklažanai su česnaku

Baklažanai ne visada gali būti skanūs, net galima pasakyti, kad jie tik mėgėjams. Tačiau viskas slypi teisingame jų paruošime. Mes skubame pasidalyti su jumis tokios įdomios daržovės paruošimo receptu, kad ji gali būti tokia sk...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau