Mėnesio TOP 6
Pagrindinis » Kategorija: Sveikatos patarimai / Liaudies medicina » Peržiūrų: (7.0K) Komentarų: (0) (05.06.2017 - 13:41)

Teisingas maisto produktų derinimas

Sūris mėsai ne kompanionas, makaronai netinka prie karbonado, prie žuvies nereikia tiekti bulvių. Melionas išvis vienišius. Susigaudyti maisto derinimo subtilybėse ir nesusigundyti ištuštinti pilnos lėkštės- užduotis nepaprasta. Tuo labiau, jei nuo vaikystės pripratę valgyti viską iš eilės. Tačiau derinti maistą būtina, nenorint organizmo paversti  pūvančių produktų sąvartynu.  Maistas- tai sveikatos, o ne nutukimo ir virškinimo sutrikimų priežastis.

Maisto derinimo sistemą išvystė  amerikiečių gydytojas - natūropatas  Herbertas Šeltonas.  Pastebėjimus išdėstė 1928 metais išleistoje knygoje „Teisingas maisto produktų derinimas“. Savo mokslą grindė rusų mokslininko Ivano Pavlovo laboratorijoje atliekamais virškinimo fiziologijos bandymais. I. Pavlovas išsiaiškino, kad skirtingo maisto apdirbimas ir virškinimas vyksta skirtingose Teisingas maisto produktų derinimas virškinamojo trakto dalyse ir skirtingu laiku. Pavyzdžiui, vaisiai virškinami plonojoje žarnoje, mėsa- 2- 3 valandas skrandyje, o vėliau plonojoje žarnoje. Skirtingoms maisto rūšims virškinti išskiriamos skirtingos virškinimo sultys.

Kad būtų lengviau suvokti, maistą sugrupuosime į grupes.

1 grupė: baltyminiai produktai. Jie virškinami rūgščioje terpėje. Tai mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, sėklos,  riešutai, grybai, pieno produktai, baklažanai.

2 grupė: žalias  termiškai neapdorotas maistas. Jis savyje turi virškinimo fermentų, kurie dalyvauja virškinimo procese. Tai  sezoninės daržovės, nepaisant jų spalvos: salierai, cikorija, kopūstai, špinatai, rūgštynės, ropės, agurkai, petražolės, šparagai, česnakai, paprika, ridikėliai. Šiai grupei priklauso vaisiai, uogos ir sausas vynas.

3 grupė:  angliavandeniai. Jie virškinami šarminėje aplinkoje. Tai kelių rūšių krakmolas (bulvės , varpiniai, iš kurių kepama duona, žemės riešutai, moliūgai, aguročiai), cukrus ir sirupai (įvairus cukrus, padažai, medus, uogienės)

4 grupė: riebalai. Alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų aliejai, sviestas, lašiniai, riebi mėsa, grietinė, grietinėlė.

Išsiaiškinsime, kokios maisto grupės derinasi tarpusavyje.

Baltymų (1 grupė) derinimas su angliavandeniais (3 grupė). Baltyminis maistas- mėsa, žuvis, kiaušiniai) pradedami virškinti skrandyje, toliau virškinimas tęsiasi plonojoje žarnoje ir baigiasi ant plonosios žarnos gaurelių. Skrandyje druskos rūgštis denatūruoja maisto baltymus.

 Angliavandeniai (duona, kruopos, makaronai) pradedami virškinti seilėse, nes seilės yra šarminės reakcijos. Iš skrandžio maistas patenka į dvylikapirštę žarną. Čia virškinami baltymai, riebalai bei angliavandeniai. Iš dvylikapirštės žarnos maistas toliau slenka plonąja žarna.  Joje vyrauja šarminė reakcija (pH8,5) ir žarnų sulčių fermentai baigia angliavandenius suvirškinti.

  Dietologai pataria mėsą, žuvį, kiaušinius valgyti be bulvių, makaronų, duonos.  1 grupė + 3 grupė- derinys netinkamas.

Baltymų (1 grupė) derinimas tarpusavyje. Nevienodos prigimties baltymo virškinimui skrandis išskiria skirtingo rūgštingumo ir koncentracijos virškinimo sultis. Todėl, baltyminį maistą: sūrį+ mėsą, mėsą+ kiaušinį, grybus+ riešutus neserviruokite į vieną lėkštę. Kitu atveju išsipūs skrandis, burnoje pajusite blogą kvapą. Be to, sūris turtingas fosforu. Fosforas lėtina mėsoje esančio cinko įsisavinimą. Cinkas svarbus odai, pasižymi antivirusinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Kodėl jį prarasti, neteisingai suderinus produktus? Reiškia, 1 grupė+ 1 grupė- tinkama, tačiau vienu metu patartina valgyti vieną koncentruotą baltyminį maistą.

Baltymų (1 grupė) derinimas su žaliu maistu (2 grupė). Visų rūšių baltyminiai produktai geriausiai derinasi su nekrakmolingais produktais ir sultingomis daržovėmis: špinatais, burokų lapais, aguročiais, svogūnais, salierais, cukinija, ridikėliais. Tačiau rūgštūs augalai su baltymu nesiderina. Vaisiuose esanti rūgštis  nepalankiai veikia virškinimo sultis, ardo pepsiną ir sumažina jo sekreciją. Todėl 1 grupė+ 2 grupė derinasi, parinkus nerūgščius nekrakmolingus augalus.

Angliavandenių (3 grupė) derinimas su žaliu maistu (2 grupė).  Rūgštūs augalai ir daug krakmolo turintys angliavandeniai deriniai sunkiai virškinami , juos patariama valgyti skirtingu metu. O pasmaguriavus  torto gabalu, atsvarai būtina suvalgyti  šviežių daržovių salotų. Derinys 3 grupė+ 2 grupė- tinkama, priderinus nerūgščius produktus.  

Žalias maistas (2 grupė) kartu su riebalais (4 grupė).  Žinant, kad žmogaus organizmui riebalai būtini, patariama salotas gardinti įvairiais aliejais, o riebesnę mėsą patiekti su kalnu žalumynų. Mat daržovės mažina neigiamą riebalų poveikį. 2 grupė+ 4 grupė derinys tinkamas.

Baltymų (1 grupė) ir riebalų (4 grupė) derinimo reikalai prasti.  Organizmui būtinų baltymų virškinimą lėtina kartu valgomi riebalai. Nesuvirškinti baltymai keliaudami per virškinamąjį traktą rūgsta, skleidžia toksinus ir taip nuodija organizmą. Todėl sviesto, grietinės, aliejaus negalima valgyti kartu su sūriu, kiaušiniu ar žuvimi. Derinys 1 grupė+ 4 grupė netinkamas.  

Šiandienos gydytojai neigia H. Šeltono  teoriją. Jie teigia, kad dvylikapirštėje žarnoje vienu metu virškinami baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Ir jokių fermentų ”konfliktų” skrandyje nebūna.

“Valgytojui” pačiam lieka spręsti, kaip tinkamai maitintis, kad išlikti sveikam, stipriam, jaunam. Pabandyti juk verta!

Parengta: L.Varanavičienė

Turite naujienų, nutikimų, mistinių istorijų, sveikatos patarimų, receptų, pasveikimo istorijų? Pasidalinkite su skaitytojais... Rašykite blog‛e! Kaip galite tai padaryti.

reklama
ŽYMĖS: angliavandeniai, riebalai, Baltymai, Maistas

Jei radote tekste klaidų, išskirkite ją ir paspauskite Ctrl + Enter Sistema Orphus

Griežtai draudžiama PARANORMAL paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu, be (gyvos) nuorodos su logotipu į PARANORMAL.LT šaltinį.

Facebook komentarai

reklama

Komentarai: (0) Komentuoti gali tik registruoti vartotojai!
avatar

//Nemokami skelbimai » Paranormal skelbimai...

Konditeriniai gaminiai
Used Cooking Vegetable Oil...

Mes esame augalinio aliejaus gamintojai ir gaminame įvairių rūšių rafinuotą augalinį aliejų ...

Konditeriniai gaminiai
Rafinuotas cukrinių runkelių cukrus ICUMSA 45...

Mes runkelių cukraus gamintojai, tai yra kristalai ir kubiniai. Mes turime rafinuotą baltąjį...



//Medicina, Ligos, Mutacijos, Liaudies medicina » Liaudies medicinos naujienos


Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Paruoškite imbierą nuo vėžio, artrito, cholesterolio...

Jis naudojamas plačiai, ypač veiksmingas peršalimo, gripo, kosulio, artrito ir skrandžio ligų atveju. Be to, imbieras gali pa...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Už mėsą pranašesnis avinžirnis...

Nuo maisto parduotuvių lentynų avinžirniai nedrąsiai žvilgčioja į pirkėjus. Deja, dauguma jų nepastebi ir čiumpa įprastus žirniu...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicina
Kaip sustabdyti plaukų slinkimą?...

Su plaukų slinkimo problema paveikia daug žmonių, įvairaus amžiaus. Trūksta vitaminų, stresas, traumuoti plaukų svogūnėliai, ...

Medicinos naujienos
Salmonelės bakterijos gali padėti išgydyti vėžį...

Salmonelės bakterijos geriausiai žinomos kaip apsinuodijimo maistu ir vidurių šiltinės kaltininkės. Kasmet nuo jų nukenčia milij...

Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Šlapimą varantis nuoviras (beržo, dirvinio)...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Šlapimą varantis nuoviras (rugiagėlių, beržo, petražolių)...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Šlapimą varantis nuoviras (kadagio, rugiagėlių, šventagaršvė...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Šlapimą varantis nuoviras (kadagio, dirvinio)...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (gyvatžolės, kraujalan...
Sveikatos patarimai / Liaudies medicinos receptai
Nuoviras skrandžio darbui palengvinti (sidabražolės, gyvatžo...
00:45:08

Tarptautinis simpo... 1

00:56:07

Tiesa apie vėžį. F... 1

01:51:46

Tiesa apie vėžį. F... 0