Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Birželio » 5

Teisingas maisto produktų derinimas

Sūris mėsai ne kompanionas, makaronai netinka prie karbonado, prie žuvies nereikia tiekti bulvių. Melionas išvis vienišius. Susigaudyti maisto derinimo subtilybėse ir nesusigundyti ištuštinti pilnos lėkštės- užduotis nepaprasta. Tuo labiau, jei nuo vaikystės pripratę valgyti viską iš eilės. Tačiau derinti maistą būtina, nenorint organizmo paversti  pūvančių produktų sąvartynu.  Maistas- tai sveikatos, o ne nutukimo ir virškinimo sutrikimų priežastis.

Maisto derinimo sistemą išvystė  amerikiečių gydytojas - natūropatas  Herbertas Šeltonas.  Pastebėjimus išdėstė 1928 metais išleistoje knygoje „Teisingas maisto produktų derinimas“. Savo mokslą grindė rusų mokslininko Ivano Pavlovo laboratorijoje atliekamais virškinimo fiziologijos bandymais. I. Pavlovas išsiaiškino, kad skirtingo maisto apdirbimas ir virškinimas vyksta skirtingose Teisingas maisto produktų derinimas virškinamojo trakto dalyse ir skirtingu laiku. Pavyzdžiui, vaisiai virškinami plonojoje žarnoje, mėsa- 2- 3 valandas skrandyje, o vėliau plonojoje žarnoje. Skirtingoms maisto rūšims virškinti išskiriamos skirtingos virškinimo sultys.

Kad būtų lengviau suvokti, maistą sugrupuosime į grupes.

1 grupė: baltyminiai produktai. Jie virškinami rūgščioje terpėje. Tai mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, sėklos,  riešutai, grybai, pieno produktai, baklažanai.

2 grupė: žalias  termiškai neapdorotas maistas. Jis savyje turi virškinimo fermentų, kurie dalyvauja virškinimo procese. Tai  sezoninės daržovės, nepaisant jų spalvos: salierai, cikorija, kopūstai, špinatai, rūgštynės, ropės, agurkai, petražolės, šparagai, česnakai, paprika, ridikėliai. Šiai grupei priklauso vaisiai, uogos ir sausas vynas.

3 grupė:  angliavandeniai. Jie virškinami šarminėje aplinkoje. Tai kelių rūšių krakmolas (bulvės , varpiniai, iš kurių kepama duona, žemės riešutai, moliūgai, aguročiai), cukrus ir sirupai (įvairus cukrus, padažai, medus, uogienės)

4 grupė: riebalai. Alyvuogių, saulėgrąžų, kukurūzų aliejai, sviestas, lašiniai, riebi mėsa, grietinė, grietinėlė.

Išsiaiškinsime, kokios maisto grupės derinasi tarpusavyje.

Baltymų (1 grupė) derinimas su angliavandeniais (3 grupė). Baltyminis maistas- mėsa, žuvis, kiaušiniai) pradedami virškinti skrandyje, toliau virškinimas tęsiasi plonojoje žarnoje ir baigiasi ant plonosios žarnos gaurelių. Skrandyje druskos rūgštis denatūruoja maisto baltymus.

 Angliavandeniai (duona, kruopos, makaronai) pradedami virškinti seilėse, nes seilės yra šarminės reakcijos. Iš skrandžio maistas patenka į dvylikapirštę žarną. Čia virškinami baltymai, riebalai bei angliavandeniai. Iš dvylikapirštės žarnos maistas toliau slenka plonąja žarna.  Joje vyrauja šarminė reakcija (pH8,5) ir žarnų sulčių fermentai baigia angliavandenius suvirškinti.

  Dietologai pataria mėsą, žuvį, kiaušinius valgyti be bulvių, makaronų, duonos.  1 grupė + 3 grupė- derinys netinkamas.

Baltymų (1 grupė) derinimas tarpusavyje. Nevienodos prigimties baltymo virškinimui skrandis išskiria skirtingo rūgštingumo ir koncentracijos virškinimo sultis. Todėl, baltyminį maistą: sūrį+ mėsą, mėsą+ kiaušinį, grybus+ riešutus neserviruokite į vieną lėkštę. Kitu atveju išsipūs skrandis, burnoje pajusite blogą kvapą. Be to, sūris turtingas fosforu. Fosforas lėtina mėsoje esančio cinko įsisavinimą. Cinkas svarbus odai, pasižymi antivirusinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Kodėl jį prarasti, neteisingai suderinus produktus? Reiškia, 1 grupė+ 1 grupė- tinkama, tačiau vienu metu patartina valgyti vieną koncentruotą baltyminį maistą.

Baltymų (1 grupė) derinimas su žaliu maistu (2 grupė). Visų rūšių baltyminiai produktai geriausiai derinasi su nekrakmolingais produktais ir sultingomis daržovėmis: špinatais, burokų lapais, aguročiais, svogūnais, salierais, cukinija, ridikėliais. Tačiau rūgštūs augalai su baltymu nesiderina. Vaisiuose esanti rūgštis  nepalankiai veikia virškinimo sultis, ardo pepsiną ir sumažina jo sekreciją. Todėl 1 grupė+ 2 grupė derinasi, parinkus nerūgščius nekrakmolingus augalus.

Angliavandenių (3 grupė) derinimas su žaliu maistu (2 grupė).  Rūgštūs augalai ir daug krakmolo turintys angliavandeniai deriniai sunkiai virškinami , juos patariama valgyti skirtingu metu. O pasmaguriavus  torto gabalu, atsvarai būtina suvalgyti  šviežių daržovių salotų. Derinys 3 grupė+ 2 grupė- tinkama, priderinus nerūgščius produktus.  

Žalias maistas (2 grupė) kartu su riebalais (4 grupė).  Žinant, kad žmogaus organizmui riebalai būtini, patariama salotas gardinti įvairiais aliejais, o riebesnę mėsą patiekti su kalnu žalumynų. Mat daržovės mažina neigiamą riebalų poveikį. 2 grupė+ 4 grupė derinys tinkamas.

Baltymų (1 grupė) ir riebalų (4 grupė) derinimo reikalai prasti.  Organizmui būtinų baltymų virškinimą lėtina kartu valgomi riebalai. Nesuvirškinti baltymai keliaudami per virškinamąjį traktą rūgsta, skleidžia toksinus ir taip nuodija organizmą. Todėl sviesto, grietinės, aliejaus negalima valgyti kartu su sūriu, kiaušiniu ar žuvimi. Derinys 1 grupė+ 4 grupė netinkamas.  

Šiandienos gydytojai neigia H. Šeltono  teoriją. Jie teigia, kad dvylikapirštėje žarnoje vienu metu virškinami baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Ir jokių fermentų ”konfliktų” skrandyje nebūna.

“Valgytojui” pačiam lieka spręsti, kaip tinkamai maitintis, kad išlikti sveikam, stipriam, jaunam. Pabandyti juk verta!

Parengta: L.Varanavičienė

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-03 laikas 23:26 Receptai Gardumynas: citrininiai sausainiai su džemu

Šie lengvai pagaminami kvapnūs sausainiai sukurs namuose paslaptingą artėjančių Kalėdų laukimo nuotaiką.

Skaityti daugiau

2020-09-21 laikas 15:04 Receptai Kriaušių ir svarainių uogienė
Tai yra ganėtinai neįprasta, bet neprasta uogienė, su kuria mes dažnai gardiname įvairius pyragus (tai yra naudojame įdarams). Taip pat man skanu prie labai saldžių blynelių.

Skaityti daugiau

2020-12-09 laikas 23:21 Receptai Anties krūtinėlė - antis su azijos prieskoniu
Paskutiniu metu taip pamėgome antieną, kad be jos tiesiog nebegalima. Labai skani mėsa, stengiuosi ją gaminti pačiais įvairiausiais būdais. Šį kartą nuostabus receptas, kuris "prilipo" mūsų šeimoje ir šitaip stengiamės gaminti ben...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-04 laikas 10:30 Kodėl Pasąmonė Verčia Rinktis Netinkamus Partnerius?
Romantiškų partnerių pasirinkimą lemia pasąmoniniai modeliai iš vaikystės: neišspręstos traumos, žema savigarba, vienatvės baimė, nerimastingas prisirišimo stilius. Kartojame toksiškus ciklus, ignoruodami raudonas vėliavėles ar per griežtus kriteriju...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:17 Chemija ar alchemija: kodėl geismas nėra meilė santykiuose?

Daugelis klaidingai laiko geismą – stiprią fizinę trauką ir aistrą – pagrindiniu romantinių santykių veiksniu. Straipsnyje aiškinama, kodėl chemija (geismas) yra trumpalaikė ir dažnai veda prie nusivylimų, o tikroji alchemija (meilė) r...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 10:06 Šumerų civilizacija: natūralūs potvyniai ir irigacijos mitas

Šumerų civilizacija, viena seniausių pasaulyje, klestėjo Mesopotamijoje dėka natūralių Persijos įlankos potvynių, kurie prieš 7000 metų drėkino laukus be kanalų. Naujas tyrimas PLOS One, remiantis 25 m kerno analize iš Lagašo, atskleidžia, kad duk...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 09:52 Kaip atpažinti klastotą sūrį: 7 požymiai ir patarimai pirkėjams
Maisto saugos ekspertai įspėja: daugelyje parduotuvių sūrių yra augalinių riebalų pakaitalų, kurie gadina skonį ir kenkia sveikatai. Sužinokite 7 pagrindinius klastotės požymius – nuo nenatūralios spalvos ir blizgesio iki įtartinai ilgo galiojimo ter...

Skaityti daugiau

2025-11-04 laikas 09:38 4 Gimimo Mėnesiai su Giliausia Išmintimi ir Senomis Sielomis
Kai kurie gimimo mėnesiai neša ypatingą išmintį – kovas, liepa, lapkritis ir gruodis siejami su senomis sielomis, intuicija bei vidine jėga. Astrologija (Žuvys, Avinas, Vėžys, Liūtas, Skorpionas, Šaulys, Ožiaragis) ir numerologija paaiškina, kodėl ši...

Skaityti daugiau