Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2017 » Liepos » 15

Valgom šokoladą ir lieknėjam!

Protingai, pasirodo, elgiasi žmonės, valgantys šokoladą rytais. Tai ne dar vienas mitas apie šį populiarų skanėstą, o medicininis faktas.

Pasirodo, rytais – maždaug iki 11–12 valandos – medžiagų apykaita mūsų organizme yra sparčiausia. Vėliau šis procesas sulėtėja ir vakarop vos bepakruta. Kūnas pradeda deginti vis mažiau kalorijų, o ko nesudegina, „sandėliuoja“ kaip riebalinį audinį. Taigi į vakarą mes pradedame storėti…

Valgom šokoladą ir lieknėjam!

Gero po truputį ir geriau – rytais

Biochemijos ekspertai iš Tel Avivo universiteto įrodė, kad jeigu prie įprasto pusryčių maisto bus pridėtas dar šokoladas – kaip savotiškas desertas, – per dieną organizmas reikalaus mažiau saldžių užkandžių.

Ieškodami patvirtinimo savo teorijai izraeliečiai mokslininkai ištyrė dvi grupes pacientų, kuriems diagnozuotas nutukimas. Buvo parengtas eksperimentas: pirmosios grupės atstovai pusryčiams gaudavo tik nekaloringų produktų, o antrosios grupės – tokio pat maisto, bet dar ir šokolado porciją.

Per tris mėnesius „šokoladinė“ grupė numetė šiek tiek daugiau svorio nei išskirtinai sveikai maitinęsi tyrimo dalyviai. Bet tai dar ne viskas: šokolado gaudavę pacientai tvirtino, kad mesti svorį jiems buvo nepalyginti maloniau ir lengviau, nes ne tik nekamavo liguistas saldumynų ilgesys, bet ir jie visą dieną nejautė jokio noro užkandžiauti riebiu ir kaloringu maistu.

Tam, kad būtų lengviau susidorota su buitiniu ir darbiniu stresu, reikia suvalgyti iki 30 g juodojo šokolado kasdien.

Mokslininkai tokį paradoksą aiškina tuo, kad kakavos pupelėse esanti medžiaga teobrominas slopina alkio hormono grelino išsiskyrimą organizme. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad galite kimšti šokoladą gabalais ir nepriaugti svorio, įspėja dietologai. Tai vis dėlto labai kaloringas produktas (mažiausiai kalorijų juodajame šokolade – apie 550 šimte gramų). Tad jeigu lieknėjate, perdien galite suvalgyti ne daugiau kaip 10 g šokolado – taigi vieną kvadratėlį.

Pats skaniausias vaistas nuo persivalgymo

Seniai ne paslaptis, kad šokoladas, konkrečiau, jame esančios kakavos pupelės ir gliukozė, aktyvuoja vadinamojo laimės hormono serotonino gamybą smegenyse. Tačiau Kentukio (JAV) universiteto biochemikai atrado dar vieną šokolado savybę: jis slopina agresyvumą. Nes padidėjusi gliukozės koncentracija smegenyse nuteikia mus pozityviai ir net padeda greičiau užmiršti nuoskaudas.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad šokolado mėgėjams geriau už kitus sekasi protinė veikla. Ir dar jie mano, jog tam, kad būtų lengviau susidoroti su buitiniu ir darbiniu stresu, kasdien reikia suvalgyti iki 30 g juodojo šokolado.

Meilės sėkmė garantuota!

Kaselio (Vokietija) universiteto endokrinologai įrodė, kad šokoladas padeda mūsų organizmui gaminti rūpesčio ir meilės hormoną oksitociną. Taigi, reikia manyti, neatsitiktinai jau amžius gyvuoja tradicija įsimylėjėliams vienas kitam dovanoti šokoladą, o romantiška vakarienė neįsivaizduojama be vienokio ar kitokio deserto su šokoladu.

O kai šio antinksčių išskiriamo hormono trūksta, pradeda kamuoti nepaaiškinamas ilgesys, didėja nerimastingumas ir dirglumas.

Nors egzistuoja daugybė šokolado rūšių, sveikiausiu vis dar laikomas juodasis.

Šokoladas gelbsti kepenis…

Žmonėms, sergantiems kepenų ligomis, mokslininkai pataria kasdien pasilepinti gabalėliu karčiojo šokolado. Taip, visada buvo griežtai pabrėžiama, kad nesveikoms kepenims saldumynai kenkia. Tačiau Londono imperatoriškojo koledžo mokslininkai neseniai tarptautiniame kongrese, skirtame kepenų ligomis, pareiškė, jog jau artimiausioje ateityje pacientams nesveikomis kepenimis gydytojai juodąjį šokoladą ne šiaip rekomenduos, o skirs kaip vaistą.

Pasirodo, šis skanėstas gali sumažinti kepenų kraujagyslių pažeidimus. O kepenų kraujagyslių distrofija neretai nustatoma žmonėms, kamuojamiems kepenų suriebėjimo, moksliškai – riebalinės hepatozės.

Beje, tai viena dažniausių problemų, kamuojančių mėgėjus persivalgyti ir piktnaudžiauti alkoholiu.

…ir stiprina dantis

Cukrūs didina rūgštingumą burnos ertmėje, o rūgštys ardo dantų emalį. Dėl to tokie saldumynai, tarkime, ledinukai ar irisai, mūsų dantims – tarsi uždelsto veikimo bomba. To negalima pasakyti apie juodąjį šokoladą.

Kokybiškame šokolade be priemaišų yra tanino, fluoro, fosforo, kalcio – ir visi jie naudingi dantims. O dar kakavos sviestas sudaro plėvelę, saugančią dantų emalį nuo pažeidimų.

Taigi grynas juodasis šokoladas, kuriame mažai cukraus, dantims nepavojingas. Tik, įspėja dietologai, svarbu nepainioti tikro šokolado su šokolado batonėliais ar šokoladiniais saldainiais.

Aišku, ir juodasis šokoladas kartais kenksmingas: jeigu jo, kaip ir kiekvieno produkto, valgoma pernelyg daug, visi pranašumai virs trūkumais.

Itin atsargioms su šokoladu derėtų būti nėščiosioms, antsvorio turintiems žmonėms, visiems, ką kamuoja nemiga, diabetas, virškinimo problemos. Nepamirškite, kad šokoladas įaudrina nervų sistemą, todėl vaikams galite leisti suvalgyti šokoladuką ne vėliau kaip likus 3–4 valandoms prieš miegą.

O kiek galima valgyti?

Savo profilaktines ir gydomąsias savybes šokoladas atskleidžia tik valgomas nedideliais kiekiais. Suaugusiam žmogui tai maždaug 10–20 g per dieną, arba 3–4 šokolado plytelės per mėnesį, sako dietologai. Vaikams, priklausomai nuo jų amžiaus, porcijos turėtų būti 2–3 kartus mažesnės.

Beje, nors suaugusiesiems kartusis šokoladas pats tinkamiausias, vaikams jo duoti nederėtų – turi per daug kofeino. Kad skanėstas neįaudrintų dar nesubrendusios nervų sistemos, mažiesiems galima skanauti tik pienišką šokoladą.

Ir dar vienas specialistų patarimas: šokoladą geriau ne kramtyti, o čiulpti. Tada visos naudingosios medžiagos greičiau patenka į kraują.

apie šokolada Kokį geriausia rinktis

Kartusis šokoladas. Jo sudėtyje yra nuo 74 iki 99 procentų kakavos produktų. Kuo aukštesnis procentas, tuo šokoladas sveikesnis ir turi mažiau kalorijų (400–550).

Tamsusis šokoladas. Jeigu ant pakuotės užrašyta, kad jame yra 47 arba 50 procentų kakavos pupelių, vadinasi, gamintojas į šokoladą pridėjo daugiau cukraus arba, tikėtina, dar ir pieno miltelių. Dėl to skanėstas bus šiek tiek kaloringesnis.

Pieniškas šokoladas. Jam gaminti naudojamų kakavos produktų ir pieno miltelių kokybė varijuoja. O kaloringumas būna dar didesnis – apie 650 kalorijų.

Baltasis šokoladas. Pats kaloringiausias (iki 700 kalorijų). Jame nėra kakavos pupelių miltelių – yra tik kakavos sviesto, pieno miltelių ir daug cukraus.

Ko reikėtų saugotis

Šokolado įvairovė didžiulė, gamintojų irgi apstu, todėl visada verta įsiklausyti į patarimą kuo atidžiau išsinagrinėti produkto sudėtį prieš dedant jį į burną. Pavyzdžiui, šokolade būna priedų, kurių derėtų pasisaugoti.

Sorbo rūgštis. Dideliais kiekiais šis konservantas gali sukelti alergiją ir susilpninti hemoglobinui susidaryti būtino vitamino B12 gamybą.

Benzoinė rūgštis. Dažniausia kaip konservantas dedama į šokoladą, turintį hidrintų riebalų. Susikaupus organizme dideliam kiekiui, gali pradėti formuotis vėžiniai navikai.

Palmitino rūgštis. Jos esama palmių aliejuje. Organizmas ją sunkiai virškina ir prastai pasisavina.

Karageninas. Dar žinomas kaip E 407. Šis tirštiklis ir stabilizatorius gaminamas iš vandens dumblių. Nedideliais kiekiais visiškai saugus, tačiau padauginus gali sutrikdyti virškinimą.

Poliglicerolio poliricinoleatas. Arba tiesiog E 476. Emulsiklis naudojamas siekiant padidinti ne itin kokybiško šokolado riebumą, kad jis atrodytų apetitiškiau. Šis maisto priedas kai kuriose pasaulio valstybėse uždraustas. Bet ne Lietuvoje.

Valgom šokoladą ir lieknėjam!

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-12-03 laikas 20:14 Receptai Citrininis pyragas tinginiams su kondensuotu pienu
Tai neapsakomai skanus pyragas, kuriam reikės visai nedaug ingredientų. Skanaujam, lepinamės ir džiaugiamės.

Skaityti daugiau

2019-12-10 laikas 11:06 Receptai Krepšeliai Su Pievagrybių Įdaru
Krepšeliai su pievagrybių įdaru – gardus užkandis šventiniam stalui ar tiesiog aplankius svečiams. Kalėdų valgiai, kūčių patiekalai, kūčių valgiai, vieno kąsnio užkandžiai. Skanaus!

Skaityti daugiau

2017-11-02 laikas 12:31 Receptai Žolelės vaisingumui skatinti
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Vaisingumas. Ingredientai: Šalpusnių, Vaistinių ramunėlių, Barkūno, Širdažolės, Kalendulos žiedų, Verdančio vandens

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-10-23 laikas 12:02 Atskleistos Tutankhamono kapo sunaikinimo priežastys
Mokslininkai nustatė veiksnius, prisidėjusius prie garsiojo Egipto faraono Tutankhamono kapo, esančio Karalių slėnyje, sunaikinimo. Tyrimo rezultatai paskelbti mokslo leidinyje „npj Heritage Science“.

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 11:39 Mokslininkai įvardino gyvūną, turintį didžiausią chromosomų skaičių Žemėje
Šis nedidelis drugelis turėjo 229 chromosomų poras, o daugelis artimų rūšių turi tik 23–24 poras. Mokslininkai iš Sengerio instituto (Didžioji Britanija) ir Evoliucijos biologijos instituto Barselonoje (Ispanija) nustatė, kad taip atsitiko dėl to, ka...

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 11:33 Atrasta nauja nuodingų varlių rūšis su unikaliu «klyksmu»
Peru ir Brazilijos pasienyje aprašyta nauja miniatiūrinė nuodingų varlių rūšis iš Ranitomeya genties. Ji skleidžia unikalų klyksmą, sudarytą iš labai greitų, pasikartojančių garso signalų serijos. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Zootaxa“....

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 11:30 Kodėl laikas su amžiumi bėga greičiau: mokslininkai pateikė atsakymą
Visi pastebime, kad su metais laikas tarsi pagreitėja: metai praeina vis greičiau ir greičiau. Pasirodo, šio neįprasto reiškinio priežastis slypi mūsų smegenų veiklos ypatumuose.

Skaityti daugiau

2025-10-23 laikas 10:15 Natūralūs produktai aukštam kraujospūdžiui sumažinti: Žalioji arbata, ciberžolė ir kiti
Aukštas kraujospūdis yra rimta problema, tačiau natūralūs produktai gali padėti jį kontroliuoti. Šiame straipsnyje aptariame žaliąją arbatą, kurios katechinai mažina uždegimą ir kraujospūdį; ciberžolę su kurkuminu, mažinančią sistolinį kraujospūdį; č...

Skaityti daugiau