- 17.07.2018
- 0.0 Reitingas
- 1982 Peržiūrų
- Komentarai
Kai kas gali paklausti, kam reikia valgyti piktžolių, jei jose nieko gero nėra. Nebent plačialapio gysločio lapą uždėti ant kraujuojančios žaizdos. Tokia nuomonė nėra teisinga, nes plačialapis gyslotis unikalus savo sudėtimi. Be to, plačialapius gysločius galima dažnai panaudoti kulinarijoje, su jais kepti apkepus, virti sriubas, ruošti užkandžius, marinatus ir t.t.
Naudinga su plačialapiais gysločiais ruošti salotas, nes plačialapiuose gysločiuose:
• gausu vitaminų, ypač vitamino C, kuris reikalingas sezoninės avitaminozės ir peršalimo ligų metu;
• plačialapiuose gysločiuose gausu flavonoidų, pektinų, fitoncidų, mineralinių medžiagų, antioksidantų, rūgščių, amino rūgščių;
• padeda gydyti skrandžio ir žarnyno ligas;
• malšina įvairių kūno vietų patinimus, skatina šlapimo išskyrimą, padeda gydyti inkstų akmenligę;
• malšina uždegiminius procesus, naikina žalingąją žarnyno mikroflorą bei gydo žaizdas;
• stiprina imuninę sistemą, gerina apetitą, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi;
• nuramina ir stiprina centrinę nervų sistemą;
• padeda normalizuoti kraujospūdį ir mažina padidėjusį žalingojo cholesterolio lygį kraujyje.
DĖMESIO! Plačialapių gysločių negalima vartoti sergantiems gastritu, kai padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas ir tiems, kurių kraujas pernelyg tirštas, nes šie augalai padidina trombozės pavojų.
Daug vitaminų turinčios salotos su plačialapiais gysločiais
• 120-130 g plačialapio gysločio lapų be stiebų; • 1 vidutinio dydžio svogūno galvutės; • 50 g dilgėlių lapų; • 1 kiaušinio; • 50 g krienų šaknies; • acto (pagal skonį); • grietinės ar majonezo - pagardui.
Kietai išvirkite kiaušinį. Kol verda kiaušinis, perplautus plačialapio gysločio ir dilgėlių lapus nuplikykite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite, smulkiai supjaustykite. Svogūnų galvutę su-
pjaustykite žiedais, smulkiai supjaustykite kietai virtą kiaušinį, sutarkuokite krienus. Paruoštus produktus suberkite į salotinę, paskaninkite pipirais, druska, obuolių actu, grietine ar majonezu.
Daržovių salotos su plačialapiais gysločiais
• 3-4 pomidorų; • ryšulėlio svogūnų laiškų; • ryšulėlio petražolių žalumos; • ryšulėlio krapų žalumos; • 50 g plačialapio gysločio lapų; • druskos, maltų juodųjų pipirų; • pagardui - alyvuogių ar saulėgrąžų aliejaus; • 3-4 mažų ar 2 stambių agurkų; • 2 kiaušinių; • salotų lapų.
Į salotinę sudėkite salotų lapus. Kitame dubenyje sumaišykite smulkiai supjaustytus agurkus, pomidorus, žalumynus, plačialapio gysločio lapus ir kietai virtus kiaušinius. Paruoštus produktus suberkite ant salotų lapų, paskaninkite druska ir pipirais, užpil-
kite alyvuogių ar saulėgrąžų aliejumi. Plačialapių gysločių salotas papuoškite krapų ar petražolių šakele.
DĖMESIO! Pirktinius agurkus geriau nulupti, nes šių daržovių žievėje gali būti kenksmingų medžiagų kurios buvo panaudotos auginant agurkus.
Užkandis, kurį galima paruošti per kelias minutes
Šį užkandį galima paruošti labai greitai. Toks užkandis labai naudingas mūsų sveikatai.
• 3-4 ridikėlių; • 1OO g rūgštynių • žalumynų: petražolių, krapų gražgarsčių (pagal skonį); • 100-120 g špinatų; • 100-120 g plačialapio gysločio lapų; • druskos, prieskonių (pagal skonį); • grietinės - pagardui.
Ridikėlius supjaustykite žiedais, vėliau - perpjaukite pusiau. Smulkiai supjaustykite visus žalumynus, paskaninkite grietine, druska ir pipirais. Salotas dar galite negausiai paskaninti citrinos sultimis ir trintais česnakais.
Mėsos salotos su plačialapiais gysločiais
Ne visi mėgsta salotas vien tik su daržovėmis, bet be mėsos, nes daug kas nori sotesnių salotų. Plačialapių gysločių salotas galima paruošti su vištiena, jautiena ar dešrelėmis.
• 150 g plačialapio gysločio lapų be stiebų; • 1 kiaušinio; • gabalėlio krienų šaknies; • grietinės ar majonezo - pagardui; • trupučio aštraus padažo; • ryšulėlio svogūnų laiškų; • ryšulėlio krapų; • ryšulėlio petražolių; • 100 g vištienos, jautienos, dešrelių ar rūkyto kumpio - pagal skonį; • druskos, prieskonių - pagal skonį.
Šiaudeliais supjaustykite keptą ar virtą mėsą, dešreles ar rūkytą kumpį. Mėsą sumaišykite su šiaudeliais supjaustytais žalumynais, tarkuotais krienais, pabarstykite smulkiai supjaustytais kietai virtais kiaušiniais. Sumaišykite greitinę ir aštrų padažą, paskaninkite prieskoniais. Paruoštu pagardu užpilkite salotas, kruopščiai sumaišykite. Salotas pagal skonį paskaninkite druska ir pipirais.
DĖMESIO! Šios salotos bus dar skanesnės, jei mėsą prieš tai išmarinuosite, o vėliau iškepsite. Jei virsite vištienos krūtinėlę, tai į puodą įberkite lauro lapelį, kelis juodųjų pipirų žirnelius ir paskaninkite druska.
Salotos gurmanams
Jei Jūsų neįmanoma nustebinti salotomis su įprastine žaluma, krienais ar vištienos krūtinėle, tai paruoškite
plačialapio gysločio salotas su moliūgais. Moliūguose gausu mineralinių medžiagų, iš jų galima paruošti daugybę patiekalų ir desertų.
• 70 g plačialapio gysločio lapų; • saulėgrąžų ar alyvuogių aliejaus - pagardui; • žalumynų; • 50 g moliūgo; • druskos, prieskonių - pagal skonį.
Iš moliūgų išvalykite sėklas, moliūgą sutarkuokite. Moliūgus taip pat galima sumalti mėsmale kartu su sėklomis, nes jos žarnyne naikina patogeninę mikroflorą. Su moliūgais sumaišykite šiaudeliais supjaustytus plačialapio gysločio lapus ir smulkiai supjaustytus žalumynus. Šias salotas galima patiekti su mėsa ir žuvimi.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau
Skaityti daugiau