- 19.02.2018
- 0.0 Reitingas
- 1875 Peržiūros
- Komentarai
Seniai žinoma, kad bananai – puikus energijos šaltinis. Mokslininkų teigimu, maždaug 90 minučių trukmės treniruotei užteks vos dviejų vidutinio dydžio bananų suteiktos energijos, todėl lyderiaujantys pasaulio atletai savo valgiaraščio neįsivaizduoja be šių vaisių.
Tačiau bananai naudingi ne tik tuo. Juose yra 4 kartus daugiau baltymų, 2 kartus – angliavandenių, 3 kartus – fosforo, 5 kartus – vitamino A bei geležies ir 2 kartus – kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų, nei, pavyzdžiui, obuoliuose, o turbūt pats vertingiausias elementas, dėl kurio rekomenduojama valgyti bananus, yra kalis.
Šie vaisiai taip pat gali ženkliai palengvinti kai kurių ligų simptomus ir yra nepaprastai naudingi mūsų organizmui. Kaip juos išsirinkti, į ką reikia atkreipti dėmesį ir kodėl bananus reikėtų dažniau įtraukti į savo racioną?
Istorija
Bananai – vieni iš seniausiai žmogaus auginamų vaisių. Indijoje jie žinoti jau prieš 3,5 tūkst. metų: Plinijaus raštuose yra minima, kad Aleksandras Makedonietis ir jo kariauna Indijoje valgė bananų. Šie vaisiai vaizduojami ir egiptiečių freskose. Maždaug apie 650 m. bananai pasiekė Šiaurės Egiptą, šiek tiek vėliau jie pradėti auginti ir Afrikoje. XV a. vergų pirkliai bananų atgabeno į Kanarų salas. Iš ten šie saldūs vaisiai nukeliavo į Ameriką. Dabar didžiausios bananų plantacijos auginamos Antiluose, Vakarų Afrikoje, Vidurio ir Pietų Amerikoje.
Kaip ir pagal ką išsirinkti. Kelios gudrybės ir naudingi patarimai
Bananmedis – iš tiesų yra iki 4 m ilgio lapus užauginanti žolė, subrandinanti didžiules vaisių kekes. Bananai užauga per 75–150 dienų. Bananai skinami žali, nes transportuoti galima tik neprinokusius vaisius. Vėsiose talpyklose jie laikomi, kol žievė pageltonuoja ar paraudonuoja (priklauso nuo rūšies).
Jeigu bananų žievelė geltona – juos galima valgyti iš karto. Jeigu ji išmarginta rudomis dėmelėmis, baimintis taip pat neverta: taip atsitinka dėl to, kad prieš patekdami į prekybos centrus šie vaisiai yra laikomi šaltai. Paruduoja tie, kurie laikyti per žemoje temperatūroje. Ruda spalva nedaro įtakos maistinėms savybėms – nukenčia tik estetinė išvaizda.
Kartais pasitaiko neįprastai briaunotų bananų – jų rinktis neverta, nes jie nelabai skanūs. Aštrios briaunos išduoda, kad bananai nuskinti pernelyg anksti ir neatskleis savo tikrojo skonio.
Jeigu bananai dar žaloki, visą kekę padėkite į vėsesnę vietą ir laukite, kol sunoks. Jei norite, bananus galite suvynioti į popierių, bet jokiu būdu nelaikykite plastikiniame maišelyje!
Kartais nutinka taip, kad prinokusių bananų nusiperkama per daug. Kad jie greitai nepernoktų, išskirstykite juos po vieną. Na, o jeigu matote, kad jų vis tiek nespėsite suvartoti, galite daryti taip: kiekvieną ruduoti pradėjusį vaisių nulupkite, suvyniokite į šaldymo maišelį ir laikykite šaldymo kameroje. Šaldytų bananų galite dėti į vaisių kokteilius – jie suteikia puikią konsistenciją ir malonaus saldumo. Jei plaktuvas užtektinai galingas, net nereikia bananų atšildyti. Beje, porą šaldytų bananų sutrynusi su sauja uogų, pagaminsite gardžius ir sveikus ledus.
Šviežias bananas turi iki 150 kcal, o 100 g džiovintų bananų yra nuo 230 iki 540 kcal 100 g produkto. Dietologai rekomenduoja bananus valgyti pirmojoje dienos pusėje, nes šiuose vaisiuose gausu angliavandenių.
Bananų privalumai
- Bananuose yra kalio, kalcio, magnio, fosforo, natrio ir geležies.
- Bananai ramina skrandį, kartu su medumi padeda atstatyti normalų cukraus kiekį kraujyje, slopina pykinimą.
- Norite greičiausio recepto, kuris padėtų atsigauti po pagirių? Išbandykite šaukštu medaus pasaldintą pieno ir bananų kokteilį. Bananai ramina „audras“ keliantį skrandį, medus organizmą prisotina reikalingu cukraus kiekiu, o pienas organizmą dar pastiprina ir kalcio doze. Jei ryte labai pykina, vietoj kokteilio verčiau suvalgykite visą bananą – jis kraujyje sureguliuos cukraus kiekį ir padės pasijusti kiek geriau.
- Bananai slopina ir rytinį nėščiųjų pykinimą.
- Organizmas bananus pasisavina lengvai, todėl jie puikiai tinka prieš operacijas ar po jų. Taip pat rekomenduotini onkologiniams ligoniams, gydomiems spinduline ar chemine terapija.
- Kai kurie gydytojų teigimu, bananai yra vieninteliai vaisiai, kurie vaikams nesukelia alergijos. Bananų dribsniai ir miltai dažnai vartojami vaikų mityboje. 100 g bananų turi 370 mg kalio. Suvalgant 3-4 bananus per dieną, galima patenkinti beveik pusę paros kalio poreikio. Kalis yra būtinas normaliam širdies raumens funkcionavimui, be to skatina vandens ir druskų apytaką organizme. Todėl reguliarus bananų valgymas sumažina insulto bei infarkto riziką bei normalizuoja per didelį kraujospūdį.
- Bananai labai tinka esant paburkimams bei priešmenstruacinės įtampos simptomams, kurie juntami kritinių dienų išvakarėse.
- Bananuose yra triptofano. Tai – natūralus antidepresantas.
- Bananai turi daug vitamino C. Tai – galingas antioksidantas, padedantis organizmui nesenti bei padedantis kovoti su peršalimu.
- Bananai – ir vitamino E šaltinis. Reguliariai vartodami bananus sulėtinsite senėjimo procesus, oda bus stangresnė. Be to, tai puiki raukšlių profilaktikos priemonė.
- Vitaminas PP vaidina svarbų vaidmenį organizme vykstančiuose medžiagų apykaitos procesuose.
- Bananuose gausu B grupės vitaminų, tad jie gerina protinę veiklą, padeda susikaupti, stiprina nervų sistemą, didina atsparumą stresui.
- Bananuose gausu skaidulinių medžiagų, kurios būtinos normaliai žarnyno veiklai palaikyti ir saugo nuo vidurių užkietėjimo.
- Bananai puikiai apsaugo mūsų kraujagysles, užkerta kelią aterosklerozei.
- Reguliarus šių vaisių valgymas — gera skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligės profilaktinė priemonė. Ne tik pats vaisius, bet ir sultys labai naudingos gydant gastritą. Esant padidintam skrandžio rūgštingumui, bananų sultys vartojamos prieš valgį, esant normaliam - po valgio.
- Bananų patariama įtraukti į savo kasdieninį racioną žmonėms, sergantiem inkstų, kepenų bei tulžies pūslės ligomis.
- Bananai gerai malšina alkį. Saldžiame jų minkštime idealiai dera paprastieji ir sudėtiniai angliavandeniai. Pirmieji greitai prisodrina organizmą gliukozės, suteikia sotumo jausmą, antrieji šį pojūtį ilgina, nes lėtai juos skaido ir įsisiurbia į kraują.
- Sergantiems ateroskleroze ir hipertoninėmis ligomis bananai rekomenduojami iškrovos dienomis.
- Jeigu stovyklausite ar išsiruošite į pikniką, tai įsimeskite ir bananų, o juos suvalgę žievių neišmeskite - uodus ar kitam vabzdžiui įkandus iškart patrinkite įkandimo vietą vidine banano žieves puse. Kaip mat bus geriau, patinimas ir niežulys sumažės.
- Nereikėtų pamiršti dar vieno bananų privalumo – šiuos vaisius patogu valgyti net tada, kai nėra kur nusiplauti rankų.
Trūkumai
- Per didelis bananų kiekis kenkia širdžiai. Pavyzdžiui, Afrikoje, Brazilijoje, Kolumbijoje ir Pietų Indijoje, kur gyventojai valgo tik bananus (virtus, keptus, troškintus bei džiovintus), paplitusi sunki širdies liga — endomiokardialinė fibrozė. Mat bananuose yra 5-hidroksitriptamino, kurio maži kiekiai teigiamai veikia smegenis, o per dideli gali pakenkti širdžiai. Tačiau šiauriečiai bananų mėgėjai neturėtų nerimauti, jeigu tik bananai netapo pagrindiniu jų patiekalu.
- Bananuose yra daug krakmolo, o nuo kitų vaisių jie skiriasi tiek, kiek bulvė nuo kitų daržovių.
- Bananai gana ilgai virškinami ir kartais gali sukelti pilvo pūtimą. Šio nemalonumo lengvai išvengsite, jei bananų nevalgysite po sočių pietų ir neužgersite kava.
- Bananai šiek tiek tirština kraują, didina jo krešumą, todėl šių vaisių nerekomenduojama valgyti tiems, kuriuos vargina įvairios trombozės, ypač venų varikozė.
- Yra duomenų, kad vyrams bananai gali sukelti erekcijos sutrikimų, bet didelės bėdos čia tikrai nėra – tokį poveikį turėtų tik labai didelis kiekis vienu kartu suvalgytų vaisių. Vienas kitas bananas tikrai nepakenks.
Bananai nerekomenduotini:
- Jei turite antsvorio. Bananų kaloringumas beveik toks, kaip kukurūzų, tačiau didesnis negu kitų šviežių vaisių. Be to, kaip minėta, džiovinti bananai turi kelis kart daugiau kalorijų, nei žali.
- Sergantiems diabetu. Bananuose per daug sacharozės, todėl jie didina cukraus lygį kraujyje. Kita vertus, ne visi mitybos specialistai tokie kategoriški, ir saikingais kiekiais leidžia bananais mėgautis net diabetikams.
- Jei vargina migrena. Šis produktas gali sukelti dar didesnį galvos skausmą, nes bananų minkštime yra tiramino – medžiagos, kuri jautrių žmonių kraujagysles tai sutraukia, tai išplečia.
...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.
Susijusios naujienos:
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
Skaityti daugiau