Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Birželio » 7

Daiginti kviečiai. Kaip vartoti daigintus grūdus

Kol daržuose neužderėjo šviežios, natūraliai užaugusios daržovės, pavasarį nusilpusį organizmą gaivinkite daigintais grūdais. Jie -tikras energijos užtaisas, daugybės vitaminų ir mineralų šaltinis.

daiginti grūdai, daiginti kviečiai, ekologiški produktai, mityba

Pasak sveikos gyvensenos šalininkų, daiginti kviečiai – aukštos biologinės vertės produktas, nes yra sukaupęs neįtikėtinai daug energijos. Pastebėta, kad dygstančiame grūde vitaminų ir mineralinių medžiagų keliskart daugiau nei subrendusiame. Gležnuose, tik išsikalusių grūdų daigeliuose daug lengvai pasisavinamų baltymų, mineralų, vitaminų A, C, E ir B grupės, taip pat skaidulinių medžiagų. Daiginti grūdai normaliną kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį ir didina hemoglobino kiekį kraujyje, valo organizmą, teikia energijos, gerina virškinimą, plaukų, odos ir nagų būklę – apskritai organizmą veikia kaip jaunystės eliksyras. Daiginti grūdai valgomi nuo neatmenamų laikų – dar žiloje senovėje patiekalus jais gardino kinai, senovės graikai, romėnai, indai. Norint sustiprinti gyvybines organizmo galias, daigintų grūdų buvo tiekiama JAV armijos kareiviams. Stebuklingąsias daigintų grūdų savybes labai vertina ir jogai. Beje, daiginti grūdai visai nekaloringi: 100 g daigintų grūdų turi tik 17 kcal.

Kaip vartoti daigintus grūdus

Daiginti grūdai valgomi vieni, iš jų gali būti spaudžiamos sultys, gardinami sveiki užkandžiai, omletai, picos, vaisių ar daržovių salotos, jogurtas, varškė, jau išvirtos sriubos. Iš daigintų kviečių grūdų galima kepti blynelius, maltinukus ar apkepus, įsidėmėkite, kad termiškai apdoroti daiginti grūdai netenka nemažai gerųjų savybių, taigi naudingiausi – termiškai neapdoroti.

daiginti grūdai, daiginti kviečiai, ekologiški produktai, mityba

Kaip daiginti grūdus

Daiginamos tik sveikos, maistui tinkamos ekologiškos sėklos. Kruopščiai perrinktus ir nuplautus atvėsintame virintame vandenyje grūdus arba sėklas būtina pamirkyti. Smulkias sėklas mirkykite 5 val., didesnes 8-12 val. Nupylę vandenį, grūdus rūpestingai plaukite virintu atvėsintu vandeniu, kol jis taps švarus. Tada sėklas suberkite į stiklainį, jį apriškite sudrėkinta marle, stiklainį marle žemyn pasvirai padėkite ant puodelio. Šis „įrenginys” patogus tuo, kad per marlę kvėpuojantys ir drėgmės gaunantys grūdai nemirksta vandenyje, dėl to nepradeda pūti. Nepamirškite kelis kartus per dieną sėklų perplauti geriamuoju vandeniu ir sudrėkinti marlės, kad grūdai gautų pakankamai drėgmės.

Kai kurios šeimininkės sėklas daigina tarp dviejų marlės sluoksnių. Šis metodas irgi neblogas, jei kasdien kelis kartus daigai ir marlė perplaunami geriamuoju vandeniu, paskui kruopščiai nusausinami – daigai negali mirkti vandenyje. Įsidėmėkite, kad ant daigus ant audinio reikėtų berti ne storesniu nei 2 cm sluoksniu. Daiginti grūdus patartina plokščiame stikliniame, porcelianiniame ar keraminiame (jokiu būdu ne aliuminio) inde. Per kiek laiko sėklos sudygsta? Paprastai kviečiai sudygsta per 1-2 dienas, saulėgrąžos – per 2 dienas, ridikai – per 4-5 dienas, liucernos ir pipirnės – per 6 dienas. Rekomenduojama valgyti nedidelius, nuo 1 iki 8 mm ilgio daigelius. Daiginti grūdus galite ir specialiose pirktinėse kelių aukštų daigyklose.

Verta žinoti

Jau sudaigintų grūdų galite įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose arba susidaiginti pačios namuose. Daiginti tinka daugelis chemiškai neapdorotų grūdinių kultūrų ir daržovių sėklų: kviečiai, rugiai, avižos, ridikėliai, liucernos, pipirnės, garstyčios, linų sėmenys. Tik ne pomidorai ir bulvės.

daiginti grūdai, daiginti kviečiai, ekologiški produktai, mityba

Trumpi Patarimai

• Jeigu daiginamos sėklos patamsėjo, pradėjo pelyti ar skleisti nemalonų kvapą, tokių geriau nevalgyti.
• Prieš valgant daigintus grūdus reikia perplauti pirmiausia šiltu, paskui šaltu vandeniu, kol jis taps visiškai skaidrus,
• Ar žinote, kad daigintus grūdus patartina gardinti aliejumi -geriau pasisavinami grūduose esantys vitaminai B ir E.
• Daigintų grūdų nepatariama malti kavamale, apdoroti verdančiu vandeniu ar berti į kunkuliuojančias sriubas – žus juose esantys vitaminai.
• Daigintus grūdus geriausiai suvartoti iš karto, nors šaldytuve galima laikyti iki dviejų parų. Nepamirškite, kad daugiausia naudingųjų medžiagų yra tik prasikalusiuose daigeliuose.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2020-06-27 laikas 13:30 Receptai Makaronų apkepas su vištiena
Dažniausiai mėgstu savaitgalį pasisukioti virtuvėje kiek ilgiau ir paskutiniu metu su pagrindiniu tikslu – pagaminti paruoštukų, kurie leis darbo savaitės metu šeimyną maitinti naminiu maistu bei tuo pačiu suspėti viską padaryti p...

Skaityti daugiau

2020-05-18 laikas 10:37 Receptai Gardus bulvių apkepas su lašiša ir sūriu: kvapas suvilios visą šeimyną
„Apkepai suteikia daug vietos jūsų fantazijai. Dedi mėgstamus ingredientus ir susikuri nuostabų patiekalą. Nepabijokite į apkepą įdėti rūkytos lašišos, nors atrodo, kad tokia lašiša tinkama tik užkandėlėms, bet toli gražu, nes ji ...

Skaityti daugiau

2020-12-16 laikas 22:24 Receptai Bolognese spagečiai (spaghetti) su faršu
Tai yra visiškai nepakartojama klasika - makaronai spagečiai (spaghetti) su tirštu ir labai skaniu mėsos padažu. Patiekiame viską su sutarkuotu parmezano sūriu bei česnakine duona ir lepinamės tobulu skoniu!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-11-20 laikas 15:33 Lūžinėjantys ir sluoksniuojantys nagai: priežastys ir 11 patarimų, kaip juos sustiprinti natūraliai
Nagai lūžinėja, sluoksniuojasi, atsiranda dėmių ar auga labai lėtai? Tai dažna problema, kurią sukelia maistinių medžiagų (biotino, geležies, cinko) trūkumas, dažnas rankų mirkymas vandenyje ar net skydliaukės sutrikimai. Laimei, daugelį atvejų galim...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:43 Kaip Apsisaugoti nuo Pavydo ir Nužiūrėjimo: Etiški Baltosios Magijos Būdai 2025
Nužiūrėjimas ir pavydas – seniausia pasaulyje tikėjimų forma, vis dar veikianti net socialiniuose tinkluose. 2025 m. virš 5,4 mlrd. žmonių dalinasi gyvenimu internete, o tai kursto pavydą ir neigiamą energiją. Straipsnyje rasite etiškus baltosios mag...

Skaityti daugiau

2025-11-20 laikas 14:24 Pipirmėčių aliejus nuo pelių ir žiurkių: natūralus būdas atsikratyti graužikų 2025
Atėjus šalčiams pelės ir žiurkės masiškai veržiasi į namus. Cheminiai nuodai pavojingi ir ne visada veiksmingi – graužikai prie jų pripranta. Pipirmėčių eterinis aliejus yra natūralus, saugus ir mokslu patvirtintas repelentas: stiprus mentolio kvapas...

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 15:58 Prancūzija: jauni musulmonai tampa vis radikalesni, 57 % teikia pirmenybę islamo taisyklėms, o ne Prancūzijos įstatymams
Apklausos rodo, kad konservatyvusis islamas stiprėja, integracija blogėja, mokslo koncepcijos atmetamos, o Prancūzijos įstatymai užleidžia vietą islamo įstatymams itin dideliam musulmonų skaičiui

Skaityti daugiau

2025-11-19 laikas 09:36 Miško Maudynės Shinrin-Yoku: 10 Patarimų, Kaip Sumažinti Stresą ir Stiprinti Sveikatą Gamtoje
Miško maudynės arba Shinrin-Yoku – tai japoniška praktika, kai lėtai ir sąmoningai būnate miške, naudodami visus pojūčius. Moksliniai tyrimai rodo, kad ji mažina stresą, kraujospūdį, stiprina imunitetą ir gerina nuotaiką. Straipsnyje rasite 10 papras...

Skaityti daugiau