Meniu
Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paslapčių ir Žinių Pasaulis » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Birželio » 7

Daiginti kviečiai. Kaip vartoti daigintus grūdus

Kol daržuose neužderėjo šviežios, natūraliai užaugusios daržovės, pavasarį nusilpusį organizmą gaivinkite daigintais grūdais. Jie -tikras energijos užtaisas, daugybės vitaminų ir mineralų šaltinis.

daiginti grūdai, daiginti kviečiai, ekologiški produktai, mityba

Pasak sveikos gyvensenos šalininkų, daiginti kviečiai – aukštos biologinės vertės produktas, nes yra sukaupęs neįtikėtinai daug energijos. Pastebėta, kad dygstančiame grūde vitaminų ir mineralinių medžiagų keliskart daugiau nei subrendusiame. Gležnuose, tik išsikalusių grūdų daigeliuose daug lengvai pasisavinamų baltymų, mineralų, vitaminų A, C, E ir B grupės, taip pat skaidulinių medžiagų. Daiginti grūdai normaliną kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį ir didina hemoglobino kiekį kraujyje, valo organizmą, teikia energijos, gerina virškinimą, plaukų, odos ir nagų būklę – apskritai organizmą veikia kaip jaunystės eliksyras. Daiginti grūdai valgomi nuo neatmenamų laikų – dar žiloje senovėje patiekalus jais gardino kinai, senovės graikai, romėnai, indai. Norint sustiprinti gyvybines organizmo galias, daigintų grūdų buvo tiekiama JAV armijos kareiviams. Stebuklingąsias daigintų grūdų savybes labai vertina ir jogai. Beje, daiginti grūdai visai nekaloringi: 100 g daigintų grūdų turi tik 17 kcal.

Kaip vartoti daigintus grūdus

Daiginti grūdai valgomi vieni, iš jų gali būti spaudžiamos sultys, gardinami sveiki užkandžiai, omletai, picos, vaisių ar daržovių salotos, jogurtas, varškė, jau išvirtos sriubos. Iš daigintų kviečių grūdų galima kepti blynelius, maltinukus ar apkepus, įsidėmėkite, kad termiškai apdoroti daiginti grūdai netenka nemažai gerųjų savybių, taigi naudingiausi – termiškai neapdoroti.

daiginti grūdai, daiginti kviečiai, ekologiški produktai, mityba

Kaip daiginti grūdus

Daiginamos tik sveikos, maistui tinkamos ekologiškos sėklos. Kruopščiai perrinktus ir nuplautus atvėsintame virintame vandenyje grūdus arba sėklas būtina pamirkyti. Smulkias sėklas mirkykite 5 val., didesnes 8-12 val. Nupylę vandenį, grūdus rūpestingai plaukite virintu atvėsintu vandeniu, kol jis taps švarus. Tada sėklas suberkite į stiklainį, jį apriškite sudrėkinta marle, stiklainį marle žemyn pasvirai padėkite ant puodelio. Šis „įrenginys” patogus tuo, kad per marlę kvėpuojantys ir drėgmės gaunantys grūdai nemirksta vandenyje, dėl to nepradeda pūti. Nepamirškite kelis kartus per dieną sėklų perplauti geriamuoju vandeniu ir sudrėkinti marlės, kad grūdai gautų pakankamai drėgmės.

Kai kurios šeimininkės sėklas daigina tarp dviejų marlės sluoksnių. Šis metodas irgi neblogas, jei kasdien kelis kartus daigai ir marlė perplaunami geriamuoju vandeniu, paskui kruopščiai nusausinami – daigai negali mirkti vandenyje. Įsidėmėkite, kad ant daigus ant audinio reikėtų berti ne storesniu nei 2 cm sluoksniu. Daiginti grūdus patartina plokščiame stikliniame, porcelianiniame ar keraminiame (jokiu būdu ne aliuminio) inde. Per kiek laiko sėklos sudygsta? Paprastai kviečiai sudygsta per 1-2 dienas, saulėgrąžos – per 2 dienas, ridikai – per 4-5 dienas, liucernos ir pipirnės – per 6 dienas. Rekomenduojama valgyti nedidelius, nuo 1 iki 8 mm ilgio daigelius. Daiginti grūdus galite ir specialiose pirktinėse kelių aukštų daigyklose.

Verta žinoti

Jau sudaigintų grūdų galite įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose arba susidaiginti pačios namuose. Daiginti tinka daugelis chemiškai neapdorotų grūdinių kultūrų ir daržovių sėklų: kviečiai, rugiai, avižos, ridikėliai, liucernos, pipirnės, garstyčios, linų sėmenys. Tik ne pomidorai ir bulvės.

daiginti grūdai, daiginti kviečiai, ekologiški produktai, mityba

Trumpi Patarimai

• Jeigu daiginamos sėklos patamsėjo, pradėjo pelyti ar skleisti nemalonų kvapą, tokių geriau nevalgyti.
• Prieš valgant daigintus grūdus reikia perplauti pirmiausia šiltu, paskui šaltu vandeniu, kol jis taps visiškai skaidrus,
• Ar žinote, kad daigintus grūdus patartina gardinti aliejumi -geriau pasisavinami grūduose esantys vitaminai B ir E.
• Daigintų grūdų nepatariama malti kavamale, apdoroti verdančiu vandeniu ar berti į kunkuliuojančias sriubas – žus juose esantys vitaminai.
• Daigintus grūdus geriausiai suvartoti iš karto, nors šaldytuve galima laikyti iki dviejų parų. Nepamirškite, kad daugiausia naudingųjų medžiagų yra tik prasikalusiuose daigeliuose.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
2019-11-22 laikas 17:29 Receptai Naminiai bulvių traškučiai
Gaminimas: Naminiai bulvių traškučiai. Gaminame naminius bulvių traškučius (video). Kaip pasigaminti bulvių traškučius namuose be pridėtinių stipriklių? Skanaus.

Skaityti daugiau

2018-01-17 laikas 13:52 Receptai Tonizuojamoji medaus kaukė

Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: riebios veido odos. Ingredientai: Baltymas, Medus, Pienas, Citrinų sultys.

Skaityti daugiau

2019-09-25 laikas 13:11 Receptai Trapios tešlos pyragėliai „Empanada“ su grybais
Skanūs su grybais pyragėliai, kurie nustebins, bet kokio skonio mylėtojus. Tai trapios tešlos pyragėliai „Empanada“ su grybais. Kaip pasigaminti žiūrėkite vaizdo įrašą. Skanaus!

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
2025-09-17 laikas 09:42 Tyrimas parodė, kad reguliarus vitamino D vartojimas yra susijęs su mažesne melanoma rizika

Vitaminas D, dažnai vadinamas „saulės vitaminu“, yra gerai žinomas dėl savo vaidmens kaulų sveikatai, kalcio apykaitai ir imuninės sistemos palaikymui. Jis gaminamas odoje reaguojant į ultravioletinius B (UVB) spindulius iš saulės švie...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 09:15 Marsaeigis Perseverance aptiko potencialius gyvybės pėdsakus Marse: sensacingas atradimas 2024 m.
NASA paskelbė apie potencialius biosignatūras Marse: Perseverance roverio atradimas Jezero krateryje. Išsamus straipsnis apie leopard spots, mineralus ir gyvybės paieškas Raudonojoje planetoje. Moksliniai faktai ir įžvalgos....

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:55 Kava ir antibiotikų efektyvumas: nauda, žala ir mokslo įžvalgos
Šiame straipsnyje išsamiai aptarsime kavos naudą ir žalą organizmui, kaip ji įsisavinama, ką gydo ir kokios rizikos kyla derinant su antibiotikais. Remdamiesi moksliniais šaltiniais, pateiksime patarimus, pavyzdžius iš užsienio šalių ir naujausius ty...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:37 Senovės DNR paslaptys: Kolumbijos mamutų genetinis unikalumas

Kolumbijos mamutų DNR tyrimai Meksikoje atskleidžia genetinius skirtumus, keičiančius evoliucijos supratimą. Sužinokite apie paleogenomikos proveržį! Šiame straipsnyje kviečiame jus į kelionę laiku, kurioje susipažinsite su Kolumbijos mamutų genet...

Skaityti daugiau

2025-09-17 laikas 08:18 Miško maudynės: gamtos terapija jūsų fizinei ir psichinei sveikatai
Miško maudynės – gamtos terapija, mažinanti stresą, nerimą ir kraujospūdį, gerinanti širdies sveikatą ir psichinę gerovę. Išbandykite jau šiandien! Šiame straipsnyje gilinsimės į miško maudynių naudą, remdamiesi moksliniais tyrimais, praktiniais pavy...

Skaityti daugiau