Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Mistinės Vietovės Lietuvoje » 2015 » Gegužės » 15

Paslaptingas Lopaičių piliakalnis

„Gamtoje antgamtiško būti negali – yra tik neišaiškinti reiškiniai“ , - sako Eugenijus Bunka.

 Žemaitija graži. Jei domina Žemaitijos piliakalniai tai: netoli Laukuvos rasite Pilionių (Bilionių) piliakalnį, ant kurio stovėjo spėjama Pilėnų pilis, visai netoli – Medvėgalis. Jei nuo Varnių pasuksite link Rietavo, už 7-8 km – Vembutai. Dar toliau link Rietavo 5-6 km – Lopaičių piliakalnis, dar porą – Tverai, senoji Žemaitijos sostinė. Nuo Tverų į šiaurę – Žarėnai ir Plinija, nuo Žarėnų pro Varnius link Telšių – Girgždūtė ir Šatrija. Bet šįkart stabtelėkime vienoje tos kelionės atkarpoje.

Vos pora kilometrų nuo Tverų yra Lopaičių piliakalnis, apie kurį dabar sukasi daugybė aiškinimų – ir apie čia buvusią šventvietę, ir dolmenus; tiek ant kalvos, tiek Aitros upelyje esantys akmenys pristatomi kaip buvę šventi senosios lietuvių religijos apeigose. Bandoma braižyti linijas jungiant Lopaičisu su kitomis šventvietėmis. Pasakojama, kad neva čia karalius Mindaugas atsisakęs karūnos ir nusviedęs ją šalin. Bandoma čia lokalizuoti ir kunigaikščio Vykinto pilį (13 a.; , Vykintas, kaip nurodo Ipatijaus metraštis, vadovavo žemaičių kariuomenei Saulės mūšyje 1236 m.). Dėl tų dalykų lūžta ietys, plakama liežuviais – bet yra kaip yra. Geriausia patiems čia atvykti ir viską savom akim pamatyti.

Dėmesys šiai vietai atsirado po 2002 m. archeologo Broniaus Dakano ataskaitos apie tyrinėjimus Tverų apylinkėse. Tverų apylinkėse tikrai yra megalitinės kultūros (prieš 6 tūkst. m. apėmusios pietų ir vakarų Europą) paminklų, stabakūlių (kažkodėl vadinamų mums svetimais dolmenų, menhirų vardais). Tik čia kultūra buvo kitokia – ir vietiniai mirusiuosius laidojo ne po akmenų krūsnimis, o paprastose duobėse. Be to, prie kai kurių „ženklų“ akmenyse neabejotinai ir šiuolaikiniai žmonės „ranką pridėjo“.

Lopaičių piliakalnis sudaro tarsi lašo formos pylimą, kuris juosia daubą su joje tekančiu upeliu. Jis įeina į Ruškio kraštovaizdžio draustinio teritoriją. Svarbiausi Lopaičių komplekso objektai yra vadinamoji observatorija ir „dolmenas“. Observatorija, arba, kaip siūlo „Alkos“ muziejaus direktorius S. Kasparavičius – tiesiog kalendorius – tai labai lygų apskritimą sudaranti nedidelė dauba, kurios šlaituose išlikę įvairaus dydžio akmenų. Spėliojama, kad šioje vietoje buvo stebimi dangaus kūnai, nustatomi metų laikai, gal net pasitelkus žvaigždes priimami svarbūs sprendimai. Tačiau kiti spėja, kad tai buvo ritualinis vandens šaltinis.

Taip - didžiausią įspūdį daro maždaug 30 m. skersmens dauba, jos centre prižėlę ir yra vandens, pati keliom eilėm apstatyta didžiuliais akmenimis, kuriuose kai kurie įžvelgia juose žmonių veidus, tiki mistinėmis šių akmenų galiomis. Viena vietinė senolė porino, kad šaltinio vanduo raukšles lygina. Todėl čia plūste plūsta žmonės (ypač šiltuoju metų laiku), netgi organizuojamos ekskursijos, kurias veda gidai. Traukos centru lankytojams tapo šaltinis, žmonių vadinamas stebuklingu - prisipilti vandens žmonės eilėje kartais laukia po gerą pusvalandį. Viename šaltinėlio šlaite iš po žemės kyšo akmuo, primenantis falo galvutę – prie jo dažniausiai suka viltį susilaukti vaikų praradusios moterys.

Ištyrus šaltinio vandenį, tepaaiškėjo, kad jsi nepaprastai švarus. Šaltinio vagelės pasirodo iš rytinio šlaito, todėl, anot Simono Daukanto, jų vanduo turi stebuklingų galių. Bet čia nėra nieko mistiška: ultravioletiniai Saulės spinduliai turi baktericidinių savybių, o intensyviausi jie yra anksti pavasarį ir kasdien nuo dešimtos iki keturioliktos valandos net tada, kai dangus apsiniaukęs. Kaip tik tuo metu jie šviečia į iš rytinių šlaitų tekantį vandenį.

Dar žmonės pasakojo, kad šitoje vietoje žmonės paklysdavo. Sako, Juozas Jakštas grįžo brolį aplankęs iš Latvijos, perbrido Vadakstį ir suko, suko ratus, nors tas vietas puikiausiai pažinojo. Tik kai pavargęs prisėdo ant akmens, surūkė cigaretę, kaip marška nuo akių nukrito... Tokią pat istoriją pasakoja ir 1916 metais Petkūniškiuose ant Dubysos kranto gimusi ir visą gyvenimą čia pragyvenusi Kotryna Špokaitė-Drąsutienė. Anot jos, vis į tą pačią vietą sugrįždamas klaidžiojo jos dėdė Kazimieras Vitkauskas. Ir ne tik jis. O ant Petkūniškių kalvos dar klajojusios ugnelės, šviesa sklidusi iš po klevo. Gausu čia buvo ir akmenų, ir šaltinių, bet po melioracijos nelikę nei vienų, nei kitų.

Kaip bebūtų, ši vietovė bent jau gydo nuo depresijos, suteikia vilčių, nuramina sielą.

Didelės šios vietovės tyrinėjimų entuziastas ir populiarintojas Eugenijus Bunka, rengiantis fotografijų parodas „Lopaičiai: sustingęs laikas“, neslepia, kad piliakalnis apaugo legendomis, prie kurių ir jis pats yra prisidėjęs. Jis netgi vaizdingai išsireiškė, kad tai Žemaitiją su kosmosu siejanti bambagyslė. O gal tai, anot jo, „Baltų Atlantida“?

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
15.09.2018 laikas 07:03 Receptai – Patiekalai Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams
Kojų skausmai liaudies medicinoje, Vaistažolių mišiniai esant kojų skausmams, Kojų skausmai, kojų skausmas, kojos, kojų gydymas, receptai kojoms, liaudiški patarimai gydant ligas, kaip išgyti, netradicinė medicina, kaip gydytis va...

Skaityti daugiau

15.06.2019 laikas 21:34 Receptai – Patiekalai Pyragėliai su obuolių įdaru

Skanūs, lengvai ir greitai pagaminami, pyragėliai su obuolių įdaru. Gaminame. Pyragėliai su obuolių įdaru

Skaityti daugiau

04.07.2019 laikas 17:53 Receptai – Patiekalai Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže

Gaminame. Vištienos sparneliai saldžiarūgščiame padaže. Kol vištienos sparneliai keps, dubenyje sumaišome medų, kečupą, sezamo aliejų, actą bei išspaustą česnaką. Šiuo padažu užpilame tik iš orkaitės ištrauktus, dar karštus, sp...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
24.04.2024 laikas 20:48 H5N1 paukščių gripas rastas maisto prekių parduotuvių piene, nes pradedami Gateso finansuojamos vakcinos bandymai
Ligų kontrolės ir prevencijos centras nurodė valstijoms pasirengti "greitiems paukščių gripo tyrimams" po to, kai pasterizuotame piene iš maisto prekių parduotuvių buvo rasta H5N1 viruso fragmentų.

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 15:18 Aš nusprendžiau paimti svetimą močiutę iš senelių namų
Nė vienas iš draugų ar kaimynų nepritarė mano poelgiui. Visi kaip vienas pasukiojo pirštu prie smilkinio, tardami: ir taip dabar sunkus metas, o tu dar sau išlaikytinę namo pasiėmei!

Skaityti daugiau

24.04.2024 laikas 14:20 Nežinau ką daryti. Gailiuosi, kad ištekėjau už 15 metų vyresnio vyro
Visada buvau energinga, linksma mergina, mėgau aktyvų poilsį ir sportą. Tačiau būdama 32-ejų virtau sena griuvena ir nebejaučiu gyvenimo skonio.

Skaityti daugiau