Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Sveikatos Patarimai | Liaudies Medicina » 2017 » Liepos » 10

Sąnarių ligos, priežastys, mityba ir sąnarių skausmų malšinimas vaistiniais augalais

Osteoartritas (osteartrozė, artrozė) - lėtinės, regeneratyvinio pobūdžio sąnarių ligos. Osteoartritas yra pavojingas, todėl, kad ankstyvųjų ligos stadijų nepastebime, o destruktyviniai procesai gali vystytis daugelį metų. Todėl ypač svarbu sąnarių ligas tinkamai gydyti bei nuo jų profilaktiškai apsisaugoti. Viena sąnarių ligų profilaktikos priemonė - tinkama mityba.

sąnarių ligos

Svarbiausios tinkamos mitybos taisyklės

Svarbus faktorius, kuris aktyvina artrozės vystymąsi ir sunkina jos pobūdį, yra nutukimas, nes padidėjusi kūno masė - tai padidėjęs krūvis sąnariams. Kai organizme susikaupęs storas riebalų sluoksnis, kraujas prasčiau pasiekia kremzles, todėl joms pritrūksta ir maistinių medžiagų, ir deguonies. Jei sergantys sąnarių ligomis turi antsvorio, jiems patariama atsisakyti greitai organizmo įsisavinamų angliavandenių, cukraus, konditerijos gaminių, šokolado, alkoholio (ypač, alaus) ir saldžių gėrimų. Taip pat reikia atsisakyti dešros ir riebios mėsos. Sergantiems sąnarių ligomis būtina įsidėmėti ir dar vieną taisyklę; jiems negalima laikytis griežtos dietos, nes tada sąnarių kremzlėms pritrūks maistinių medžiagų.

• Pavojų susirgti sąnarių ligomis pastebimai padidina sutrikusi medžiagų apykaita organizme. Sąnarių veikla bus nesutrikusi, o jie išliks elastingi tik šarminėje terpėje, todėl valgiaraštyje turi būti pakankamai žalumynų, vaisių daržovių, maistinių skaidulų, grūdinių kultūrų, liesos žuvies bei kokybiškos mėsos.

Daugelis mūsų dažnai valgome maisto, kurio poveikyje organizme susidaro rūgštinė terpė, t.y. kaloringų ir rafinuotų produktų. Ypač karštų sumuštinių ir panašių greito paruošimo produktų, kuriuose gausu druskos, cukraus, žalingojo cholesterolio ir paprastųjų angliavandenių.

• Normaliam sąnarių darbui reikia: kalcio, fosforo, magnio, mangano, sieros ir fluoro bei vitaminų: A, B. C, E ir D.

Svarbiausi vitaminai

• Sergantiems artroze ypač svarbūs yra B grupės vitaminai, nes jie būtini, kad riebalai, angliavandeniai ir baltymai organizme sintetintųsi be sutrikimų. Be to, B grupės vitaminai padeda malšinti skausmus ir pagerina pažeistų nervinių skaidulų jautrumą. Daug vitamino B yra vištų kiaušiniuose, ankštinėse kultūrose, grybuose ir jūros produktuose.

Vitaminai A, C ir E veikia kaip antioksidantai ir organizme pagerina medžiagų apykaitą. Vitamino A gausu -morkose, kepenėlėse, moliūguose, persikuose, melionuose. Vitamino C gausu saldžiųjų pipirų ankštyse, erškėtrožių ir juodųjų serbentų uogose, raugintuose kopūstuose ir slyvose. Vitamino E yra sojos, saulėgrąžų ir alyvuogių aliejuje, riešutuose ir ankštinėse kultūrose.

Vitaminas D užtikrina normalų kaulų audinio vystymąsi ir augimą bei stiprina raumenis. Vitamino D gausu kiaušiniuose, jūros žuvyse, sūriuose ir svieste.

• Norėdami kaulus ir sąnarius aprūpinti pakankamu kalcio kiekiu, turite vartoti rūgščių pieno produktų, sezamo sėklų, migdolų, pipirmėčių, erškėtrožių uogų.

Magnio yra saulėgrąžų sėklose, avokados vaisiuose, špinatuose, ankštinėse pupelėse.

Fosforo gausu sėlenose, nešlifuotuose ryžiuose, riešutuose, žalumynuose ir džiovintuose vaisiuose.

Mangano yra bulvėse, jūros dumbliuose, salieruose, bananuose, graikiniuose riešutuose ir kaštainiuose.

• Pagrindinis fluoro šaltinis - geriamasis ir mineralinis vanduo. Šios medžiagos taip pat yra juodosiose ir žaliosiose arbatžolėse, lęšiuose, žaliose lapinėse daržovėse ir jautienos kepenyse.

Sieros atsargas organizme gali pagausinti kopūstai, kiaušiniai, liesa jautiena, svogūnai, česnakai, šparagai.

• Sąnariams labai naudingi koncentruoti sultiniai, drebučiai, želė ir ypač šaltiena, nes šiuose patiekaluose gausu mikropolisacharidų, kurie yra kremzlių, raiščių kaulų, sąnarių skysčio pagrindas. Be to, šiuose patiekaluose yra ir sąnariams reikalingo kolageno.

PAGRINDINĖS SĄNARIŲ SKAUSMŲ PRIEŽASTYS

Paveldimumas. Jei jūsų tėvai sirgo kokiomis nors sąnarių ar raumenų ligomis, tai ir Jums padidėja pavojus sirgti tomis pačiomis ligomis. Sąnariai dažniau pažeidžiami, jei žmogaus kraujyje yra ypatingojo antigeno, žymimo HCAB27, kuris, kaip ir rezus faktorius, yra paveldimas. Jei kraujyje yra šio antigeno, pavojus susirgti artritu padidėja net 40 kartų.

Amžius. Degeneratyvines distrofines ligas (joms priklauso ir artro-zė) nemaža dalimi nulemia sąnarius jungiančių kremzlių susidėvėjimas, todėl sąnarių ligomis dažniau suserga vidutinio amžiaus ir pagyvenę žmonės. Tiesa, pastebėta kad artroze pastaruoju metu vis dažniau serga ir jauni žmonės.

Lytis. Moterys reumatinėmis ligomis serga žymiai dažniau nei vyrai. Tai nulemia ypatingas apsauginis mechanizmas, kuris moterų organizme susiformavimo evoliucijos metu. Šis mechanizmas ypač jautriai sureaguoja susirgus kokiomis nors uždegiminėmis ligomis, sulaukus menopauzės, kai moterų organizme nebelieka natūralios hormonų apsaugos.

Hipodinamija. Nejudrus gyvenimo būdas yra kenksmingas tiek ligų pažeistiems, tiek ir sveikiems sąnariams. Saikingi fiziniai krūviai, plaukiojimas, slidinėjimas, važiavimas dviračiais stiprina raumenis, ligos pažeistuose sąnariuose pagreitina medžiagų apykaitą, todėl sąnariai nesustingsta.

Traumos. Sąnarių traumas bene dažniausiai patiria sportininkai. Dėl nuolatinių didelių fizinių krūvių sąnarių paviršių dengiančios kremzlės greičiau susidėvi, sutrūkinėja, suplonėja. Ypač tada, jei žmogus turi antsvorio.

Infekcinės ligos. Dažniausia uždegiminių artritų priežastis - chlamidiozė - ypatingas, ląstelių viduje gyvenantis, šlapimo pūslę ir Įvairius audinius (taip pat ir sąnarius) pažeidžiantis parazitas. Nereta artrito priežastis yra ir infekcinės žarnyno ligos. Jei skauda kelius, prisiminkite, ar neseniai nesiskundėte žarnyno sutrikimais.

Antsvoris. Kiekvienas pusė kilogramo antsvorio skatina spartesnį sąnarių susidėvėjimą bei spartina degeneratyvinius distrofinius pokyčius.

Netinkama mityba. Netinkama mityba pirmiausiai pakenkia sergantiems podagra. Piktnaudžiavimas alkoholiu. gausūs mėsos, rūkytų produktų ir riebios žuvies kiekiai kraujyje pagausina šlapimo rūgšties ir jos druskų - uratų kiekį, todėl susidaro dantyti ir aštrūs skausmus sukeliantys kristalėliai, kurių ypač gausu šalia didžiųjų kojos pirštų.

SĄNARIŲ SKAUSMŲ MALSINIMAS VAISTINIAIS AUGALAIS

Gydymas didžiosios varnalėšos šaknų antpilu

1 valgomąjį šaukštą susmulkintų didžiosios varnalėšos šaknų užpilkite 2 stiklinėmis virinto vandens, leiskite nusistovėti 8 valandas, nukoškite. Malšindami sąnarių, reumato, podagros, osteochondrozės skausmus, šio šilto antpilo patariama gerti po 1/3 stiklinės 2-4 kartus per dieną.

Gydymas didžiosios varnalėšos lapų antpilu

1 valgomąjį šaukštą susmulkintų didžiosios varnalėšos lapų užpilkite 1 stikline virinto vandens, leiskite nusistovėti 2-3 valandas, nukoškite.

Malšindami sąnarių skausmus šio antpilo 1 valanda po valgio gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 4-6 kartus per dieną.

Sąnarių skausmų malšinimas spyglių antpilo ir karsto vandens vonelėmis

Ką tik nukirstas ir susmulkintas eglių šakeles užpilkite verdančiu vandeniu, leiskite nusistovėti pusę valandos, nukoškite, perpilkite į 37-38°C vandens vonelę. Tokiose vonelėse skaudamas rankas ar kojas pamirkykite pusę valandos, tada skaudamą vietą apvyniokite rankšluosčiu, atsigulkite, šiltai užsiklokite ir pagulėkite bent valandą laiko. Taip patariama gydytis 5-7 kartus.

Gydymas saulėgrąžų šaknų nuoviru

100 g susmulkintų saulėgrąžų šaknų užpilkite 1 litru vandens, virinkite 10 minučių, atvėsinkite, nukoškite. Malšindami sąnarių skausmus, šio nuoviro po 1 stiklinę gerkite 3 kartus per dieną. Taip gydytis patariama 3 kartus.

Gydymas aukso ūso tepalu

3 dalis šviežiai išspaustų aukso ūso sulčių sumaišykite su tokiu pat kiekiu vaikiško kremo, riebalų ar vazelino. Šiuo tepalu galima įtrinti skaudamus sąnarius arba jį panaudoti ruošiant kompresus. Kompresus su aukso ūso tepalu patariama palaikyti pusę valandos.

Aukso ūso tepalu patariama malšinti artrito, radikulito, podagros ir reumato skausmus.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
12.08.2019 laikas 18:03 Receptai – Patiekalai Virtiniai su mėsos ir dilgėlių įdaru
Virtiniai su mėsos ir dilgėlių įdaru receptas. Pasiruoškite įdarą: svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje, kad pagelstų, atvėsinkite ir sumaišykite su faršu, prieskoniais, smulkintom arba pertrintom dilgėlėm bei druska....

Skaityti daugiau

19.08.2019 laikas 08:29 Receptai – Patiekalai Organizmo draugės – gervuogės
Dabar miškuose gausu įvairių uogų, taip pat ir gervuogių. Jos ne tik skanios, bet ir turi daug naudingų medžiagų. Be to, vartojamos kaip vaistas įvairioms ligoms gydyti. Gervuogėmis gardinami įvairūs desertai, kepiniai ir kokteili...

Skaityti daugiau

19.12.2017 laikas 13:16 Receptai – Patiekalai Receptas lieknėjantiems (šermukšnio, dilgėlių)
Liaudies medicinos receptas. Gydo nuo: Organizmo valymas. Ingredientai: šermukšnio uogų, 3 dalys dilgėlių lapų.

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
28.03.2024 laikas 22:20 Finansinis horoskopas visiems Zodiako ženklams 2024 m. kovo 29 d.
Siūlome jums trumpą horoskopą 2024 m. kovo 29 d., penktadieniui, kuris padės kiekvienam Zodiako ženklo atstovui šią dieną būti budriam ir atsargiam.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:55 Sąnariams padės citrina ir jodas
Įvairių ligų gydymui aš dažnai naudoju liaudiškus receptus. Jums pateikiu tuos, kurie padėjo man pačiai.

Skaityti daugiau

28.03.2024 laikas 20:09 Kokie vaistiniai augalai palengvina gripo pasekmes?

Šaltyje atsirandantis, o šilumoje pranykstantis kosulys gali pažymėti refleksinę organizmo reakciją į šaltį, aštrius kvapus, dūmus, dulkes. Staiga kosėti žmogus dažnai pradeda, kai suserga virusine infekcija. Tokiu atveju būtina nustatyti kosulį s...

Skaityti daugiau