Asmeninė anketa Prisijungimas ir registracija
Atgal Pagrindinis » Paranormal.lt - Pasaulio naujienos kitaip » Liaudies medicina, Sveikata » 2018 » Birželio » 7

Pilvo pūtimas

Sveikatos požiūriu flatulencija, kitaip pilvo pūtimas – dažniausiai nepavojingas reiškinys. Bet nuotaiką, įvaizdi, dalykinį susitikimą ar bendravimą jis ne juokais gali sugadinti.

meteorizmas, pucia pilva, mityba, sveikata

Paprastai žarnyne yra kokie 200 ml oro – susidarytų maždaug jogurto indelis. O jei išpučia vidurius, dujų būna koks puslitris ar net visas litras! Nenuostabu, kad išpampęs pilvas kur kas dažniau tas dujas išleidžia. Stumdamas jas žarnynas neretai dar ir skausmingai trūkčioja.

Dažniausia pilvo pūtimo priežastis – netinkami mitybos įpročiai. Tačiau pilvą gali pūsti ir dėl streso – dirginami nervai išmuša žarnyną iš sveikos pusiausvyros.

Uragano lengviau išvengti, nei ji sustabdyti.
Pučiamas pilvas ne tik kelia nemalonius pojūčius, bet ir viešumoje kartais priverčia nesmagiai pasijusti. Jei žinosite, kokių profilaktinių priemonių imtis, visų šių nemalonių situacijų galėsite išvengti.

Pilve kilus uraganui paklauskite savęs, ką valgėte. Tikriausiai prisiminsite, kad ir aną savaitę ar praėjusį rudenį prisivalgius šio patiekalo pasekmės buvo tokios pat. Tiesiog kitą kartą būkite santūresni, į burną dėdami kokį įtariamą produktą. O prieš atsakingus susitikimus ar kitokias svarbias progas valgykite tik tai, kas jūsų įsitikinimu yra absoliučiai saugu.

Sveika mityba ir įtariamieji
Ilgai virškinamas maistas užsibūdamas žarnyne ima rūgti. Toks jau atpildas už tai, kad maitiname gerąsias žarnyno bakterijas.

Ilgai virškinami žirniuose, pupose, lęšiuose esantys angliavandeniai, svogūnai ir kopūstai, ropės, bet kai kurių žmonių virškinamuosiuose traktuose ilgiau užsilaiko ir kitokios žalios daržovės, ypač paprikos arba riešutai, bananai, rupi juoda duona, neapdorotų grūdų javainiai, nesunokę vaisiai. Dujų susidarymą skatina ir produktai, kuriuose yra daug oro – plakta grietinėlė, angliarūgštės prisotinti gėrimai ir alus. Vidurius gali pūsti netgi nuo kramtomosios gumos – nuo joje esančių šaldiklių ir ją kramtant nuryto oro.
Negi vien dėl pilvo nepaisyti sveikos mitybos rekomendacijų? Daržovės ir ba-lastinės medžiagos reikalingos, tik ne kiekvienas pakelia neribotus jų kiekius. Geriausia – atrasti saiką: kas skanu ir sveika, o ko jau per daug. Jei šiandien STAIGA atsivertėte į sveikuoliškos mitybos šalininkus, pasikeis ne tik jūsų savijauta, bet veikiausiai ir kolegų reakcija…

Vengiant galimų nemalonumų sveika laikytis taisyklės: geriausia, kai patiekalas sudarytas daugiausiai iš dviejų dalių.

Makaronus, bulves, ryžius ar kitokius grūdų produktus (miežių, sorų, kukurūzų kruopas) valgykite ne kaip garnyrą, o gardžiuokitės atskirai – pavyzdžiui, skanaukite košės arba bulvių su padažu.
■ Smulkiau malti grūdai lengviau virškinami. Prieš svarbius renginius verčiau rinktis ne sveikų grūdų duoną, o lengvesnę arba batoną.
■ Tegu ant stalo visada bus dubenėlis kmynų, anyžių ar pankolių sėklų. Galima ir salotas jomis pabarstyti, ir po valgio pakramsnoti. Jose esantys eteriniai aliejai – puiki priemonė nuo vidurių pūtimo. Juk tikrai sveika juoda duona būtent dėl to gardinama kmynais, o rauginti kopūstai – kadagiais.
■ Sveikus grūdus permalus malūnėliu ir nakčiai užpylus trupučiu vandens ar sulčių, grūdų luobelės išbrinksta ir tampa geriau virškinamos. Javainius galima ruošti ne tik iš sveikų grūdų, bet ir iš vaikiškų dribsnių.
■ Jei virškinamasis traktas jautrus, verčiau valgyti po mažai ir būti atspariems gausioms vaišėms.
Medus ir prieskoniai, ypač kalendros, kmynai, gvazdikėliai ir cinamonas padeda išvengi galimo pilvo pūtimo.
■ Kai kurie žmonės netoleruoja pieno cukraus – laktozės. Tad nemalonius simptomus galima pažaboti ribojant pieno produktus. O ir laktozę toleruojantiems žmonėms rauginti pieno produktai saugesni nei šviežio pieno. Jogurtas, kefyras, rūgpienis, pasukos, varškė tikrai nesukels nemalonumų.
■ Ilgiau vartojant probiotinius jogurtus, kvapą gaminančias bakterijas žarnyne pakeičia ne tokio stipraus kvapo gamintojos.
■ Plonosios žarnos gebėjimas įsiurbti fruktozę – gana ribotas. Reikėtų nepadauginti vaisvandenių, vaisių sulčių, saldžių tropinių vaisių – datulių ir mangų.
■ Nuo sintetinių saldiklių, esančių kramtomojoje gumoje ir diabetikams skirtuose produktuose bei gėrimuose -sorbito, manito, ksilito – irgi pučia pilvą. Gali užtekti vos 5—10 g, kad atsirastų nemalonios pasekmės…

Vis per tuos nervus.

Stumdamos maisto košelę žarnos pakaitomis susitraukia ir atsipalaiduoja. Nuolatinė vidinė įtampa tuos judesius sutrikdo. Žarnos kai kuriose vietose tarsi suglemba – tada oras iš kraujo patenka j žarnos vidų (kad labiau paspaustų vidinį turinį). O tai pučia! Be to, nervingas valgytojas, per skubiai kimšdamas maistą, prisiryja oro.

Pasivaikščiokite. Geriausia išeitis – valgyti kuo reguliariau ir kasdien bent pusvalandį pasivaikščioti. Tai padeda žarnynui atkurti sveiką judesių ir virškinimo ritmą, ilgainiui jis
tampa ne toks jautrus nerviniams dirgikliams.
Masažuokite. Jei pilve dangus su žeme maišosi, padėtį palengvins masažas. Minkymo rankomis poveikį didina eteriniai aliejai, pavyzdžiui, kmynų. Masažuoti reikia pagal laikrodžio rodyklę.
Atpalaiduokite. Labai gerai veikia visi atsipalaidavimo pratimai, mažinantys stresą – joga, autogeninė treniruotė, pratimai, atpalaiduojantys raumenis.
Gerkite žolelių arbatas. Pankolių, mėtų, melisų, saldymedžių ir pan. arbatos ne tik padeda virškinimui, bet ir mažina emocinę įtampą.

Skubi pagalba nuo vidurių pūtimo

Trejos devynerios
Kad ir kaip tai trikdytų etiketą, besiveržiantį lauk orą reikia išleisti – kad pilvo pūtimas netaptų rimtu skausmu ir diegliais.
Jei profilaktikos imtis jau per vėlu, o gerųjų bakterijų išdaigas norite kuo greičiau neutralizuoti, pirmiausia patikrinkite barą, ar ten nėra kokio žolelių antpilo. Profilaktiškai ir kaip pirmosios pagalbos priemonė veiksmingi imbierų, ajerų, pipirų ar pelynų antpilai. Galima po nediduką kiekį gerti prieš valgį arba po jo. Kai kurios žolelės palengvėjimą garantuoja ir be alkoholio. Žarnyne susidariusias oro pūsleles tirpdo kartūs žolelių lašai bei arbatos -rudgrūdėlių, vaistinių šventagaršvių, ramunėlių, kmynų, tikrųjų margainių, melisų, pipirmėčių, didžiųjų ugniažolių ir saldymedžio šaknų. Virškinimą gerina ir gencijonų, pelynų, širdažolių, trūkažolių, stambialapių saliavų, kraujažolių, kadagių, šalavijų, pienių šaknų ištraukos bei kitokie preparatai – vaistinėse visi jie praduodami be recepto. Liaudyje paplitusi priemonė nuo pilvo pūtimo – prieš valgį išgerti šlakelį praskiesto obuolių acto ar dar geriau -saldinto pankolių medumi.

Įdomus pasaulis:
Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

Pasaulio naujienas kitaip... skaitykite Paranormal Telegram, FB ir X(twitter) kanale

...kadangi jau perskaitėte šį straipsnį iki pabaigos, prašome Jus prisidėti prie šio darbo. Skaitykite „Paranormal.lt“ ir toliau, skirdami kad ir nedidelę paramos sumą. Paremti galite Paypal arba SMS. Kaip tai padaryti? Iš anksto dėkojame už paramą! Nepamirškite pasidalinti patikusiais tekstais su savo draugais ir pažįstamais.

O dabar įvertink šią naujieną, padaryk gerą darbą šiandieną + komentuok:

Niekas neišdrįso palikti komentaro.
Komentarai su keiksmažodžiais bus šalinami automatiškai, be atsiprašymo.
avatar

Nemokami skelbimai

Skanaus:
29.06.2019 laikas 14:24 Receptai Orkaitėje kepti avienos šonkauliukai
Gaminame. Avienos šonkauliukai. Skardą išklojame folija, dedame šonkauliukus ir kepame apie 20-30 minučių iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Skanumėlis... Skanaus!

Skaityti daugiau

09.06.2019 laikas 14:49 Receptai Pyragas prie arbatos per 5 minutes. Viską sumaišiau ir į orkaitę
Paprastas ir skanus naminis pyragas! Išsamų torto paruošimą žiūrėkite vaizdo medžiagoje.

Skaityti daugiau

09.11.2019 laikas 15:11 Receptai Karka Aluje. Čekų Receptas Su Medumi Ir Garstyčiomis

Gaminti karką galima tamsiame arba šviesiame aluje. Bet tamsiame ji gaunasi aštresnio „vyriško“ skonio, o baltame – švelnesnė. Ir būtinai reikia kepti karką iki charakteringos rusvos plutelės. O patiekti tokią...

Skaityti daugiau

Taip pat skaitykite:
21.11.2024 laikas 08:16 Varnalėšų lapai: nauda, vartojimas ir atsargumo priemonės
Varnalėšos yra gerai žinomos dėl savo šaknų gydomųjų savybių, tačiau daugelis žmonių nežino, kad ir varnalėšų lapai gali pasiūlyti daugybę naudos sveikatai. Šiame straipsnyje išnagrinėsime, kaip šie lapai gali prisidėti prie jūsų gerovės, jų teikiama...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 08:00 Žemas kraujospūdis (hipotenzija): priežastys, simptomai ir gydymas
Žemas kraujospūdis, arba hipotenzija, dažnai yra ignoruojama sveikatos problema, tačiau ji gali turėti rimtų pasekmių. Nors dauguma žmonių žino apie aukšto kraujospūdžio pavojus, apie žemą kraujospūdį žinoma gerokai mažiau. Šiame straipsnyje išnagrin...

Skaityti daugiau

21.11.2024 laikas 07:44 Kaip greitai užmigti po naktinio prabudimo: patarimai
Naktinis prabudimas gali būti nemalonus ir varginantis, ypač jei po to sunkiai užmigsite. Daugelis žmonių patiria šią problemą, tačiau yra efektyvių būdų, kaip greitai ir neskausmingai grįžti į miegą. Gydytojas Michfelis Bruce'as pristato paprastus, ...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 21:36 Neįsižeiskite ant vaikų: tylos reikšmė ir tėvų palaikymas
Šiuolaikiniame pasaulyje, kai vaikai dažnai užimti savo reikalais, tėvams gali kilti klausimų, kodėl jų vaikai nebekontaktuoja taip dažnai, kaip anksčiau. Tačiau tylos užkulisiuose gali slypėti ne abejingumas, o gili emocinė dinamika. Šiame straipsny...

Skaityti daugiau

20.11.2024 laikas 13:57 Česnako nauda ir žala širdies sveikatai: kokias savybes žinoti?
Širdies ir kraujagyslių ligos išlieka viena iš pagrindinių suaugusiųjų mirties priežasčių, ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose. Rūpindamiesi savo širdies sveikata, galime pasiekti puikių rezultatų, pasitelkdami ne tik subalansuotą mitybą ir fizinį ak...

Skaityti daugiau